גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכספים אישרה את השינוי במדד תשומות הבנייה. כך זה ייראה

אחרי ארבעה דיונים הושגו הסכמות סביב תיקון חוק המכר, שכוללות אימוץ של ההצמדה לרכיב הבנייה במדד רק לאחר תקופת מעבר, ושיפור מתווה הפיצויים על איחור במסירת דירה לטובת הקבלנים • סעיף שכר הטרחה וסוגיית הרטרואקטיביות הושארו בחוץ • ההערכות: החקיקה תושלם מחר

יו''ר ועדת הכספים אלכס קושניר / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
יו''ר ועדת הכספים אלכס קושניר / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אחרי אינספור מאבקים, דיונים ואמוציות, נראה כי תיקון 9 לחוק המכר (דירות) מגיע לישורת האחרונה - ולמרות המורכבות הפוליטית, השלמת חקיקתו הולכת ומתקרבת. השינויים שהוא מציע צפויים לחולל שינוי בענף, ולכן ישנה חשיבות רבה להשלמתו, בטח רגעים לפני שהכנסת מתפזרת.

בדיון שנערך היום (ג') בוועדת הכספים של הכנסת הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר, על ההסכמות שהושגו ואשר יאפשרו את אישור החוק, והן כוללות כמה פרטים שלא הופיעו בהצעה המקורית: מתווה הפיצויים לרוכש במקרה של איחור במסירת דירה ישונה - כמעין "הטבה" לקבלנים; שינוי ההצמדה למדד תשומות הבנייה ייכנס לתוקף, אבל יחול רק לאחר תקופת מעבר; וסעיף שכר טרחת עורך דין היזם הוצא מהחוק. גם סוגיית הרטרואקטיביות של החוק, שעמדה במרכז הדיונים, נותרה בחוץ.

בתחילת חודש מאי פורסם תזכיר החוק הממשלתי, אשר הציע שלושה תיקונים מרכזיים ל"חוק המכר (דירות)": הגבלת הצמדת מחירי הדירות לרכיב הבנייה בלבד במדד תשומות הבנייה - מהלך שאותו חשפנו כאן לראשונה עוד בדצמבר 2021; קביעה כי הקבלן יחויב לשלם פיצויים בכל מקרה של איחור במסירת דירה, למעט מקרים שבהם האיחור נגרם כתוצאה ממעשה או מחדל של הרוכש עצמו; ואיסור גביית שכר טרחה מרוכש הדירה, מעבר לעלות הדירה עצמה, לעורך דין אשר מייצג את היזם.

הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בכנסת בסוף החודש שעבר, ומאז היא נמצאת בדיונים בוועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ קושניר, להכנתה לקריאה שנייה ושלישית ולאישורה הסופי. היום (ג') נערך הדיון הרביעי והאחרון, כנראה, ובו הושגו ההסכמות הסופיות - ובהן כמה שינויים מהותיים לעומת ההצעה המקורית.

איך ייראה השינוי במדד תשומות הבנייה?

באשר לשינוי הרכב ההצמדה למדד תשומות הבנייה, הוחלט על הוראת מעבר עד להחלת השינוי במלואו - הוראות שלפיהן התשלום הראשון על הדירה, בגובה של 20%, לא יוצמד למדד כנהוג ברוב המקרים כיום ויתר התשלומים יוצמדו למדד בשיעור של 50%. בשורה התחתונה - רק 40% ממחיר דירה חדשה יוצמד למדד תשומות הבנייה בתקופה זו.

תקופת המעבר (שנקבעת כדי לאפשר לשוק להסתגל לחקיקה או להנחיה חדשה) תימשך עד שמשרד הבינוי והשיכון יסיים את כתיבת התקנות הנוגעות לתיקון החוק (מבלי שהוועדה נקבה בתאריך מדויק). עם סיום התקופה, מחיר דירה חדשה יוצמד לרכיב הבנייה בלבד במדד תשומות הבנייה, כפי שהציע החוק במקורו.

"לעניין שינוי הרכב ההצמדה למדד, היות שההצעה להצמיד רק חלק מהרכיבים מייצרת הרבה מאוד מורכבות, ויש כאן תלות באישור התקנות, החלטנו להציע הצעה להוראת מעבר", אמר ח"כ קושניר. "מאחר שהשוק כבר עובד כיום בשיטה לפיה התשלום הראשון, של 20% ממחיר הדירה, לא מוצמד למדד, כך יהיה גם לאורך הוראת המעבר, ושאר התשלומים יוצמדו למדד תשומות הבנייה בערך של 50% בלבד".

ממתיקים את הגלולה המרה עבור הקבלנים?

לאורך הדרך ציינו אנשי משרד הבינוי והשיכון, וכך גם השר זאב אלקין, כי ניטש קרב של ממש בינם לבין הקבלנים סביב התיקון המוצע לחוק. ההסכמות שעליהן הודיע היום יו"ר ועדת הכספים מעידות בעיקר על ריכוך עמדות, ועל מתן "סוכריות" מסוימות לקבלנים, אולי כפיצוי על סעיפים קשים לעיכול מצידם, אשר נכללים בהצעה וצפויים לעבור בכנסת.

על פי ההסכמות, מתווה הפיצויים על איחור במסירת דירה ישונה, כך שהקבלן ישלם 100% משכר הדירה "הראוי" (כפי שנקבע בחוק המכר) מחודש האיחור השני, 125% שכר דירה מהחודש החמישי ו־150% שכר דירה רק מהחודש ה־11 ואילך. נזכיר כי כיום משלם הקבלן 150% משכר הדירה עבור שמונת החודשים הראשונים לאיחור המסירה, ו־125% משכר הדירה עבור כל חודש איחור לאחר מכן. "אנחנו מבינים שלא כל האחריות נמצאת תמיד אצל הקבלנים", אמר ח"כ קושניר. "החלטנו להשאיר את הסעיף כפי שהוא, בשל חוסר הסימטריה בין הקבלן לבין הרוכש, אך לתקן את נוסחת הפיצויים".

"את הסעיף הנוגע לשכר הטרחה של עורך דין היזם לא נאמץ כוועדה", ציין ח"כ קושניר. "אנחנו מבקשים ממשרד הבינוי והשיכון לבצע עבודה מקצועית בנושא ולהביא אותה לבחינת ועדת הכלכלה, היות שאנחנו מבינים כי נוצרת בעיה של מחויבות בין עורך דין לרוכש ברגע שאין כלל תשלום".

ח"כ קושניר התייחס לעוד כמה סוגיות שעלו לאורך ארבעת הדיונים בהצעת החוק, ביניהן שאלת החלת החוק בצורה רטרואקטיבית. גם העניין הזה ייוותר, כך הוסכם, מחוץ להצעת החוק בסופו של דבר. "מדובר בסוגיה כואבת לכולם", אמר יו"ר הוועדה, "אבל קיים פה מכשול משפטי קשה מאוד. לכן החלטנו שלא לכלול את הסוגיה הזו בחוק, וננסה לפתור את זה בדרכים אחרות, למשל דרך הגדלת המימון שניתן לרוכשי הדירות בהתאם לגידול במדד תשומות הבנייה".

כעת יתפנו הגורמים הרלוונטיים לניסוח ההסכמות ולגיבוש הצעת החוק המעודכנת, שאמורה להיות זו שתוגש להצבעה בכנסת בסופו של דבר. על פי ההערכות, ההצבעה על ההצעה המעודכנת תתקיים מחר בבוקר, במטרה להשלים את החקיקה בכנסת לאחר מכן, גם כן מחר - כדי לאשר את החוק סופית לפני פיזור הכנסת.

עוד כתבות

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

הפקולטה. על משפיענים פיננסיים / צילום: Shutterstock

היינו רוצים לחשוב שמשפיענים פיננסיים פועלים בעיקר ממניעים מקצועיים. בפועל הם יעשו הכול בשביל עוקבים

מחקרים שופכים אור לא מחמיא על המשפיענים הפיננסיים הפועלים ברשתות החברתיות ● ההמלצות של רובם מונעות מחשש מהחמצה (FOMO) ומהיצמדות לעדר ומתברר שדווקא הפחות מיומנים זוכים ליותר עוקבים ● וגם, הטייה בלתי מודעת פוגעת בהזדמנות לפצות על ייצוג מגדרי חסר בתחום

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט; אורקל צללה וגררה את אנבידיה ואלפאבית לירידות

נאסד"ק ירד ב-0.3% ● אורקל נפלה בכ-10% לאחר האכזבה מהדוח הרבעוני ● דיסני תשקיע מיליארד דולר ב-OpenAI ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב ● מספר המובטלים בארה״ב עלה בשיעור הגבוה ביותר מאז פרוץ הקורונה ● ירידות במטבעות הקריפטו, הביטקוין בכ-90,000 דולר ● נעילה חיובית באירופה

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

לנה הידי ב''המופקרים''. הגבולות מיטשטשים / צילום: באדיבות נטפליקס

קורט סאטר חוזר להלך על התפר בין פשע להפקרות, הפעם במערב הפרוע

גם ב"מופקרים", הדרמה החדשה של יוצר "ילדי האנרכיה", לא חסרים דם, אלימות ופשע. רק שהפעם הזירה היא המערב הפרוע ● במרכז העלילה ניצבות שתי משפחות יריבות: האחת ענייה ונטולת מעמד, השנייה עשירה ומבוססת, ובחזית עומדות נשים חזקות שמובילות את הסיפור

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"