גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטאוורס מושך מותגים כמו נייקי וגאפ עם דרכים חדשות לשווק ולעשות כסף

הרבה מהפעילות ממוקדת ביצירת מכירות בעולם האמיתי

חברות השיווק מחפשות דרכים להכניס כסף מהמטאוורס / צילום: Shutterstock
חברות השיווק מחפשות דרכים להכניס כסף מהמטאוורס / צילום: Shutterstock

כמה מהחברות הגדולות ביותר בעולם מתחילות להקים חנויות במה שמכונה המטאוורס, ומשרטטות תוכניות ראשונות לדרך בה אנשים עשויים בסופו של דבר לעשות כסף אמיתי בעולם הדיגיטלי, שמדברים עליו לאחרונה כל כך הרבה.

למותגי אופנה, יצרני צעצועים ואחרים, העולם המקוון הזה שבו משתמשים פועלים בדמותם הדיגיטלית (האווטאר שלהם), באופן שאינו שונה מאוד מהסרט "שחקן מספר אחת" או המשחק המקוון Second Life, מתגלה כאפיק חדש למסחר.

חברות יוצרות גרסאות של המוצרים שלהן שקיימים רק על גבי מסכים, שהבעלות עליהם מגובה בשטרות דיגיטליים המוכרים כאסימונים שאינם בני חליפין, או NFTs. הם גם חוטפים נדל"ן וירטואלי. יותר מ־70% מה"קרקעות" בעולם המקוון הנקרא "ארגז החול" כבר נרכשו - בעיקר על ידי חברות כמו בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בעולם, ואטארי, יצרנית משחקי וידאו וותיקה.

למרות שחברות עושות ניסיונות בעשיית עסקאות במטאוורס, לעת עתה רוב הפעילות שם ממוקדת בשיווק על מנת לייצר מכירות בעולם האמיתי. למשל, מוזיקאים עורכים הופעות על במות וירטואליות על מנת לקדם אלבומים שלהם, ומותגי ביגוד משתתפים בתצוגות אופנה וירטואליות על מנת להניע עניין בעיצובים האחרונים שלהם שמכירותיהם בעולם האמיתי היו חלשות.

גם גאפ החלה לשווק NFT

כמה ממאמצי השיווק האלה מגיעים עם הזדמנויות לעשיית כסף גם לחברות. חברת הביגוד האמריקאית גאפ החלה בינואר למכור קפוצ'ונים דיגיטליים, בצורת NFTs - מבחן מוקדם איך עשיית עסקים במטאוורס עשויה להתקיים מבחינת החברה. קפוצ'ון בצורת NFT זה משהו שהאוואטר של הרוכש יכול ללבוש יום אחד כשהוא או היא חוקרים את הפינות השונות של המטאוורס. לעת עתה, עם זאת, ה־NFTs של גאפ לא מציעים אפשרות כזו, משום שזה יצריך או שגאפ תקים עולם דיגיטלי משלה או תמצא דרך להפוך את ה־NFTs שלה תואמים לממלכות האחרות הקיימות. בינתיים, יכולים צרכנים לאסוף שישה כאלה NFTs, שעולים בין 2 דולר ל־11 דולר כל אחד. רכישת כל הסט מזכה את הרוכשים באפשרות לקנות NFTs מיוחדים ויקרים יותר.

המשלוח הראשון של קפוצ'ונים ב־NFT אזל מהר כשהוצאו לשוק, כך מסרה החברה. באפריל פרסמה גאפ עוד אסימונים וביוני שוב. חלק מהם זמינים לרכישה בשוק המשני למי שעדיין רוצים להשלים אוסף. גאפ והאמן שיצר את ה־NFTs מקבלים 10% ממחיר המכירה כל פעם ש־NFT נמכר שוב.

החברה אומרת שהיא מתכננת להמשיך לפרסם NFTs של ביגוד וירטואלי בעתיד הקרוב ואולי לעבוד עם יותר פלטפורמות דיגיטליות.

"כשיותר אנשים מבלים זמן במרחבים וירטואליים, אנחנו מאמינים שחשוב לנו לעשות את המסע הזה עם הצרכנים שלנו", אמר אייברי וורתינג־ג'ונס, מנהל מחלקת ניהול מוצר בגאפ. "אנחנו עושים את תהליך הגילוי וההבנה מה חשוב לצרכנים שלנו ואיזה חוויות אנו יכולים להניע דרך המטאוורס שיקדמו ויעשירו את החוויות האלה".

יותר אימרסיבי

הימים עדיין מוקדמים במה שכמה מתומכי המטאוורס חושבים שיהיה השלב הבא באבולוציה של האינטרנט, אבל מקדמי הרעיון מתארים חוויה הרבה יותר אימרסיבית ממה שניתן למצוא כיום ברשת, עם דימויים תלת מימדיים באיכות גבוהה. משתמשים במקרים רבים אמורים לחוש שהם נמצאים באינטראקציות אלה עם אלה ועם תוכן דיגיטלי וזה אמור לאפשר להם לחוות חוויות שהיו יכולות במצב אחר להיות יקרות או מאתגרות מדי או פשוט בלתי אפשריות בעולם האמיתי. וחברות יכולות להרוויח ממכירות סחורות ווירטואליות או קידום המותגים שלהן למשתמשים אלה.

חברות כמו נסקאר, רשת המזון המהיר וונדיז ומוסדות פיננסיים בני מאות שנים כמו ג'י פי מורגן צ'ייס קופצים אל תוך המטאוורס.

ג'י פי מורגן, הבנק הגדול ביותר בארה"ב, חתם על חוזה לשנה על סניף בקניון וירטואלי של חברה בשם Everyrealm. הנכס נמצא בדסנטרלנד, אחד ממספר גדל של עולמות תלת מימדיים שצצו לאחרונה. הסניף לא מספק שירותי בנקאות אמיתיים או וירטואליים, אבל יש בו לאונג' וירטואלי ואפשרות להיות משוגר לקומה השנייה, שם יש מסכים עם סרטונים על נושאים כמו מטבעות קירפטו, מסמך מקצועי (white paper) על המטאוורס, ספריה עמוסה ספרים וינשוף נבון שניתן לשאול אותו שאלות.

המשוב מלקוחות מוסדיים בינתיים מראה שזו "דרך מצוינת מבחינתנו להשתמש במשאבי השיווק שלנו", אמר עומאר פרוק, מנכ"ל יחידת Onyx בבנק, שנוסדה ב־2020 ומפעילה פלטפורמה מבוססת בלוקצ'יין לתשלומים ועסקאות.

בעוד שבג'י פי מורגן אומרים שלעת עתה אין תוכניות לעשות כסף ממשי במטאוורס, והבנק מתכוון להיות נוכח שם רק ככלי שיווקי, צופים שספקיות הפלטפורמות במטאוורס ועסקים שיהיו שם יצמחו ולבסוף ייצרו כטריליון דולר בהכנסות שנתיות.

נחוצה עוד הרבה עבודה לפני שהמטאוורס יוכל להגיע לקנה מידה שאפילו מתקרב לזה, ואפילו כמה דמויות בולטות בתעשיית הטכנולוגיה הביעו את הספקות שלהם מאז שהמייסד השותף של פייסבוק מארק צוקרברג שינה את שם החברה שלו ל"פלטפורמות מטא" על מנת לשקף את שינוי הכיוון שהחברה שלו עושה לעבר הטכנולוגיה החדשה. המטאוורס, טען צוקרברג, ייצג דרך חדשה לאנשים לעשות אינטראקציות, יציע הזדמנויות מסחר חדשות, אם כי העלויות הראשוניות יהיו גבוהות, כמו ערכות ראש לחוויות יותר אימרסיביות.

ממלכות ראשונות

ובכל זאת, מאמצים ראשוניים נותנים מושג איזה סוג של הזדמנויות מסחריות עשויות להיות. כמה עולמות דיגיטליים מוקדמים כוללים משחקים מקוונים וכלכלות מיקרו משלהן, כמו Eve Online. דוגמה פופולרית ואופנתית היא רובלוקס, שם משתמשים משוגרים מעולם וירטואלי אחד לאחר בפלטפורמה כדי לשחק משחקים, להתחבר וללכת להופעות.

סטארט-אפים כמו Hololands, העמותה Decentraland Foundation ו־Pixowl, יחידה של Animoca Brands שהיא בעלת המשחק "ארגז החול", מנסות גם הן לבנות ערים וירטואליות. הארגונים האלה מוכרים נדל"ן וירטואלי למאמצים מוקדמים - חברות ואנשים פרטיים - שלא אכפת להם לרכוש קרקעות במקום שכל הזמן מוסיפים לו קרקע חדשה.

הרוכשים הופכים לבעלי קרקעות, ומשכירים את הקרקעות המקוונות שלהם לחברות שרוצות להקים חברות, לארח אירועים מיוחדים או פשוט להציב שלטים כדי לפרסם את עסקיהן לעוברים ושבים. בעלי הקרקעות האלה גם מציעים קרקעות וירטואליות לצרכנים שיבנו עליהן בתים דיגיטליים לאחסון ה־NFTs שלהם ולשהות בהם עם חברים.

בשנה שעברה נייקי, מאטל ויצרניות מוצרי צריכה אחרים יצרו מרכזים משלהן ברובלוקס על מנת לקדם את המותגים שלהן. גוצ'י הקימה מרכז בו מכרה למשתמשים כ־24 פריטים, כולל תיקים וירטואליים ובנדנות, ברוב המקרים תמורת כ־80 עד 900 רובוקס (Robux), המטבע של הפלטפורמה, השווים בין דולר לעשרה דולר. יותר לאחרונה, החלה גוצ'י במאי למכור סט חדש של פריטים כולל זוג גרביונים וירטואליים תמורת 130 רובוקס. המחיר לרכישת רובוקס מתחיל ב־99 סנט ל־80 מטבעות ויכול להגיע עד 99.99 דולר לרכישת 10,000 רובוקס.

"כבר רואים דרכים חדשות לחברות לבטא את המותג שלהן"

אחת השאלות הגדולות שעדיין תלויות מעל המטאוורס ופוטנציאל הרווח לטווח ארוך הוא האם הארץ המקוונת הזו תהיה עולם וירטואלי של מסחר חופשי, או שמיכת טלאים של שטחים השייכים לתאגידים גדולים. מבחינת כמה חברות שכבר ביססו כלכלות וירטואליות עם קהילות מקוונות גדולות, התמריץ לחבר בין עולמות נמוך, אומרים אנליסטים. דמיינו כלכלה עולמית שבה אנשים יכולים לעבור ממדינה אחת לשנייה אבל לא יכולים לעשות מסחר ולא יכולים להוציא או להכניס או להוציא כסף.

"אם כל פלטפורמת מטאוורס תנהג כמו מדינה ששומרי הגבולות שלה לא מאפשרים למבקרים להכניס נעלי ספורט שקנו במדינה אחרת, המטאוורס יהיה יקום קטן מאוד", אמר אריק גורדון, מנהל בפועל של קרן Wolverine Venture בביה"ס לעסקים רוס באוניברסיטת מישיגן.

על מנת להימנע ממצב כזה, יש חברות העובדים על חיבור המרכיבים של המטאוורס העתידי.

הסטארט-אפ Tilia מציע דרך להכניס ולהוציא כסף מהמטאוורס, ועובד על דרכים לשלוח כסף בין עולמות וירטואליים. שווקים מקוונים צצו למכירת מגוון NFTs לשימוש בכמה עולמות. OpenSea, Rarible, ו־Objekt מאפשרים לצרכנים לקנות את המטבעות שמתפקדים כמטבעות דיגיטליים, וכן למכור מחדש או לסחור בהם עם אחרים.

"אנחנו עדיין בשלבים המוקדמים מאוד", אמרה לידיאן ג'ונס, סגן נשיאה ומנכ"לית של יחידת החוויות הדיגיטליות של Salesforce.com. "אבל אנחנו כבר רואים דרכים חדשות לחברות לבטא את המותג שלהן ולספק חוויות מסחר בסביבות הווירטואליות האלה".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון