גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החנות וירטואלית, המחסן אמיתי: הלוגיקה שמאחורי ההשקעות במרכזים לוגיסטיים

הצמיחה המטאורית של אתרי המסחר המקוונים יצרה פלח שוק חדש ואיתן של מרכזים לוגיסטיים - המשמשים לאחסנה ולשינוע הסחורות ● התחום מגלם סקטור השקעה מניב, יציב וארוך-טווח שצפוי להמשיך לגדול ולצמוח

מרלו''ג של קרן פרולוג'יס בניו יורק / צילום: Associated Press
מרלו''ג של קרן פרולוג'יס בניו יורק / צילום: Associated Press

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

אחת התהפוכות המרתקות שיצרה מגפת הקורונה היא הדיכוטומיה בין שוק הנדל"ן המסחרי, שספג מכה קשה כתוצאה מנטישת המשרדים, ובין ענף המרלו"גים (מרכזים לוגיסטיים) שהתחזק יותר ויותר כתוצאה מהמעבר הגלובלי המואץ לרכישות באתרי מסחר מקוונים.

כיום, שנתיים לאחר פרוץ המגפה, ניכר שסקטור המרכזים הלוגיסטיים עיגן את מקומו היטב ברשימה הפותחת של סקטורי ההשקעות המועדפים, וכי המגמה הזו צפויה להמשיך להתחזק ולצמוח ללא קשר למגפה.

ארגון הנדל"ן העולמי (AFIRE - A Fellowship for International Real Estate) פרסם בשנת 2019 את תוצאות הסקר שערך בין מומחי נדל"ן ברחבי העולם, וחשף כי 79% מהם יגדילו את החשיפה שלהם לנדל"ן תעשייתי וללוגיסטיקה בארה"ב. אין זה מפתיע.

אתרי מסחר אלקטרוניים (E-Commerce) זכו לאהדה רבה עוד לפני מגפת הקורונה, אולם פריצת המגפה העולמית בשנת 2020 הזניקה את השימוש בהם לרכישות מוצרים לשיא, ככל שחנויות ומרכזי קניות הוצאו משימוש בתקופות הסגרים.

כך לדוגמה, ברבעון הראשון של שנת 2020 הגיע מכירות המסחר האלקטרוני בארה"ב ל-211.5 מיליארד דולר (על פי הלשכה למפקד האוכלוסין של משרד המסחר האמריקאי). הביקוש האדיר לאתרי המסחר האלקטרוניים הגדיל בהתאמה את הביקוש למרכזים לוגיסטיים לצורך אחסנה ושינוע הסחורות הנמכרות. יותר ויותר מרכזים לוגיסטיים הוקמו ברחבי העולם לתמיכה במכירות המוצרים באמצעות האינטרנט, ובמהרה הם כבשו נתח שוק משלהם, כשהפכו חדשניים, טכנולוגיים ומתוחכמים.

מחירי המרלו"גים בישראל זינקו בעשרות אחוזים בתוך כשלוש שנים, והדבר לא שונה ברחבי העולם. הצמיחה בביקוש למרלו"גים באה לידי ביטוי בעסקאות ענק שנחתמו על ידי חברות ציבוריות, ובהשקעות ענק שבוצעו בחברות הללו.

העסקאות הללו, לצד עסקאות רבות נוספות, מצביעות על המשך מגמת צמיחה של מרלו"גים, המהווים את זרוע האחסנה של מוצרים של אתרי המסחר המקוונים הרבים בישראל ובכל העולם כולו. את פריצת שוק ההשקעות במרלו"גים מתוות קרנות הנדל"ן הגדולות אשר מנתבות את ההשקעות שלהן לסקטור מתוך הבנת פוטנציאל התשואה העצום שבו.

כניסתה של ענקית המסחר המקוון אמזון לישראל במאי 2019, השפיעה אף היא באופן דרמטי על ענף המרכזים הלוגיסטיים הישראלי, והעלתה את קרנו.

ההשפעה של המרלו"גים על הכלכלה הישראלית משמעותית ומובנת. אם בעבר מרלו"גים נתפשו כחלק מסל ההשקעות בנדל"ן, הרי שהיום הם זוכים לסקטור השקעות משל עצמם, וכאמור, הם מניבים תשואות יפות ומרשימות, בניגוד לסקטור המשרדים למשל. העלייה בדרישה למרלו"גים, במקביל לצמצום בקרקעות המתאימות, הביאה לעלייה במחירי הקרקעות למבני תעשייה.

שוק המרלו"גים האמריקאי והעולמי

שווי שוק המרלו"גים בארצות הברית עומד על 2.5 טריליון דולר נכון ל-2022, והוא הציג תשואה של 11% בשנה החולפת. התשואה עולה בעקביות משנה לשנה, והצפי הוא שהתשואה תמשיך לעלות בשנים הקרובות.

התחזיות למכירות באתרי מסחר אלקטרוני בארה"ב צופות צמיחה יציבה של 15% בשנים הקרובות, ועלייה של טריליון דולר בין השנים 2020-2025 (בניגוד למכירות לא מקוונות שהצפי לצמיחה בהן הוא של 1% בלבד). שוק הקמעונות האינטרנטי צפוי לגדול ב-60% בחמש השנים הקרובות, גידול אשר ידרוש 100 מיליון מ"ר של מחסנים בארה"ב כדי לספק מקום לביקוש.

 

שיעור התפוסה הממוצעת עומד על יותר מ-97%, וחוזי שכירות תעשייתיים נחתמים לתקופה ממוצעת של כחמש שנים. נתונים שנאספו מרחבי העולם מראים צמיחה מהירה בדמי השכירות בשוק המרלו"גים, וצפי לגידול משמעותי של הכנסות משכירות.

היסודות שתומכים בשוק ההשקעות בתחום

כדי להבין את התפוצצות שוק המרלו"גים ואת פוטנציאל ההשקעות בתחום, יש להבין תחילה את מקומם של המרלו"גים בזירה הכלכלית. מרלו"גים הם מבנים ייעודיים המשמשים לאחסון, אבל הרבה מעבר לייעודם הקונקרטי, הם מהווים מרכיב מרכזי בשרשרת האספקה העולמית, ולכן הם נקשרים באופן ישיר לענפי הייצור והצריכה.

ההשקעות במרלו"גים משרתות את המשקיע פעמיים. פעם אחת כנכס נדל"ני להשקעה, על כלל היתרונות הגלומים בכך, ובפעם השנייה, כ"נכס" ייצור וצריכה. הצמיחה הכלכלית של המרלו"גים כנכס ייצור וצמיחה נמדדת על פי התמ"ג (ייצור וגידול בייצור) ולכן הם מניבים גם בתקופות שאינן אופטימליות בשוק ההון, כגון המצב התנודתי הנוכחי.

המגמות העיקריות שתומכות בסקטור ההשקעות במרכזים לוגיסטיים כוללות מעבר מסיבי למסחר אלקטרוני, גידול עולמי במרלו"גים וטכנולוגיות מתקדמות בשרשרת האספקה.

לטכנולוגיה המתקדמת יש מרכיב מהותי נוסף בהשפעה על מרכזים לוגיסטיים ובהעלאתם לגדולה. הטכנולוגיות כיום תומכות בשקיפות רבה הרבה יותר בשרשרת האספקה ובהאצת זמני העברת סחורות, במטרה להגביר את צמיחת הסחר הבינלאומי ולשפר את שרשרת האספקה ​​במדינות.

טכנולוגיות מתקדמות, כגון בינה עסקית ורובוטיקה, עוזרות לשפר ולייעל את שירותי הלוגיסטיקה באופן חסר תקדים. הטכנולוגיות הללו הפכו תהליכיים מסורתיים איטיים למהירים ואוטומטיים, ומאפשרות לתכנן, ליישם ולשלוט בזרימת ההפצה, ולהעצים עשרות מונים את תהליכי האחסון והשליפה.

האבולוציה הלוגיסטית מאפשרת להביא סחורה בדיוק למקום שבו היא צריכה להיות, תוך כדי מעקב מתמיד וידיעה היכן היא נמצאת בכל רגע בדרך. הטכנולוגיה מסייעת למפות ולבחור בדרכים היעילות ביותר לאחסון והפצת סחורות.

כך, לקוחות אתרי המסחר זוכים לקבל את המוצר שלהם בזמן הנכון, במחיר הנכון, ובהגנה הנכונה - שתבטיח שהוא יגיע אל הרוכש בשלמותו. כל אלו תומכים, בסופו של דבר, בערך הנכסים הלוגיסטיים, ומעלים בתורם גם את הביקוש להשקעות.

בעיות בשרשרת האספקה שהחלו בתקופת הקורונה והתגברו עם המלחמה באוקראינה תרמו לעלייה באינפלציה, וגרמו עלייה בביקוש למרכזים לוגיסטיים, בגלל הצורך לאחסן כמויות סחורה משמעותיות כדי להימנע ממצבים של בעיות אספקה וסחורה שאינה מגיעה ליעד.

מהן הסכנות שיש להביא בחשבון?

בין ההיבטים החיוביים הרבים של השקעה במרלו"גים חשוב לשים לב לסכנות האפשריות. סקטור המרלו"גים מגלם פרופיל סיכון-תשואה גבוה: השקעה במרלו"גים מבוססת על דמי שכירות גבוהים ויציבים, בשל תנאי שכירות שמרביתם "טריפל נט" (רוב ההוצאות חלות על השוכר) לטווחים ארוכים וביקוש גבוה, ולכן היא צפויה לייצר תשואות גבוהות ועקביות בהתאם.

לזאת נוסיף את העלאות דמי השכירות השנתיות העקביות, שאף הן מגדילות את התשואה להשקעה. בדיוק מאותן הסיבות, שוק המרלו"גים מאופיין כ"זאב בודד". המאפיינים שלו שונים מהשקעות אחרות בנדל"ן מסחרי ולכן הוא אינו בקורלציה עם שוקי ההון.

מנגד, הסקטור עלול לייצר סיכונים הנובעים משינוי נתיבי מסחר, מהשפעות גיאוגרפיות וגיאופוליטיות בין מדינות ומהשפעות התמ"ג והצמיחה הכלכלית במדינות.

לכן חשוב לגוון את תיק ההשקעות ככל האפשר, גם כשמוסיפים לו השקעה במרלו"גים. השקעות מפוזרות היטב הופכות את ההשקעה במרלו"גים לכדאית ומשתלמת. סיכון שינוי נתיבי המסחר ניתן להפחתה באמצעות גיוון ההרכב הגיאוגרפי של תיק ההשקעות.

דרך נוספת להפחתת הסיכון טמונה בהשקעות בחברות בצורה של דיבידנדים. קרנות השקעות בנדל"ן (REIT) מאפשרות בחלקן כניסה למשקיעים לצורך רכישת נכסי הנדל"ן, ותשואה המגולמת על ידי דיבידנדים שהקרן מעניקה למשקיעים בהמשך.

קרן הריט פרולוג'יס (סימול: PLD) היא ענקית לוגיסטיקה אמריקאית, שנסחרת לפי שווי של 90 מיליארד דולר. מהנתונים הפונדמנטליים ניתן ללמוד שמדובר בחברה יציבה שמצליחה להגדיל את ההכנסות ב 7% משנה לשנה, ל-5 מיליארד דולר בשנת 2021.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?