גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוות דעת של היועמ"שית עשויה להשפיע דרמטית על אסטרטגיית הפרסום באינטרנט

במסגרת תביעה ייצוגית קובעת בהרב־מיארה שאתרי תוכן אחראים לוודא כי קטינים אינם נחשפים לתוכן אסור ● העמדה רלוונטית הן לאתרים ישראליים והן לענקיות תוכן כמו פייסבוק ● מאחר שהורים וילדים משתמשים לעתים באותו מחשב, המשמעות היא הגבלת התאמת הפרסומות להיסטוריית הגלישה

היועמ''שית, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
היועמ''שית, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

במסגרת תובענה ייצוגית שהגיש אזרח באמצעות עורכי הדין אוהד רוזן וחגי קלעי ממשרד קלעי, רוזן ושות', ועו"ד אור קרבקי נגד כמה אתרי תוכן ישראליים, הייעוץ המשפטי לממשלה ורשות הגנת הצרכן הציגו עמדה משפטית שעשויה להשפיע באופן דרמטי על מדיניות הפרסומות במרחב המקוון.

לפי עמדת היועמ"ש והרשות, אתרי תוכן נדרשים לוודא כי שטחי הפרסום במדורים שמיועדים לקטינים - אינם כוללים תכנים שאסורים להצגה לילדים. עמדה זו דוחה את כל טענות ההגנה של האתרים, ולכאורה צפויה להשפיע לא רק על אתרים מקומיים שנגדן הוגשה הבקשה לניהול תובענה ייצוגית - אלא גם על ענקיות תוכן כגון פייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם, ואף טאבולה ואאוטבריין.

הבקשה לאישור תובענה ייצוגית הוגשה בשם שני קטינים, שלפי הנטען תוך כדי גלישה במדורים שמיועדים לילדים בתוך האתרים "מאקו", "וואלה", "פרוגי ו"ערוץ 7" הופיעו להם פרסומות ("באנרים") שונות, דוגמת כאלו שמעודדות הימורים של מפעל הפיס, ואחרות שמקדמות משקאות אלכוהוליים, אתרי היכרויות, שירותי דיאטה, והלוואות כספים. לטענת עורכי הדין, בעצם הצגת פרסומות אלה - אתרי התוכן הללו הפרו את חוק הגנת הצרכן ותקנות הגנת הצרכן.

מטעם אתר מאקו נמסר בתגובה כי התובענה הייצוגית מופרכת. לדברי מאקו, הפרסומות אינן מועלות באופן שרירותי אלא באמצעות מנועי הפרסום הגדולים בעולם, כמו אאוטבריין, Facebook Ads Mannger ו-Google Ads. לטענת מאקו, הפרסומות המופיעות בעמוד שלה, הן תולדה של היסטוריית השימוש האישי של המשתמש. הפלטפורמה הפרסומית מזהה את המכשיר שממנו הגיע הגולש לדף המסויים, וכך מתאימה לו פרסומות ולעיתים גם תכנים.

מאקו: צריכים לגלוש דרך משתמשים שונים

לאור זאת, במאקו טענו כי הפרסומות שבגינן הוגשה הבקשה לניהול תובענה ייצוגית לא היו מיועדות במישרין או בעקיפין לילדים ולנוער, אלא הסתמכו על היסטוריית הגלישה של ההורים. בעקבות כך, מאקו הוסיפו כי חוק הגנת הצרכן איננו חל במקרה זה שבו הפרסומות לא כוונו לקטין, אלא מדובר בפרסום כללי שהקטין עלול להיתקל בו.
מאקו העלתה טענה נוספת שלפיה, המצב המומלץ במקרה שבו בני משפחה שונים משתמשים באותו מכשיר הוא לגלוש באינטרנט באמצעות חשבונות משתמש שונים. לכן, מאקו הגישה "בקשת הודעת לצד שלישי" נגד הורי הקטינים. לטענת האתר, האחריות לניטור השימוש של קטינים באינטרנט הוא בראש ובראשונה של ההורים. אתר אינטרנט נוסף שהגיש הודעת צד ג’ הוא וואלה, שטענו מצידם כי גלישת קטינים ללא פיקוח מהווה סכנה עבורם, על אחת כמה וכמה באתר שאיננו ייעודי לקטינים - וכולל בעיקרו תכנים לבגירים.

עו"ד אוהד רוזן טען בדיון קדם המשפט, שהתקיים לפני כחצי שנה, כי ילדים רבים גולשים במחשבים של הוריהם. בעקבות כך, במצבים שבהם ההורה התעניין באתר מסויים, ייתכן שאף בתוכן פורנוגרפי, אין שום קושי טכנולוגי לחסום את זה. "אם החברות אומרות: ‘אנחנו מפרסמים באתרים כל דבר שבעבר נעשה בו שימוש באותו מחשב’, אז בעמודים המיועדים לילדים ימכרו פרסומות באופן עצמאי". לדבריו, הוא אף הוכיח כי לאתרים יש אפשרות להגדיר תכנים.

עו"ד שרון קלינמן, המייצגת את וואלה, אמרה בדיון כי "מבחינת בעל האתר, שהוא לא המפרסם, לנו אין אפשרות טכנולוגית לחסום. יש לנו אפשרות חסימה בגוגל, בטבולה ובארמדיה, יש אפשרות לחסימה רוחבית על פרסומת מסוימת. אי אפשר לחסום הכל. כאשר אנו מדברים על אתר שלא מיועד לילדים, חינמי, אתה מקבל שירות רחב, ואתה מקבל אותו בחינם, וחלק מהעניין הוא פרסום".

"לגולשים יש אמצעים טכנולוגיים כדי לחסום"

לטענתה, "מי שרגיש לחשיפה של ילדיו ורוצה לייצר להם עולם סטרילי ומוגן, יש לו את כל האמצעים לעשות זאת. בין אם לבנות משתמש חדש, אפשרות לחסום הודעות, להוריד קוקיז, לחסום את איסוף המידע של הפלטפורמות על הרגלי השימוש של המשתמש. אבל ההצעה הפשוטה ביותר, מי שרוצה לשמור על ילדיו, שיקנה להם מחשב יעודי שבהם יוכלו לראות סרטים ולגלוש. מי שנותן לילדיו לגלוש במכשיר המחשב או הנייד, לוקח את האחריות עליו".

עו"ד ברק קדם, המייצג את ערוץ 7, טען כי להורים יש שלוש דרכים למנוע את החשיפה של ילדיהם: להתקין חוסם פרסומות חינמי שזמין באינטרנט; לפתוח שם משתמש יעודי; ואם ההורה יודע שהוא מתעניין בתכנים של מבוגרים, הוא יכול לפתוח דף של "גלישה בסתר". עוד טען כי התובענה נראית מאולצת לאור העובדה כי ערוץ 7 מיועד למגזר הדתי-תורני, ואילו הילדה איננה מרקע דתי. "ילד שאין לו רקע דתי או חרד"לי אין לו מה לגלוש באתר של ערוץ 7, מה שמביא אותי לחשוב שהתביעה לא משקפת נזק אמיתי".

עמדת היועמ"ש מקבלת את עמדת עורכי הדין

בסיום הדיון, שהתקיים בחודש נובמבר, ביקש השופט שמואל בורנשטיין כי תתקבל עמדת היועמ"ש. לאחר דחיות רבות, היועמ"ש הציג את עמדת המאסדר, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. העמדה מקבלת במלואה את עמדת עוה"ד שהגישו את התובענה הייצוגית.
לדברי הרשות להגנת הצרכן, אין החוק מבחין בין אמצעי פרסום או שיטות הפרסום, והוא חל על כל אדם המבצע פעולה של פרסום. "לעמדת הרשות, פרסומת או דרך שיווק מכוונת לקטינים, היא פרסומת או דרך שיווק אשר קטינים הם קהל היעד שלה לנוכח תוכנה, המיקום או הפלטפורמה בו היא מופיעה. כך למשל מדור המיועד לקטינים, סדרה או סרט שיוצרו עבור קטינים, אפליקציות שקהל היעד שלהן הוא קטינים וכדומה הן פלטפורמות המיועדות לקטינים, ופרסומת ופניית שיווק המופיעה בהן מהווה פרסום או דרך שיווק המיועד לקטינים כמשמעותו בתקנות".

הרשות דוחה את טענות ההגנה של וואלה ומאקו, וכותבת כי "לעובדה שגם בגירים עשויים להשתמש בפלטפורמות או להיחשף לתכנים שיועדו מלכתחילה לקטינים אין כל נפקות". האתרים ביקשו להתבסס על תקנון השימוש באתר, אולם עמדת הרשות היא שדינה של טענה זו להידחות.

"מציעי שטחי הפרסום נדרשים לוודא התאמה"

"סעיף 36 לחוק הגנת הצרכן קובע כי הוראות חוק הגנת הצרכן הן הוראות קוגנטיות: ‘הוראות חוק זה יחולו על אף כל ויתור או הסכם נוגד’. חוק הגנת הצרכן חל על המשיבות ולפיכך הן אינו רשאיות לכלול בתקנוניהן תניה אשר יש בה משום ויתור על תחולתו וככל שעשו כן, תוקפה של התנייה מוטל בספק. קרי, הן לא רשאיות לקבוע הוראה בתקנוניהן המסירה מהן אחריות לעניין הפרסומות אליהן ייחשפו קטינים שיגלשו באתריהן במדורים המיועדים לקטינים".

עם זאת, הרשות לא עצרה כאן, והוסיפה - מבלי להידרש לשאלה האם ביכולתן של המשיבות לנטר את הפרסומות - את עמדתה בנושא. לדברי הרשות, על המציעים שטח פרסום, ובכללן המשיבות, לוודא מול המשתמשים בשטח הפרסומי באתריהם, כי בפלטפורמה המיועדת לקטינים, לא יופיעו פרסומות שחל איסור להציגן לקטינים - ובכלל זה פרסומות שמופיעות בשל או בהתאם להיסטוריית החיפוש מאותו אמצעי תקשורת.
מטעם הרשות הוסיפו כי "הפרסומים יעמדו בדרישות הדין, על מנת לשמור על ההגנה שהמחוקק ביקש להעניק להם".

הרשות המשיכה בקו שמאמץ במלואו את עמדת התובעים הייצוגים, וכתבה כי "בהתאם, על המשיבות חלה חובה לוודא, לרבות באמצעות הסכמי ההתקשרות עם הגופים המפרסמים להם הן מספקות את שטח הפרסום, כי יעמדו בהוראות החוק והתקנות המתייחסות לפרסומות המיועדות לקטינים. ככל שלא עשו כן, גם עליהן מוטלת האחריות לפרסומים הפוגעניים גם אם אינן המפרסמות הישירות".

עוד כתבות

משפחה שברחה מאל-פאשר יושבת במחנה פליטים בצפון סודן / צילום: Reuters, Mohammed Jamal

ג'נוסייד בלי מצלמות: דארפור נעלמה מהמצפון הבינלאומי ומהכותרות

מיליציית RSF כבשה את אל־פאשר שבדארפור ופתחה במסע הרג חסר רחמים באוכלוסייה של רבע מיליון בני אדם ● בעוד הזוועות מתועדות ברשתות, הקהילה הבינלאומית שותקת ומתמקדת בזירות אחרות ● הטבח מוכיח את אוזלת ידה של מערכת הצדק הבינלאומי

ערן וולף / צילום: יונתן בלום

היזם שימכור לכם משכנתא כדי שתקנו דירה בחו"ל

שתי טרגדיות שחווה בילדותו הסיטו את ערן וולף מהמסלול: "הבית הפך עצוב, התאמצתי לא לנשור" ● אלא שבקריירה הוא רשם רצף של תפקידים בכירים, עד שייסד את מימון ישיר וגם הנפיק אותה ● החברה החדשה שלו מקצרת לישראלים את הדרך לנדל"ן בחו"ל

Xiaomi 15T Pro. מכשיר מאסיבי / צילום: יח''צ

החדש של שיאומי מנסה לאתגר את המתחרות הגדולות

יצרנית הסמארטפונים הסינית מנסה לנגוס בנתח השוק של אפל וסמסונג עם מכשיר הפרימיום Xiaomi 15T Pro ● המצלמה חזקה והביצועים יציבים, אבל המחיר קרוב מדי לזה של המתחרות הגדולות

סשימי בית צפאפא / צילום: אופק שלום

מה קורה כשסבתא ירושלמית פוגשת את ת"א? התשובה במסעדה הזו

בג'קו הכשרה מציעים מה שיש בעוד מקומות בודדים בעולם: מאכלים שאוכלים כמעט בכל בית ירושלמי עם אינטרפרטציה עכשווית וחכמה

איך לשלם פחות מס שבח בעקבות הלכת השיתוף? / צילום: Shutterstock

איך לשלם פחות מס שבח בעקבות הלכת השיתוף?

בפסק דין תקדימי קבע העליון כי התנהגות בני זוג במהלך חייהם המשותפים עשויה להעיד על שיתוף בנכסים, גם כשאין הסכם ממון כתוב - ואף בנכסים שהתקבלו במתנה או בירושה טרם הנישואים ● פסק הדין עשוי להשפיע גם על מיסוי מקרקעין

תל אביב או וול סטריט? / צילום: Shutterstock

תל אביב או וול סטריט: איפה עדיף להשקיע?

הבורסה המקומית הייתה משיאניות התשואה במערב השנה, ומשקיעי S&P 500 פיגרו מאחור ● אז למה בכל זאת המומחים משוכנעים ש"אי אפשר בלי וול סטריט"

אנדי ג'סי, מנכ''ל אמזון / צילום: Reuters, Ted S. Warred

אמזון עקפה את הציפיות ברבעון; מזנקת בכ-10% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 180 מיליארד דולר והרווח 1.95 דולר למניה, בהרבה מעל הצפי ● עקפה את תחזיות השוק בשני מנועי הצמיחה המרכזיים שלה: בשירותי הענן, ההכנסות עמדו על 33 מיליארד דולר, לעומת צפי של 32.42 מיליארד דולר, בתחום הפרסום ההכנסות הסתכמו ב־17.7 מיליארד דולר, גבוה מהצפי

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

עסקת הענק מול מצרים בסכנה? שר האנרגיה האמריקאי ביטל את הביקור

קצת לפני חצות הודיע שר האנרגיה אלי כהן כי מקבילו האמריקאי לא יגיע ארצה בעקבות הסירוב הישראלי לאשר בינתיים את יצוא הגז למצרים ● "בימים האחרונים נערך מסע לחצים גדול מאוד על ידי הממשל האמריקאי, אך אנו דורשים שהמחירים לשוק הישראלי ישארו אטקטיביים", כתב ● גם ראש הממשלה נתניהו מעורב

קושיניה במסעדת קולומבו / צילום: נורית פורן

אם תצליחו להשיג מקום למסעדה הזאת, זו ארוחה שלא תשכחו

ארוחת בוקר מושחתת, פטיסרי כמו בפריז, אמן שיצירותיו מוצגות גם במרכז פומפידו וחוויה קולינרית ייחודית עם תפריט שמשתנה בכל יום ● ביקור בלוחמי הגטאות ● חגית אברון תופרת יום 

עו''ד יפעת תומר ירושלמי, צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית שהודחה מודה: "אישרתי הוצאת חומר לתקשורת"

לאחר שכ"ץ הודיע שלא תשוב לתפקידה, תומר-ירושלמי הגישה מכתב התפטרות לרמטכ"ל זמיר בפגישה עימו • במכתב היא הודתה בהוצאת החומרים וכתבה: "לא כך תכננתי לסיים את שירותי הצבאי" • הנימוק שלה להדלפה: "ניסיון להדוף את התעמולה השקרית נגד אכיפת החוק בצבא"● גורמים במערכת אכיפת החוק: תומר-ירושלמי היא החשודה המרכזית בפרשה ותיחקר באזהרה בימים הקרובים

 

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה עדיף: גמל להשקעה או קרן נאמנות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

היכן להשקיע? בניהול עצמי דרך קרנות נאמנות שקופות ונזילות, או בניהול מנוטרל רגשות בקופת גמל להשקעה? ● אל שני המדדים שהושקו לאחרונה בבורסת ת"א יצטרפו בקרוב עוד שלושה - בתחומי הנדל"ן, התעשיות הביטחוניות והתשתיות - בבורסה בונים על ביקושים גבוהים על רקע צפי להורדות ריבית ● אלטשולר שחם רושם חודש חמישי רצוף של אובדן כספים למתחרים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל ● וגם: אנבידיה שברה שיא נוסף, והגיעה בפתיחת המסחר לשווי של חמישה טריליון דולר

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר גיא לרון / צילום: גלובס

המומחה שמסביר: גם זו הסיבה שלוויטקוף וטראמפ היה דחוף לסיים את המלחמה בעזה

שיחה עם ד"ר גיא לרון, חוקר גיאופוליטיקה מהאוניברסיטה העברית ● על האינטרסים הכלכליים של נשיא ארה"ב ושליחו למזרח התיכון והאופן שבו הם מעצבים את האזור

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס הכריזה על ספליט. איך זה יעבוד והאם בעלי המניות יפגעו?

ענקית הסטרימינג הודיעה אתמול (ה') על מהלך של פיצול מניות ● למה חברות מבצעות ספליט, האם זה יקרה באופן מיידי ואיך זה ישפיע על בעלי המניות הנוכחיים? ● גלובס עושה סדר

בנייה בקריית שמונה. אלפי דירות בקנה / צילום: אייל מרגולין

"יותר מ-11,000 דירות חדשות": המדינה משווקת חלומות דמיוניים לקריית שמונה הגוססת

בקריית שמונה התוכניות חוגגות, ולציבור מוצעים מגוון סוגי יח"ד, מרכז תחבורתי - רק תבואו ● אבל מילים גבוהות לא מחליפות ביטחון, תעסוקה ורפואה זמינה, וכבר כיום יש בעיר כ־9,200 דירות - וחלק לא קטן מהן ריקות ● ככה זה כשיש יותר מדי תוכניות ופחות מדי מציאות

הנשיא נברוצקי ומשפחתו במהלך הקמפיין. גבר ברוב קטן על המועמד הליברלי / צילום: ap, Czarek Sokolowski

אירופה בעקבותיה: זה הצעד של פולין להילחם במשבר הילודה

הפרלמנט הפולני אישר בקריאה ראשונה את הצעת החוק שיזם הנשיא החדש: פטור ממס הכנסה למשפחות עם שני ילדים ● המהלך ספג ביקורת רבה, אבל הוא מייצג את הרצון הגובר של מדינות היבשת להילחם בשד הדמוגרפי ● גם בליטא, הונגריה וצ'כיה כבר נקטו צעדים דומים ● האם זו מדיניות שישראלים, שנאבקים ביוקר המחיה, יכולים לקנא בה?

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל עקפה את ציפיות הרווח, אך פספסה במכירות האייפונים

הכנסות החברה היו 102.5 מיליארד דולר, רשמה רווח של למניה 1.85 דולר למניה לעומת צפי של 1.77 דולר ● ההכנסות ממכירות האייפון היו 49 מיליארד דולר, מעט פחות מהצפי

סניף יוחננוף / צילום: ישראל כהן

יוחננוף נכנסת לשוק הנדל"ן וב-IBI מזהים פוטנציאל להצפת ערך

הרשת הקמעונאית, הנסחרת לפי שווי שוק של כ־3.9 מיליארד שקל, דיווחה לאחרונה על שלוש עסקאות נדל"ן באופקים, בפתח תקווה ובאור יהודה ● האנליסטית יובל גור אריה סבורה שהרשת צפויה לבצע עסקאות נוספות

צילום: Shutterstock

קורונה אינה מצדיקה איחור במסירה: אזורים תשלם פיצוי של חצי מיליון שקל לרוכשי 8 דירות

בית משפט השלום בירושלים פסק כי על חברת אזורים לשלם פיצוי כולל של כחצי מיליון שקל ל־15 איש שרכשו 8 דירות בפרויקט ארזה במוצא עילית

ג'ומפה להירי. סופרת ממוצא הודי שכתבה באנגלית ועכשיו באיטלקית. רבגונית / צילום: Reuters, Marco Piovanotto/ABACAPRESS

מחוויות ברומא, דרך השטעטל ועד מכתבים מאמא: ספרים שכיף לקרוא בסתיו

שעון החורף הביא איתו ימים שמחשיכים מוקדם וזה הזמן להתכנס פנימה עם כמה ספרים מרגשים במיוחד ● בקובץ סיפורים ונובלה של מי שכונתה "הריימונד קארבר של ספרות המהגרים", ג׳ומפה להירי פורשת דיוקנאות על עקירה וזהות כולם עטופים באווירה רומאית ● ב-"רוצות", ג'יליאן אנדרסון אוספת פנטזיות מיניות של נשים מכל העולם ● ובממואר "מכתבים מאמא" מתגלה סיפור מצמרר על בת שמקבלת מאמה המתה מכתבים

מלכוד המנהלים הצעירים בארגונים הוותיקים / צילום: Shutterstock

מנהלים צעירים נוטים למהפכות בארגונים ותיקים. יש לזה מחיר

מנהלים חדשים נוטים לא פעם למחוק את העבר הארגוני, מה שעלול לעלות ביוקר ● אלה הסיבות להתנהלות הבעייתית הזאת, וכך תוכלו לחולל שינוי ששומר על השורשים