גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנסט אנד יאנג נקנסה ב-100 מיליון דולר בעקבות חקירה על זיופים בבחינות אתיקה

החברה, אחת מארבע פירמות ראיית החשבון הגדולות בעולם, הואשמה בהטעיית סוכנויות רגולציה לגבי דוח מיוני 2019 על התנהגות פסולה במבחנים

משרדי חברת ארנסט ויאנג / צילום: Shutterstock
משרדי חברת ארנסט ויאנג / צילום: Shutterstock

החברה ארנסט ויאנג הסכימה לשלם קנס בגובה שיא של 100 מיליון דולר ולהודות בכך שחלק מהמבקרים הכספיים שלה רימו בבחינות אתיקה בשנים האחרונות, על פי צו הסדר שפורסם ביום שלישי.

ברשות ניירות ערך (SEC) אמרו שהקנס הוא העונש הגדול ביותר שאי פעם הוטל על חברת ביקורת כספית, ונובע בין היתר מכישלונה של ארנסט ויאנג לדווח על העניין לרגולטורים ששאלו את החברה לגבי התנהגות פסולה כזו.

המקרה הוא המכה החדשה ביותר למוניטין של חברה שמקצועה הוא פיקוח על האמינות של הדוחות הפיננסיים שמפרסמות חברות שונות. KPMG, עוד אחת מארבע החברות הגדולות העוסקות בביקורת, קיבלה קנס של 50 מיליון דולר ב־2019 בעקבות הפרות כללי אתיקה שכללו טענות שחלק מהמבקרים של החברה רימו בבחינות ההכשרה שלהם.

"זה פשוט שערורייתי שעצם אנשי המקצוע האחראים לתפוס רמאות של לקוחות רימו בעצמם, ומכל הדברים, בבחינות האתיקה", אמר מנהל הציות ב־SEC גורביר גרוואל. "וזה מזעזע לא פחות שארנסט ויאנג פגעה בחקירה שלנו לגבי ההתנהגות הפסולה הזו".

בארנסט ויאנג מסרו ש"אין דבר בחברה לא חשוב לנו יותר מההגינות שלנו והאתיקה שלנו". החברה אמרה שהיא לא סובלת רמאות בבחינות, והוסיפה ש"תגובתה להתנהגות הלא מקובלת הזו בעבר הייתה יסודית, נרחבת ויעילה".

ההסדר עלול לסבך מאמץ של מנהיגי החברה לפצל את ארנסט ויאנג לחברות ביקורת וייעוץ נפרדות. מנהלי החברה אמורים היו להיות מודעים לחקירת ה־SEC כשתכננו לפצל את החברה.

תגובת מטעה לרשות ניירות הערך

ארנסט ויאנג קיבלה טיפ מחושף שחיתויות פנימי ביוני 2019 על כך שעובדים מרמים בבחינות האתיקה, שנדרשים על ידי דירקטוריונים של הנהלת חשבונות של המדינות בארה"ב, גם כדי לקבל רישיון עבודה התחלתי וגם להמשך הרישוי, כך נמסר מה־SEC. הרשות האשימה את KPMG באותו חודש בהפרת אתיקה ענקית שכללה רמאות נרחבות בבחינות המשך. הרשות גם האשימה כמה מהשותפים לשעבר ב־KPMG בכך שהשיגו באופן לא כשר רשימה סודית של ביקורות פיננסיות בעבר שתהיה נתונה לבדיקות פתע בנושא הציות לרגולציה.

לאחר החקירה של KPMG, שאלה ה־SEC את ארנסט ויאנג ביוני 2019 אם החברה קיבלה דוחות הנוגעים להתנהגות לא הולמת בזמן המבחנים. ארנסט יאנג גילו מקרים בעבר של רמאות, אבל לא חשפו את הדוח האחרון של חושף השחיתויות המתמקד בבחינות האתיקה.

התגובה של החברה ל־SEC הייתה מטעה בגלל שניתן היה להבין ממנה שלארנסט ויאנג "אין שום עניין כרגע הקשור לתרמיות", נכתב בהודעת ההסדר הכספי שהוציאה ה־SEC.

במקום להעביר את הטיפ הזה במהירות ל־SEC, ארנסט ויאנג החלה חקירה משל עצמה וקיוותה ללמוד עוד לגבי הטענה ולמצוא תוכנית להתמודד עם כל בעיה, כך נכתב בהודעת ההסדר. עורכי הדין המובילים והמנהלים בארנסט ויאנג ידעו תוך חודשים בודדים ש"הרמאות המדוברת נוגעת ליותר מכמה אנשים בודדים במשרד אחד", נכתב בהודעה.

לקראת שתי בדיקות על ידי חברות חיצוניות

כחלק מההסדר, נוסף לקנס של 100 מיליון דולר, תהיה חייבת ארנסט ויאנג לשלם גם על שתי בדיקות ציות נפרדות שייערכו על ידי חברות חיצוניות. אחת מהן תבדוק מדיניות פנים בחברה שנועדו לקדם התנהגות אתית והגינות, והשנייה תנסה להעריך איך הגיבו עורכי הדין והמנהלים של ארנסט ויאנג ל־SEC ביוני 2019, כשהרשות שאלה לגבי הדיווחים על רמאות. הרגולטורים לא יכלו לבדוק חלק מהעובדות האלה בזמן החקירה בגלל שהן פורטו בייעוץ משפטי שהועבר בהתכתבות בין עורכי הדין של ארנסט ויאנג והמנהלים, כך אמרו פקידי ה־SEC.

הבדיקה השנייה נועדה לגלות אם "מישהו מצוות ההנהלה בארנסט ויאנג, ממשרד הייעוץ הכללי, צוות הציות או עובדים אחרים בארנסט ויאנג תרמו לכישלון החברה לתקן את הרישומים השגויים שמסרה", נכתב על ידי ה־SEC.

היועץ האחראי על הבדיקה יקבל סמכות להמליץ על פעולות משמעתיות, והמנהלים הבכירים בארנסט ויאנג יצטרכו לאשר אם יישמו אותן. הדוח עצמו יהיה חשאי ולא ישותף עם ה־SEC.

בארנסט ויאנג פיטרו חלק מהעובדים בגלל הבעיות האלה, על פי ה־SEC, שלא תבעה או הגיעה להסדר עם אף אדם באופן פרטי, אור ליום שלישי. הרגולטורים אמרו שהם ממשיכים לחקור ועלולים לבדוק גם נאשמים אפשריים אחרים בעתיד.

בעוד שהקנס בגובה 100 מיליון דולר הוא גדול במונחים רגולטוריים, ה־SEC בשנה האחרונה החלה להטיל קנסות גבוהים.

בצ'ארלס שוואב הסכימו מוקדם יותר החודש לשלם יותר מ־186 מיליון דולר לסיום חקירה של ה־SEC. בג'י פי מורגן צ'ייס שילמו בדצמבר 200 מיליון דולר והודו שהחברה לא קיימה כהלכה הוראות הקשורות לשמירת רישומי הפעולות של ברוקרים וסוחרים.

היסטוריה של רמאות

פקידי ה־SEC אומרים שלארנסט ויאנג יש היסטוריה של הפרות רגולטוריות ורמאות בבחינות הכשרה על ידי העובדים במחלקת הפיקוח. מ־2012 עד 2015, יותר מ־200 עובדים של ארנסט ויאנג השפיעו על הציונים שלהם בבחינות לימודי המשך על ידי ניצול נקודת תורפה בתוכנת הבחינה, על פי צו ההסדר.

אחרי מקרים מתועדים אחרים של רמאות ב־2016 ו־2017, הזהירה ארנסט ויאנג את עובדיה בארה"ב שהתנהגות פסולה כזו עלולה להביא לפיטורים, כך נכתב בצו של ה־SEC. השותף המנהל בארנסט ויאנג שלח מכתב דומה ביוני 2019. מאז, 91 עובדים בתחום הביקורת "ביקשו, השתמשו או שיתפו מפתחות לתשובות עם עמיתים", נכתב בצו השל ה־SEC.

חברות הנהלת החשבונות הגדולות ביותר בארה"ב היו תחת ביקורת גם בגלל סיבות אחרות, כולל ניגודי עניינים שמובנים בפרקטיקה שלהן של הפעלת עסקי ייעוץ וביקורת פיננסית במקביל. בעבר דיווח הוול סטריט ג'ורנל שארנסט ויאנג שוקלת תוכנית להתפצל לחברה הממוקדת בביקורת ולחברת ייעוץ, פיצול שאם יתרחש יהיה השינוי המבני הגדול ביותר מאחת מחברת ה־Big Four בקרוב לשני עשורים.

לא ניתן היה להבין אם לחקירת ה־SEC היה משקל כלשהו בתוכנית של ארנסט ויאנג לשקול להתפצל.

מבקרי התוכנית אומרים שהיא עלולה להותיר את החברה עם חבויות ביקורת העלולות לספוג קנסות גדולים במידה ויש בעיות עם סוכנויות רגולציה או ביקורות שנכשלות. בארנסט ויאנג צופים שחברת הייעוץ תצמח מהר יותר מחברת הפיקוח, והיועצים באופן אפקטיבי ישלמו למבקרים הפיננסיים על מנת שיאפשרו להם לעזוב ולהקים את הישות החדשה.

בנוסף לשערוריית הרמאות, שרשרת של ביקורות שכשלו גרמה לארנסט ויאנג נזק למוניטין. הזרוע הגרמנית של ארנסט ויאנג נתבעת בעקבות הביקורות שלה על חברת הטכנולוגיה הפיננסית Wirecard, שנרשמה לפירוק ב־2020 לאחר שהודיע שכ־1.9 מיליארד אירו (כ־2 מיליארד דולר) בנכסים כנראה מעולם לא התקיימו. בבריטניה ארנסט ויאנג מתמודדת עם תביעה בגובה 2.7 מיליארד דולר מצד המנהלים של החברה המפעילה בתי חולים NMC Health, שב־2020 נרשמה לפשיטת רגל לאחר שגילתה מיליארדי דולרי בחוב שלא גילתה על קיומו. ארנסט יאנג הייתה גם חברת הביקורת של חברת Luckin Coffee הסינית, שמואשמת בכך שהשתמשה בהזמנות מזויפות על מנת לנפח את נתוני המכירות.

מארק מאורר וג'ין איגלשם השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

יציבות? שליחות? העובדים בורחים מהמגזר הציבורי

פערי שכר גדולים מול המגזר העסקי, טענות להתערבות פוליטית גוברת, תדמית ירודה והליכי מיון מתישים ● השירות הציבורי מתמודד עם משבר תעסוקה, ו-360 משרות בכירים במשרדי הממשלה ממתינות לאיוש ● בינתיים המיומנות נשחקת - ואיתה השירותים שאנחנו מקבלים מהמדינה

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

הארמדה של ארה"ב: שדה התעופה הצף והטילים המדויקים שמכוונים לאיראן

באיראן מכחישים את התוכניות לקיים תמרונים צבאיים של משמרות המהפכה במצרי הורמוז ● צה"ל תקף כלים הנדסיים של חיזבאללה בדרום לבנון ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה, והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

חלפני כסף ברחובות טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

הדרך האיראנית להילחם בשחיקת המטבע: הדפסה של שטר חדש

הריל האיראני הגיע לשפל חדש - 1.6 מיליון ריאל איראני לדולר אחד ● בניסיון להתמודד עם השחיקה, בבנק המרכזי בטהרן השיקו היום מטבע חדש של 5 מיליון ריאל

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה