גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנדה תאלץ את יוטיוב, טיקטוק ורשתות הסטרימינג לתעדף תוכן קנדי

הממשלה אומרת שהצעדים נחוצים על מנת לעודד צמיחה במגזר התרבותי המקומי וכדי להפוך תוכן קנדי ליותר נגיש

ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה / צילום: Shutterstock, Gints Ivuskans
ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה / צילום: Shutterstock, Gints Ivuskans

קנדה אישרה חקיקה שנועדה לקבוע איזה תוכן פלטפורמות לשיתוף סרטונים ואודיו כמו יוטיוב וטיקטוק יוכלו לשדר לקהל קנדי, והולכת בעקבות אירופה בהגברת הרגולציה על המגזר הדיגיטלי.

●  מידע על משתמשי טיקטוק אמריקאים זרם לסין, וזה צריך להדאיג גם את הישראלים
● הסיפור האמיתי מאחורי ההקמה של נטפליקס, יוטיוב ואפל ומה זה אומר על חברות אחרות?

זה הניסיון השני בשנתיים על ידי ממשלתה הליברלית של קנדה לגרום לפלטפורמות דיגיטליות, כולל חברות סטרימינג כמו נטפליקס, להבליט אמנים קנדיים בשירותים שלהם כשהמשתמשים נכנסים אליהם מכתובת אינטרנט קנדית. במסגרת הצעדים החדשים הנשקלים, כשעשו המשתמשים חיפושים על מוזיקה, תוכניות טלוויזיה, סרטים או סרטוני עשה זאת בעצמך, יקבלו תוצאות הכוללות כמות מסוימת של תוכן שנעשה בקנדה.

יוטיוב, חברת בת של אלפבית, טיקטוק וחברות הסטרימינג הגדולות, כולל נטפליקס, וכן מומחים משפטיים וכמה אמנים קנדיים, התנגדו לצעד של הממשלה או לחילופין הזהירו מהשלכות שלא כוון אליהן - למשל שהמדיניות החדשה תפעל הפוך ותפגע באנשים בהם נועדה לתמוך.

מדינות כמו קנדה פונות יותר ויותר לשינויים רגולטוריים להגנה על האינטרסים שלהן לאור השינוי הגדול שחברות הדיגיטל הגדולות עשו בהרגלי הצפייה, ההאזנה למוזיקה, התנהלות יומיומית וצריכת חדשות של משקי בית.

חקיקה דומה בקנדה בשנה שעברה עוררה דיון על חופש הביטוי. המאמץ מ־2021 לא הצליח להגיע לאישור סופי לפני שראש הממשלה ג'סטין טרודו הודיע על בחירות חדשות בקיץ האחרון שמפלגתו זכתה בהן. בזמנו, החקיקה בקנדה נחשבה לאחד הניסיונות מרחיקי הלכת ביותר על ידי דמוקרטיה מערבית לעשות רגולציה של האינטרנט.

מאז, מחוקקים באירופה הסכימו למערכת כללים שנועדה לכפות על חברות טכנולוגיה לנהוג יותר באחריות לגבי התוכן שמשתמשים מעלים לאתרים שלהן.

קנס של עד 6% מההכנסה העולמית השנתית

החקיקה האירופית כוללת סטנדרטים חדשים להסרת תוכן לא חוקי ואיסור על פרסומות שמכוונות לילדים, וכן סעיפים נוספים. פלטפורמות רשתות חברתיות גדולות, כמו טוויטר ופייסבוק השייכת לפלטפורמות מטא, יהיו צפויות לבצע הערכת סיכונים קבועה ולהפוך את האלגוריתמים שלהן לזמינים, או לשלם קנס המגיע עד 6% מההכנסה העולמית השנתית שלהן. החקיקה באירופה צפויה להביא לשינויים בדרך בה חלק מחברות הטכנולוגיה מתפקדות ועלולה להשפיע על שווקים אחרים ברחבי העולם.

רשתות רדיו וטלוויזיה בקנדה משדרות כמות מסוימת של תוכן שהופק בקנדה כתנאי לקבלת הרישיון לפעול, מדיניות שהחלה לפני עשורים רבים ונועדה להגן על תחום התרבות בקנדה ולהיאבק בזרם התוכניות האמריקאיות המשודרות שם. על פי הרישיון, רשתות שידור פרטיות אמורות לשדר בין 35% עד 50% של תוכן קנדי, החקיקה החדשה תכפיף גם פלטפורמות אינטרנט וחברות סטרימינג לתנאים דומים, כך אמר פבלו רודריגז, השר האחראי על עניינים תרבותיים.

"קיבלנו החלטה לפני הרבה הרבה זמן להיות שונים מהשכנים שלנו מהדרום. אנחנו אוהבים אותם אבל אנחנו לא הם. אנחנו שונים", אמר רודריגז לגבי הצורך לקדם תוכן קנדי בפלטפורמות דיגיטליות. השינויים שיוכנסו, הוסיף, "יקדמו יצירת משרות טובות בתחום התרבות ויהפכו תוכן קנדי ליותר נגיש ויקלו על אנשים למצוא מוזיקה וסיפורים שמקורם בקנדה".

רודריגז אמר שקנדה גם תדרוש שחברות הסטרימינג ואתרי שיתוף הסרטונים ישלמו תשלומים שנתיים למימון אמנים קנדיים, סכום שפקידים בכירים העריכו שיגיע לכמיליארד דולר קנדי, או כ־770 מיליון דולר ארה"ב.

מה מהווה תוכן קנדי

כעת עוברת הצעת החוק לסנאט הקנדי להצבעה. הסנאט, שחבריו ממונים על ידי ראש הממשלה, לעתים רחוקות מבטל חוקים שאושרו על ידי החברים הנבחרים של הבית התחתון. ושלא כמו בשנה שעברה, אין כעת סיכוי לבחירות בזק.

לאחר האישור בסנאט, הרגולטור על שידורים בקנדה יקבל את המשימה לנסח רגולציה ספציפית, כמו למשל קביעת כמות התוכן הקנדי וההגדרה מה מהווה תוכן קנדי. נטפליקס, לדוגמא, אומרת שסרט האנימציה "משפחת ווילובי" הופק, נכתב ובוים על ידי קנדים, ומככבים בו שחקני קול קנדיים - אבל במסגרת הכללים הקיימים לא היה נחשב לתוכן קנדי בגלל שנטפליקס שנמצאת בארה"ב ארגנה את כל המימון של הסרט.

חברות הדיגיטל הגדולות הביעו את מורת רוחן, כשהנושא הכי שנוי במחלוקת נוגע לאופן בו הרגולטורים מתייחסים לתוכן שהוכן על ידי גולשים ומועלה לצפייה או האזנה ביוטיוב, טיקטוק ופלטפורמות שיתוף אחרות.

"קנדה תתחיל את התהליך של הקמת מחסומי מסחר בינלאומיים במה שכרגע מהווה החלפה חופשית של ייצוא תרבותי בפלטפורמות דיגיטליות פתוחות שיוצרים קנדיים תלויים בהן", הודיעה יוטיוב בהודעה כתובה שנשלחה לפרלמנט.

טיקטוק, חברת בת של החברה מבייג'ינג ByteDance, הודיע בהודעה משלה שהחקיקה כלשונה "תיתן לרשויות הקנדיות את הכוח לעשות רגולציה של איזה תוכן מוצג לאזרחי קנדה, מה שתהיה לו השפעה לא ישירה של רגולציה על יוצרים והתוכן שלהם".

הכללים החדשים עלולים לשבש את האלגוריתם של יוטיוב

חשש מרכזי לאמנים כמו ג'סטין טומצ'ור ממונטריאול הוא איך הכללים החדשים בקנדה עלולים לשבש את האלגוריתם של יוטיוב. האלגוריתמים נועדו להתאים למשתמשים סרטונים או קבצי שמע על בסיס תחומי העניין הייחודיים שלהם.

טומצו'ק אמר שלכפות את התוכן שלו על קנדים שלא מעוניינים ביצירות שלו - כמו סרטונים על יצרן גיטרות, חווה לסירופ מייפל וסרטוני אנימציה קצרים - עלול לגרום לשיעור נמוך יותר של שימור צופים. הוא אמר שיותר מ־90% מצופיו ביוטיוב הם ממדינות זרות. פחות קליקים בקנדה יורידו את הדירוג העולמי של הסרטונים שלו ויובילו לכך שיהיו לו גם פחות צופים במדינות זרות.

"אני סומך על הקהל הבינלאומי, שם נמצאים המעריצים שלי. אני לא באמת שולט בזה", אמר. "אם אני אהיה בחיסרון ברמה עולמית זה עלול ממש להשפיע על כמות הצופים שלי".

שדרנים וותיקים בקנדה וקבוצות המייצגות אמנים תומכות בשינויים שרוצה הממשלה להחיל. "התרבות הלאומית שלנו והריבונות שלנו הן הנושא כאן", נכתב בהודעה של גילדת הסופרים של קנדה, לנימוק תמיכתה במהלך.

מייקל גייסט, מומחה למשפט אינטרנט ופרופסור באוניברסיטת אוטווה, אמר שהוא לא מודע לאף רשות שיפוטית בעולם המערבי המנסה לעשות רגולציה באיזה סוג של תוכן שהכינו הגולשים מותר לאזרחים לצפות.

"אם המטרה שלהם היא לכוון לכמה שירותי סטרימינג גדולים, כמו דיסני ונטפליקס, אז שיגדירו רף שמגדיר באופן ברור שזו הכוונה", אמר. "אבל בכך שהם לא עושים זאת, הם משאירים פתח לרשת ענקית ורחבה וסוג כזה של רגולציה שהולכת רחוק מדי היא בעייתית".

קים מקרל השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל