גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לבום המחירים? כך משפיעות עליות הריבית והאינפלציה על הנדל"ן באירופה

בברלין שוק הנדל"ן קפוא כבר חודש, בבריטניה האינפלציה מאיימת על יכולת החזר ההלוואות ומחירי הדיור בשטוקהולם ירדו בחודש שעבר ב־2% • האם שוק הנדל"ן באירופה משנה כיוון? "כל הזמן רק דיברנו באוויר על ירידת מחירי הדיור. עכשיו זה קורה"

בתי מגורים בלונדון. המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים / צילום: Shutterstock
בתי מגורים בלונדון. המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים / צילום: Shutterstock

"כבר חודש שכל שוק הנדל"ן כאן כמעט נעצר. הבנקים הכפילו ושילשו את הריביות על המשכנתאות והם הרבה יותר קפדניים בנוגע לעסקאות. לוקח להם חודשיים לאשר בקשות. האי־ודאות בנוגע לצעדים הקרובים של הבנק האירופי המרכזי והאינפלציה יצרו תקופה שבה כולם מחכים לראות מה יהיה. לקוחות מקבלים תשובות שליליות לגבי משכנתה, דירות שכורות עם דיירים מוגנים ותשואה אפסית כמעט לא נמכרות, ורק דירות קטנות פנויות עדיין נרכשות במשורה, לרוב בעסקאות ללא צורך במשכנתה"; כך מספרת ל"גלובס", ניצנה בראוטמן, בעלת משרד תיווך בברלין, אחד משוקי הנדל"ן הלוהטים בשנים האחרונות, על המצב בחודשים האחרונים, שהשתנה מן היסוד.

ברלין היא ככל הנראה ברומטר למצב בגרמניה כולה, וגם לשוקי נדל"ן אחרים באירופה, המשקף את השינוי המהותי שחל עם תום עידן הריביות האפסיות, עליו הכריז הבנק המרכזי האירופי בפגישתו האחרונה. העלאה חזויה של הריבית על הפיקדונות לטריטוריה חיובית בסתיו הקרוב - אחרי קרוב לעשור - כבר משתקפת בריביות הגבוהות שהבנקים המקומיים לוקחים על המשכנתאות. הנתונים המלאים צפויים להתפרסם בשבועות הקרובים, אולם עדויות ראשונות כבר מצביעות על היפוך מגמה בשוק הנדל"ן האירופי, שידע רק עליות בעשור האחרון. העליות רק התגברו בחדות בשנה וחצי האחרונות, מאז יצאה היבשת ממשבר הקורונה, אך כעת נראה שהשוק עומד לפני שינוי כיוון.

גרמניה: הריבית עלתה מ־1% ל־3%

בפעם הראשונה מאז שנחנך, סקר ציפיות מחירי הנדל"ן של המכון הכלכלי הגרמני IW, צנח בשבוע שעבר מפלוס 30 למינוס 5.5. המשמעות היא שרוב הנסקרים הפועלים בשוק הנדל"ן בגרמניה חוזים ירידות מחירים בשוק. הציפיות גרועות יותר מאשר היו בתחילת מגפת הקורונה, והפסימיות הרבה מתייחסת למחירים שיירשמו בשנה הקרובה. אלו נובעים לא רק מהריביות הגבוהות על המשכנתאות, השיבו הנשאלים, אלא גם מהעלויות המזנקות במחיר הסחורות, שמביאות את עלויות הבנייה לגבהים אסטרונומיים, וגם מהשכר והמחסור בעובדים, שמעלים את מחיר העבודה.

עליית מחירי המימון, נכתב בדוח שפורסם בשבוע שעבר, יכולה להביא ל"אי יכולת לעמוד במחירים הדרושים, ולכן לצניחה מתמשכת בביקוש ובמחירי הדיור". הבנקים בגרמניה העלו את הריבית בחדות מ־1% בתחילת השנה ל־3% בחודש שעבר, והיד עדיין נטויה.

"מחירי הנדל"ן רק עלו ב־12 השנים האחרונות", אמר לעיתון הכלכלי "הנדלסבלאט" אחד מהמומחים שביצעו את הסקר החצי־שנתי, "כל הזמן רק דיברנו באוויר על כך שהמחירים יכולים לרדת. עכשיו זה באמת קורה". מתווכים שרואיינו בתקשורת הגרמנית דיווחו על צניחה משמעותית במספר הפניות למודעות על דירות ובתים למכירה באזורי ביקוש שיא כמו ברלין ומינכן. במקום ה"בום" עליו דיווחו כלי התקשורת בהרחבה בשנה האחרונה, מלת השעה בתחום הנדל"ן בגרמניה היא "אאוס־גה־בומט" - בום שמיצה את עצמו, בתרגום חופשי.

בריטניה: העלייה החדה תיעצר

התחזיות הקודרות לגבי המחירים אינן תקפות לגרמניה בלבד. בבריטניה, שוק נדל"ן דינמי הרבה יותר, העריך אתר הנדל"ן RightMove כי בחצי השנה הקרובה תיעצר עליית המחירים החדה שנרשמה בתחום. נכון לעכשיו, דיווח האתר, המפרסם סקירות תקופתיות על שוק הנדל"ן, המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים, אבל העלאות הריבית העוקבות והמהירות של בנק אנגליה משפיעות על ריביות המשכנתאות וצפויות לצנן את שוק הדיור בתקופה הקרובה.

"אחרי חצי שנה ראשונה חזקה מאוד בתחום הנדל"ן השנה, סביר שהמצוקה סביב האפשרות להרשות קניית דירה או בית תשפיע משמעותית על התנהגות השוק בחודשים הקרובים, במיוחד על רקע העלאות ריבית חזויות", נכתב. האינפלציה בבריטניה הגיעה ל־9.1% בחודש מאי, ובנק אנגליה נחוש להיאבק בה באמצעות סדרת העלאות ריבית, כמו ה"פד" האמריקאי ובמידה פחותה גם הבנק המרכזי האירופי. בנקים הכפילו את שיעור הריבית על הלוואת לשנתיים שנלקחות כנגד נדל"ן. הריבית על הלוואה מסוג זה עמדה על 1.8% לפני שנתיים וכעת היא עומדת על 3.25% (שנתי). זהו השיעור הגבוה ביותר מאז 2014.

שבדיה: שוק של קונים

בשבדיה, שחוותה זינוק במחירי הנדל"ן בעשור האחרון שתודלק בריביות אפסיות ובאפשרויות מימון ומשכנתאות נוחות, הזהירה חברת תיווך הנדל"ן הגדולה ביותר במדינה משינוי כיוון "דומה בהיקפו למה שחווינו אחרי קריסת ליהמן ברדרס (משבר האשראי של 2008)". המחירים במדינה הסקנדינבית עלו בשיעורים דו ספרתיים בשנה שעברה, אך כעת המצב השתנה. "יש מעבר חד... וזה עכשיו שוק של קונים", אמר לתקשורת מנכ"ל החברה, בדיווח שצוטט על ידי סוכנות הידיעות "בלומברג".

לשבדיה יש אמנם מטבע עצמאי, אך הוא קשור לאירו ולפני כחודשיים העלה הבנק המרכזי את הריבית ב־0.25%. 47% ממשקי הבית בשבדיה מעריכים כי תהיה ירידת מחירים בחודשים הקרובים. מחירי הדיור בשטוקהולם ירדו בחודש שעבר ב־2%, במה שנתפס כתחילתה של מגמה. בחלק מהשכונות המבוקשות ביותר העריכו מתווכים קריסת מחירים של 10%, לעומת המצב בתחילת השנה בלבד.

עליות המחירים בנדל"ן נרשמו בעשור האחרון כתופעה משותפת לרוב הכלכלות המפותחות, בעיקר בשל הריביות האפסיות. ברבעון האחרון של 2021 מחירי הדיור הממוצעים בכל 38 המדינות החברות ב־OECD היו גבוהים ב־16% לעומת המצב לפני כשנתיים. זה היה הקצב המהיר ביותר של עליית מחירי נדל"ן בחצי המאה האחרונה. גם ההתרחבות של העבודה מהבית בעקבות מגפת הקורונה הביאה לשינוי בהעדפות הצרכנים וברצון לבתים גדולים יותר, גם אם הם בפריפריה.

בניגוד למצב בישראל, רוב המשכנתאות באירופה אינן צמודות למדד אלא נלקחות בריבית קבועה. זו הסיבה שאנליסטים מעריכים כי גם אם מחירי הנדל"ן יירדו בקרוב, או שעליות המחירים של השנים האחרונות יתמתנו, השוק לא יוצף בדירות כתוצאה מחוסר יכולת של דיירים להחזיר את המשכנתאות המטפסות, והמחירים לא ירדו בחדות. עם זאת, עלייה חדה באינפלציה משפיעה על משקי הבית, והוצאות גבוהות יותר על תחבורה, אנרגיה, מזון וחימום משמעותן יכולת פחותה להחזיר את ההלוואות. הבנק המרכזי האירופי הזהיר בפגישתו האחרונה מכך ש"עלייה חדה" בשיעורי הריבית תוביל ל"תיקוני מחיר" בשוק הנדל"ן בטווח הקצר.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל