גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיתון חריף בארה"ב בתקופה הקרובה? לא כל כך מהר

למרות ההצהרות הלוחמניות שלו, נראה כי הפד לא נלחם בכל הכוח באינפלציה הגואה ולכן המיתון ידחה או יהיה קל בלבד

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin
ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

הכותב הוא מנהל מחקר מניות זרות אקסלנס

לאחרונה מתרבים החששות שארה"ב צועדת לקראת מיתון כבר השנה או בשנה הבאה. יש סיבות טובות לחשוש מהיחלשות הכלכלה, אבל חשוב לשים לב שהמדד הקלאסי והמדויק ביותר, שניבא כל מיתון מאז מלחמת העולם השנייה, דווקא לא מבשר מיתון בקרוב.

המדד הזה הוא הפרש התשואות בין אג"ח ממשלתי אמריקאי ל-10 שנים לבין אג"ח ל-3 חודשים. באופן רגיל התשואה ל-10 שנים גבוהה מהתשואה לשלושה חודשים. במצב בלתי רגיל, כאשר התשואה לשלושה חודשים גבוהה יותר מהתשואה ל-10 שנים, נהוג לומר שעקום התשואות התהפך. וכאמור, היפוך העקום הזה ניבא במדויק את כל המיתונים מאז מלחמת העולם השנייה. ובעצם, לא היה מיתון שלא קדם לו היפוך העקום.

הבעיה לכל נביאי המיתון היא שכיום העקום רחוק מהיפוך. התשואה ל-10 שנים גבוהה ב-1.62% מהתשואה לשלושה חודשים. האם זה אומר בוודאות שלא יהיה מיתון? כדי לנסות לענות על השאלה הזו, צריך להבין את מקור כוחו הנבואי של העקום.

הסבר פופולרי להיפוך העקום הוא שמשקיעים מרגישים שהכלכלה נחלשת, ואז הם מניחים שבעתיד הפד (הבנק המרכזי האמריקאי) ייאלץ להוריד ריבית, ולכן התשואות הרחוקות יורדות. ההסבר הזה הוא כנראה מוטעה, כי ההיסטוריה מראה שהחלק של העקום שזז הוא בעיקר הקצה הקרוב שעולה, ולא הקצה הרחוק שיורד.

הסבר טוב יותר להיפוך הוא שמדיניות מוניטרית מרחיבה - ריבית נמוכה ו/או הדפסת כסף, מביאה לשגשוג כלכלי, שחלקו מלאכותי וחלקו אמיתי. עם הזמן, הכסף הזול מחולל אינפלציה והפד מגיב לה (או שאולי הפד מגיב לחשש מהיווצרות אינפלציה). התגובה של הפד היא קירור הכלכלה ע"י העלאת הריבית לטווח קצר, בדיוק מה שרואים בעקום התשואות ובדיוק מה שמביא למיתון. כלומר היפוך עקום מנבא מיתון לא מתוך אפקט פסיכולוגי שקשור לצפי של משקיעים, אלא בגלל שהעקום משקף מדיניות של הפד, והמדיניות היא שמביאה למיתון ע"י הפסקת הזרמת כסף זול.

ופה קבור הכלב - הכסף הזול בארה"ב ממשיך לזרום. לשם השוואה, בשנים 1979-1981, כאשר האינפלציה בארה"ב טיפסה אל מעל 10%, הפד העלה את הריבית לכמעט 20%, חנק את הכלכלה לזמן מה אבל שבר את האינפלציה. כיום, הנתונים בארה"ב מעוררי השתאות - אינפלציה גבוהה של 8.6% ואבטלה נמוכה של 3.6%. עם נתונים כאלה, הפד היה אמור להילחם עד חורמה באינפלציה. ואמנם הפד העלה לאחרונה את הריבית לטווח של 1.75%-1.5%, אבל יחסית לרמה היסטורית של 5%, יחסית לצורה שבה ארה"ב נלחמה באינפלציה ב-1979-1981 ויחסית לרמת האינפלציה כיום, זו ריבית נמוכה. כלומר למרות הרטוריקה הלוחמנית של הפד, הרצון או היכולת להילחם באינפלציה מוטלים בספק.

אז מדוע העקום לא מתהפך? ההעלאה של הריבית ע"י הפד בחודשים האחרונות הביאה לעלייה של התשואה לשלושה חודשים. אבל הקצה הארוך ל-10 שנים עלה גם הוא. אולי בגלל שהשוק מניח רמה גבוהה של אינפלציה לאורך זמן, מתוך הבנה שהפד אינו רציני במלחמתו באינפלציה ואינו מעלה את הריבית בקצב מספיק גבוה.

מדוע הפד לא נלחם באינפלציה באגרסיביות

אז נחזור לשאלה - האם העובדה שהעקום לא התהפך מבטיחה שלא יהיה מיתון? ייתכן שהשוק התרגל לריבית אפס לתקופה כה ארוכה שאפילו ההעלאה הצנועה של ריבית הפד תביא למיתון. מצד שני, צריך לזכור שעד עתה דיברנו על ריבית נומינלית. הריבית הריאלית, כלומר ריבית נומינלית פחות שיעור האינפלציה, היא עמוק מתחת לאפס כי האינפלציה גבוהה והפד משאיר את הריבית הנומינלית ברמה נמוכה. כלומר קשה לומר שהפד מקרר את הכלכלה באגרסיביות.

וזה מעורר את השאלה מדוע הפד לא נלחם באינפלציה באגרסיביות. מדוע הוא לא מעלה את הריבית, נניח ל-10%, כדי לחזור לריבית ריאלית חיובית ולשבור את האינפלציה, כפי שעשה נגיד הפד, פול וולקר, בסוף שנות ה-70? אפילו אם ההנחה היא שאינפלציה של 8.6% היא זמנית ובקרוב נרד לרמה של 4%, השאלה היא מדוע הפד לא מעלה את הריבית ל-5%, שהייתה הרמה הנורמלית עד תחילת המאה ה-21.

התשובה היא שרמות החוב והגירעון התקציבי בארה"ב הם בסטרטוספרה יחסית לשנות ה-70. ריבית גבוהה וצמצום מוניטרי על רקע כזה, יובילו להתמוטטות השווקים הפיננסים, פשיטות רגל המוניות, אבטלה גבוהה ומיתון קשה. במילים אחרות, הכלכלה אמריקאית תלויה בריבית נמוכה והדפסות כסף כדי להמשיך לתפקד, ולאף אחד אין אומץ לסיים את ההתמכרות הזו. איזה נגיד בנק ירצה להיות אחראי על נפילה כזו? איזה נשיא אמריקאי ירצה למשול בתקופה קשה כל כך? אף אחד לא רוצה לשאת במחיר הפוליטי של מהלך כזה.

אז הפד אמנם נלחם באינפלציה, אך בעצימות נמוכה יחסית, מה שאומר שאולי נחמוק בינתיים ממיתון חריף המלווה באבטלה גבוהה. אבל להמשיך לדחות את הבלתי נמנע זה לא פתרון. ברמה הלאומית, החוב הולך וגדל, ולפוליטיקאים אין תמריץ לנסות לנהל מדיניות פיסקלית אחראית ולאזן את התקציב. בינתיים, בזכות הכסף הזול נעשות השקעות רבות שלא היו נעשות עם ריבית נורמלית של 5%. כלומר העיוותים הולכים ונערמים.

יש הסוברים שאחרי פתרון הבעיות הלוגיסטיות ברחבי העולם וכתוצאה מהנורמליזציה שאחרי הקורונה, האינפלציה תחזור לרמות נסבלות של 2%. אבל זה לא נשמע סביר. היצע הכסף זינק ברמות היסטוריות, מה שממשיך לתדלק את אינפלציית המחירים. באיזושהי נקודה זה יסתיים. אולי האינפלציה תוציא אזרחים לרחובות, אולי יהיה משבר מטבע, ואולי יקרו דברים רעים נוספים שכרגע אי אפשר לדמיין.

בברירה בין מלחמה רצינית באינפלציה ומיתון עכשיו, לבין דחיית המיתון והמשך אינפלציה גבוהה, התסריט הראשון דווקא נראה פחות גרוע. מוזר ככל שזה נשמע, עדיף מיתון עכשיו.

לגלעד אלפר וחברת אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס אשר עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות. אין לראות באמור בכתבה ייעוץ השקעות והיא אינה מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם