גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה-NFT בבית המשפט: האם אפשר להחיל חוקי מסחר בני"ע על נכס דיגיטלי?

מנהל בפלטפורמת ה-NFT הגדולה OpenSea הואשם כי רכש יצירות רגע לפני שהעלה אותן לאתר, ומכר אותן ברווח ● הודעת משרד המשפטים האמריקאי כי האישום "נועד להכחיד את מסחר הפנים - בבורסה ובבלוקצ'יין", מעלה שאלות בסיסיות על העירוב בין התחומים

צילום מסך מתוך OpenSea. רכש יצירות רגע לפני העלאתן לאתר
צילום מסך מתוך OpenSea. רכש יצירות רגע לפני העלאתן לאתר

הסערות של החודש האחרון בעולם הקריפטו מעבירות את התעשייה תהליך של דילול: פרויקטים - חלקם ענקיים - נפלטים מהשוק, ואחרים מתאימים את עצמם למצב החדש. השבוע נדבר על ההתפתחויות בתחום הלוהט ביותר של השנה החולפת: ה-NFT.

בבורסת ה-NFT הגדולה OpenSea ניכרים סימני המשבר, מחירי הרצפה של האוספים, גם המבוקשים ביותר - כמו הקופים המשועממים, נחתכו. המחירים נקובים באיתריום, והירידה במחירי הרצפה מתווספת לירידה החזקה של שער האיתריום מול הדולר.

למרות זאת, התחום ממשיך להתפתח: בתחילת החודש הודיעה חברת התוכנה סיילספורס כי היא מפתחת שירות NFT בענן. גם חברת הענן עליבאבא, השייכת לקבוצת עליבאבא הסינית, החלה לפעול בתחום המסחר ב-NFT, והיא מכוונת לבניית זירות מסחר, ומתן שירותי אחסון וערוצי שיווק לאומנים. לאחרונה התחום מתחיל לאט לאט לפרוץ מחוץ לגבולות האומנות, כך למשל הושקו כרטיסי טיסה ב-NFT, שכוללים גם אפשרות כניסה לתערוכות ולאטרקציות.

התפתחויות מעניינות גם בזירה הרגולטורית

ההתפתחויות המעניינות בתחום נמצאות גם בזירה הרגולטורית. בתחילת חודש יוני הודיע משרד המשפטים האמריקאי כי הגיש כתב אישום נגד מנהל מוצר ב-OpenSea, הפלטפורמה הגדולה ביותר למסחר ב-NFT, אשר היה אחראי על בחירת היצירות שיוצגו בעמוד הבית של האתר.

על פי כתב האישום, אותו עובד לשעבר, נת'נאל צ'סטיין, פתח כמה חשבונות אנונימיים באתר ומספר ארנקים דיגיטליים אנונימיים, שבאמצעותם נהג לרכוש בזול יצירות רגע לפני שהעלה אותן לעמוד הבית, ואז, לאחר החשיפה בעמוד הבית ועליית המחירים, הוא היה מוכר אותן ברווח של פי שניים עד פי חמישה מהמחיר שבו רכש את היצירות.

צ'סטיין מואשם בשני סעיפי אישום: הונאה והלבנת הון, ובהודעת משרד המשפטים נכתב כי האישום הוא בשל מסחר על בסיס מידע פנים בנכס דיגיטלי, שכן לאותו עובד היה מידע מוקדם על זהות היצירות שיעלו באתר הבית של OS, והוא השתמש בו לרווח אישי. כאן בעצם עולה שאלה מעניינת: מסחר על בסיס מידע פנים אסור כאשר מדובר בניירות ערך. כיצד מחילים איסור כזה על NFT, שלפחות כרגע, לא מוגדר כנייר ערך?

OpenSea היא פלטפורמת המסחר הגדולה ביותר של NFTs, עם מיליוני משתמשים ו-NFT שמוצעים למכירה. כל קולקציה חדשה צריכה להתחרות על תשומת הלב של המשתמשים, ואנשי האתר בוחרים את היצירות שמוצגות בעמוד הבית ומקבלות חשיפה ניכרת.

"ניסיון לערבב בין דיני ני"ע והגנה מהונאת משקיעים"

"יש כאן ניסיון לערבוב בין עולמות של דיני ניירות ערך והגנה מפני הונאת משקיעים, ובין עולם של צרכנים אשר שילמו את מה שהם חשבו שראוי לשלם, למישהו שהרוויח על חשבון החברה שהעסיקה אותו", מציין עו"ד שאול אדרת, שותף מוביל במחלקת הבלוקצ'יין בשבלת עורכי דין.

"בשנים האחרונות אנחנו רואים ניסיונות של הרגולטורים השונים בארה"ב ובישראל להרחיב את הסמכות שלהם, ולהחיל אותה על כלל מוצרי הקריפטו. בחודשים האחרונים אנחנו שומעים בארה"ב טענות שצריך להחיל רגולציה ופיקוח על תחום המטבעות הקריפטוגרפיים היציבים. עכשיו אנחנו רואים ניסיון להחיל עקרונות וכללים של שוק ההון על אתר למסחר ביצירות אומנות דיגיטליות", אומר אדרת.

כתב האישום מגדיר את ה-NFT כנכס דיגיטלי, ובהודעה שפרסם משרד המשפטים נכתב כי האישום "נועד להכחיד את מסחר הפנים - בין שהוא מתרחש בבורסה ובין שבבלוקצ'יין", כלומר, מבחינתם זירת המסחר של ה-NFT כפופה לאותם כללים של זירות מסחר לניירות ערך.

ומה מעמד ה-NFT בישראל? הרגולטורים כולם ממתינים לשר האוצר שיכריע על מבנה הרגולציה בכל הקשור לתחום הקריפטו. עם זאת, נציין שלפני מספר חודשים פרסמה רשות המסים הבהרה לעניין NFT, שלפיה היא רואה בו "זכות חזקה בלתי מוחשית בתמונה או דמות וירטואלית, עונה להגדרת נכס והוא אינו לשימוש אישי". ההגדרה הזו מאפשרת למסות את ה-NFT באופן שבו ממוסים כלל המטבעות הדיגיטליים, כלומר מס רווחי הון במכירה או בהמרה.

המתחזים של מייק טייסון וקים קרדישיאן

תחום ה-NFT, שהיה אחד התחומים המובילים בעולם הקריפטו בשנה החולפת, סובל גם הוא מהקשיים שמאפיינים את העולם: בעיות אבטחה, התקפות סייבר והונאות. חברת הסייבר הישראלית BrandShield ביצעה מחקר על הונאות NFT שקשורות לידוענים שקידמו תוכני קריפטו במהלך השנה האחרונה. לעשרת הידוענים האמריקאים שקידמו במהלך השנה האחרונה NFT, ארנקי קריפטו ונכסים דיגיטליים, היו למעלה מ-16.5 אלף מתחזים ברשתות החברתיות: בטוויטר (44%), פייסבוק 28%), אינסטגרם (4%) ופינטרסט (24%). המובילים הם תום בריידי, מאט דיימון, מייק טייסון וקים קרדשיאן.

נוסף על כך, בחברת הסייבר זיהו למעלה מ-41 אלף NFT מזויפים שהתחזו ל-NFT הרשמי של אותם ידוענים פופולריים, וחלק מהפרופילים המזויפים ברשתות קידמו קישורים לאותם NFT מזויפים ב-OS. מיפוי מעלה ש-75.5% היו של תום בריידי, 16.65% היו של מייק טייסון ו-4.23% היו של קים קרדישיאן.

"מפורסמים רבים לא מודעים להשלכות כאשר הם מסכימים לקדם תכנים הקשורים בקריפטו במסגרת הסכמי פרסום לגיטימיים. בסופו של דבר עבריינים משתמשים בקידומים הללו באופן זדוני, ומתמקדים בעיקר בציבור המעריצים של אותם מפורסמים", מציין יואב קרן, מנכ"ל BrandShield.

עוד כתבות

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

מערכת ההגנה האווירית חץ 3 של התעשייה האווירית תחל לפעול באופן חלקי כבר השבוע בברלין ותספק לגרמניה הגנה מול טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה ● "באירופה יש צורך אקוטי במערכות כאלו", אומרים בתעשיות המקומיות ● אילו עוד עסקאות בדרך?

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

כמו משחקי הדיונון: הסוחרים מאחורי אחת התופעות הבולטות בוול סטריט

נוכח הזינוק החד בהשקעות מסוכנות של משקיעי הריטייל בדרום קוריאה במניות מם ותעודות סל ממונפות בארה"ב, רשות ניירות הערך בסיאול מחמירה את הפיקוח ● החל מדצמבר יידרשו משקיעי ריטייל לעבור קורסים וסימולציות בעקבות חשש להחרפת התנודתיות בוול סטריט והסיכונים לכלכלה המקומית

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

מייסדי Moonshot - מימין: פרד סימון, הילה חדד חמלניק, שחר בהירי. / צילום: Moonshot

הסטארט-אפ של מנכ"לית משרד המדע לשעבר: "מעליות" לחלל

משגר חלליות אלקטרו-מגנטי הבנוי בתצורה של מסילת רכבת המזדקרת לשמיים: זהו המוצר אותו מפתחת חברת הסטארט-אפ הישראלית Moonshot שהקימה הילה חדד-חמלניק, בעברה מנכ"לית משרד המדע, יחד עם פרד סימון, ממייסדי ג'ייפרוג, ושחר בהירי

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתוספת תשואה חיובית ממוצעת של 1% בנובמבר, בעוד החוסכים במסלולי המניות צפויים ליהנות מתשואה חזקה מעט יותר של 1.3% ● בהמשך למגמה בחודשים האחרונים, גופים ומסלולים שהיו חשופים יותר לישראל הרוויחו יותר, ואלה שהיו מוטים למדדי ארה"ב נהנו פחות

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?