גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך צפויה להיראות היממה האחרונה של הכנסת ה-24

החוק לפיזור הכנסת יעלה עד חצות להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית, ולאחר אישורו ימונה יאיר לפיד לראש ממשלת ישראל ● עד אז, חברי הכנסת נמצאים במרתון לחקיקת חוקים כמו חוק המכר, פיצוי לאומיקרון, חלופת שקד לתמ"א 38 ואחרים ● חוק המטרו וחוק הכניסה לישראל עדיין נמצאים תחת סימן שאלה

רה''מ בנט ורה''מ החליפי לפיד / צילום: יוסי זמיר
רה''מ בנט ורה''מ החליפי לפיד / צילום: יוסי זמיר

בכפוף להתפתחויות הפוליטיות, הכנסת ה-24 תצביע הערב (ד') על התפזרותה בדרך למערכת בחירות חדשה. כפי שנקבע בהסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה, החוק לפיזור הכנסת יעלה להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית עד לחצות, ולאחר אישור החוק יהיה יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, לראש ממשלת ישראל. התפקיד יעבור ללא צורך בהשבעה של לפיד, שכן הוא נשבע לתפקיד עם השבעת הממשלה. ראש הממשלה היוצא, יו"ר ימינה נפתלי בנט, יחזיק בתיק ההתיישבות ויטפל בנושא האיראני, בעוד לפיד ימשיך לכהן בתפקידו כשר החוץ בנוסף.

אמש ננעלה המליאה בערב לאחר סיום מרתון של חקיקת חוקים בקריאה ראשונה. היום ב-11 בבוקר יימשך המרתון, כאשר הכנסת תצביע גם על חוקים בקריאה שנייה ושלישית כמו חוק המכר, פיצוי לאומיקרון, חלופת שקד לתמ"א 38 ואחרים. אלא שעדיין מאחורי הקלעים נמשכות השיחות בין הקואליציה לאופוזיציה בניסיון להעביר שני חוקים נוספים: המטרו וחוק הכניסה לישראל.

מרתון החקיקה מוציא מהבוץ חוקים רבים שנתקעו על שולחן הכנסת, חלקם עוד מאז מושב החורף, בשל השיתוק הקואליציוני והיעדר הרוב שנולד עוד לפני החזרה מהפגרה בעקבות פרישתה של יו""ר הקואליציה לשעבר עידית סילמן. מי שמנהל את המו"מ הקשוח הוא ח"כ קיש מהליכוד, שהותיר במהלך יום שני לא מעט פעמים את ח"כ טופורובסקי המום כאשר נסוג מהסכמות פעם אחר פעם בתמורה לדרישות נוספות שהציב על השולחן. באופן פרדוקסלי, דווקא היציאה לבחירות מאפשרת כעת לקואליציה לחוקק חוקים אחרונים שהיא לא הצליחה להשיג במהלך כהונתה, אך שוב היא תלויה באופוזיציה שלא ששה לאפשר להם את ההישגים, או מוכנה לעשות זאת רק בתמורה להישגים משלהם.

חלופת שקד לתמ"א 38

אחרי שהחוק נתקע על שולחן הכנסת ביום האחרון של מושב החורף בתמורה לקידום חוק האזרחות, שרת הפנים איילת שקד ניסתה לדחוף אותו בשבועות האחרונים ללא הצלחה. הרשימה המשותפת, שסייעה למלאכת החקיקה של הקואליציה, סירבה לתמוך בחוק של שקד וכך פעם אחר פעם הוא נמשך ברגע האחרון מסדר היום. השעות שבין יום שלישי לרביעי יהיו קריטיות לחוק, שהיה לאחד מההבטחות הראשונות של שקד בתפקידה.

לאחר שלא הצליחה להעביר אותו במושב הקודם, התכנסה הוועדה הארצית לתכנון ובנייה וייצרה המשכיות ויציבות לשוק כאשר האריכה את השימוש בתמ"א 38 בשנה נוספת. החוק נדרש רק להצבעה האחרונה בקריאה שנייה ושלישית, ואם אכן יעבור הקבלנים יוכלו להשתמש באחת מהחלופות האפשריות עד לפקיעת התמ"א המקורית.

חוק המכר

במסגרת ההסכמות המוקדמות בין הקואליציה לאופוזיציה נכלל גם חוק המכר של שר השיכון זאב אלקין והצעת החוק הפרטית של ח"כ בצלאל סמוטריץ', שנועדה להקל במעט את מחירי הדיור. את החוק יזם תחילה סמוטריץ', ובהמשך לאחר עבודה שנעשתה במשרד השיכון עבר בקריאה ראשונה גם החוק הממשלתי שנועד לנתק את מדד תשומות הבנייה ממחיר הדירה הסופי ולהצמידו לרכיב הבנייה בלבד.

כמו כן, מציע החוק לקבוע כי הצמדת התשלומים תהא רק עד למועד התשלום, בהתאם למצוין בחוזה וסעיפים נוספים שיקלו עם הרוכשים. בשל העובדה שמדובר ליוזמה משותפת חוצת קואליציה-אופוזיציה החוק הזה לא היה במחלוקת וקל יותר היה להעביר אותו בהסכמות.

חוק פיצויים לבעלי עסקים באומיקרון

במשרד האוצר קידמו את הפיצויים לעסקים בעקבות גל האומיקרון בעצלתיים בשל העובדה ששר האוצר המתין לנתונים על היקף הפגיעה ולאחר מכן בשל אילוצים פוליטיים. ועדת הכספים החלה לדון בחוק רק ב-11 במאי, והוא היה מוכן להצבעה באמצע חודש יוני ולא עבר בשל היעדר רוב לקואליציה. כעת, רגע לפני פיזור הכנסת ובשל דרישת בעלי העסקים יעבור החוק בקריאה שנייה ושלישית ללא התיקונים שדרשו חברי האופוזיציה לכתחילה בין היתר עבור פיצוי על ירידה במחזור העסקים בחודש דצמבר שלא נכלל בחוק.

חוק מימון מפלגות

כפי שקרה במערכות הבחירות האחרונות והתכופות, המפלגות לא הצליחו לכסות את חובותיהן ולכן לאחר חוק פיזור הכנסת יעבור גם תיקון לחוק מימון מפלגות. הפעם דורשות המפלגות בהובלת הליכוד, שנמצאת בחובות כבדים לכנסת, להגדיל את יחידת המימון וכן את פריסת תשלומי ההחזר. על פי הצעת החוק שנידונה אתמול בוועדת הכנסת, מבקשות המפלגות להגדיל את יחידת המימון מ-1.38 ל-1.66 וכן להגדיל את פריסת הההחזר מ-36 חודשים ל-52 חודשים.

בדיון שהתקיים בוועדה מתח חשב הכנסת חיים אבידור ביקורת על הדרישה העולה למימון לקראת בחירות. "היום יש 20 מיליון חובות אבודים לכנסת בשל שלוש מפלגות שלא הצליחו לעבור את אחוז החסימה והסיכון הולך וגדל. נדרש תהליך גמילה וחייבים להיכנס לרוטינה של הורדת כמות התשלומים ולא להשאיר אותם על 52".

גם יו"ר הוועדה הציבורית לעניין מימון מפלגות, השופטת אילה פורקצ'ה, מתחה ביקורת על הבהילות שבאישור החוק ואמרה על ההחלטה להוסיף 35 מיליון שקל ליחידות המימון: "יש כאן תופעה שהכנסת עצמה לא מכבדת חוק שהיא עצמה חוקקה. מכיוון שכשהיא חוקקה הקמה של ועדה ציבורית היא צריכה לתת לה לעבוד וברגע שהיא עוקפת אותה היא מפרה חוק שחוקקה".

ח"כ דוד ביטן, שמוביל את הנושא מטעם הליכוד, אמר: "אנחנו בלופ של בחירות כולל הבחירות המוניציפליות. המדינה לא מתירה למפלגה לקבל תרומות, ומצד שני יחידות המימון הקיימות לא מספיקות, ולכן במצב הזה אין לנו ברירה אלא לממן את הבחירות דרך המדינה ולמחזר את ההלוואות. אם החוק יישאר כמו שהוא, אף ספק לא יסכים לעבוד איתנו. היו בחירות שאישרנו תוספת מימון למפלגות העבודה ומרצ, זה לא עניין פוליטי. כיום מצב הליכוד קשה ויש חובות. צריך להתחשב בכל זה כשמדברים על יחידות המימון". ביטן גם מתח ביקורת על המפלגות שמסרבות לכאורה להעלאת יחידת המימון ואמר: "כולם בוכים ולוקחים".

עוד כתבות

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

"כאוס": האם בקרוב לא יהיה אפשר לתקן בישראל כלי רכב אחרי תאונה?

משרד התחבורה מתעכב בחתימה על תקנות חדשות, ויותיר 800 שמאים ללא רישיון החל מינואר ● המשמעות: הם לא יתנו חוות דעת, חברות הביטוח לא ישלמו - ומוסכים לא יתקנו את כלי הרכב

מושגים לאזרחות מיודעת. סקר כוח אדם / צילום: Shutterstock

אתה גר בדירה בבעלותך? כך השאלה הזאת משפיעה על כל המדינה

מצב שוק העבודה משפיע על קבלת ההחלטות הכלכליות החשובות ביותר • כיצד הוא משתקף בפני קובעי המדיניות? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ולדימיר טנב, מנכ''ל רובינהוד / צילום: ap, Mark Lennihan

"הוא הקים מעין כת": הכירו את הגורו העולה של ההשקעות המסוכנות בוול סטריט

ולאד טנב, שמוביל את פלטפורמת המסחר המקוון אותה ייסד עם שותף לפני 13 שנה, בגיל 25, מקפיד להפוך את מצגות החברה לשואו ואת לקוחותיה לחוד החנית של המסחר האקזוטי ● עם מועדון מעריצים הולך ומתרחב, טנב הבין את הפוטנציאל בסוחרים פעילים ואגרסיביים, בדרך להכניס את האקסטרים להשקעות המיינסטרים

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

מס היסף יוחל גם על משקיעי נדל"ן: האם כדאי למכור את הדירה לפני שייכנס לתוקף?

בשינויים שמציע תקציב המדינה לשנת 2026 נכלל סעיף לפיו דירות מגורים להשקעה ייכללו בחישוב ההכנסה החייבת במס היסף, דבר שעשוי להשפיע על רבים ● מדוע זה קורה עכשיו, עד כמה זה משמעותי ואיך אפשר להפחית מרוע הגזרה? ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

ההצעה של חמאס: הפסקת אש ל-10 שנים ו"הקפאת השימוש בנשק"

חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל   ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● הדרישה של חמאס לאנשי מיליציות: תסגירו את עצמכם ותקבלו חנינה ● דיווחים בעזה: חמאס והצלב האדום נערכים לחידוש החיפושים אחר החלל החטוף רס"ל רן גואילי ● עדכונים שוטפים

אוניית LNG של צים / צילום: Craig Cooper

הקשר הקטארי וההצעה של גליקמן: ועד עובדי צים מבקש ממירי רגב שתשתמש במניית הזהב

הוועד צפוי לפגוש השבוע את שרת התחבורה מירי רגב ולדרוש שהמדינה תפעיל את "מניית הזהב" שלה בחברת הספנות ● זאת בניסיון למנוע מכירה אפשרית של צים לחברת הפג לויד מגרמניה, שבין בעלי המניות הגדולים שלה גופים בשליטת קטאר וערב הסעודית

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

רג'פ טאייפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Achmad Ibrahim

טורקיה החלה להזרים כוחות לצפון סוריה. ישראל צריכה לדאוג?

ע"פ דיווחים ברשתות הכורדיות, טורקיה החלה להזרים כוחות לצפון סוריה ● ברקע, סירובם של הכורדים להשתלבות מלאה בממשלה שמנהיג א-שרע ● האם המהלך ישמש "אליבי" לנוכחות צבאית טורקית מובהקת בצפון סוריה?

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

זו חברת הביטוח שתהפוך לשותפה בקבוצה של עמוס לוזון לאחר שתרכוש מניות ב-110 מיליון שקל

מנורה מבטחים רוכשת בשני שלבים מניות בקבוצת לוזון ותחזיק ב-6.9% מהונה ● היא תצטרף לבית ההשקעות מור, שבאמצעות הגמל וקרנות הנאמנות, כבר מחזיק ב-12% ממניות החברה שפועלת בתחום הבנייה למגורים בישראל ובפולין, מתן אשראי ואנרגיה ● מניית לוזון זינקה ב-46% מתחילת השנה

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

נתוני רשות המסים חושפים: זו ההכנסה של העשירון העליון

ע"פ מחקר חדש של רשות המסים, הכנסה ממוצעת של משק בית בעשירון העליון עומדת על 94 אלף שקל בחודש - נתון שגבוה ב-42% מנתוני הלמ"ס ● הפער, בעיקרו, נובע מהטיות בסקרי הלמ"ס ומחוסר התחשבות בהכנסות מהון ● וגם: למה דווקא המאיון העליון משלם פחות מס מאלו שמתחתיו?

ערן וינטרוב, מנכ''ל ארגון לתת / צילום: שלומי מזרחי

האם דוח העוני של "לתת" מציג מציאות כלכלית מעוותת?

דוח העוני האלטרנטיבי של "לתת" מציג עליות חדות בעלויות המחיה - אך מאחורי המספרים מסתתרת מתודולוגיה שמבלבלת בין הוצאה לבין מחיר ● חלק מהרכיבים כלל לא מודדים יוקר מחיה, אלא צריכה בפועל של אוכלוסיות מסוימות, מה שמוביל לכשלים בולטים ולהצגת הנתונים בצורה מטעה

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

חגי אלון / צילום: צילום מסך יוטיוב

המניה הישראלית שנסחרה שנים בשווי זניח, וזינקה פתאום פי 56

מניית SMX, הנסחרת בנאסד"ק, זינקה בתוך שבוע משווי של פחות מ-6 דולר, והגיעה לשווי שוק של כ־349 מיליון דולר ● למרות זאת, החברה עדיין לא מייצרת הכנסות ומציגה הפסדים משמעותיים

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

בפה אחד: ועדת ה-FDA הצביעה נגד אישור המוצר של החברה הישראלית

ועדת ה-FDA הצביעה נגד אישור המוצר של V-Wave הישראלית, שרק לפני כשנה עשתה אקזיט ● רק לפני כחודש מונה ראש תחום תרופות ב-FDA אך הוא סיים את תפקידו לאחר חילוקי דעות עם בכירים בארגון ● החברה הישראלית שפיתחה מערכת לשיקום ממשיכה בגל הרכישות ● הפיתוח שיאפשר לנטר באופן לא פולשני צהבת יילודים ● וזו הזוכה בתחרות איתור טכנולוגיות להתמודדות עם סרטן השד ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח זינק בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● השקל התחזק מול הדולר ● מנורה הופכת לבעלת עניין בקבוצת לוזון ● שתי מניות החלו להיסחר היום בבורסה: אוריון זינקה בכ-17% ביום המסחר הראשון שלה, סוגת עלתה בכ-2% ● מיטב: חוץ מישראל - כמעט בכל המדינות שהורידו ריבית, תשואות האג"ח זינקו ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין ● בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

שנת שיא לדיפנס טק הישראלי: מיליארד דולר זרמו לסטארט־אפים בתחום

הדיפנס טק הישראלי רושם שנת פריצה יוצאת דופן: גיוסי ענק, מיזוגים ורכישות בהיקף שעולה על זה שנרשם בכל השנים האחרונות גם יחד ● מעורבות מפא"ת במבחני שטח ובחיבור ללקוחות זרים תרמה להאצה, בזמן שביקושי הענק בעולם משכו עוד ועוד כסף זר לשוק המקומי ● האם המומנטום יימשך גם לאחר הפסקת האש?

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

לראשונה: הקרנות הזרות עוקפות את הקרנות הישראליות בהשקעות סייבר

נקודת מפנה בתעשיית הסייבר הישראלית: הקרנות הזרות דוחקות את הישראליות ומובילות את סבבי הסיד בסייבר המקומי ● במקביל, נרשמה האצה חדה בהשקעות באבטחת בינה מלאכותית, שזינקו ל-2.5 מיליארד דולר ומהוות כבר 64% מהשקעות הסייבר בישראל