גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עומר גטניו - The Service: "משבר של אחד הוא ההזדמנות של האחר"

העלאות הריבית ברחבי העולם וגם בישראל, גורמות לכסף להפוך ליקר יותר ● שותף מייסד ומנכ"ל קבוצת The Service מסביר מהן ההשלכות: "מוצאים אפיקים חדשים כדי להשקיע את כספי הלקוחות ביציבות וברווחיות"

המצב בשווקים. עליות וירידות / צילום: Canva
המצב בשווקים. עליות וירידות / צילום: Canva

הכתבה מטעם The Service 

"עידן חדש בכלכלה" נשמע כמו שם של קורס בחירה באוניברסיטה, אך בתקופה האחרונה אנו עדים לכך ששלוש המילים הללו אינן קלישאה, אלא המציאות העולמית. מגפת הקורונה הייתה במשך שנתיים וחצי תמרור אזהרה אדום ובוהק לגבי מה שעומד לקרות בשווקים הפיננסיים, אך בפועל בישראל לא הורגשה טלטלה של ממש.

עם זאת, בשלב זה נראה שהעולם עומד בפני סחרור בתחומים רבים והריבית, שנותרה נמוכה מאוד לאורך כל המשבר, עולה וצפויה להאמיר. מדינות רבות, שלא רצו לשקוע בבוץ ביחד עם עגלת הקורונה, הזרימו כספים למשק כדי להמשיך את פעילותו התקינה וכדי למנוע האטה. המשבר הבריאותי מאחורינו ככל הנראה, אך עליות המחירים מורגשות ובנוסף המלחמה באוקראינה האיצה את המחסור בחומרי גלם רבים.

עומר גטניו, שותף מייסד ומנכ"ל קבוצת "The Service", פמילי אופיס ומנהל עושר, מנתח את המצב בשוק כיום ואומר כי "משנת 2008, משבר הסאב-פריים, סביבת הריבית העולמית נמוכה מאוד. הבנקים המרכזיים הזרימו נזילות רבה לשווקים על מנת לחלץ אותם, גם במשבר של 2008 וגם במשבר הקורונה".

"הזרמת כסף אדירה זו הגדילה בצורה משמעותית את היצע הכסף והפכה את עלותו לנמוכה מאוד. השוק התמכר לכסף זול ועכשיו, כאשר הריבית עולה, אנו עדים לגמילה הכואבת של השוק ממגמה זו. כשעסקאות וחברות רבות מושפעות מהריבית. ניקח לדוגמה חברת הייטק שהצליחה לגייס כספים רבים לאור צפי למכירות גדולות בעתיד, אך עדיין ללא הכנסות מהותיות".

ומה עושים המשקיעים?

"כל עוד עלות הכסף למשקיעים נמוכה, הם מוכנים להמשיך ולהשקיע בחברה בתמורה לאפשרות של הכנסות גדולות בעתיד. אבל עם התייקרות הכסף, עליית הריבית, המשקיעים מתחילים לחשוב פעמיים. הם מעדיפים ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ, ומושכים את הכספים מהחברות הללו".

"את הכסף הזול ראינו, כמנהלי עושר, במחירי חברות הטכנולוגיה שהגיעו למחירים מופרכים לפני שהפכו רווחיות, או בכלל לפני שהיו להן מוצר או שירות כלשהו", שיתף גטניו. "עדות נוספת לבועת הכסף הזול הגיעה בדמות הצעות לעסקאות שלא תמיד היו הגיוניות בעיני; בקרנות השקעה רבות שנפתחו, הצליחו לגייס כספים רבים ללא ניסיון מעשי".

איך המצב הנוכחי משפיע על גיוסי ההון?

"בעידן הכסף הזול כל אחד הצליח לגייס, הן מהמגזר הפרטי והן מהמגזר הציבורי, ששומה עליו להמציא את עצמו מחדש. מנהלי קרנות הפנסיה, ביטוחי המנהלים וקופות הגמל נפגעו מאוד מסביבת הריבית הנמוכה שהביאה לתשואה נמוכה של אגרות החוב בהן הם השקיעו. כבר לפני שנים רבות, החלו המוסדיים בישראל להמציא את עצמם מחדש, והחלו לפנות לאפיקי השקעה אחרים על מנת להשיא תשואה על הנכסים הנוכחיים, כדי שאלו יוכלו לממן את הקצבאות של הפנסיונרים. אנו, כמשרד גדול לניהול עושר משפחתי, מספקים לאותם גופים מוסדיים חלק מהעסקאות וההשקעות שהם כל כך זקוקים להם, כגון מרכזים לוגיסטיים, חוות שרתים, מתקני תשתית, תחנות סולאריות ועוד".

המחירים מרקיעים שחקים

רבות נאמר ונכתב על יוקר המחיה בישראל, שכרגע מאמיר ומתבטא במחירי הדיור, המזון, הדלק, החשמל, ומה לא בעצם. לפי גטניו, קיימות מספר סיבות לעליות המחירים, תחילה בכל הקשור למחירי הפקת האנרגיה: "קצת שכחנו, אבל רוסיה ואוקראינה מנהלות מלחמה. רוסיה היא אחת ממפיקות הנפט והגז הגדולות בעולם, וההחלטה של מדינות רבות שלא לרכוש ממנה לאחר פרוץ המלחמה, הביאה לירידה בהיצע של דלקים אלו, דבר שהביא לעלייה משמעותית במחירם".

עוד הוא מוסיף כי "לעליית מחירי הנפט קיימות מספר השלכות. הראשונה והמיידית היא התשלום למילוי מיכל הדלק שלנו. השלכה נוספת היא התייקרות השינוע של כל הסחורות וחומרי הגלם. אם חברת הספנות משלמת יותר על הדלק לאניות אז היא גובה יותר כסף והיבואנים בתורם שמשלמים יותר על הסחורות ומשרשרים את העלייה במחירים לצרכנים".

מה בנוגע למחירי הסחורות?

"גם בתחום זה אנו חווים את תוצאותיה הכלכליות של מלחמת רוסיה-אוקראינה. אוקראינה, שהינה אחת מיצרניות החיטה הגדולות בעולם, הפסיקה לספק את תוצרתה, כך שהיצע החיטה בעולם ירד ומדינות אחרות נערכות לחוסר העולמי ושומרות במחסניהן את החיטה. עובדה זו מביאה לירידה חריפה בהיצע העולמי, וכך נוצר סחרור של היצע יורד המזין ירידת היצע נוספת. בנוסף לכך, גם מחירי התירס, הסויה, הקפה וסחורות בסיסיות נוספות עלו. מאחר ועליות המחירים הללו היו גדולות, היבואנים וחלק מיצרניות המזון ספגו חלק מהעליות, אבל גם גלגלו את עליות המחירים לצרכנים. יש גם קשיים בשרשרת האספקה".

שקי חיטה. המלחמה באוקראינה השפיעה על כל השוק / צילום: Canva

תוכל להרחיב על קשיים אלו?

"משבר הקורונה הביא לסגירת מפעלים ונמלים, שהם הלב הפועם של הכלכלה העולמית. אז אמנם גלי הקורונה שככו בתקופה האחרונה, אבל עדיין קיימים מוקדי תחלואה, כמו בסין למשל, שם האוכלוסייה סובלת מסגרים קשים. סין, כיצרנית גדולה של מוצרים וסחורות לא יכולה לספק את כולן כבעבר. החוסר בסחורות הביא את היבואנים להזמין יותר מוצרים כדי להתכונן למצב החדש, שבו חסרה סחורה והדבר הביא לעומס גדול יותר על הנמלים. עומס זה מביא את הנמלים להעלות את הפרמיות שהם דורשים על פריקת המכולות מהאניות ולעליות מחירים, שגולגלו אל היבואנים, ואלו בתורם מייקרים את המחירים לצרכנים שלהם".

ואי אפשר כמובן בלי ההיבט הנדל"ני

"מחירי הדיור בארץ עולים מזה שנים רבות, ומדינת ישראל הפכה לאחד מהמקומות היקרים בעולם מבחינה נדל"נית. אנו מדינה עם משאבי קרקע מוגבלים ויחד עם המנגנון הריכוזי של המדינה בהקצאת קרקעות, בתכנון ובמיסוי, ההיצע נמוך והמחירים גבוהים. כמו כן, הריבית הנמוכה של השנים הארוכות הסיטה משקיעים משוק ההון אל שוק הנדל"ן וליבתה עוד את מחירי הדיור".

כולם מדברים על האינפלציה

האינפלציה בארה"ב עלתה לקצב שנתי של 8.6 אחוזים, גבוהה מהערכות המומחים. הבנק הפדרלי בארה"ב העלה בחודש יוני את הריבית ב-0.75 אחוז, הודעת עליית ריבית הגבוהה מאז 1994 והצפי הינו כי תהיינה עליות ריבית נוספות כל עוד סביבת האינפלציה נשארת בעינה. הבנק המרכזי באנגליה העלה את הריבית ל-1.25 אחוז, עלייה של רבע אחוז. תיתכן גם העלאת ריבית בגוש האירו במהלך הקיץ. בנק ישראל מנסה להתיישר עם המגמות בעולם והעלה בחודש מאי את הריבית ל-0.75%".

האם אנו צפויים להמשיך לראות מגמה זו של עליות מחירים?

"הבנקים המרכזיים מעלים את הריבית על מנת לצנן את הכלכלה, שהרי אם צרכנים יבינו שהם יכולים לקבל תשואה חסרת סיכון גבוהה יותר דרך הריבית, כמו בפיקדונות בנקאיים או מק"מ למשל, הם יפחיתו את הצריכה, ייקנו פחות מוצרים ושירותים ויהפכו למשקיעים, מתוך העדפה לשמור את הכסף בבנק במקום להוציא אותו. הבעיה היא שהעלאת הריבית בעולם ע"י הבנקים המרכזיים עוד לא הוכחה כאפקטיבית ומתקשה להדביר את האינפלציה, מאחר והמוצרים שהתייקרו הם מוצרים בסיסיים עם ביקושים קשיחים, כמו דלק, דיור ומזון. קשה מאד להוריד את הצריכה ממוצרים אלו, כך שלא נהיה מופתעים מעליות מחירים נוספות".

הכסף הזול עודד את המשקיעים לפעול במלוא המרץ. האם צריך לחשב מסלול מחדש בעקבות המצב?

"חברות הטכנולוגיה הישראליות המשיכו וממשיכות להיות הקטליזטור של המשק. עם זאת, השווי שלהן בשווקים הסחירים צנח במהלך 2021 ו-2022 וקיימת ירידה בגיוסי הון והמצב דורש שינוי מחשבה וגישה. אנו, כמנהלי הון ועושר משפחתי, משקיעים משאבים רבים באיתור השקעות, מנהלים וסגמנטים חדשים עבור לקוחותינו ללא הרף, בין אם בתקופות של עליות ובין כאשר קיימות ירידות חדות. פיזור ההשקעות על מגוון רחב של בסיסי השקעה בכל עת ולא ריכוז רוב ההון המשפחתי דווקא בשוק ההון התנודתי, הוא המפתח להצלחה".

גטניו ממשיך ומפרט: "כאשר תיק הנכסים של לקוחותינו מפוזר באופן מיטבי עם הלימה של התיק למטרות ויעדי המשפחה, התנודתיות בתיק נמוכה בהרבה מאשר בתיק המושקע בשוק ההון בלבד. כך אפשר לשגשג בכל מצב של השוק, בין אם בעליות ובמיוחד בתקופה של ירידות".

אילו צעדים אפשר לבצע כעת כדי להגיע מוכנים למשבר?

"בימים אלו חשוב מאד לברור את ההשקעות בשוק ההון בפרט ומחוצה לו בכלל. זמן רב אנו טוענים שהשקעה באגרות חוב סחירות, שהינה הרכיב הגדול ביותר בתיק השקעות של משפחה ממוצעת, הפכה למסוכנת משמעותית לאור התשואות הנמוכות והחשיפה לעליות הריבית. ניהול הרכיבים השונים בתיק ואיזון ביניהם, כולל דילול רכיבי אג"ח אלו לטובת השקעות חליפיות, חלקן לא סחירות, עם מתאם נמוך לשווקים, שמר על ערכו של הכסף ואף הקנה תשואה נאה למשקיעים. להמשך הדרך, אנו מאמינים בהשקעות איכותיות באפיקים חזקים וקשיחים, כמו נדל"ן, תשתיות וחוב פרטי. לא נרצה לשמור על כמות מזומן גדולה לאור האינפלציה הדוהרת ששוחקת אותו".

לסיכום, מה החשיבות של תכנון פיננסי בימים מבלבלים אלו?

"מטרתו של התכנון הפיננסי ארוך הטווח הוא לייצר עבור הלקוח 'מפת דרכים' פיננסית עד לפרישתו ובעיקר לאחריה. אך התכנון הוא רק ההתחלה ועיקר הפוקוס הוא בניהול העושר המשפחתי לאחר התכנון. אנו חושבים כיצד להתכונן לתקופות מטלטלות. בתקופות אלו של אי ודאות, אינפלציה וריבית עולה, תפקידנו להיערך מבעוד מועד ולהכין את תיקי הלקוחות לתקופה בה הסיכונים בשוק גדלים, אך איתם גם הזדמנויות לקצור תשואות נאות לשנים הבאות. כאשר תיק הנכסים לא עובר טלטלה בתקופות שכאלה, אזי קל הרבה יותר להפוך ל'יד החזקה' שיודעת מתי המחירים זולים דיים על מנת להתחיל לרכוש ולנצל הזדמנויות, שהרי משבר של אחד הוא ההזדמנות של האחר".

לפרטים אודות חברת The Service וליצירת קשר, לחצו כאן>>

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות