גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצטרפתם לסיבים של הוט? הסעיף הנסתר שיאפשר לאסוף עליכם מידע

לקוחות שהצטרפו לסיבים האופטיים של הוט התבקשו לחתום על טופס המאשר את עבודת הטכנאי, אלא שבתוכו הוטמע סעיף מעורפל המאפשר לחברה לעשות שימוש בנתוני הלקוחות • מהוט נמסר: "נוקטים את כל האמצעים הנדרשים להגנת המידע, הכל בהתאם לחוק"

משרדי הוט. בעיגול: מנכ''לית הוט, טל גרנות-גולדשטיין / צילום: מץ 76, יח''צ אוהד רומנו
משרדי הוט. בעיגול: מנכ''לית הוט, טל גרנות-גולדשטיין / צילום: מץ 76, יח''צ אוהד רומנו

ענקיות האינטרנט והסלולר נמצאות בתחרות מתמדת וקשה - מי תשלוט בשוק הסיבים האופטיים. כתוצאה מכך, החברות השונות מפעילות מכבש לחצים על לקוחות כדי שיצטרפו למסלולים השונים שלהן, וכך הן יקטפו את המקום הראשון כספקיות האינטרנט המתקדמות.

אחת מהן, כידוע, היא חברת הוט. אך לפי מידע שהגיע לגלובס, בזמן התקנת הסיבים האופטיים, החברה מחתימה את הלקוחות גם על סעיף מטריד שמאפשר לאסוף ולהשתמש במידע עליהם. סעיף זה מוחבא בטופס הטכנאי - טופס שעבור רבים יכול להיחשב כטכני בלבד.

"לא הגון שמחביאים סעיפים כה מהותיים"

כחלק מהליך הצירוף, מוקד הסיבים האופטיים של חברת הוט מתקשר ללקוחות ומציע להם מסלולים שונים. כשלקוח מעוניין להתקדם, נשלח אליו טכנאי להתקין את התשתיות הנדרשות. הטכנאי, בתום עבודתו, מבקש חתימה על טופס סיכום עבודה שמאשר כי הוא עשה את עבודתו נאמנה.

גם אורי (שם בדוי) נתקל בטופס זה. חברת הוט החליטה להתקין תשתיות של סיבים בבניין שלו, ונציג החברה עבר דירה אחר דירה כדי להציע מסלולים שונים בסיבים. "מכיוון שזה היה בתנאים דומים לתנאים הנוכחיים שלי והגלישה הייתה טובה יותר, הסכמתי ללכת על זה. כמה ימים אחר כך הגיע הטכנאי להתקין את האינטרנט, ולבסוף הוא הגיע עם המסמך המדובר".

ערנותו של אורי הובילה לכך שהוא קרא לעומק את המסמך - מהלך שרוב הציבור לא בהכרח יעשה. וכך לשון הנוסח המשפטי במסמך: "הנני מאשר/ת כי במהלך אספקת השירותים HOT תהיה רשאית לאסוף מידע הנוגע לי, הכולל כל פרט שנמסר ל-HOT על ידי ו/או ע"י צדדים שלישיים, ו/או שנאסף באמצעים טכנולוגיים במסגרת השימושים שאעשה בשירותיכם, לרבות התכנים והערוצים שאצפה בהם, יישומים בהם אעשה שימוש, אתרי אינטרנט שאגש אליהם, מיקום גיאוגרפי, אופן השימוש בשירותים וכו’ (להלן: "המידע").

"ידוע ומוסכם עלי כי איסוף המידע ישמש למטרת שיפור השירות, מיקוד והתאמת השירותים המוצעים לי, גביית תשלומים, ניתוחים ופילוחים סטטיסטיים, שיתוף המידע עם צדדים שלישיים, קבלת הצעות שיווקיות או פרסומים מ־HOT ו/או מצדדים שלישיים".
לאחר מכן נכתב במסמך: "אני מסכים/ה כי מידע שמסרתי ל־HOT יופיע במאגרי המידע ו-HOT או מי מטעמה רשאית לעשות שימוש במידע הנ"ל לצורך מתן שירותים לפי הסכם זה ולצורך הצעת שירותים ומוצרים נוספים שלה ו/או של אחרים, שיתוף במבצעים, הצעת הטבות ומתנות (לרבות הודעות דוא"ל או מסרונים). הסכמתי תקפה גם לאחר סיום ההתקשרות עם HOT, כפוף להוראות הדין".

במילים אחרות, החברה יכולה לעשות שימוש בנתוני המשתמש כאוות נפשה, כולל העברת המידע לצדדים שלישיים לצורך דיוור עסקי ושיווקי. כשאורי ציין בפני הטכנאי כי הוא אינו מעוניין לחתום על סעיף זה, שאינו קשור לעבודת ההתקנה, הטכנאי לא הכיר את הסעיף המדובר. גם הממונה עליו לא הכיר סעיף זה, וציין שאם הלקוח לא יחתום על המסמך - הטכנאי לא יקבל שכר על עבודה זו.

"הייתי בהלם מהדברים שכתובים שם, אמרתי לטכנאי שזה מסמך שאי אפשר לחתום עליו ולא הגיוני לאפשר את ההרשאות האלו. מצידו, אם אני לא חותם, הם לא משלמים לו, אז חתמתי עם הערה שאני לא מוכן שיאספו עליי מידע", משתף אורי. "זה לא הגון שמחביאים את הסעיפים הכה מהותיים האלה בתוך טקסט.כלקוח אני מאמין שאני חותם על אישור התקנה של טכנאי".

במסמך יש אפשרות לסמן כי "אני לא מסכים/ה לשימוש במידע לצורך דיוור כאמור לעיל". אך כלל לא ברור מניסוח זה אם עדיין מותר לחברה לאסוף את המידע על המשתמשים ולהשתמש בו בצורות שונות, למעט שימוש שיוביל לקבלת הצעות שיווקיות שונות.

גם חברות אחרות אוספות, אך לא מחביאות

חשוב לציין כי גם חברות נוספות אוספות מידע על הלקוחות, אך להבדיל מהוט, הן אינן מחביאות את הסעיף במסמך התקנת הטכנאי.

לדוגמה, בחברת פרטנר, החוזה עליו חותם הלקוח כולל פירוט נרחב במיוחד לגבי המידע שנאסף והצרכים בהם החברה תוכל להשתמש בו: "אספקת השירותים, תפעולם פיתוחם ושיפורם; הצעה ואספקת שירותים המותאמים לכם אישית, ובכלל כך בדרך של הצעת תוכנית, אפליקציות ושירותים אחרים; למטרות חיוב, הפקת חשבונות וגבייה בעד השימוש בשירותים; לצורך טיפול בתלונות..." ועוד.

בפרטנר מבהירים כי אין חובה חוקית לחייב את מסירת המידע, אך המידע הנאסף הכרחי לאספקת השירות. לצד זאת, הם מבהירים ללקוחות כי ישנם שירותים נוספים שיכולים לאסוף עליהם מידע וכי זה לא באחריותם.

גם חברת בזק אוספת מידע על המשתמשים. זה נעשה כחלק מתנאי העסקה שנשלחים ללקוחות, תחת הכותרת "הגנה על פרטיות", שם נכלל פירוט על השימוש שיכול להתבצע במידע של הלקוחות שנאסף.

במבחן המשפטי הלקוח יכול לציין שלא היה מודע

לדברי עו"ד דן חי, יו"ר הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, חברת הוט שגתה בצורת הפעולה שלה. "מצד אחד, יש מידע שאדם חייב לספק עבור מתן השירות מצד החברה. מדובר במידע שהכרחי לאסוף לצורך הפעלת השירות. מצד שני, יש את המידע הלא-הכרחי, והחברה חייבת לאפשר ללקוח לסרב לאיסופו". במילים אחרות, יש צורך לפצל את הפסקאות הללו למידע ההכרחי אל מול המידע העודף שעליו צריך לתת אפשרות סירוב.

כאמור, ניתן לסרב לסעיף בטופס של הוט, אך לדברי עו"ד חי זה מעורפל ולא ודאי. "לא ברור אם הסירוב הוא לדיוור פרסומי או דיוור ישיר - אלו סט חוקים שונים לכל אחד מהם. צריך לחדד, הסעיף לא שולל את איסוף המידע, אלא רק את עצם הפנייה ללקוח עם מידע זה".

עו"ד חי מוסיף כי צריך לדעת שבמבחן המשפטי הלקוח יכול לציין שהוא לא היה מודע לסעיף או שמדובר בתנאי מקפח. "מעבר לכך שכדאי להמליץ ללקוחות לקרוא את החוזה תמיד, אפשר עדיין לפעול. אפשר לפנות לחברה במכתב, לציין שלא הייתה אופציה אחרת ולבקש שיגרעו אתכם מהשירות. והם מחויבים לעשות את זה.

"הוט לא עושים את זה מתוך רצון רע. עצם זה שהסעיף כן בפנים, מראה שהחברה קשובה לזה. אבל הם לא מכירים את הדקדוקים עד הסוף והניסוח לא טוב".

מהוט נמסר בתגובה: "במסגרת טופס ההתקנה המהווה חלק מהסכם ההתקשרות עם הלקוח, מתבקש הלקוח לאשר את הסכמתו לקבלת דיוור שיווקי. באפשרות הלקוח להודיע, ע"י הסרת הסימון בתיבה, על סירובו לקבל הודעות פרסומיות. כמו כן, באפשרות המינוי להודיע לחברה בכל עת על רצונו להסיר את פרטיו מרשימת התפוצה.

"למותר לציין כי החברה אינה מוכרת את המידע אודות לקוחותיה לצדדים שלישיים, לכל מטרה שהיא, ונוקטת את כל האמצעים הנדרשים להגנת מאגרי המידע שלה, הכל בהתאם לחוק".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ בגודל שינוע בין 80 ל-180 מ"ר ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתכנית חסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?