גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון הקודר לגבי האינפלציה: נגידי הבנקים המרכזיים החשובים בעולם נפגשו על במה אחת

יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, נגיד בנק אנגליה אנדרו ביילי, ונשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד, שאחראיים ביחד על מאזנים של כ־20 טריליון דולר, נפגשו השבוע באירופה והציגו תחזית עגומה לגבי עידן של עליות מחירים שסופו לא ידוע ● לדברי לגארד, ישנם כוחות חזקים שהשתחררו בתקופה האחרונה "שהולכים לשנות לחלוטין את הסביבה שבמסגרתה אנו פועלים"

נגידי שלושת הבנקים המרכזיים החשובים ביותר בעולם נפגשו ביום רביעי על במה אחת בפורטוגל. השלושה - יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, נגיד בנק אנגליה אנדרו ביילי, ונשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד - הציגו יחד תחזית קודרת למדי לגבי עידן של עליות מחירים, שיבושים בגלובליזציה, חלוקת העולם לגושי־סחר וגם של הצורך במדיניות מוניטרית פעילה יותר בניסיון לשמור על יציבות כלכלית ופוליטית.

בחודשים האחרונים מנסים הבנקים המרכזיים כולם, בדרגות שונות של נחישות, להיאבק בעליות המחירים החדות הנרשמות באופן גלובלי באמצעות העלאות ריבית, תוך ניסיון להתחמק ממשבר כלכלי וממיתון. במלים אחרות: לגמול בהצלחה את המערב מעידן הכסף הזול של העשור האחרון.

מפגש הנגידים התקיים במסגרת האירוע השנתי של הבנק המרכזי האירופי (ECB) בפורטוגל. ביחד, הנגידים פאוול, ביילי ולגארד אחראים למאזנים של יותר מ־20 טריליון דולר, שרובם נצברו בעשור האחרון בשלל תוכניות הרחבה כמותיות ותמיכה בשווקים ובממשלות.

 

הפסימיות של לגארד

מבין השלושה, לגארד הייתה הפסימית ביותר. נשיאת הבנק המרכזי האירופי אמרה כי היא סבורה שהעידן של אינפלציה נמוכה ששרר בשנים האחרונות נגמר. "אני לא חושבת שאנחנו הולכים לחזור לסביבה הכלכלית של אינפלציה נמוכה", אמרה לגארד. "ישנם כוחות חזקים שהשתחררו כתוצאה ממגפת הקורונה ומהזעזוע הגיאופוליטי המשמעותי. הכוחות הללו הולכים לשנות את התמונה ואת הסביבה שבמסגרתה אנחנו פועלים", הוסיפה נשיאת הבנק האירופי המרכזי.

לגארד התייחסה במיוחד לעשור האחרון, שבו האינפלציה השנתית בגוש האירו לא עלתה מעל 3.3% בשנה לכל היותר, ובמשך שנים רבות הייתה למעשה קרובה לאפס. היא העריכה שבשל השיבושים בגלובליזציה, חלוקת העולם לגושים של "ידידים או אויבים" והשפעה רבה על הסחר הגלובלי, עליות מחירים יהיו כעת בלתי־נמנעות.

האינפלציה החזויה השנה לגוש האירו היא 6.8%. "יש מי שיטענו כי המקום שבו אתה מייצר, או המקום שממנו אתה מספק שירותים, יושפעו משיקולים אחרים מלבד עלות", אמרה לגארד.

נגיד בנק אנגליה אנדרו ביילי / צילום: Associated Press, Frank Augstein

פאוול מחפש דרך

נשיא ה"פד" פאוול הסכים אתה, ואמר כי "מאז מגפת הקורונה אנחנו מתמודדים עם כוחות אחרים מאשר בעבר, ועלינו לחשוב על המדיניות המוניטרית בצורה שונה לגמרי". הוא ציין את הכוחות שפעלו במשך עשורים להורדת מחירים עד לקורונה ולמלחמה באוקראינה, ואמר כי "אנחנו לא יודעים עדיין אם נחזור למצב דומה לזה עכשיו". התפקיד של ה"פד", ציין, הוא למצוא דרך לשמור על יציבות מחירים ותעסוקה מלאה בכלכלה החדשה שנוצרת כעת. "זה שונה לגמרי ממה שעשינו ב־25 השנים האחרונות", הוסיף.

גם הנגיד ביילי הגדיר את המצב הנוכחי של הכלכלה העולמית כ"שונה מהותית" מזה שהיה בעבר. הוא ציין כי בבריטניה וברחבי העולם, למשל, מגפת הקורונה הביאה ל"שינוי מבני בשווקי העבודה ובדרך שבה הם עובדים". לגארד לא סתרה ישירות את הערכות הכלכלנים של הבנק האירופי המרכזי שהאינפלציה "בטווח הבינוני" תשוב לרמה של 2%, אך דבריה עשויים להשפיע על ציפיות האינפלציה של הציבור ושל המגזר העסקי.

הצלחה בלתי ודאית

נגידי הבנקים גם ציינו כי בעוד המדיניות המוניטרית שהם מובילים יכולה לנסות ולהוריד את האינפלציה באמצעות העלאת הריבית והפחתת הביקושים, הרי שהזעזועים החיצוניים שגורמים לירידה בהיצע, כמו המלחמה באוקראינה, בעיות בשרשראות אספקה ועוד, הופכים את ההצלחה במאבק בעליות המחירים לבלתי־ודאית.

הדברים של לגארד מבטאים "התפכחות מאוחרת" מהעמדה היונית שאותה הציג הבנק המרכזי האירופי בשנה האחרונה, לפיה האינפלציה היא "תופעה חולפת" והמחירים יירדו בטווח של חודשים. היא אף אמרה כי בהתחשב במצב האינפלציוני ביבשת, ייתכן שהבנק המרכזי יבחר לשנות את הגישה ההדרגתית שעליה הכריז בתחילת החודש, ולהעלות את הריבית על הפיקדונות בגוש האירו ב־0.5% בפגישתו הקרובה ביולי, במקום ב־0.25% כפי שפורסם עד כה.

הריבית בגוש האירו עומדת עדיין על מינוס 0.5%, בהשוואה ל־1.5% בארה"ב ו־1.25% בבריטניה. שיעור האינפלציה בספרד ובבלגיה עבר את ה־10%, לפי נתונים חדשים שפורסמו השבוע. האינפלציה בגרמניה דווקא ירדה בחודש האחרון, אך הקרדיט ניתן בעיקר להשפעות המדיניות הפיסקלית של הממשלה שכללה סבסוד התחבורה הציבורית במיליארדי אירו והורדת מחירי הדלק. בצרפת עלתה האינפלציה ב־0.7% ל־5.8%. אם יתווספו נתונים לגבי עליות מחירים בשבועות שנותרו למפגש הבנק המרכזי האירופי, ייתכן שהוא יבחר באופציה הדרסטית יותר.

חשש לפירוק גוש האירו

צעד חריף כזה של האיחוד האירופי יהיה דומה לזה שנקט הפד, שהודיע החודש על העלאה של 0.75% בריבית במקום 0.5% לפי התחזיות. פאוול שב והתחייב בדבריו בפורטוגל למנוע מצב של "אינפלציה גבוהה קבועה".

"הסיכון הוא שבגלל ריבוי הזעזועים אתה מתחיל לעבור למדיניות שמאפשרת אינפלציה גבוהה. התפקיד שלנו הוא למנוע את זה מלקרות, ואנחנו נעשה זאת. לא נרשה מעבר מסביבה של אינפלציה נמוכה לסביבה של אינפלציה גבוהה", אמר.

ובעוד ה"פד" ו"בנק אנגליה" צריכים לדאוג בשל החשש שהעלאות הריבית יגררו מיתון חריף ומשבר כלכלי, הבנק האירופי המרכזי נאלץ לחשוש גם מהפרגמנטציה שמהלך כזה תגרור בתוך גוש האירו, ומזינוק בעלויות תחזוק־החוב של מדינות דרום אירופה, השקועות בחובות גדולים יותר מהתמ"ג שלהן.

החשש ממשבר חוב חדש של דרום אירופה הביא את הבנק להכריז על כלי מוניטרי חדש שיושק בשבועות הקרובים, שמטרתו לשמור את המרווח בין עלויות ההלוואה של מדינות כמו איטליה ליוון לאלה של גרמניה והולנד על "רמה הוגנת".

לא ברור מהי הרמה הזו, ומה יהיה התקציב של מה שהיא בעצם תוכנית רכש אג"חים ממשלתיים של מדינות דרום אירופה. גם לא ברורה ההשפעה של מהלך כזה על האינפלציה לצד העלאת ריבית, וכן אם השניים לא "יקזזו" למעשה אחד את השני.

עוד כתבות

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל