גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנדה תאלץ את יוטיוב, טיקטוק ורשתות הסטרימינג לתעדף תוכן קנדי

הממשלה אומרת שהצעדים נחוצים על מנת לעודד צמיחה במגזר התרבותי המקומי וכדי להפוך תוכן קנדי ליותר נגיש

ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה / צילום: Shutterstock, Gints Ivuskans
ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה / צילום: Shutterstock, Gints Ivuskans

קנדה אישרה חקיקה שנועדה לקבוע איזה תוכן פלטפורמות לשיתוף סרטונים ואודיו כמו יוטיוב וטיקטוק יוכלו לשדר לקהל קנדי, והולכת בעקבות אירופה בהגברת הרגולציה על המגזר הדיגיטלי.

● מידע על משתמשי טיקטוק אמריקאים זרם לסין, וזה צריך להדאיג גם את הישראלים
● הסיפור האמיתי מאחורי ההקמה של נטפליקס, יוטיוב ואפל ומה זה אומר על חברות אחרות?

זה הניסיון השני בשנתיים על ידי ממשלתה הליברלית של קנדה לגרום לפלטפורמות דיגיטליות, כולל חברות סטרימינג כמו נטפליקס, להבליט אמנים קנדיים בשירותים שלהם כשהמשתמשים נכנסים אליהם מכתובת אינטרנט קנדית. במסגרת הצעדים החדשים הנשקלים, כשעשו המשתמשים חיפושים על מוזיקה, תוכניות טלוויזיה, סרטים או סרטוני עשה זאת בעצמך, יקבלו תוצאות הכוללות כמות מסוימת של תוכן שנעשה בקנדה.

יוטיוב, חברת בת של אלפבית, טיקטוק וחברות הסטרימינג הגדולות, כולל נטפליקס, וכן מומחים משפטיים וכמה אמנים קנדיים, התנגדו לצעד של הממשלה או לחילופין הזהירו מהשלכות שלא כוון אליהן - למשל שהמדיניות החדשה תפעל הפוך ותפגע באנשים בהם נועדה לתמוך.

מדינות כמו קנדה פונות יותר ויותר לשינויים רגולטוריים להגנה על האינטרסים שלהן לאור השינוי הגדול שחברות הדיגיטל הגדולות עשו בהרגלי הצפייה, ההאזנה למוזיקה, התנהלות יומיומית וצריכת חדשות של משקי בית.

חקיקה דומה בקנדה בשנה שעברה עוררה דיון על חופש הביטוי. המאמץ מ־2021 לא הצליח להגיע לאישור סופי לפני שראש הממשלה ג'סטין טרודו הודיע על בחירות חדשות בקיץ האחרון שמפלגתו זכתה בהן. בזמנו, החקיקה בקנדה נחשבה לאחד הניסיונות מרחיקי הלכת ביותר על ידי דמוקרטיה מערבית לעשות רגולציה של האינטרנט.

מאז, מחוקקים באירופה הסכימו למערכת כללים שנועדה לכפות על חברות טכנולוגיה לנהוג יותר באחריות לגבי התוכן שמשתמשים מעלים לאתרים שלהן.

קנס של עד 6% מההכנסה העולמית השנתית

החקיקה האירופית כוללת סטנדרטים חדשים להסרת תוכן לא חוקי ואיסור על פרסומות שמכוונות לילדים, וכן סעיפים נוספים. פלטפורמות רשתות חברתיות גדולות, כמו טוויטר ופייסבוק השייכת לפלטפורמות מטא, יהיו צפויות לבצע הערכת סיכונים קבועה ולהפוך את האלגוריתמים שלהן לזמינים, או לשלם קנס המגיע עד 6% מההכנסה העולמית השנתית שלהן. החקיקה באירופה צפויה להביא לשינויים בדרך בה חלק מחברות הטכנולוגיה מתפקדות ועלולה להשפיע על שווקים אחרים ברחבי העולם.

רשתות רדיו וטלוויזיה בקנדה משדרות כמות מסוימת של תוכן שהופק בקנדה כתנאי לקבלת הרישיון לפעול, מדיניות שהחלה לפני עשורים רבים ונועדה להגן על תחום התרבות בקנדה ולהיאבק בזרם התוכניות האמריקאיות המשודרות שם. על פי הרישיון, רשתות שידור פרטיות אמורות לשדר בין 35% עד 50% של תוכן קנדי, החקיקה החדשה תכפיף גם פלטפורמות אינטרנט וחברות סטרימינג לתנאים דומים, כך אמר פבלו רודריגז, השר האחראי על עניינים תרבותיים.

"קיבלנו החלטה לפני הרבה הרבה זמן להיות שונים מהשכנים שלנו מהדרום. אנחנו אוהבים אותם אבל אנחנו לא הם. אנחנו שונים", אמר רודריגז לגבי הצורך לקדם תוכן קנדי בפלטפורמות דיגיטליות. השינויים שיוכנסו, הוסיף, "יקדמו יצירת משרות טובות בתחום התרבות ויהפכו תוכן קנדי ליותר נגיש ויקלו על אנשים למצוא מוזיקה וסיפורים שמקורם בקנדה".

רודריגז אמר שקנדה גם תדרוש שחברות הסטרימינג ואתרי שיתוף הסרטונים ישלמו תשלומים שנתיים למימון אמנים קנדיים, סכום שפקידים בכירים העריכו שיגיע לכמיליארד דולר קנדי, או כ־770 מיליון דולר ארה"ב.

מה מהווה תוכן קנדי

כעת עוברת הצעת החוק לסנאט הקנדי להצבעה. הסנאט, שחבריו ממונים על ידי ראש הממשלה, לעתים רחוקות מבטל חוקים שאושרו על ידי החברים הנבחרים של הבית התחתון. ושלא כמו בשנה שעברה, אין כעת סיכוי לבחירות בזק.

לאחר האישור בסנאט, הרגולטור על שידורים בקנדה יקבל את המשימה לנסח רגולציה ספציפית, כמו למשל קביעת כמות התוכן הקנדי וההגדרה מה מהווה תוכן קנדי. נטפליקס, לדוגמא, אומרת שסרט האנימציה "משפחת ווילובי" הופק, נכתב ובוים על ידי קנדים, ומככבים בו שחקני קול קנדיים - אבל במסגרת הכללים הקיימים לא היה נחשב לתוכן קנדי בגלל שנטפליקס שנמצאת בארה"ב ארגנה את כל המימון של הסרט.

חברות הדיגיטל הגדולות הביעו את מורת רוחן, כשהנושא הכי שנוי במחלוקת נוגע לאופן בו הרגולטורים מתייחסים לתוכן שהוכן על ידי גולשים ומועלה לצפייה או האזנה ביוטיוב, טיקטוק ופלטפורמות שיתוף אחרות.

"קנדה תתחיל את התהליך של הקמת מחסומי מסחר בינלאומיים במה שכרגע מהווה החלפה חופשית של ייצוא תרבותי בפלטפורמות דיגיטליות פתוחות שיוצרים קנדיים תלויים בהן", הודיעה יוטיוב בהודעה כתובה שנשלחה לפרלמנט.

טיקטוק, חברת בת של החברה מבייג'ינג ByteDance, הודיע בהודעה משלה שהחקיקה כלשונה "תיתן לרשויות הקנדיות את הכוח לעשות רגולציה של איזה תוכן מוצג לאזרחי קנדה, מה שתהיה לו השפעה לא ישירה של רגולציה על יוצרים והתוכן שלהם".

הכללים החדשים עלולים לשבש את האלגוריתם של יוטיוב

חשש מרכזי לאמנים כמו ג'סטין טומצ'ור ממונטריאול הוא איך הכללים החדשים בקנדה עלולים לשבש את האלגוריתם של יוטיוב. האלגוריתמים נועדו להתאים למשתמשים סרטונים או קבצי שמע על בסיס תחומי העניין הייחודיים שלהם.

טומצו'ק אמר שלכפות את התוכן שלו על קנדים שלא מעוניינים ביצירות שלו - כמו סרטונים על יצרן גיטרות, חווה לסירופ מייפל וסרטוני אנימציה קצרים - עלול לגרום לשיעור נמוך יותר של שימור צופים. הוא אמר שיותר מ־90% מצופיו ביוטיוב הם ממדינות זרות. פחות קליקים בקנדה יורידו את הדירוג העולמי של הסרטונים שלו ויובילו לכך שיהיו לו גם פחות צופים במדינות זרות.

"אני סומך על הקהל הבינלאומי, שם נמצאים המעריצים שלי. אני לא באמת שולט בזה", אמר. "אם אני אהיה בחיסרון ברמה עולמית זה עלול ממש להשפיע על כמות הצופים שלי".

שדרנים וותיקים בקנדה וקבוצות המייצגות אמנים תומכות בשינויים שרוצה הממשלה להחיל. "התרבות הלאומית שלנו והריבונות שלנו הן הנושא כאן", נכתב בהודעה של גילדת הסופרים של קנדה, לנימוק תמיכתה במהלך.

מייקל גייסט, מומחה למשפט אינטרנט ופרופסור באוניברסיטת אוטווה, אמר שהוא לא מודע לאף רשות שיפוטית בעולם המערבי המנסה לעשות רגולציה באיזה סוג של תוכן שהכינו הגולשים מותר לאזרחים לצפות.

"אם המטרה שלהם היא לכוון לכמה שירותי סטרימינג גדולים, כמו דיסני ונטפליקס, אז שיגדירו רף שמגדיר באופן ברור שזו הכוונה", אמר. "אבל בכך שהם לא עושים זאת, הם משאירים פתח לרשת ענקית ורחבה וסוג כזה של רגולציה שהולכת רחוק מדי היא בעייתית".

קים מקרל השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה ירדה בכ-4%

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות - ביום השביעי ברציפות; המדדים בשיא

הדולר נסחר בכ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי-טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז ESG של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני