גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר התעסוקה: עובדים עושים "גוסטינג", חברות מגייסות ואז מודיעות "סליחה, החלטנו לבטל"

על רקע הטלטלה בשוק העבודה, יותר ויותר מועמדים מדווחים כי מעסיקים הודיעו על הצעד הדרמטי לאחר שכבר התפטרו מעבודתם, ואף דחו הצעות נוספות ● מנגד, מגייסים מספרים על מקרים שבהם עובדים התקבלו למשרה, ואז נעלמו ● מומחית בדיני עבודה: "העובדים יכולים לתבוע"

מגייסים עובדים ומתחרטים / צילום: Unsplash
מגייסים עובדים ומתחרטים / צילום: Unsplash

המצב השברירי של שוק העבודה אילץ לאחרונה כמה חברות לצמצם הוצאות, לעצור גיוסים, ובמקרים כואבים יותר - להכריז על פיטורים וסגירת פעילויות. האם ייתכן מצב שבו חברות שזה עתה גייסו עובדים חדשים יבטלו את חוזה ההעסקה, רגע לפני תחילת העבודה המשותפת? מתברר שכן. בכתבה שהתפרסמה השבוע ב־CNBC מתוארים מקרים שונים של עובדות ועובדים שזמן קצר לפני תחילת העבודה החדשה התבשרו כי המשרה מבוטלת. וזאת, לאחר שהם כבר הודיעו למקום העבודה הקודם על פרישה, או ויתרו על הצעות עבודה אטרקטיביות אחרות.

"לצערנו, זה קורה בארץ", מאשרת עו"ד טל קרת, שותפה מובילה בתחום דיני עבודה במשרד יגאל ארנון־תדמור לוי. "רק השבוע טיפלתי במקרה כזה. הפסיקה מטילה על המעסיק כמה חובות, ולמרות שיחסי העבודה לא התחילו, עליו לערוך סוג של שימוע, ולא להסתפק בהודעה בנוסח ‘מצטערים, ביטלנו'. על המעסיק להסביר למה שוקלים לבטל את המשרה, ולקבל את ההחלטה הסופית רק אחרי ששומעים את המועמד שחתם. גם אם, לכאורה, המעסיק מציג מצב כללי שלא מאפשר לאייש את המשרה, בתי הדין לעבודה פוסקים פיצוי, כי לא היו נסיבות לא צפויות". עו"ד קרת מזכירה למעסיקים כי עליהם לשקול את כל הנסיבות, אלא אם יש מצב פתאומי במיוחד, דוגמת סגר של שנה בעולם התעופה - והתפקיד הוא בתחום זה. "לפעמים, כמו במקרה שבו אני טיפלתי, מדובר בעובד בכיר שעזב מקום אחרי ותק של שנים ארוכות, ועכשיו יוצא לשוק בתקופה שגם כך היא לא פשוטה למשק".

"במגזר הציבורי התגלה שפשוט החליפו מועמד"

פרופ' הדרה בר מור, דיקנית בית הספר למשפטים במכללה האקדמית נתניה ומומחית לדיני עבודה, מזכירה גם היא כי עובד שהתקבל למשרה מסוימת במדינת ישראל והודיעו לו ברגע האחרון על ביטולה - זכאי לפיצוי מצד המעסיק. "יש פסיקה שקובעת שהוא זכאי לפיצוי על ביטול חוזה. זה כבר קרה במגזר הציבורי, והתברר שם שהסיבה האמיתית הייתה שהתקבל מישהו אחר, שהוא קרוב של המעסיק". פרופ' בר מור מבהירה שגם אם ההסבר שאותו מספק המעסיק הוא אילוץ של ביטול משרה, יש בכך אי עמידה בהתחייבות.

פרופ’ הדרה בר מור, דיקנית ביה''ס למשפטים במכללת נתניה / צילום: יח''צ

לפי בר מור, "לאותו עובד היו כנראה הצעות עבודה אחרות והוא דחה אותן. צריך גם להתחשב בפרק הזמן שחולף בין ההודעה שהוא התקבל, לזו שהודיעו לו שזה לא יקרה. יכול להיות שבאותו זמן הוא הודיע למעסיק אחר שקיבל אותו שלא יגיע, ואותו מעסיק חתם עם מועמד אחר. או כמובן שהוא עזב לשם כך עבודה אחרת". גם לנסיבות הביטול, פרופ' בר מור סבורה כי יש לשים לב. "פתאום מגיעים למסקנה שצריך לבטל משרה? יכול להיות שזה לא נעשה בתום לב. לפי חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה, על המעסיק למסור למועמד הודעה בכתב על התקדמות התהליך ולפי התיקון מ־2015, עליו להודיע על אי קבלה".

בר מור מבקשת להבחין בין סטארט־אפ לחברה גדולה. "בסטארט־אפ אפשר יותר לצפות שהוא יהיה בקשיים או לא יחזיק מעמד. אבל אם זו חברה מבוססת, הציפייה ממנה גדולה יותר. עכשיו נזכרתם שאתם מקפיאים גיוסים? גם מצבה הכלכלי של החברה משפיע. אם ההחלטה התקבלה בנסיבות פתאומיות ולא צפויות, זו עדיין בעיה אבל יש להניח שתהיה הקלה בהתייחסות". בנוגע לגובה הפיצוי, פרופ' בר מור מעריכה כי הוא יכול להיות בגובה הודעה מוקדמת, המשכורת, או כמה משכורות. "יש חובת תום לב במו"מ מכוח החוק, וחלק מחובת תום הלב היא עמידה בהתחייבויות של המעסיק", היא מציינת.

עו''ד טל קרת, שותפה בכירה במשרד יגאל ארנון־תדמור לוי / צילום: תומר יעקובסון

קשה שלא להיזכר במקרים ההפוכים, שבהם היו אלה העובדים שלא קיימו את חלקם בחוזה, ולא הגיעו למקום העבודה החדש. לדברי עו"ד קרת, "כמובן שזה קורה, השאלה מה עושים עם זה". לדבריה, מעסיקים יעדיפו לרוב להימנע מתגובה תקיפה נגד עובד שביטל הגעה, ובטח שלא לתבוע אותו - גם כאשר זה עולה להם בוויתור על מועמדים אחרים. לפעמים, גם במצב שהעובדים קיבלו את ההודעה, הם שבחרו להתפשר. "במקרה שטיפלתי בו, העובד העדיף להגיע לפשרה", מציינת עו"ד קרת.

ה"גוסטינג" הגיע גם לתחום התעסוקה

כך או כך, מעסיקים שרוצים להיתפס כאטרקטיביים, לא ייצאו כנגד עובדים שלא התייצבו, ובטח שיימנעו מהוספת סעיף בחוזה המאפשר לאחד הצדדים שלא לעמוד בו.
אייל סולומון, מנכ"ל חברת ההשמה אתוסיה, כבר מכיר על בשרו את התופעה ההפוכה, שבה היו אלה העובדים שלא עמדו בתנאי חוזה העבודה וביטלו את הגעתם.

סולומון מתייחס למצב תוך השוואתו לעולמות הדייטינג והזוגיות. "קוראים לזה גוסטינג", הוא אומר, "פגשנו את זה בעולם התעסוקה ביתר שאת בשלוש השנים האחרונות. זה הגיע לרמה שבה עובד חתם, ואחרי שהודיעו ליתר המועמדים שהמשרה אוישה, במקרה הטוב הוא הודיע שהוא לא מגיע, ובמקרה הפחות טוב הוא לא התייצב ביום הראשון לעבודה - ונעלם".

מנכ"ל אתוסיה מספר כי הוא מכיר מקרים בארה"ב שבהם עובדים שחתמו התחילו, אבל בשלב מוקדם מאוד פשוט הפסיקו להגיע. "בשיחה שקיימתי עם מישהו שלא הגיע, הוא לא הבין איפה הבעיה. הוא הסביר לי שהוא פשוט מצא מקום שיותר מתאים לו". לדבריו, לא מדובר במצב שנובע בהכרח מעודף ביקוש לטאלנטים, אלא יותר בעניין של פערי תרבות דורית ותפיסת ההתחייבות למקום העבודה. עם זאת, הוא מבהיר כי בדיקה שנערכה באתוסיה גילתה כי מדובר ב־3%־4% בלבד שעושים זאת.

זה עדיין יכול לקרות? האם אנו עדיין עם שוק של עובדים, למרות מקרי עצירת גיוסים ופיטורים?
"בתעשיית ההייטק חסרים 20 אלף עובדים והחברות מחפשות. הפיטורים הם בעיקר של עובדים זוטרים, תומכי פיתוח, אנשי מטה ותפעול, אבל לא טאלנטים. זה לא שהשוק של היום מוצף בטאלנטים".

גם אם יש מקרה שבו עובד או עובדת המוגדרים כטאלנטים מפוטרים בשל קיצוצים, או כמו במקרה המדובר - המשרה שלהם מבוטלת, לא יחלוף זמן רב עד שהם ימצאו משרה חדשה. "זמן החיפוש שייקח להם למצוא מקום אחר הוא כחמישה שבועות", מעריך סולומון. "טאלנטים שהחברה שעבדו בה נסגרה, עדיין יישארו עם שבע-שמונה הצעות עבודה פתוחות".

"חברות יעדיפו לפצות בשל רצון לשקט"

לגבי יחסי הכוחות אומר סולומון כי "מי שמחפש סימטריות בשוק התעסוקה הוא הוזה. חברות לא יתבעו עובד שעשה להן גוסטינג כי ‘כל הילדים מסתכלים על איך אני הגדול והחזק מתנהג'. לך תדברר תביעה של מועמד או עובד".

האם אנחנו נראה חברות שיבטלו תחילת עבודה למועמד שכבר התקבל בשל קיצוצים?
"אלא אם מדובר בארגון שסגר את שעריו או פיטר צוות שלם, הם יכולים לעשות את זה - וברור לי שהייעוץ המשפטי יכין אותם לקבל תביעה משפטית. הם יעדיפו לתת פיצוי לעובד מתוך מוטיבציה לשמור על שקט. אבל ברור שזה יכול לקרות - אנחנו מדברים על עולם עסקי, ופרויקט יכול להתבטל. בכל מקרה עדיף לחברה לפצות את העובד מאשר לזכות בשיימינג, לפגוע במיתוג שלה, או להיגרר לבית משפט".

עוד כתבות

מלך ירדן עבדאללה השני / צילום: ap, Gonzalo Fuentes

שיא היסטורי בחוב הציבורי: הכלכלה הירדנית תחת לחץ הולך וגובר

ברקע מלחמת "חרבות ברזל", מתקפות החות'ים והאטה מבנית ממושכת, החוב הירדני מטפס לשיא כל הזמנים ● שוק עבודה חלש וגלי פליטים מציבים את עמאן בפני מבחן יציבות כלכלי-פוליטי

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, כי המטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב־30%, או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; סיגל יעקבי, שופטת בית המשפט הכלכלי; ויעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בסאני / צילום: שלומי יוסף, ניב קנטור, סיון פרג'

רשות ני"ע נגד ביהמ"ש הכלכלי: המחלוקת לגבי מניות של קרובי משפחה מגיעה לעליון

האם מניות שנרכשו ע"י קרובי משפחה של בעל שליטה נחשבות לחלק מ"החזקות הציבור", או שהן נספרות כחלק מהחזקות בעל השליטה? ● שאלה משפטית זו עומדת בלב מחלוקת בין ביהמ"ש הכלכלי לרשות ני"ע ● במרכז ההליך: איש העסקים יעקב לוקסנבורג

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; מדד ת"א־‏נפט וגז נפל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית ג'י סיטי נפלה במעל 7% ● אר פי אופטיקל מזנקת בעקבות הצהרת כוונות של לקוח ביטחוני מקומי ● ג'נרל אלקטריק חיסלה החזקותיה בפלסאנמור, המניה מזנקת ● היום יתפרסמו נתוני האינפלציה, הצפי הוא שהמחירים ירדו ב-0.5% בנובמבר ● מיטב: לשוק הנדל"ן בישראל יהיה קשה להתאושש ● פערי הריביות בעולם מעוררים תסיסה בשוק המטבע, בעיקר בשווקים המתעוררים

יו''ר ועדת הכלכלה ח''כ דוד ביטן ועדת הכלכלה, 10.12.25 / צילום: איל יצהר

בכמה באמת התייקר ביטוח הרכב שלכם?

בוועדת הכלכלה בכנסת התנהל דיון סוער על התייקרות מחירי ביטוח הרכב ● יו"ר הוועדה דוד ביטן שלף נתונים חריגים, אבל האם הם נכונים? ● המשרוקית של גלובס

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?

נציגי בית החולים צפויים להיפגש השבוע עם אנשי האוצר ומשרד הבריאות כדי לפתור את המשבר התזרימי של הדסה, שכבר הוביל להכרזת סכסוך עבודה ● הדרישות של ההנהלה, הטענות של האוצר וההצעה של בכיר לשעבר בהדסה שאף צד לא רוצה לקבל

יו''ר הוועד האולימפי בישראל יעל ארד, אורח הכבוד ויו''ר הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים LA28 קייסי וסרמן וארוסתו / צילום: הוועד האולימפי בישראל

הוועד האולימפי מסכם שנה באירוע חגיגי

הוועד האולימפי בישראל חתם את השנה הפוסט־אולימפית בטקס חגיגי ● פורום טכנולוגי סגור ביוזמת MIND Israel התקיים בת"א ● מאות רוקחי Be פארם השתתפו בכנס השנתי באקספו ת"א ● וגם: יו"ר חדשה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ת"א ומועמד לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● אירועים ומינויים

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

משגרים ללא רקטות אמריקאיות: הצעד של ממשל טראמפ נגד אלביט

עפ"י דיווח של אתר דיפנס אקספרס, ארה"ב לא מאשרת למדינות אירופה להשתמש ברקטות וטילים אמריקאים במשגרים של אלביט ● הסיבה לצעד החריג היא חשש ל"דליפות טכנולוגיות", אך במשרד ההגנה הגרמני מציינים כי ניתן לטפל בחשש הזה בעזרת עדכוני תוכנה

שואב אבק רומבה / צילום: גלובס TV

יצרנית שואבי האבק Roomba הכריזה על פשיטת רגל, אך מנסה להרגיע חששות מפני "השבתת" המכשירים

במהלך הצגת תוכנית השיקום של החברה, iRobot הודיעה כי Picea, קבלן הייצור הראשי שלה, יקבל 100% מהבעלות בחברה - מהלך שלדברי iRobot יאפשר לה להמשיך לפעול ● לדברי החברה, שירות הלקוחות והאפליקציה לא ייפגעו למרות תהליך השיקום

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

הסיניות השתלטו, החשמליות נזנחו: הנתונים שמאחורי השנה הדרמטית בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג-אין, הסינים כבשו את השוק, ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

אנליסטים מזהירים: "ישראל בדרך למלחמה בכמה חזיתות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ההסדרים של ישראל עם עזה, סוריה ולבנון עלולים לקרוס, מיהו הנשיא החדש של צ'ילה שתומך בישראל, ובאיראן הדיחו את מפקד מערך ההגנה האווירית אחרי הכישלון ביוני ● כותרות העיתונים בעולם

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

צוות ההשקעות של ויולה ונצ'רס / צילום: דוד גראב

ויולה ונצ'רס מגייסת כ־250 מיליון דולר להשקעות חדשות ולהגדלת החזקות קיימות

הקרן ביצעה סגירה ראשונה בהיקף של כ־150 מיליון דולר, שצפויה להתחיל לפעול בתחילת 2026 ● במקביל גויסה קרן נוספת בהיקף של כ־100 מיליון דולר, שמטרתה להגדיל החזקות בחברות פורטפוליו שהקרן מגדירה כמצטיינות שבהן היא כבר השקיעה, ובעצם להעמיק את ההשקעה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות שערים באירופה; המניות הביטחוניות נופלות

מדד הדאקס יורד בכ-0.6% ● בורסת הונג קונג נפלה בכ-1.6% ● וול סטריט ננעלה בירידות אתמול, כאשר המשקיעים המשיכו לצאת ממניות הטכנולוגיה - הבוקר החוזים העתידיים אדומים ● שחקניות ה-AI המרכזיות ברודקום ואורקל סיימו את היום בירידות של כ-5.5% וכ-3%, בהתאמה ● מחירי הנפט בשפל של כארבע שנים ● מחיר הזהב עלה אתמול לשיא חדש של כל הזמנים

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

רבקה לויפר / צילום: דנה בר סימן טוב

המועמדת שכמעט הפכה לחשכ"לית, עד שחלה תפנית במינוי עבאדי-בויאנג'ו

לפני שהודיע על בחירתו במיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ריאיין בשבועות האחרונים כעשר נשים לתפקיד ● אחת המועמדות הבולטות שהגיעו לקו הגמר היא רבקה לויפר, שמסיימת בימים אלה קדנציה כסמנכ"לית כלכלה ופיננסים ברשות החשמל