גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים כצמן: "בת"א אפשר לייצר היצע של עוד חצי מיליון דירות, פשוט"

מייסד ומנכ"ל חברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי דיבר בוועידה הכלכלית השנתית של איגוד החברות הציבוריות ואמר כי "הממשלה צריכה להחליט אם היא רוצה מדיניות או רוצה לספסר בנדל"ן ● לדבריו, עליות המחירים הן כלל עולמיות, אך הוא צופה התאוששות מהירה בביקושים

חיים כצמן / צילום: עינת לברון
חיים כצמן / צילום: עינת לברון

הוועידה הכלכלית השנתית של איגוד החברות הציבוריות, התקיימה היום (ג') במרכז הכנסים של הבורסה לני"ע בתל אביב. אחד הדוברים המרכזיים בוועידה היה חיים כצמן, מייסד ומנכ"ל חברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב).

בשיחה אישית עם מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו, התייחס כצמן למגוון נושאים, אולם פתח בתחום המאקרו. "אני חושב שאנחנו נמצאים בשני אירועים אולי שלושה שהתחברו.

"הראשון הוא התפוצצות בועת ההייטק, אירוע שהתחיל בנובמבר שעבר. רואים את יציאת האוויר ממה שהיה בתחילת שנות ה-2000. התופעה שנייה היא התפרצות אינפלציונית שנובעת מהמדיניות של הממשלות בתקופת הקוביד, בשילוב עם בעיות בשרשראות אספקה והלחימה באוקראינה.

"הלחימה באירופה זה המרכיב השלישי, וכולם מביאים לתוצאה שאנו רואים אותה. בהבדל מפעמים קודמות בהיסטוריה, התמסורת הרבה יותר מהירה. אנשים הורידו ביקושים מהר, אנשים הפסיקו לרכוש בתים בארה"ב הרבה יותר מהר ולכן אני חושב שהתהליך הזה יהיה הרבה יותר קצר.

"אני לא חושב שתהליך ההתאמה יהיה ארוך. אני גם לא חושב שאנחנו חוזרים מהר מאוד לשיאים. זה לא V, אני מקווה שזה U ואני מתפלל שזה לא L. אלה הן האפשרויות יש פה שינוי סקולרי, שנובע מהדברים שציינתי, ובסופו של דבר תימצא איזושהי רצפה חדשה, שאולי אנחנו נמצאים לידה, ומשם הדברים יתפתחו".

"עליות מחירי הנדל"ן הן תופעה כלל עולמית"

בהמשך ביקש פלטו את התייחסותו של כצמן לשוק הנדל"ן למגורים המקומי. פלטו שאל את כצמן מה צריך לעשות כדי לעצור את עליות המחירים, והאם זו תופעה כלל עולמית או עניין ייחודי לישראל?

בתשובה, אמר כצמן כי "התופעה של השנתיים-שלוש האחרונות היא תופעה כלל עולמית, ועוד יותר בתחום שכירות הנדל"ן למגורים, שאנחנו די עוקבים אחריו עכשיו. גם בארה"ב היו עליות של 34%-40%, וגם באירופה שם אנחנו פעילים במדינות הנורדיות ובמרכז אירופה, ובכולן ללא יוצא מהכלל רואים עליות די דרמטיות במחירי השכירות וגם במחירי הדיור עצמם.

"אני מתגורר במיאמי שבפלורידה ושם היו עליות מחירים אסטרונומיות. יותר חזקות מאשר בישראל, לפחות בשנתיים האחרונות.

"אבל בישראל יש בעיה ארוכת שנים של חוסר בסיסי בדיור. מדינה שצומחת באוכלוסייה בשיעורים שכמעט ולא קיימים - בטח שלא ב-OECD ובעולם המערבי - של 2% בשנה, והאנשים האלה צריכים לגור. יש את הבעיות הרגילות שכולם מדברים עליהן, וזה שהממשלה שולטת על כל מלאי בקרקעות, והממשלה צריכה להחליט אם היא רוצה מדיניות או רוצה לספסר בנדל"ן הזה ולקבל את המקסימום בגינו.

"וכל עוד הממשלה בחרה באלטרנטיבה השנייה, של לקבל את המקסימום בגין הקרקעות, אני לא רואה את המכשיר שיעצור את עליית מחירי הדיור".

בתגובה, שאל פלטו את כצמן איך הוא מציע לממשלה לפעול בנושא, בהנחה שכל אחד בממשלה רוצה לעצור את עלייתי מחירי הנדל"ן. "אפילו פוליטית זה דבר שכולם רוצים אותו, ולא מצליחים. איך אתה מסביר את זה?", שאל פלטו.

על כך הגיב כצמן, כי "אני לא בטוח שאתה צודק. אני לא בטוח שהבנקים רוצים שמחירי הנדל"ן ירדו. אני גם לא חושב שאתה רוצה שאצל רוב האזרחים תיפגע תחושת העושר. מעבר לזה, יש היום בישראל מנגנונים שלא מעודדים בניה למגורים.

"המנגנון העיקרי שאני כבר צועק עליו 10 או 15 שנים, זה הנושא של הארנונה בישראל, שבעצם היא לא מעודדת ראשי ערים לדאוג שתהיינה יותר דירות בעירם, אלא שיהיו יותר משרדים ויותר מרכזים מסחריים. המבנה הזה הוא לקויו ומעוות. ברוב העולם יש מס רכוש עירוני שנקבע כאחוז משווי הנכס.

"הטענה העיקרית של רון חולדאי על יוקר הדיור היא שהוא אומר 'עשיתי עיר נהדרת, כולם רוצים לגור פה, המחירים עולים ועכשיו כועסים עלי'. זאת התשובה שלו וזה העניין.

"אם לראש עיר, היה כדאי לבנות יותר דירות, אז הוא לא היה תוקע תוכניות בניין עיר והוא לא היה מנסה להקים יותר משרדים ויותר מרכזי קניות. וכל עוד המנגנון הזה לא שונה, זה מה שאנחנו רואים.

"הופעתי בכנס אחר ואמרתי שבת"א יש 50 אלף דונם ובת"א יש 215 אלף יחידות דיור. זה בערך 4 יחידות דיור לדונם וצריך 20 יחידות דיור לדונם. אפשר לעשות לפחות 20 ואגב בתוכניות החדשות זה מה שבונים.

"ככה שאין באמת מחסור אמיתי בקרקעות בישראל. יש מחסור ברצון, יש מחסור בתכנון, אבל אין מחסור בקרקעות ובטח לא באזורי ביקוש. בת"א אפשר לייצר היצע של עוד חצי מיליון דירות, פשוט".

בהמשך, ציין כצמן כי "יש עוד רעה חולה שמתרגשת עלינו, וזו תמ"א 38. למה היא רעה חולה? כי נותנים לא מספיק. את אותה דרך ייסורים יכול לעבור היזם עם פי שלושה אחוזי בניה, ולא יקרה שום דבר לאף אחד.

"עכשיו מעלים את גובה הבניינים מ-5 ל-7 קומות, והבעיה היא שבעוד 20 שנה יורידו אותם ויבנו 9 קומות. זה הסיפור האמיתי בעניין. זה נובע מהסיבה הבסיסית שכולנו יהודים וצרות זאת העין זה המוטיב שמוביל את העניין.

"בכל מקום שבו אני רואה מנוף, ומהבית שלי ברחוב פנקס אני רואה ארבעה, אפשר היה לבנות 20 קומות במקום שבע קומות, פשוט. ובמקום רחק 4, רחק 15. כמו שנותנים במתחם חסאן עראפה ובתוכנית ל' ובשדה דב ובעוד כל מיני מקומות.

"זה לא דבר שלא קורה במקומות החדשים. תכיל את זה על הכל. אין שום סיבה שלא.

"דירה להשכיר הוא מודל מאוד נכון ומאוד ישים"

בהמשך פנה פלטו לשאלות בנוגע לחברת ג'י סיטי עצמה. פלטו ציין בפני כצמן את הביקורת שנשמע עליו בשל התרכזות החברה בעיקר בחו"ל, ושאל אם יש שינויים בעניין.

כצמן ענה, כי "זו חוכמת הבדיעבד. אם המצב היה הפוך ולא היה גל חזק בישראל והשקל היה נחלש ולא מתחזק, אז כולם היו חושבים שאני גאון. זה לא נורא.

"בפועל אנחנו נמצאים בישראל ונמצאים במרכז אירופה ונמצאים בברזיל ונמצאים בארה"ב. ואנחנו בהחלט הגדלנו את הפעילות שלנו בישראל וגם בארה"ב. נכנסנו לתחום המגורים להשכרה בישראל, ואני חושב שהרעיון של תוכנית דירה להשכיר, המודל הזה הוא מאוד נכון ומאוד ישים.

"מן הראוי שהממשלה תיתן עליו הרבה יותר דגש ותוציא הרבה יותר קרקעות לבנייה בתוכנית הזאת. זאת התוכנית היחידה שנותנת לאדם אלטרנטיבה אמיתית לרכישת דירה, כי הבעיה מספר אחת של שכירות למגורים היא הוודאות.

"הוודאות שניתן לגור באותה הדירה לאורך ימים. ובמודל שלנו אדם יוכל בפועל לגור אצלנו 20 שנה מבלי להחליף את מקום מגוריו. הוא יוכל ללדת את ילדיו וללוות אותם עד גיל הצבא באותו מקום, מבלי לדאוג שבעל הבית ישנה לו את ההסכם או יעלה לו את שכר הדירה יותר ממה שהוא יודע מראש.

"ודאות מאוד חשובה לדייר והתנאים העסקיים של דירה להשכיר הם פחות או יותר כאלו, שיזם עם אופק ארוך יכול לעשות את זה. ככה אפשר לשרת הן את הצרכים של היזם והמשקיע וגם את צורכי הדייר. זאת אלטרנטיבה אמיתית ובפעם הראשונה בישראל לרכישת דירה".

על קרב השליטה: "מי שרוצה לקנות מניות מוזמן"

לבסוף, שאל פלטו את כצמן על קרב השליטה שהתחולל בחודשים האחרונים בחברת ההחזקות נורסטאר, ששולטת ב-ג'י סיטי. כצמן הוא בעל השליטה בנורסטאר אולם בחודשים האחרונים ניסתה חברת ישראל קנדה להשתלט על נורסטאר ואף הגישה הצעה לרכישת מלוא הבעלות בה, לפני שנסוגה בעקבות הנפילות שנרשמו בבורסה מאז סוף אפריל.

בתגובה, ענה כצמן כי "זה רק מהווה הוכחה לאיכות החברה. התפקיד שלי כמנהל בחברה זה למקסם את השווי לבעלי המניות. זה התפקיד של ההנהלה והדירקטוריון לפי הלכת רבלון, וכל אחד עושה את זה בדרך שלו.

"יש לנו מועצת מנהלים מצוינת ואנחנו מנהלים את החברה לטובת כל בעלי המניות. ומי שרוצה לקנות מניות מוזמן. הכל בסדר ומי שרוצה להציע הרבה כסף לבעלי המניות שלי זה עוד יותר בסדר. אני ממשיך", הוא הדגיש.

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים