גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופו של טרנד: שוק הנפקות ה־SPAC בוול סטריט חזר לרמתו מלפני 2020

היקף גיוסי ההון בהנפקות ראשוניות נחתך במחצית השנה ב-95% ● Renaissance: "שוק ה-SPAC המשיך להתרסק ברבעון השני, ורק 14 חברות הונפקו" ● שווי פאגאיה הישראלית נחתך לרמה של כ-4 מיליארד דולר על פי בלומברג

טקס פתיחת המסחר של פאגאיה בנאסד''ק / צילום: יח''צ - עידו איז'ק
טקס פתיחת המסחר של פאגאיה בנאסד''ק / צילום: יח''צ - עידו איז'ק

מספר ההנפקות הראשוניות (IPO) שבוצעו בוול סטריט במחצית הראשונה של שנת 2022 ירד ב-82% בהשוואה למחצית הראשונה של 2021, והיקף הגיוסים בהנפקות אלה נחתך ב-95%: ב-39 הנפקות גויס סכום מצטבר של 4.2 מיליארד דולר, בעוד שבמחצית המקבילה, ב-219 הנפקות גויסו 79.9 מיליארד דולר.

את הנתונים מפרסמת חברת המחקר Renaissance Capital שעוסקת בתחום, והם לא כוללים הנפקות של חברות SPAC ולא מיני-הנפקות שבהן גויס סכום נמוך מ-50 מיליון דולר. הנפקות קטנות כאלה בוצעו במהלך המחצית, ביניהן גם של חברות מישראל, כמו סייברוואן, ברנמילר ואקטליס.

הרבעון השני של השנה היה הרבעון השני החלש ביותר בהנפקות ראשוניות מאז משבר 2009. לפי Renaissance, גויסו בו 2.1 מיליארד דולר, בדומה לרבעון הראשון. כבר מתחילת הרבעון השני השוק היה איטי, אך המגמה רק התגברה לקראת סוף חודש מאי, כשהחששות ממיתון התגברו.

חברות מיקרו-קאפ (כאמור, כולל ישראליות) היוו את רוב העסקאות, ובמהלך הרבעון השני, רק שש חברות גייסו למעלה מ-100 מיליון דולר, והן היוו 86% מהיקף הגיוסים ברבעון. כרגיל ברבעונים האחרונים, מגזרי הבריאות והטכנולוגיה הובילו במספר ההנפקות.

 

התרסקות הנפקות ה-SPAC

במקביל, מסכמים אנשי Renaissance את הנפקות ה-SPAC ברבעון השני. חברות SPAC הן חברות שאין להן פעילות, והן מגייסות כסף בהנפקות בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת תוך פרק זמן מוגבל.

עבור חברות פרטיות, מיזוג לחברות SPAC מהווה חלופה להנפקה רגילה בהגעה לשוק. הנפקות SPAC היו טרנד מרכזי בשוק ההנפקות בוול סטריט בין אמצע 2020 לתחילת 2021, אך מאז השוק התקרר מאוד. לפי הנתונים, "שוק ה-SPAC המשיך להתרסק ברבעון השני, כאשר רק 14 חברות הונפקו, וגייסו 1.6 מיליארד דולר - בחזרה לרמות של לפני 2020", הם כותבים.

מתחילת 2022 היו 67 הנפקות SPAC, לעומת לא פחות מ-362 הנפקות כאלה בתקופה המקבילה ב-2021. היקף הגיוסים נחתך ב-90% במחצית וב-87% ברבעון. בעוד שבחודשים ינואר-יוני 2021 גויס סכום מצטבר של 99.5 מיליארד דולר על ידי חברות SPAC בוול סטריט, בתקופה זו ב-2022 גויס סכום של 10.4 מיליארד דולר בלבד.

לפי Renaissance, "תשואות חלשות של חברות שמוזגו, זינוק בשיעורי הפדיון וגל של ביטולי מיזוגים - הובילו לביטול תוכניות הנפקות של חברות SPAC, ו-33 חברות משכו את תוכניות ההנפקה שלהן". במקביל הם מזכירים שהידוק רגולציה על ידי ה-SEC, רשות ניירות ערך בארה"ב, הוביל כמה בנקים להימנע מתחום החיתום בשוק ה-SPAC.

שווי פאגאיה נחתך ביותר מחצי

בסוף הרבעון השני, 600 חברות SPAC עדיין מחפשות יעד לרכישה; הם מעריכים כי מספר חברות ה-SPAC שייאלצו להחזיר את הכסף למשקיעים לאחר שלא ימצאו עסקה מתאימה יגדל בהמשך, לאחר שברבעון השני היו חמש כאלה.

במהלך הרבעון השני, 17 חברות בלבד השלימו מיזוגים לחברות SPAC והחלו להיסחר, ירידה לעומת 29 חברות ברבעון הקודם. רובן, כצפוי, הניבו תשואות שליליות ניכרות. בהקשר זה אפשר להזכיר את חברת הפינטק הישראלית פאגאיה, שבשבוע שעבר השלימה מיזוג לחברת SPAC.

מייסדי פאגאיה - מימין: אביטל פרדו, יהב יולז'רי, גל קרובינר / צילום: ענבל מרמרי

שווי החברה בעסקה נקבע על 8.5 מיליארד דולר ולא הופחת למרות קשיים בשוק וקשיים ספציפיים בעסקה שלה (בנק ברקליס שליווה את ה-SPAC התפטר והתנער מהעסקה זמן קצר לפני השלמתה).

התיקון לשווי פאגאיה הגיע מהשוק: מחיר המניה במיזוג היה 10 דולרים אך המסחר בה נפתח במחיר נמוך יותר ובסיום השבוע ננעל על פחות מ-6 דולרים, לאחר שבשני ימי המסחר הראשונים מניית פאגאיה איבדה 16% מערכה (ביום המסחר הראשון היא נסחרה כבר בירידה של מעל 20%, שהתמתנה במשך היום). שווי השוק של פאגאיה מוערך כעת על פי בלומברג בכ-4 מיליארד דולר.

היקף גיוס ההון במיזוג עמד על 350 מיליון דולר, כאשר שיעורי הפדיון של משקיעי ה-SPAC (שהעדיפו לוותר על עסקת המיזוג ולקבל את כספם חזרה) היה גבוה מאוד. מכיוון שבעבר דיווחה פאגאיה ש-350 מיליון דולר יהיה סכום הגיוס ב-PIPE, ההנפקה הפרטית הנלווית למיזוג, המשמעות היא שמכספי משקיעי ה-SPAC הקולט הסכום שהגיע היה זניח, אם בכלל.

פאגאיה (Pagaya) הוקמה בשנת 2016 על ידי המנכ"ל גל קרובינר, מנהל הטכנולוגיה אביטל פרדו ומנהל ההכנסות הראשי יהב יולזרי. החברה פיתחה טכנולוגיה מבוססת למידת מכונה וביג-דאטה שמאפשר ניתוח מידע לצורך הענקת אשראי על ידי גופים מוסדיים ובנקים.

פאגאיה מתמקדת בתחום החוב הצרכני בשוק האמריקאי, ומנתחת פרמטרים רבים הכוללים מידע מאקרו-כלכלי ומידע על תנאי השוק, כחלק מתהליך החיתום וניהול הסיכונים של ההלוואה.

עוד כתבות

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

היערכות לתקיפה? ארה"ב פתחה בתרגיל אווירי במזרח התיכון

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

צמצום היקף המילואים: צו 8 יוגבל, לוחמים ישרתו עד 55 ימים בשנה

המהלך, שמגיע לאחר שנתיים של חריגות תקציביות וביקורת על שימוש נרחב בצו 8, מעגן מגבלות קבועות על היקף שירות המילואים ● ההחלטה נועדה לאפשר מעבר הדרגתי לגיוס מצומצם ומבוקר יותר, אך מעוררת סימני שאלה בצה"ל לגבי היכולת לשמור על כשירות מבצעית לאורך זמן

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה להחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר, ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה