גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניה צנחה, עשרות מיליונים נמחקו ורגע לפני שהכסף נגמר: עדיקה מגיעה לסוף דרכה העצמאית

כארבע שנים לאחר שהונפקה כהבטחת אופנה מקוונת, במהלכן רשמה הפסד של עשרות מיליוני שקלים והמניה קרסה ב-85%, מגיעה עדיקה לסוף דרכה העצמאית ● בחברה מעריכים מעריכה כי בהעדר גיוס הון משמעותי בתקופה הקרובה היא לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה

עדיקה. בדרך להפוך לחברה פרטית / צילום: ערן סלם יח''צ
עדיקה. בדרך להפוך לחברה פרטית / צילום: ערן סלם יח''צ

קצת יותר מארבע שנים לאחר שהונפקה ברעש גדול, מגיעה ההרפתקה הבורסאית הסוערת של חברת האופנה המקוונת עדיקה סטייל לסופה העגום. בדרך רשמה עדיקה הפסדי עתק של מעל 60 מיליון שקל, ואילו מניית החברה איבדה 85% מערכה בהנפקה, ומשקפת לעדיקה שווי נוכחי זניח של פחות מ-40 מיליון שקל.

לנוכח מצבה הפיננסי הקשה של עדיקה, נאלצת בעלת השליטה בחברה, קבוצת האופנה גולף (60%), לפעול כדי למזג את עדיקה לתוכה ולמחוק אותה מהמסחר בבורסה. מניית עדיקה החבוטה הגיבה לדיווח על אודות המיזוג הצפוי בזינוק דו-ספרתי, שהמתיק רק במעט את הגלולה המרה שהייתה מנת חלקם של המשקיעים במניה.

מדיווח ששיגרה עדיקה, המנוהלת מאז מרץ האחרון בידי נועם מלניק, עולה כי "על אף תוכניות ההתייעלות, לחברה תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת זה חמישה רבעונים. להערכת החברה, תזרים המזומנים מפעילותה השוטפת של החברה למחצית השנייה של 2022 צפוי גם הוא להיות שלילי, בסך של כ-10 מליון שקל.

"נכון למועד זה ניצלה עדיקה סך של 16 מיליון שקל (מתוך 20 מיליון שקל) מכוח ההלוואה שהעמידה גולף לחברה במסגרת כתב ההתחייבות, וצופה כי תידרש לנצל את יתרת ההלוואה הניתנת למשיכה מגולף עד לסוף הרבעון השלישי של 2022 לכל המאוחר.

"עקב מצבה הפיננסי, ובשים לב לתנאי השוק, מעריכה החברה כי קיים ספק של ממש ביחס ליכולתה לקבל אשראי בנקאי או חוץ-בנקאי בתנאים סבירים". בהתאם לאמור לעיל, צופה עדיקה כי בהיעדר גיוס הון בהיקף משמעותי נכון לסוף השנה היא לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה".

נסחרת בשווי של 40 מיליון שקל בלבד

בעבר סומנה עדיקה כהבטחה הגדולה של האופנה המקוונת בישראל, אך מאז הנפקתה עלתה החברה לכותרות בעיקר בקשר עם סכסוכים חריפים בין ההנהלה ובעלי המניות, תוצאות מאכזבות ואובדן דרך עסקית. כעת, כשהחברה ניצבת על סף תהום פיננסית, נאלצת כאמור החברה האם, גולף שבבעלות לן בלווטניק, לפעול למחיקתה מהמסחר רגע לפני שרואי החשבון מצמידים הערת "עסק חי" לדוחותיה הכספיים.

גולף צפויה לרכוש את מלוא המניות של עדיקה בעסקת מיזוג משולש הופכי, ולאחר מכן למחוק אותה מהמסחר. כדי לקבוע את שווי עדיקה במיזוג יקימו הדירקטורים החיצוניים (דח"צים) שלה ועדה בלתי תלויה, שתבחן את השווי הראוי לחברה, ושעל פיו יבוצע המהלך. העסקה תבוצע כנגד תשלום במזומן לכלל בעלי המניות.

כאמור, נכון להיום נסחרת עדיקה בשווי של כ-40 מיליון שקל בלבד - רחוק מאוד מהשיא שאליו הגיעה בפברואר אשתקד. בתחילת 2021 החלה מניית עדיקה לנסוק על רקע הגאות במניות הטכנולוגיה, שהובילה בין היתר להנפקת עשרות מיזמי הייטק בוסריים בבורסה המקומית, נוכח חלומות המשקיעים לפריחתם בתקופה שלאחר פרוץ הקורונה. אלא שאותם חלומות שרדו זמן מועט בלבד, ומאז פברואר 2021, עת נסחרה בשווי שיא של 363 מיליון שקל (שגם אותו קשה היה להסביר), צללה מניית עדיקה בכ-90%.


הונפקה לפי שווי של 150 מיליון שקל

עדיקה, שנוסדה בינואר 2012 על ידי דדי שוורצברג ושותפתו עדי רונן, נולדה כעסק צעיר, תוסס וצומח, שהקדים את כל המתחרות המקומיות ואת חברות האופנה המסורתיות המנומנמות. החברה הוקמה כאתר אונליין העוסק בעיצוב ובשיווק פרטי אופנה, ובהם מוצרי הלבשה, הנעלה ואופנת בית תחת המותג Adika, וכן בשיווק ובהפצה של מוצרים משלימים של מותגים בינלאומיים, ובהם אדידס, ריבוק, Vans ועוד. בשנים אלה הפכה עדיקה גם לרשת של חנויות פיזיות, עם תוכניות וחלומות לכבוש לעצמה נתחי שוק גם מחוץ לישראל.

בתחילת 2015 נרכשה השליטה בחברה בידי חברת האופנה הוותיקה גולף (מקבוצת כלל תעשיות של לן בלווטניק) לפי שווי חברה של כ-40 מיליון שקל. שלוש שנים מאוחר יותר היא הונפקה כהבטחה גדולה בבורסה בת"א לפי שווי של כ-150 מיליון שקל, כאשר לצד הגיוס לחברה מכרו גולף והמנכ"ל שוורצברג מניות בכ-23 מיליון שקל. מתשקיף ההנפקה עלה כי קהל לקוחות החברה מורכב מנשים, בעיקר בין הגילים 18-25.

בשנים הבאות התקשתה כאמר עדיקה לקיים את ההבטחות שנלוו להנפקתה, והסבה עוגמת נפש למשקיעים, בין היתר על רקע השקעות שנדרשו לביסוס פעילותה והמומנטום השלילי שממנו סבל ענף האופנה, שהחריף במיוחד נוכח הפניקה שנלוותה לתחילת ימי הקורונה.

על הרקע הזה הגיעו היחסים המתוחים בין המייסד שוורצברג והנהלת בעלת השליטה גולף לכדי סכסוך מר שהוביל לעזיבתו של הראשון בשלהי שנת 2020 - כשבמוקד המחלוקת עמדו בין היתר ההשקעות שנדרשו ליישום תוכנית ההתרחבות של עדיקה בארה"ב.

דווקא לאחר עזיבתו של שוורצברג חוותה עדיקה תקופה קצרה של חסד. הכנסותיה של החברה בסיכום שנת הקורונה, 2020, הסתכמו בכ-193 מיליון שקל, עלייה של כ-40% ביחס לשנה הקודמת. בשורה התחתונה הצליחה החברה לרשום רווח נקי של 4.4 מיליון שקל.

אולם המגמה העסקית התהפכה בצורה משמעותית בשנת 2021. ההכנסות אומנם ירדו בשיעור מתון בלבד של 7% ל-179 מיליון שקל, אך שיעור הרווח הגולמי התרסק. מ-51% ב-2020 ל-35% בשנה שלאחריה. עליות חדות בהוצאות המכירה והשיווק שהציגה החברה הובילו אותה לרישום של הפסד תפעולי בסך של 56 מיליון שקל. בשורה התחתונה הסתכם ההפסד השנתי שלה ב-55 מיליון שקל.

ברבעון הראשון של 2022 נמשכה ההרעה בעסקי החברה. ההכנסות נחתכו ביחס לרבעון המקביל ב-40%, ובשורה התחתונה נרשם עוד הפסד צורב של 11.9 מיליון שקל, דומה להפסד שרשמה ברבעון המקביל אשתקד.

בין הסיבות לכישלון העסקי הצורב של עדיקה, היה החלום "לכבוש את אמריקה" - ופעילות זו סיימה את הרבעון הראשון של 2022 עם מכירות של 8.3 מיליון שקל בלבד, ירידה של 65% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והפסד תפעולי של 3.6 מיליון שקל.

עדיקה מציינת, כי היא "מיישמת תוכנית פעולה לשיפור הרווחיות הגולמית והתפעולית, בדגש על חיסכון בהוצאות וישום תהליכי התייעלות בשווקים שבהם היא פועלת". במסגרת זו החליטה החברה "לצמצם באופן ניכר את פעילותה במגזר הבינלאומי, וזאת כדי לצמצם את הפסדיה במגזר זה, ולהתמקד במגזר הפעילות בישראל, תוך חיזוק הפעילות של החברה בחנויות הפיזיות".

נוסף על כך, לחברה נוצרו עודפי מלאי מתקופות קודמות, אשר חייבו אותה למכור את מוצריה במחירים נמוכים מהרגיל, וגרמו הן לפגיעה ברווחיות הגולמית והן להוצאות לוגיסטיות עודפות. "כמו כן, כחלק מהמגמה העולמית של עליית מחירי השילוח ועליות מחירי חומרי הגלם, עלויות הלוגיסטיקה והשילוח של מוצרי החברה האמירו בשנת 2021 ופגעו במודל הכלכלי של החברה וברווחיותה".

נועם מלניק, מנכ"ל עדיקה, מסר כי המיזוג לגולף "יסייע לעדיקה לחזק את המעמד העסקי והפיננסי של פעילותה, תוך כדי אופטימיזציה של תהליכים מסחרים ושיתופי פעולה עסקיים, וכן יביא להפחתת עלויות שוטפות בצורה מהותית, תוך שמירה על ערכי המותג ובידולו.

"עם כניסתי לתפקיד לפני כחודשיים ביצענו מספר פעולות כדי לחזק את חוסנה הפיננסי, תוך שיפור ניהול תזרים המזומנים השוטף של החברה, אולם לאחר בחינה מעמיקה הגענו לכלל מסקנה כי גם כאשר מאמצינו אלו יישאו פירות - מיזוג הוא המהלך הנכון לעדיקה".

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מי יהיה המדד הבא בבורסת ת"א שיחצה את רף ה־4,000 נקודות?

השווקים יגיבו למתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן, כמו גם למכסים החדשים שהטיל טראמפ על שמונה מדינות בנאט"ו ● המעבר לימי הפעילות החדשים של הבורסה בת"א מקפיץ את מחזורי המסחר ● אלביט וטאואר הדואליות צפויות לעלות בפתיחה ● מדד המחירים לצרכן הצביע על התייקרות מפתיעה במחירי הטיסות לחו"ל ● וגם: האם 2026 תהיה השנה של המניות הקטנות בוול סטריט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שניב מציגה: הפספוס של סנו, הרווח של משפחת ברנט

בעלי השליטה בחברת הנייר ומוצרי הניקיון במו"מ למכירת מניותיהם לפי 485 מיליון שקל – לאחר שב-2008 רכשו את מניות סנו בחברה לפי 60 מיליון שקל בלבד

עמית גל / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שחושפים: הקנסות של רשות שוק ההון זינקו בשנה פי 3.5

בשנה שהסתיימה סכום הקנסות עמד על כ־11 מיליון שקל לעומת 3 מיליון ב־2024 ● רוב הסכום הוטל על סוכני ביטוח וחברות אשראי ופיננסיים, שפעלו ללא רשיון

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי איכות חיים / צילום: Shutterstock

ללמ"ס יש 90 מדדים להערכת איכות החיים שלנו. איזו תמונה הם חושפים?

מדי שנה מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדדי איכות חיים ● איך היא מחשבת אותם, ומה המגמות שעולות מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חותם על צו שמרחיב את מכסות יבוא הגבינות הקשות / צילום: דוברות שר האוצר

סמוטריץ' חתם: מכסות יבוא הגבינות הקשות יורחבו בכ-70%

עפ"י הודעת האוצר, מוצרי החלב בישראל יקרים בכ-50% מהממוצע במדינות ה-OECD, כאשר מחירי הגבינות הקשות מגיעים אף לפי שניים מהממוצע ● הגדלת מכסות היבוא הפטורות ממכס נועדה להגביר את התחרות ולהוריד את מחירי הגבינות ● סמוטריץ': "עד היום הגבילו את הכמות של היבוא והכריחו את כולנו לשלם יקר. עכשיו זה נגמר"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

"קלוד קוד": הכלי החדש שמאיים לנגוס ברווחים של ענקיות התוכנה

חברת ה־AI אנתרופיק שחררה לאחרונה את העוזר הדיגיטלי האוטונומי החדש שלה ● המהלך עורר חשש בקרב חברות התוכנה, שמניותיהן ירדו לאחר ההכרזה ●​ לדעת מומחים, הדבר עשוי לסמן על שינוי בדפוסי העבודה שאנו מכירים, אך מצביעים על שורת סיכונים הגלומים בו

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ירידות בבורסה בתל אביב; מניות הבנייה נופלות, הביטחוניות קופצות

מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-1.5% ● נקסט ויז'ן מזנקת במעל 6%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

קרן שתוי, מנכ''לית קבוצת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מהלך הבעת האמון החריג של מנכ"לית הולמס פלייס: רוכשת מניות תמורת 51 מיליון שקל

קרן שתוי, המשמשת כמנכ"לית הולמס פלייס, רוכשת מחברת הגמל של מור 7.5 מיליון מניות של רשת מועדוני הכושר ● היא תשלם מכיסה 6 מליון שקל, והתשלום הנוסף יבוצע באמצעות הלוואת נון-ריקורס שתצמצם עבורה את הסיכון ● בשנה האחרונה עלתה מניית הולמס פלייס ב-20%, והרשת נסחרת לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

למרות החובה בתקנון: מירי רגב שוב לא התייצבה לדיון בוועדת הכלכלה

תקנון הכנסת מחייב שרים בדיווח שנתי לוועדות, אך שרת התחבורה לא הופיעה גם לאחר שמונה ניסיונות תיאום ● לשתות טקילה עם ג'ורדן: מנהלת השיווק של אגדת הכדורסל הגיעה לישראל ומגלה מה עומד מאחורי המותג Cincoro ● וגם: הסעיף שעיריית ת"א מוסיפה במכרזים להפעלת בתי קפה בנכסיה ● אירועים ומינויים

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

ועדת השרים אישרה את החוק שיאפשר לאובר לפעול בישראל

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת חוק התחבורה השיתופית של חברי הכנסת משה פסל ואיתן גינזבורג ● החוק נועד להסדיר את פעילותם של שירותי הסעה שיתופיים בישראל, בדומה למודלים הפועלים במדינות אחרות

"חוששים מההורים": בבריטניה מפסיקים לציין את יום השואה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כמה עולה מושב במועצת השלום של טראמפ, האם תקיפה אמריקאית באיראן תגרום לכאוס או תעזור למפגינים, וירידה חדה בציון יום השואה במערכת החינוך הבריטית • כותרות העיתונים בעולם

אשפוזי בית במקום אשפוזים בבתי החולים / צילום: Shutterstock

באוצר מתכננים: תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לבתי חולים שיעבירו מטופלים לאשפוזי בית

רפורמה של עשרות מיליוני שקלים בחוק ההסדרים מנסה להפחית עומס במחלקות הפנימיות: משרדי האוצר והבריאות יציעו לבתי החולים "דמי תיווך" או הסבת מיטות לאשפוז ביתי ● האם המודל החדש יצליח לשכנע את המנהלים לוותר על המטופלים במסדרון לטובת טיפול מרחוק?

רצף הירידות במחירי הדיור נקטע? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חושבים שירידת מחירי הדירות נבלמה? תקראו את זה קודם

מדד מחירי הדיור עלה בדצמבר ב־0.7%, והשאלה הגדולה היא האם הכיוון משתנה ● בהפניקס ערכו ניתוח מקיף של מגמות הדיור ולא פוסלים תרחיש כזה, אך מעריכים כי לא בטווח הקרוב

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

ברקת מקדם: מסלול עוקף אוצר וועדת כספים בנושא היטלי ההיצף

שר הכלכלה ניר ברקת פנה לוועדת הכספים בבקשה לשנות את התהליך להטלת היטלי היצף, במטרה לעקוף את משרד האוצר ● הסיבה לפנייה נובעת מכך ששר האוצר בלם את היטלי ההיצף שיזם שר הכלכלה על קנאביס מקנדה ועל אלומיניום מסין

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / אילוסטרציה: גל פליבה

פרויקט הדגל של אאורה בנתניה: בית המשפט קבע שהמתנגדים "סרבנים" ויפונו בתוך חודש

המחוזי דחה את טענות הדיירים שלפיהן סירובם לפנות את הדירות נובע מאי־מסירת ערבות בנקאית, וקבע כי מדובר בטענות הלוקות בחוסר תום־לב ● ההחלטה מאפשרת את המשך קידומו של אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים והמורכבים בישראל, שנעצר בשל התנגדות של מיעוט דיירים

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

דוח הלמ"ס: הביקוש הגבוה ביותר לעובדים מאז 2022

שיעור המשרות הפנויות במשק הגיע בדצמבר לשיא של יותר משנתיים, כשהביקוש הגבוה ביותר נרשם בענפי הבניין והאירוח ● מנגד, במשרות הדורשות השכלה אקדמית קיים עודף עובדים ● בהייטק נרשמת התאוששות מתונה ביחס לשנים קודמות

אסדת הקידוח מול חופי לימסול / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

ישראל וקפריסין לקראת הסכם על מאגר הגז המשותף

משרד האנרגיה מאיץ את המגעים לפתרון המחלוקת על מאגר הגז המשותף, לאחר שנים של מבוי סתום ● המטרה: גיבוש טיוטת הסכם סופית כבר השבוע ● החשש: הסכם עלול להגביר את המתיחות האזורית עם טורקיה - שלא מכירה בגבולות הימיים של קפריסין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; מחירי הזהב והכסף מזנקים לשיאים חדשים

הקאק הצרפתי מאבד כ-1.6% ● מניות היוקרה והרכב נופלות, הביטחוניות מתחזקות ● למרות שלא יתקיים היום מסחר בניו יורק בשל "יום מרטין לותר קינג", התחממות מלחמת הסחר מגבירה את חששות המשקיעים בעולם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות חדות ● ראש ממשלת יפן הודיעה שתלך לבחירות בזק ב-8 בפברואר ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של וורנר ברדרס ונטפליקס