גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטים מקומיים נמצאים באור הזרקורים לאחר ביטול פס"ד רו נגד ווייד

שופטת בטקסס מטילה צו הקפאה זמני על איסור הפלות שנחקק לפני מאה שנה, בלואיזיאנה ויוטה ננקטים צעדים משפטיים דומים

הפגנה נגד ביטול הזכות להפיל בבית משפט במיסיסיפי / צילום: Associated Press, Rogelio V. Solis
הפגנה נגד ביטול הזכות להפיל בבית משפט במיסיסיפי / צילום: Associated Press, Rogelio V. Solis

כמה ימים לאחר שבית המשפט העליון בארה"ב ביטל את התקדים המשפטי רו נגד ווייד, הזרקור המשפטי מופנה לבתי המשפט של המדינות בארה"ב, שם השופטים נמצאים בקו החזית של ההחלטה על עתיד ההפלות.

ההתפתחויות האחרונות קרו ביום שלישי כששופט ביוסטון חסם אכיפה של חוק טקסני בן מאה שנה שאוסר על הפלות. שופטים ביוטה ולואיזיאנה ביום שישי גם הם הקפיאו לעת עתה את האיסורים נגד הפלות במדינות אלה. בוויסקונסין, התובע הכללי ג'וש קול, דמוקרט, הגיש תביעה ביום שלישי שמציבה אתגר לחוק של המדינה משנת 1849 האוסר על הפלות.

מספר המאבקים המשפטיים ברמת המדינה באיחוד האמריקאי צפוי להמשיך לגדול. בזמן שבית המשפט העליון הסיר הגנות כפי שפורשו לפי חוקת ארה"ב לזכותה של אישה לבחור לעבור הפלה, למדינות השונות חוקות משלהן וכן חוקי מדינות המפרשים את הנושא.

"רוב האנשים חושבים שהחוקה האמריקאית היא המילה האחרונה על זכויות הפרט שלנו אבל זה לא ככה", אמרה סטפאני לינדקוויסט, מרצה למשפטים ומדעי המדינה באוניברסיטת אריזונה סטייט. "תובעים התומכים בזכות להפלות צופים כעת אל חוקות המדינות כמקור לזכויות פרט, כולל הזכות לעשות הפלה".

אי ודאות, איסורים חדשים וצווי עיכוב

מאז הפסיקה של בית המשפט העליון ביום שישי, לא ניתן לבצע הפלות במידה רבה בתריסר מדינות, בין אם בגלל איסורים חדשים או בגלל אי הבהירות המשפטית. עוד כחצי תריסר מדינות בערך עלולות לאסור או להגביל ביצוע הפלות בימים ובשבועות הקרובים.

צו בית המשפט בטקסס הוגש בתגובה לתביעה שהגישו ביום שתי מרפאות המספקות שירותי הפלות. יש בטקסס שלוש מערכות של איסורים על הפלות הפועלות כרגע, וספקים אומרים שאי הוודאות לגבי איזה מהכללים תקפים, הכריחה אותם להפסיק לבצע את ההליך.

השופטת כריסטין ווימס הוציאה צו עיכוב זמני המונע אכיפה של החוק האוסר על ספקי הפלות לפעול, עד 12 ביולי, אז יהיה לה שימוע נוסף בנושא. האיסור נחקק בטקסס לפני פסיקת רו נגד ווייד ב־1973. השופטת מצאה שנגד האיסור שנחקק לפני הפסיקה ההיסטורית הוגשו עתירות ו"לא ניתן לאכוף אותו באופן ההולם את ההליך המשפטי התקין המובטח בחוקה של טקסס".

שלא כמו במערכת המשפט הפדרלית, שם השופטים ממונים, במדינות רבות יש בחירות לבחירת לפחות חלק מהשופטים. ווימס, דמוקרטית, רצה לבחירה מחדש השנה על המושב שלה במחוז הריס.

לעזור לכמה שיותר נשים, מהר ככל האפשר

אפילו בלי האיסור, החוק החדש בטקסס האוסר על כמעט כל ההפלות לאחר שישה שבועות היריון, נותר על כנו. החוק נכנס לתוקף בספטמבר. בשנה האחרונה הוגשו נגדו עתירות רבות. בחוק נקבעה אסטרטגיית אכיפה חדשה המאפשרת לציבור להגיש תביעות ולדרוש פיצוי נגד מרפאות המבצעות הפלות וכל מי שעוזר להן.

לאחר הצו מיום שלישי, מרפאת ההפלות Whole Woman’s health החלה ליצור קשר עם לקוחות ברשימות המתנה על מנת לקבוע פגישות להפלות בשבועות המוקדמים של ההיריון, וכן עם צוות העובדות בבקשה שיחזרו למרפאות.

"נחזור לשירות שלנו בארבע המרפאות בטקסס ונעזור לכמה שיותר נשים מהר ככל האפשר", אמרה איימי הגסטרום מילר, נשיאה ומנכ"לית Whole Woman’s Health.

התובע הכללי הרפובליקאי בטקסס קן פקסטון אמר שיעתור נגד ההחלטה. "החלטתה של השופטת שגויה", כתב בציוץ. "אני מגיש עתירה מיד. אוודא שיש לנו כל הכלים המשפטיים לשמור שטקסס תהיה בעד החיים!".

למרות זרם הפעילות המשפטית החדשה וכמה הצלחות מוקדמות, לקבוצות העותרות נגד איסורי ההפלות צפוי מאבק משפטי לא פשוט בכמה מדינות.

בתי המשפט במדינות "הם מרכיב חיוני בווידוא ההגנות ברמת המדינה אבל בתי המשפט לא יהיו מי שיצילו אותנו. זו האמת הקשוחה שכולם ניצבים מולה", אמרה ג'סיקה ארונס, עורכת דין באיגוד זכויות האזרח האמריקאי (ACLU).

פסיקה מ-1973 שהפכה החלטות במאבקים משפטיים ארוכים

בית המשפט העליון ביטל את התקדים שקבעה פסיקת רו נגד ווייד בדיון בתביעה ממיסיסיפי, דובס נגד ארגון בריאות הנשים של ג'קסון. השופט סמואל אליטו, שכתב בשמו ובשם ארבעה שופטים אחרים, אמר שב־1973 בית המשפט שגה בכך שקרא בין שורות החוקה אפשרות להגן על הזכות לבצע הפלות.

חוץ מעידוד ליטיגציה נוספת, הפסיקה הפכה החלטות במאבקים משפטיים שנמשכו שנים בבתי משפט פדרליים, בהם העותרים הסתמכו על רו ועל תקדימים אחרים של בית המשפט העליון, כדי לבטל איסורים נגד הפלות. המקרה החדש ביותר קרה ביום שלישי כשבית משפט פדרלי לערעורים הרשה אכיפה של חוק בטנסי שאוסר על רוב ההפלות לאחר שישה שבועות היריון. החוק נחסם על ידי בית המשפט העליון ב־2020. בטנסי יש חוק נפרד האוסר על כל סוגי ההפלות וכעת הוא אמור להיכנס לתוקף בשבועות הקרובים.

בטנסי יש תיקון בחוקת המדינה המפרט שהיא לא מגנה על הזכות להפלה, כך שלארגונים התומכים בזכות להפלות מעט אפיקים משפטיים לאתגר את האיסורים במדינה זו.

מושל טנסי ביל לי אמר שההתפתחות של יום שלישי מהווה "עוד הגנה משמעותית על הילדים שעדיין לא נולדו במדינה שלנו".

קול, התובע הכללי מוויסקונסין, טען בתביעה שלו שהחוק של המדינה מ־1849 סותר הוראות חדשות יותר הקובעות פרמטרים קבועים מתי מותר לרופאים באופן חוקי לבצע הפלה. "ספקיות הפלות בוויסקונסין לא יכולות להימדד לפי שתי מערכות של חוקים מנוגדים, ולעם בוויסקונסון מגיעה בהירות", אמר.

קול ומושל המדינה טוני אברס שניהם דמוקרטים, בזמן ששני בתי המועצה המחוקקת בוויסקונסין נשלטים על ידי הרפובליקאים. זה הקשה על המדינה להעביר חקיקה חדשה המבהירה שאלות הקשורות לחוקיות ההליך במדינה.

יושב ראש המועצה המחוקקת רובין ווס, מנהיג רפובליקאי בחקיקה שהיה בין המחוקקים ששמם הוזכר בתביעה, אמר שהאדונים קול ואברס רצו להפר את החוק במקום לעבוד עם המועצה המחוקקת.

"הפלה אינה טיפול רפואי", אמר ביום שלישי. "זה שהמושל והתובע הכללי מנסים להשתמש בבתי המשפט כדי לקיים את החוק זה שגוי בדיוק כמו ההחלטה המקורית רו נגד ווייד".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה