גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצטרפתם לסיבים של הוט? הסעיף הנסתר שיאפשר לאסוף עליכם מידע

לקוחות שהצטרפו לסיבים האופטיים של הוט התבקשו לחתום על טופס המאשר את עבודת הטכנאי, אלא שבתוכו הוטמע סעיף מעורפל המאפשר לחברה לעשות שימוש בנתוני הלקוחות • מהוט נמסר: "נוקטים את כל האמצעים הנדרשים להגנת המידע, הכל בהתאם לחוק"

משרדי הוט. בעיגול: מנכ''לית הוט, טל גרנות-גולדשטיין / צילום: מץ 76, יח''צ אוהד רומנו
משרדי הוט. בעיגול: מנכ''לית הוט, טל גרנות-גולדשטיין / צילום: מץ 76, יח''צ אוהד רומנו

ענקיות האינטרנט והסלולר נמצאות בתחרות מתמדת וקשה - מי תשלוט בשוק הסיבים האופטיים. כתוצאה מכך, החברות השונות מפעילות מכבש לחצים על לקוחות כדי שיצטרפו למסלולים השונים שלהן, וכך הן יקטפו את המקום הראשון כספקיות האינטרנט המתקדמות.

אחת מהן, כידוע, היא חברת הוט. אך לפי מידע שהגיע לגלובס, בזמן התקנת הסיבים האופטיים, החברה מחתימה את הלקוחות גם על סעיף מטריד שמאפשר לאסוף ולהשתמש במידע עליהם. סעיף זה מוחבא בטופס הטכנאי - טופס שעבור רבים יכול להיחשב כטכני בלבד.

"לא הגון שמחביאים סעיפים כה מהותיים"

כחלק מהליך הצירוף, מוקד הסיבים האופטיים של חברת הוט מתקשר ללקוחות ומציע להם מסלולים שונים. כשלקוח מעוניין להתקדם, נשלח אליו טכנאי להתקין את התשתיות הנדרשות. הטכנאי, בתום עבודתו, מבקש חתימה על טופס סיכום עבודה שמאשר כי הוא עשה את עבודתו נאמנה.

גם אורי (שם בדוי) נתקל בטופס זה. חברת הוט החליטה להתקין תשתיות של סיבים בבניין שלו, ונציג החברה עבר דירה אחר דירה כדי להציע מסלולים שונים בסיבים. "מכיוון שזה היה בתנאים דומים לתנאים הנוכחיים שלי והגלישה הייתה טובה יותר, הסכמתי ללכת על זה. כמה ימים אחר כך הגיע הטכנאי להתקין את האינטרנט, ולבסוף הוא הגיע עם המסמך המדובר".

ערנותו של אורי הובילה לכך שהוא קרא לעומק את המסמך - מהלך שרוב הציבור לא בהכרח יעשה. וכך לשון הנוסח המשפטי במסמך: "הנני מאשר/ת כי במהלך אספקת השירותים HOT תהיה רשאית לאסוף מידע הנוגע לי, הכולל כל פרט שנמסר ל-HOT על ידי ו/או ע"י צדדים שלישיים, ו/או שנאסף באמצעים טכנולוגיים במסגרת השימושים שאעשה בשירותיכם, לרבות התכנים והערוצים שאצפה בהם, יישומים בהם אעשה שימוש, אתרי אינטרנט שאגש אליהם, מיקום גיאוגרפי, אופן השימוש בשירותים וכו’ (להלן: "המידע").

"ידוע ומוסכם עלי כי איסוף המידע ישמש למטרת שיפור השירות, מיקוד והתאמת השירותים המוצעים לי, גביית תשלומים, ניתוחים ופילוחים סטטיסטיים, שיתוף המידע עם צדדים שלישיים, קבלת הצעות שיווקיות או פרסומים מ־HOT ו/או מצדדים שלישיים".
לאחר מכן נכתב במסמך: "אני מסכים/ה כי מידע שמסרתי ל־HOT יופיע במאגרי המידע ו-HOT או מי מטעמה רשאית לעשות שימוש במידע הנ"ל לצורך מתן שירותים לפי הסכם זה ולצורך הצעת שירותים ומוצרים נוספים שלה ו/או של אחרים, שיתוף במבצעים, הצעת הטבות ומתנות (לרבות הודעות דוא"ל או מסרונים). הסכמתי תקפה גם לאחר סיום ההתקשרות עם HOT, כפוף להוראות הדין".

במילים אחרות, החברה יכולה לעשות שימוש בנתוני המשתמש כאוות נפשה, כולל העברת המידע לצדדים שלישיים לצורך דיוור עסקי ושיווקי. כשאורי ציין בפני הטכנאי כי הוא אינו מעוניין לחתום על סעיף זה, שאינו קשור לעבודת ההתקנה, הטכנאי לא הכיר את הסעיף המדובר. גם הממונה עליו לא הכיר סעיף זה, וציין שאם הלקוח לא יחתום על המסמך - הטכנאי לא יקבל שכר על עבודה זו.

"הייתי בהלם מהדברים שכתובים שם, אמרתי לטכנאי שזה מסמך שאי אפשר לחתום עליו ולא הגיוני לאפשר את ההרשאות האלו. מצידו, אם אני לא חותם, הם לא משלמים לו, אז חתמתי עם הערה שאני לא מוכן שיאספו עליי מידע", משתף אורי. "זה לא הגון שמחביאים את הסעיפים הכה מהותיים האלה בתוך טקסט.כלקוח אני מאמין שאני חותם על אישור התקנה של טכנאי".

במסמך יש אפשרות לסמן כי "אני לא מסכים/ה לשימוש במידע לצורך דיוור כאמור לעיל". אך כלל לא ברור מניסוח זה אם עדיין מותר לחברה לאסוף את המידע על המשתמשים ולהשתמש בו בצורות שונות, למעט שימוש שיוביל לקבלת הצעות שיווקיות שונות.

גם חברות אחרות אוספות, אך לא מחביאות

חשוב לציין כי גם חברות נוספות אוספות מידע על הלקוחות, אך להבדיל מהוט, הן אינן מחביאות את הסעיף במסמך התקנת הטכנאי.

לדוגמה, בחברת פרטנר, החוזה עליו חותם הלקוח כולל פירוט נרחב במיוחד לגבי המידע שנאסף והצרכים בהם החברה תוכל להשתמש בו: "אספקת השירותים, תפעולם פיתוחם ושיפורם; הצעה ואספקת שירותים המותאמים לכם אישית, ובכלל כך בדרך של הצעת תוכנית, אפליקציות ושירותים אחרים; למטרות חיוב, הפקת חשבונות וגבייה בעד השימוש בשירותים; לצורך טיפול בתלונות..." ועוד.

בפרטנר מבהירים כי אין חובה חוקית לחייב את מסירת המידע, אך המידע הנאסף הכרחי לאספקת השירות. לצד זאת, הם מבהירים ללקוחות כי ישנם שירותים נוספים שיכולים לאסוף עליהם מידע וכי זה לא באחריותם.

גם חברת בזק אוספת מידע על המשתמשים. זה נעשה כחלק מתנאי העסקה שנשלחים ללקוחות, תחת הכותרת "הגנה על פרטיות", שם נכלל פירוט על השימוש שיכול להתבצע במידע של הלקוחות שנאסף.

במבחן המשפטי הלקוח יכול לציין שלא היה מודע

לדברי עו"ד דן חי, יו"ר הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, חברת הוט שגתה בצורת הפעולה שלה. "מצד אחד, יש מידע שאדם חייב לספק עבור מתן השירות מצד החברה. מדובר במידע שהכרחי לאסוף לצורך הפעלת השירות. מצד שני, יש את המידע הלא-הכרחי, והחברה חייבת לאפשר ללקוח לסרב לאיסופו". במילים אחרות, יש צורך לפצל את הפסקאות הללו למידע ההכרחי אל מול המידע העודף שעליו צריך לתת אפשרות סירוב.

כאמור, ניתן לסרב לסעיף בטופס של הוט, אך לדברי עו"ד חי זה מעורפל ולא ודאי. "לא ברור אם הסירוב הוא לדיוור פרסומי או דיוור ישיר - אלו סט חוקים שונים לכל אחד מהם. צריך לחדד, הסעיף לא שולל את איסוף המידע, אלא רק את עצם הפנייה ללקוח עם מידע זה".

עו"ד חי מוסיף כי צריך לדעת שבמבחן המשפטי הלקוח יכול לציין שהוא לא היה מודע לסעיף או שמדובר בתנאי מקפח. "מעבר לכך שכדאי להמליץ ללקוחות לקרוא את החוזה תמיד, אפשר עדיין לפעול. אפשר לפנות לחברה במכתב, לציין שלא הייתה אופציה אחרת ולבקש שיגרעו אתכם מהשירות. והם מחויבים לעשות את זה.

"הוט לא עושים את זה מתוך רצון רע. עצם זה שהסעיף כן בפנים, מראה שהחברה קשובה לזה. אבל הם לא מכירים את הדקדוקים עד הסוף והניסוח לא טוב".

מהוט נמסר בתגובה: "במסגרת טופס ההתקנה המהווה חלק מהסכם ההתקשרות עם הלקוח, מתבקש הלקוח לאשר את הסכמתו לקבלת דיוור שיווקי. באפשרות הלקוח להודיע, ע"י הסרת הסימון בתיבה, על סירובו לקבל הודעות פרסומיות. כמו כן, באפשרות המינוי להודיע לחברה בכל עת על רצונו להסיר את פרטיו מרשימת התפוצה.

"למותר לציין כי החברה אינה מוכרת את המידע אודות לקוחותיה לצדדים שלישיים, לכל מטרה שהיא, ונוקטת את כל האמצעים הנדרשים להגנת מאגרי המידע שלה, הכל בהתאם לחוק".

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"