גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפגש המרגש בין בכירי המשק ליזמיות בבת ים ויפו

עשרות בכירים במשק הישראלי הלכו לפגוש יזמיות צעירות במהלך שפועל להעצמה כלכלית של אלפי נשים מהפריפריה ● אירועים ומינויים 

ראובן קרופיק, בת שבע משה ויאיר סרוסי / צילום: Neo Media
ראובן קרופיק, בת שבע משה ויאיר סרוסי / צילום: Neo Media

שורה ארוכה ומרשימה של עשרות בכירות ובכירים במשק הישראלי עלו לאחרונה על אוטובוס שלקח אותם לבת ים וליפו, במטרה לפגוש יזמיות צעירות ולבקר בבתי העסק שהקימו. מדובר במהלך של עמותת יוזמות עתיד, הפועלת להעצמה כלכלית של אלפי נשים מהפריפריה באמצעות תוכנית הכשרה וליווי בתהליך הקמת עסקים קטנים ויציאה לעצמאות.

את המפגשים הובילו ראובן קרופיק יו"ר בנק הפועלים, עדי סופר תאני מנכ"לית מטא (פייסבוק) ישראל וחברת ועד מנהל בעמותה, ניסים בר-אל מייסד העמותה, בת שבע משה יו"ר יוזמות עתיד (מ"מ) וצופית גורדון מנכ"לית העמותה.

עדי סופר תאני וליה אלנתן / צילום: Neo Media

על האוטובוס היו בין היתר גם תמר יסעור, יו"ר ישראכרט; דניאל מלכה, מנכ"ל IBM ישראל; יאיר סרוסי, יו"ר צים; ביני זומר, סגן נשיא לעניינים אזוריים, שברון: יואל חשין, יו"ר קבוצת b2 ומייסד משותף של יוזמות עתיד; גיל רושינק, יו"ר אלקטרה נדל"ן; צביקה ביידא, מנכ"ל שופרסל אונליין; שרית פירון, שותפה בקרן TEAM8; רועי אלבז, מנכ"ל פנגו ; דב מורן, שותף מנהל בקרן גרוב; יפעת רייטר. מנכ"לית AIG; ג'וליה זהר, מנכ"לית חברת אל ארז; תומי שיינפלד, מנכ"ל גרו וסמנכ"ל דיגיטל בקבוצת מליסרון ואחרים.

עמותת יוזמות עתיד מלווה מדי שנה כאלף נשים בתהליך הקמת עסקים קטנים. לפי נתוני העמותה, העסקים הללו מניבים כ-60 מיליון שקל הכנסה נטו לבעלות העסקים, ועוד כ-60 מיליון שקל חיסכון בתשלומי העברה למדינה.

"אני זוכרת את נקודת ההתחלה שלנו עם 80 נשים בשנה, והיום אנחנו עם יותר מ-1,200 בשנה", מספרת סופר תאני. "זה היה מעורר השראה להיפגש עם אותן יזמיות, ולשמוע על המסע שלהן. אם כל אחד מאיתנו יעשה מעט, יהיה לכך אימפקט ענק".

יפעת רייטר ותמר יסעור / צילום: Neo Media

יפעת רייטר, מנכ"לית AIG, הזכירה כי "עסקים קטנים בכלל, ושל נשים בפרט, הם מהענפים שנפגעו קשות בשנתיים האחרונות, וזו חובתנו, מנכ"לים ומנכ"ליות של חברות מובילות במשק, להיות קשובים לאתגרים שלהן ולבחון את האופנים שאנחנו יכולים להפגין סולידריות ולסייע זה לזו".

"רבות דובר על הפערים המעמיקים בחברה הישראלית, וכעת נעשה צעד משמעותי נוסף במאמץ לצמצם את אותם פערים", סיכמה יו"ר העמותה בת שבע משה. "מרגש לראות את בכירי המגזר העסקי נרתמים לחזק אלפי נשים מהפריפריה, הפועלות לייצר לעצמן ולמשפחתן מחר טוב יותר".

אקס ליבריס חותמת בניו יורק

חברת אקס ליבריס, המספקת פתרונות תוכנה לספריות אקדמיות ולאומיות ברחבי העולם, חתמה על עסקה עם אוניברסיטת ניו יורק, ממוסדות ההשכלה הפרטיים הגדולים בארה"ב, שמוערכת בכמיליון דולר. במסגרת העסקה, האוניברסיטה תשתמש במערכת ניהול ספריות מבוססת-ענן ובמערכת לחיפוש וגילוי מידע אקדמי של החברה.

עופר מוסרי, מנכ''ל אקס ליבריס / צילום: יח''צ

אקס ליבריס היא מחברות ההייטק הוותיקות בארץ, והוקמה עוד ב-1980. החברה החליפה ידיים מספר פעמים, וב-2015 נרכשה על ידי פרוקווסט תמורת כחצי מיליארד דולר. לפני כשנה נרכשה פרוקווסט עצמה על ידי קבוצת Clarivate. כיום יש לאקס ליבריס כ-7,500 לקוחות בכ-90 מדינות, ביניהם אוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג', ספריית הקונגרס בארה"ב ואוניברסיטאות בישראל.

השיקום הישראלי מגיע לגרמניה

קבוצת שכולו טוב, הפועלת לקידום השתלבות מיטבית של אנשים עם חסמים תעסוקתיים וחברתיים בעולם התעסוקה והקהילה, חתמה על הסכם ראשון מסוגו לרכישת חברת IFL הגרמנית, המכשירה אנשים ומקדמת כישורי חיים ויכולת תעסוקתית. היקף העסקה מוערך בכמיליון שקל.

שכולו טוב תיישם בחברה את מודל IUM (מודל היחידה המשלבת), ותפעל בין היתר, מול גורמי הממשל בגרמניה בכדי לשפר את אחוזי ההשמה וההשתלבות של אנשים עם חסמים תעסוקתיים בקהילה. כיום מספקת הקבוצה לכ-7,500 בני אדם.

לדברי עופר כהן, מנכ"ל הקבוצה, ההסכם מהווה "הזדמנות לפריצת דרך אמיתית ומשמעותית, אשר תאפשר לנו להשפיע על קובעי המדיניות, ולפעול בצורה עצמאית מול משרדי הממשלה הרלוונטיים בגרמניה".

הגיוס השאפתני של אוני' חיפה

אוניברסיטת חיפה חוגגת יובל להקמתה, וחונכת שורה של בניינים חדשים: הקומפלקס הטכנולוגי, בנק דגני החיטה ובית הספר ללימודים מתקדמים. תנופת הבנייה התאפשרה בעקבות קמפיין שנת ה-50 של האוניברסיטה שהושק בשנה שעברה, ומטרתו לגייס 150 מיליון דולר בשלוש שנים. בשנה החולפת גייסה האוניברסיטה למעלה מ-60 מיליון דולר.

לדברי פרופ' רון רובין, נשיא האוניברסיטה, ייחודה הוא בכך שהיא "פועלת במרחב גיאוגרפי ובו שלוש מעבדות חיות - הר, עיר וים - מה שמאפשר לה להוביל מחקרים שעוסקים בסוגיות הגדולות של המאה ה-21.

(מימין) נשיא אוניברסיטת חיפה פרופ' רון רובין, טליה זאבי, גד זאבי, שגרירת גרמניה בישראל, ד''ר סוזנה ואזום-ריינר / צילום: אוניברסיטת חיפה

"דווקא בתקופה של פייק ניוז ופסאודו-אמת, התפקיד של האקדמיה הוא להיות המוסד שזוכה באמון והביטחון של הציבור הרחב. לכן עלינו להמשיך ולהיות מוסד שמנסה למצוא פתרונות לאתגרים הגלובליים של האנושות; מנוע של מוביליות חברתית, שמצרף עוד קבוצות למעמד הבינוני של החברה הישראלית ומוסד שעוסק בסוגיות שמאיימות לפרום את המארג הדמוקרטי שלנו".

ציון הדרך המשמעותי נחגג בשורה של אירועי חבר הנאמנים, כאשר הראשון מביניהם התקיים בטקס בבית שגרירת גרמניה ד"ר סוזנה ואזום-ריינר, ובהשתתפות ידידי האוניברסיטה, בינהם אנשי העסקים דורון לבנת, אבי אבקסיס, איציק רביד, גד זאבי, ראובן אבלגון ועו"ד חגי סיטון, יחד עם משלחת של אנשי ונשות עסקים מברזיל.

חדשות טובות

1. עמותת OneDay ובנק לאומי יוציאו יחד כ-30 סיורים מודרכים וטיולים המותאמים אישית ומונגשים לאזרחים ותיקים ברחבי הארץ, בהשתתפות מתנדבי הבנק.

2. עמותת "שער שוויון" יוצאת בקמפיין גיוס כספים, שבמסגרתו תתקיים מכירה פומבית של ציוד ופריטי לבוש של שחקני כדורגל וכדורסל בארץ ובחו"ל. בין היתר יימכרו גופיית משחק של ג'ואל אמביד מפילדלפיה סיקסרס, וחולצות של חלוץ ויאדוליד שון וייסמן, שחקן ונציה יונתן כהן, ועמרי כספי במדי מכבי תל אביב.

יונתן כהן / צילום: עמותת שער שוויון

במסגרת הקמפיין, שייערך ברשתות החברתיות של העמותה החל מה-1 ביולי, יעלה בכל פעם פריט אחד לזמן מוגבל, ובנעילת המכירה - מי שהציע את הסכום הגבוה ביותר יזכה בו.

השנה מטרת הקמפיין היא גיוס כספים למען הרחבת פעילות העמותה לפריפריה והקמת קבוצות כדורגל וכדורסל נוספות, כאשר היעד הוא 100 אלף שקל, שיאפשרו מסגרת לעוד 200 ילדים וילדות שיזכו לליווי לימודי וספורטיבי צמוד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם