גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכות כבדות נמצאו בגופן של נשים הרות במפרץ חיפה

כיצד משפיעה חשיפה למזהמים סביבתיים על היריון ולידה? מחקר חדש מטעם המשרד להגנת הסביבה מצא חשיפה גבוהה משמעותית למתכות כבדות ומזהמים באימהות במפרץ חיפה, בהשוואה לאימהות ממרכז הארץ ● לפי החוקרים, נדרשת בדיקה נוספת, בין היתר של חשיפה לשילוב של מתכות כבדות ומזהמים, גם אם בחשיפה העומדת בסף ארגון הבריאות העולמי עבור כל מזהם בודד

מפרץ חיפה / צילום: Shutterstock, Max Zalevsky
מפרץ חיפה / צילום: Shutterstock, Max Zalevsky

מתכות כבדות ומסוכנות לבריאות הנפלטות בעת זיקוק דלקים ושריפתם בתחנות כוח, בפעילות אוניות, כלי רכב, תחבורה כבדה והליכי יצור בתעשייה הפטרוכימית, נמצאו בדמן של מרבית הנשים ההרות במפרץ חיפה שהשתתפו במחקר חדש, בו התבצע ניטור ביולוגי של מתכות ומזהמים בשתן של נשים בחיפה ובמרכז הארץ. לפי המחקר, מגורים באזור חיפה נמצאו קשורים באופן מובהק לרמות גבוהות יותר של קדמיום, כרום וניקל בגופן של הנשים. עוד נמצאו הבדלים במרחקים האנוגניטלים בילודים, שעלולים להיות קשורים לשינויים במעקרת האנדוקרינית.

המחקר המתפרסם היום (ה'), בוצע על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי רמב"ם, המרכז רפואי שמיר (אסף הרופא) ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, במימון משרדי הגנת הסביבה והבריאות, במטרה לבדוק את חשיפת נשים הרות למזהמים סביבתיים באזור מפרץ חיפה, הנחשב לאחד האזורים בעלי הזיהום הסביבתי הגבוה בישראל, וההשלכות על הילודים. זאת, שכן באזור מפרץ חיפה ישנו ריכוז גבוה של תעשייה פטרוכימית, תשתיות ותחבורה ימית ויבשתית.

במחקר נמצא כי רמות חלק מהמתכות ותרכובות בנזן, טולואן, אתילבנזן וקסילן בשתן של אימהות ממפרץ חיפה, גבוהות משמעותית בהשוואה לאימהות ממרכז הארץ. אך הרמות אשר נמדדו במחקר במפרץ חיפה נמוכות מרמות שדווחו באזורים מזוהמים אחרים בעולם, ומאלו המוגדרות כמזיקות על-ידי ארגון הבריאות העולמי, בחשיפה למזהם בודד. החוקרים לא בדקו את ההשפעה המצרפית של מתכות רבות ומזהמים המצטברים בגוף, בשל הקושי הקיים בכך. לכן, לא ניתן לדעת מהי השפעתה של חשיפה מצטברת לריכוז גבוה של מזהמים באזור.

זיהום סביבתי הנגרם ממקורות תעשייתיים, מוביל לתחלואה ותמותה ברחבי העולם מדי יום. לפי דוח של ארגון הבריאות העולמי שפורסם בשנת 2016, אחד מכל ארבעה מקרי מוות בטרם עת ברחבי העולם נגרם בשל זיהום סביבה (זיהום אוויר ומים, חשיפה לכימיקלים וקרינה על סגולית). מחקר אחר, שפורסם בחודש שעבר בכת העת הרפואי lancet, מצא כי זיהום סביבתי הוא הגורם לאחד מכל שישה מוות בעולם - אך בהערכת חסר, שכן החוקרים לא העריכו תמותה מחומרים רעילים נפוצים, שמידת הפגיעה שלהם בגוף האדם לא ידועה. בשנים האחרונות חלה ירידה בתמותה בשל מים מזוהמים ובישול בחומרי בעירה כמו עץ ופחם, אך שיעורי מקרי המוות מחשיפה לעופרת וזיהום אוויר של מפעלים וכלי רכב - זינק ב-66% בשני העשורים האחרונים.

נשים בהריון ועובריהן הם קבוצת סיכון לפגיעה מרעלנים ממזהמים סביבתיים

את המחקר הובילו פרופ' עידו שולט ממרכז רפואי רמב"ם, פרופ' עמליה לוי מאוניברסיטת בן גוריון ופרופ' מתי ברקוביץ' מהמרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). החוקרים דגמו 826 זוגות של אימהות וילודים המתגוררים בחיפה וסביבתה, שגויסו במחדר הלידה של המרכז הרפואי רמב״ם בחיפה, ובית החולים ״שמיר״ (אסף הרופא) במרכז הארץ, בין השנים 2016-2019. מגורים במפרץ חיפה נמצאו קשורים באופן מובהק לרמות גבוהות יותר של bma ו-mha (חלק ממשפחת ה-BTEX, קבוצת תרכובות כימיות הנמצאות בעיקר במוצרי נפט כתוצאה מהליך הזיקוק, שחשיפה ממושכת אליהם יכולה להוביל לנזקם לכליות, למערכת העצבים, לכבד, למערכת הנשימה ועוד), וכך גם חלק ממרכיבי ה-btex (תרכובות בנזן, טולואן, אתילבנזן וקסילן), שנמצאו בקרב למעלה מ-98% מן הדגימות של האימהות אשר גויסו למחקר.

כרום, ניקל ארסניק, כספית, סלניום ותליום נמצאו בדגימותיהן של למעלה מ-86% מן האמהות, עפרת וקדיום נמצאו בשתן של כ-70% מהן. האמהות החיפאיות, נושאות בגופן רמות גבוהות בשיעור ניכר של ניקל, קדמיום, כספית ותליום, בהשוואה לאימהות המתגוררות במרכז הארץ. עופרת וכרומיום, נמצאו בשיעור גבוה יותר בדגימות שנאספו באסף הרופא. סלניום, שנמצא בשיעור גבוה בדגימות השתן של האימהות, הינו ברמות גבוהות מן המקובל בעולם. לפי החוקרים, נדרש בנושא מחקר נוסף כעת. לפי פרופ' שולט, מוביל המחקר, ״אנו יודעים באופן כללי כי כארבעים אחוז מפליטות הסלניום לאטמוספרה נגרמות בשל זיהום תעשייתי. אין מידע מדויק ממפרץ חיפה לגבי פליטות סלניום היות והוא לא בין החומרים המנוטרים על בסיס קבוע. יתכן כי המקור לסלניום הגבוה הוא תוספי התזונה שנשים נוטלות בהריון בכמות רבה״.

בשנים האחרונות פורסמו עדויות משמעותיות המציעות כי נשים בהיריון ועובריהן המתפתחים מהווים קבוצת סיכון לפגיעה מרעלנים ומזהמים סביבתיים, הגורמים להשלכות שליליות בעוברים. המחקרים מצאו קשרים בין רמת החשיפה למזהמים לבין שינויים תוך רחמיים בעוברי האימהות שנחשפו למזהמים. באשר לילודים, במחקר הנוכחי נמצא כי בבנים שנולדו באזור מפרץ חיפה נולדו במשקל גבוה יותר מבנים בקבוצת הביקורת, אך נראה שלנתון זה אין חשיבות קלינית שכן מדובר בעשרות בודדות של גרמים. לא נמצאו הבדלים מובהקים בהיקפי הראש, אולם כן נמצאו הבדלים מובהקים במרחקים האנוגניטליים. לפי מחקרים שפורסמו בעולם, אנומליה במרחק בין האיברים הגניטלים עלולה להעיד על פגיעה אנדוקרינית. בזכרים, מרחק קצר עלול להוביל לספירת זרע נמוכה לירידה בפוריות.

למרות שסף המתכות הכבדות שנמצא לרוב נמוך מזה המוגדר כמסוכן לבריאות על ידי ארגון הבריאות העולמי, חוקרים בעולם מתקשים כיום לפענח כיצד מושפעת בריאות האדם מ'קוקטייל' של כימיקלים ומזהמים החודרים לגוף ממקורות שונים שאינם טבעיים. לפי שולט, יתכן כי בהמשך תהיה לחוקרים פריצת דרך בעניין. לדבריו, ״ נושא משלב מזהמים זה נושא סבוך מאד, בכל אחת מהנשים שבדקנו משלב חומרים שונים ברמות שונות, מאד מאד מורכב לנסות ולראות השפעה משולבת של כל אחד ממשלבי המזהמים. לצערנו הרב, עדיין אין נתונים מחקריים טובים שיצביעו על השפעה סינרגיסטית ולא איטיבית של משלבי מזהמים, אבל אנחנו עובדים עם צוות ביוססטיסטיקאים מעולה ומנסים להפריד בין המוץ לתבן, נקווה שבעתיד הקרוב תהיינה לנו תובנות חדשות״.

המחקר לא בדק את הקשר לתעשייה הפטרוכימית

מטרת המחקר הינה לבדוק אם נשים הרות נחשפות למתכות כבדות ומזהמים אורגנים נדיפים ואת הקשר שבין חשיפה אימהית לבין תוצאי היריון בלתי רצויים, אך לא את הקשר לתעשייה במפרץ חיפה או את שיוך המזהמים לנמל בו גוברת הפעילות והזיהום רב מאוד. במשרד להגנת הסביבה לא דרשו במחקר הנוכחי לבדוק את הקשר הישיר בין מקורות הזיהום להימצאות המתכות בגופן של הנשים, או מהם מקורות הפליטה אליהן חשופות האימהות, אלא הסתפק בבדיקה של הימצאות מתכות רעילות ומזהמים בגופן של הנשים בלבד (מחקרים בנושא נמצאים בשלבי ביצוע). ישנו קושי בהצלבה בין הדברים, שכן לא כל המזהמים והמתכות הרעילות הנפלטות ממקורות תעשייתיים מנוטרים באופן קבוע. לפי פרופ' שולט, ״מערכות הניטור בחיפה מנטרות BTEX, חלקיקי PM2.5 ו-PM10, גופרית דו חמצנית, אוזון, פחצן חד חמצני ותחמוצות חנקן. לכן אין לי מידע לגבי שמונה המתכות שבדקנו״.

ואמנם, ניקל נפלט בהליכים בתעשיות דלקים, תעשיות כימיות, תעשיות מתכת ומיחזור פסולת אלקטרונית, כרום בהליכי שריפה ובתעשיית המתכת, קדמיום הוא מזהם שמקורו בעיקר בהליכים של שריפת פחם ונפט, ואילו בנזן הינו תוצר של תעשיית הדלקים, מזיקוק של נפט ועד שריפה של תזקיקי נפט שונים. בנזן, הנפלט בעת שריפת וזיקוק דלקים, הינו חומר מסרטן ודאי, לו אין סף בטוח לפי הגדרות ארגון הבריאות העולמי. לפי ד"ר איזבלה קרקיס ממשרד הבריאות, כך השבוע בכנסת, "חשיפה לבנזן בכל רמה שהיא מעל ל- 0 יכולה להיות מסוכנת לבריאות הציבור ולגרום לסרטן".

בשבוע שעבר, ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, דיווחה לוועד הבריאות והסביבה בכנסת, בדיון שערך ח״כ אלון טל, כי על פי בדיקה שערך משרד הבריאות בנתוני שנת 2019 וטרם פורסמה, נמצאו באזור מפרץ חיפה נתוני תחלואת סרטן גבוהים ביותר ביחס לממוצע הארצי. "לדעתנו ההשפעה הסביבתית של המפעלים היא משמעותית מאוד. במשך תקופה ארוכה הממצא הזה לא משתנה. תמכנו בסגירת המפעלים, חשוב להפסיק את המזהם הזה".

ד"ר ארנה מצנר מלשכת המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה מציינת, כי "מטרת המחקר הייתה לבדוק את החשיפה של נשים הרות למזהמים סביבתיים וההשלכות על ילודים במפרץ חיפה לעומת מרכז הארץ. המחקר בוצע בשיטה של ניטור ביולוגי (ניטור מזהמים בנוזלי גוף) ואין אפשרות, במסגרת מחקר זה, לשייך את הממצאים למקורות חשיפה כמו זיהום אוויר, מזון ועוד. בנוסף, המחקר בחן הבדלים בין היקף ראש ומשקל לידה בין ילודים במפרץ מחיפה ובאזור המרכז. חשוב לציין שלא נמצאו הבדלים בעלי חשיבות קלינית".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים