גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבנק ישראל ובאוצר מסכימים: ישראל בדרך להאטה

מנהל חטיבת המחקר בבנק ישראל התייחס בוועידה השנתית של איגוד החברות הציבוריות לעדכון תחזית הצמיחה בשבוע הבא: "לא תהיה רחוקה מהקודמות" ● במקביל, מנכ"ל האוצר רמז שבנק ישראל החל באיחור את העלאות הריבית וטען: "ריבית גבוהה לא בהכרח תוביל למיתון"

מבנה בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika
מבנה בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

היריבות הלא חדשה בין בנק ישראל לאוצר היא טבעית לחלוטין. אלא שבנק ישראל, מלבד היותו אמון על יציבות המחירים במשק, משמש כיועץ כלכלי לממשלה - גם אם היא לא תמיד מעוניינת לשמוע "עצות פיסקליות" מאנשים שאמונים על התחום המוניטרי.

אך לפעמים מתהפכות היוצרות וגם באוצר מביעים עמדה לגבי התחום המוניטרי. כך קורה כעת, אולי כחלק מאווירת סוף הממשלה. בוועידה השנתית של איגוד החברות הציבוריות, שנערכה באמצע השבוע בתל אביב, רם בלינקוב מנכ"ל משרד האוצר הסיר חששות ממיתון, ורמז שאת העלאת הריבית אפשר היה לעשות עוד קודם.

"ריבית גבוהה אמורה להאט את המשך הצמיחה, אך לא בהכרח תוביל למיתון", הסביר בלינקוב. "אני מעריך שהעלאות הריבית שסוף סוף הגיעו, ולדעתי היו צריכות להגיע עוד קודם לכן, יאטו את קצב הצמיחה, יצננו את שוק הדיור ובעקבות כך אני מקווה שקצב עליות המחירים ירד".

מישל סטרבצ’ינסקי, מנהל חטיבת המחקר בבנק ישראל, לא נשאר חייב וציין בתגובה לבלינקוב כי קל לומר בדיעבד שהיה צריך להעלות את הריבית מוקדם יותר. "אני רוצה להזכיר שהמלחמה באוקראינה הייתה גורם הפתעה לגבי האינפלציה. לפני זה לא היתה קפיצה כה גדולה, ולא ידענו לנבא אותה. האינפלציה בישראל מאוד גבוהה והסעיפים ששולטים במדד הם המזון, האנרגיה והדיור. יש להם משקל ענק ובתוכם יש מרכיב אקסוגני גדול מאוד".

סטרבצ’ינסקי הביא את תחזיות בתי ההשקעות כדוגמה להבעת אמון בתחזית בנק ישראל לאינפלציה. "בבתי ההשקעות מדברים על U הפוכה לגבי האינפלציה, כלומר, כנראה שהם מאמינים בבנקים המרכזיים ובתהליך העלאת הריבית שהתחלנו", אמר סטרבצ’ינסקי.

תחזית הצמיחה לא תהיה רחוקה מהקודמת

בינתיים, נתוני המאקרו מהעולם מגבירים את החשש ממיתון, מה שעשוי למתן את קצב העלאות הריבית בארה"ב, ואולי גם בישראל. לאור זאת, הודעת הריבית הקרובה של בנק ישראל, ביום שני הבא, צפויה להיות מעניינת במיוחד.

 

לצד הודעת הריבית הדרמטית, בנק ישראל צפוי לפרסם את עדכון התחזיות של חטיבת המחקר לצמיחה ולאינפלציה. מישל סטרבצ’ינסקי, מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל, רמז כי בבנק צפויים להנמיך את תחזית הצמיחה למשק, מתחת לזו שניתנה באפריל האחרון. "זה לא צריך להפתיע שעשוי להיות שינוי כלפי מטה, אך צריך לומר שהתחזית לצמיחה לא תהיה רחוקה מזו הקודמת (של 5.5% השנה ושל 4% ב-2023, גב"ס)".

סטרבצ'ינסקי אף התייחס לגל הקורונה המחודש. "יש כוחות מאוד חזקים שמסמנים את הגברת הפעילות הכלכלית, ושוק העבודה הוא אחד מהם. חשוב שנעלה ריבית אך כולנו בספקות לגבי מה שקורה בעולם. כבר בשנה הקודמת הבנו שהקורונה הכלכלית נגמרה, אבל יש כעת ויכוח האם אנו נמצאים לקראת גל חדש - זה לא נראה ככה. יש גידול בתחלואה אך בואו נקווה שזה לא יתורגם להגבלות כלכליות".

"אין בעיה באומדן הלמ"ס על שכר הדירה"

את האשמה על מחירי הדיור הגבוהים בישראל יש הנוטים לייחס לא רק לבעיית ההיצע, אלא גם לריבית הנמוכה שהונהגה בעשור החולף. ריבית זו אפשרה ללוות כסף בעלות נמוכה, באופן היסטורי, מה שתדלק לכאורה את מחירי הדיור.

מישל סטרבצ'ינסקי, מנהל חטיבת המחקר בבנק ישראל / צילום: איל יצהר

אלא שלפי סטרבצ’ינסקי השפעת הריבית של בנק ישראל על מחירי הדיור מוערכת בכ-15% בלבד ואת מחירי הדיור המאמירים הוא תולה בבעיה המוכרת - בעיית ההיצע. "היו שנתיים בעייתיות שבהן לא שוחררו קרקעות ורואים את זה היום בנתוני התחלות הבנייה שהחלו לטפס בצורה מאוד יפה. אנחנו כבר ב-70 אלף יחידות דיור ומה שמטריד אותנו זה גמר הדירות שמגמגם. אבל בזמן האחרון אנו רואים עלייה מבחינת הגמרים בהתחלות הבנייה למגורים, ויש סיכוי מאוד גבוה שנראה מגמה זו גם בהמשך".

צריך להזכיר כי מחירי הדיור אינם כלולים במדד המחירים לצרכן, אלא רק מחירי השכירויות. בשל כך, מרכיבי האינפלציה עלו לא פעם לביקורת, על רקע הפער שמרגישים הצרכנים: בזמן שבלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על קצב אינפלציה נמוך בהשוואה ליתר המדינות המפותחות, הכותרות על העלאות שכר הדירה לצד עליות המחירים במשק, מחזקות אצל הציבור את התחושה שעליות המחירים הן בפועל חדות יותר.

"אנו לא מזהים בעיה באומדן הלמ"ס שלפיו שכר הדירה עלה סביב 3%", אמר סטרבצ’ינסקי. "יש מודעות שמראות ששכר הדירה מזנק ברמה מאוד גבוהה, ובתל אביב במיוחד, אבל זה לא אומר שבלמ"ס לא מדדו נכון. הם לוקחים את החוזים המתחדשים, והביקורת היא שצריך לקחת גם את החוזים הלא מתחדשים, אבל זה משהו קטן. אני מאמין בנתוני הלמ"ס, ואוי ואבוי אם נגיע ליום שבוא יפסיקו להאמין להם".

מה עושים עם עודף ההכנסות?

הממשלה הנוכחית מתפזרת כאשר בקופתה, באופן חריג, הצטברו עודפים כתוצאה מהכנסות השנה החולפת. עם הכסף, מגיעים חילוקי הדעות מה לעשות איתו.
לפי מנכ"ל האוצר רם בלינקוב, את הכנסות הממשלה הגבוהות מהמצופה לא ניתן להחזיר לאזרחים, בגלל הקושי להעביר זאת בכנסת. בבנק ישראל מציעים לנטרל את הכספים העודפים שיש בתקציב, ולהקצות אותם לקרן ייעודיות להשקעות.

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: תמר מצפי

אלא שפתיחתה של קרן השקעות לתשתיות נתפסת אצל האוצר כעוד קופסה, כמו אלו שהופעלו כאשר לא היה תקציב. "עודף ההכנסות עומד על עשרות מיליארדי שקלים ואנו לא יכולים לחלוק אותו עם הציבור כי אי אפשר להעביר את החוק הזה בכנסת", אמר בלינקוב.

מנגד, סטרבצ’ינסקי אמר בשיחה עם גלובס כי "המלצת בנק ישראל היא לעשות קפיצת מדרגה בהשקעות כדי לגשר על הפערים בתשתיות בתחומים מרכזיים, לטובת המשך שגשוג עתידי של המשק הישראלי".

ברמיזה לדברי בלינקוב, סטרבצ’ינסקי מציין כי הביקורת לפיה מדובר ב"קופסה לא אמינה" היא לא נכונה. "על פי המלצתנו, בנסיבות של היום, אם הממשלה תעשה תוכנית השקעות חד-פעמית בממדים גדולים זאת יוזמה מבורכת. ניתן לבצע אותה על ידי עלייה חד פעמית בתקרת ההוצאות, כשהכספים מיועדים להשקעות בתשתית".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה