גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנסט אנד יאנג נקנסה ב-100 מיליון דולר בעקבות חקירה על זיופים בבחינות אתיקה

החברה, אחת מארבע פירמות ראיית החשבון הגדולות בעולם, הואשמה בהטעיית סוכנויות רגולציה לגבי דוח מיוני 2019 על התנהגות פסולה במבחנים

משרדי חברת ארנסט ויאנג / צילום: Shutterstock
משרדי חברת ארנסט ויאנג / צילום: Shutterstock

החברה ארנסט ויאנג הסכימה לשלם קנס בגובה שיא של 100 מיליון דולר ולהודות בכך שחלק מהמבקרים הכספיים שלה רימו בבחינות אתיקה בשנים האחרונות, על פי צו הסדר שפורסם ביום שלישי.

ברשות ניירות ערך (SEC) אמרו שהקנס הוא העונש הגדול ביותר שאי פעם הוטל על חברת ביקורת כספית, ונובע בין היתר מכישלונה של ארנסט ויאנג לדווח על העניין לרגולטורים ששאלו את החברה לגבי התנהגות פסולה כזו.

המקרה הוא המכה החדשה ביותר למוניטין של חברה שמקצועה הוא פיקוח על האמינות של הדוחות הפיננסיים שמפרסמות חברות שונות. KPMG, עוד אחת מארבע החברות הגדולות העוסקות בביקורת, קיבלה קנס של 50 מיליון דולר ב־2019 בעקבות הפרות כללי אתיקה שכללו טענות שחלק מהמבקרים של החברה רימו בבחינות ההכשרה שלהם.

"זה פשוט שערורייתי שעצם אנשי המקצוע האחראים לתפוס רמאות של לקוחות רימו בעצמם, ומכל הדברים, בבחינות האתיקה", אמר מנהל הציות ב־SEC גורביר גרוואל. "וזה מזעזע לא פחות שארנסט ויאנג פגעה בחקירה שלנו לגבי ההתנהגות הפסולה הזו".

בארנסט ויאנג מסרו ש"אין דבר בחברה לא חשוב לנו יותר מההגינות שלנו והאתיקה שלנו". החברה אמרה שהיא לא סובלת רמאות בבחינות, והוסיפה ש"תגובתה להתנהגות הלא מקובלת הזו בעבר הייתה יסודית, נרחבת ויעילה".

ההסדר עלול לסבך מאמץ של מנהיגי החברה לפצל את ארנסט ויאנג לחברות ביקורת וייעוץ נפרדות. מנהלי החברה אמורים היו להיות מודעים לחקירת ה־SEC כשתכננו לפצל את החברה.

תגובת מטעה לרשות ניירות הערך

ארנסט ויאנג קיבלה טיפ מחושף שחיתויות פנימי ביוני 2019 על כך שעובדים מרמים בבחינות האתיקה, שנדרשים על ידי דירקטוריונים של הנהלת חשבונות של המדינות בארה"ב, גם כדי לקבל רישיון עבודה התחלתי וגם להמשך הרישוי, כך נמסר מה־SEC. הרשות האשימה את KPMG באותו חודש בהפרת אתיקה ענקית שכללה רמאות נרחבות בבחינות המשך. הרשות גם האשימה כמה מהשותפים לשעבר ב־KPMG בכך שהשיגו באופן לא כשר רשימה סודית של ביקורות פיננסיות בעבר שתהיה נתונה לבדיקות פתע בנושא הציות לרגולציה.

לאחר החקירה של KPMG, שאלה ה־SEC את ארנסט ויאנג ביוני 2019 אם החברה קיבלה דוחות הנוגעים להתנהגות לא הולמת בזמן המבחנים. ארנסט יאנג גילו מקרים בעבר של רמאות, אבל לא חשפו את הדוח האחרון של חושף השחיתויות המתמקד בבחינות האתיקה.

התגובה של החברה ל־SEC הייתה מטעה בגלל שניתן היה להבין ממנה שלארנסט ויאנג "אין שום עניין כרגע הקשור לתרמיות", נכתב בהודעת ההסדר הכספי שהוציאה ה־SEC.

במקום להעביר את הטיפ הזה במהירות ל־SEC, ארנסט ויאנג החלה חקירה משל עצמה וקיוותה ללמוד עוד לגבי הטענה ולמצוא תוכנית להתמודד עם כל בעיה, כך נכתב בהודעת ההסדר. עורכי הדין המובילים והמנהלים בארנסט ויאנג ידעו תוך חודשים בודדים ש"הרמאות המדוברת נוגעת ליותר מכמה אנשים בודדים במשרד אחד", נכתב בהודעה.

לקראת שתי בדיקות על ידי חברות חיצוניות

כחלק מההסדר, נוסף לקנס של 100 מיליון דולר, תהיה חייבת ארנסט ויאנג לשלם גם על שתי בדיקות ציות נפרדות שייערכו על ידי חברות חיצוניות. אחת מהן תבדוק מדיניות פנים בחברה שנועדו לקדם התנהגות אתית והגינות, והשנייה תנסה להעריך איך הגיבו עורכי הדין והמנהלים של ארנסט ויאנג ל־SEC ביוני 2019, כשהרשות שאלה לגבי הדיווחים על רמאות. הרגולטורים לא יכלו לבדוק חלק מהעובדות האלה בזמן החקירה בגלל שהן פורטו בייעוץ משפטי שהועבר בהתכתבות בין עורכי הדין של ארנסט ויאנג והמנהלים, כך אמרו פקידי ה־SEC.

הבדיקה השנייה נועדה לגלות אם "מישהו מצוות ההנהלה בארנסט ויאנג, ממשרד הייעוץ הכללי, צוות הציות או עובדים אחרים בארנסט ויאנג תרמו לכישלון החברה לתקן את הרישומים השגויים שמסרה", נכתב על ידי ה־SEC.

היועץ האחראי על הבדיקה יקבל סמכות להמליץ על פעולות משמעתיות, והמנהלים הבכירים בארנסט ויאנג יצטרכו לאשר אם יישמו אותן. הדוח עצמו יהיה חשאי ולא ישותף עם ה־SEC.

בארנסט ויאנג פיטרו חלק מהעובדים בגלל הבעיות האלה, על פי ה־SEC, שלא תבעה או הגיעה להסדר עם אף אדם באופן פרטי, אור ליום שלישי. הרגולטורים אמרו שהם ממשיכים לחקור ועלולים לבדוק גם נאשמים אפשריים אחרים בעתיד.

בעוד שהקנס בגובה 100 מיליון דולר הוא גדול במונחים רגולטוריים, ה־SEC בשנה האחרונה החלה להטיל קנסות גבוהים.

בצ'ארלס שוואב הסכימו מוקדם יותר החודש לשלם יותר מ־186 מיליון דולר לסיום חקירה של ה־SEC. בג'י פי מורגן צ'ייס שילמו בדצמבר 200 מיליון דולר והודו שהחברה לא קיימה כהלכה הוראות הקשורות לשמירת רישומי הפעולות של ברוקרים וסוחרים.

היסטוריה של רמאות

פקידי ה־SEC אומרים שלארנסט ויאנג יש היסטוריה של הפרות רגולטוריות ורמאות בבחינות הכשרה על ידי העובדים במחלקת הפיקוח. מ־2012 עד 2015, יותר מ־200 עובדים של ארנסט ויאנג השפיעו על הציונים שלהם בבחינות לימודי המשך על ידי ניצול נקודת תורפה בתוכנת הבחינה, על פי צו ההסדר.

אחרי מקרים מתועדים אחרים של רמאות ב־2016 ו־2017, הזהירה ארנסט ויאנג את עובדיה בארה"ב שהתנהגות פסולה כזו עלולה להביא לפיטורים, כך נכתב בצו של ה־SEC. השותף המנהל בארנסט ויאנג שלח מכתב דומה ביוני 2019. מאז, 91 עובדים בתחום הביקורת "ביקשו, השתמשו או שיתפו מפתחות לתשובות עם עמיתים", נכתב בצו השל ה־SEC.

חברות הנהלת החשבונות הגדולות ביותר בארה"ב היו תחת ביקורת גם בגלל סיבות אחרות, כולל ניגודי עניינים שמובנים בפרקטיקה שלהן של הפעלת עסקי ייעוץ וביקורת פיננסית במקביל. בעבר דיווח הוול סטריט ג'ורנל שארנסט ויאנג שוקלת תוכנית להתפצל לחברה הממוקדת בביקורת ולחברת ייעוץ, פיצול שאם יתרחש יהיה השינוי המבני הגדול ביותר מאחת מחברת ה־Big Four בקרוב לשני עשורים.

לא ניתן היה להבין אם לחקירת ה־SEC היה משקל כלשהו בתוכנית של ארנסט ויאנג לשקול להתפצל.

מבקרי התוכנית אומרים שהיא עלולה להותיר את החברה עם חבויות ביקורת העלולות לספוג קנסות גדולים במידה ויש בעיות עם סוכנויות רגולציה או ביקורות שנכשלות. בארנסט ויאנג צופים שחברת הייעוץ תצמח מהר יותר מחברת הפיקוח, והיועצים באופן אפקטיבי ישלמו למבקרים הפיננסיים על מנת שיאפשרו להם לעזוב ולהקים את הישות החדשה.

בנוסף לשערוריית הרמאות, שרשרת של ביקורות שכשלו גרמה לארנסט ויאנג נזק למוניטין. הזרוע הגרמנית של ארנסט ויאנג נתבעת בעקבות הביקורות שלה על חברת הטכנולוגיה הפיננסית Wirecard, שנרשמה לפירוק ב־2020 לאחר שהודיע שכ־1.9 מיליארד אירו (כ־2 מיליארד דולר) בנכסים כנראה מעולם לא התקיימו. בבריטניה ארנסט ויאנג מתמודדת עם תביעה בגובה 2.7 מיליארד דולר מצד המנהלים של החברה המפעילה בתי חולים NMC Health, שב־2020 נרשמה לפשיטת רגל לאחר שגילתה מיליארדי דולרי בחוב שלא גילתה על קיומו. ארנסט יאנג הייתה גם חברת הביקורת של חברת Luckin Coffee הסינית, שמואשמת בכך שהשתמשה בהזמנות מזויפות על מנת לנפח את נתוני המכירות.

מארק מאורר וג'ין איגלשם השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ ידון הבוקר בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ מבקש למנות את האלוף זיני בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ ידון בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כממלא מקום ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר