גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטפליקס שיבשה את תעשיית הבידור עם צפיית הבינג'. האם עכשיו היא יכולה להימנע משיבוש בעצמה?

עם דחיית העלאת שני הפרקים האחרונים של העונה האחרונה של הסדרה "דברים מוזרים", נטפליקס מציעה לנו שיעור בעסקים: איך להגיב כשנסיבות ההצלחה המוקדמת של החברה משתנות תוך כדי תנועה

איך הניסוי הגדול של ''דברים מוזרים'' יסתיים? / צילום: Shutterstock, Sean Locke Photography
איך הניסוי הגדול של ''דברים מוזרים'' יסתיים? / צילום: Shutterstock, Sean Locke Photography

בימים אלה מתרחש ניסוי עצום בהשתתפות מאות מיליוני אנשים. על הכף מוטלים מיליארדי דולרים ועתיד תעשיית הבידור. אנחנו מדברים על העונה האחרונה של "דברים מוזרים".

הניסוי החל בחודש שעבר, כשנטפליקס הוציאה שבעה פרקים חדשים מהסדרה הפופולרית ביותר שלה, והפכה בכך את העונה הזו לשונה מקודמותיה באופן מהותי: אי אפשר היה לסיים אותה ביום שהתחלתם לצפות בה. עבור רוב השחקניות בשוק הסטרימינג, הגישה זו נורמלית לחלוטין, אבל מבחינת נטפליקס, זה חילול הקודש.

להיות שונה זה מיוחד עד שזה הופך לחיסרון

ההחלטה לעכב את שני הפרקים האחרונים של "דברים מוזרים" עד סוף השבוע הקרוב, חמישה שבועות אחרי החלק הקודם בעונה, היוותה שינוי מהחידוש שהמציאה החברה: צפיית בינג'. כבר יותר מעשור עבר מאז שנטפליקס הייתה חלוצה עם המודל של פרסום עונות שלמות של סדרות טלוויזיה במכה אחת, במקום בטפטוף אחת לשבוע, והרעיון של צפייה ברצף (בינג') הפך במהרה לשם נרדף של החברה. "המותג של נטפליקס לסדרות טלוויזיה בנוי על צפיית בינג'", אמר פעם ריד הייסטינגס, מנכ"ל שותף בחברה. "זה ממכר, זה מרגש, זה שונה".

אבל להיות שונה זה מיוחד עד שזה הופך לחיסרון. נטפליקס עדיין שונה, אבל זה רק בגלל שהמתחרות שלה החליטו באופן קולקטיבי שכבר עבר זמנו של מודל הבינג'.

שירותי HBO, אפל, דיסני, אמזון והולו באופן טיפוסי מטפטפים פרקים של הסדרות שהם משדרים על בסיס שבועי. נטפליקס עדיין מפרסמת את רובן במכה אחת. צפיות בינג' עזרו לנטפליקס לנצח במאבקים מוקדמים של מלחמות הסטרימינג - וכעת רוב היריבות שלה בנוף המאופיין בתחרות קשה נלחמות בחזרה על ידי שימוש באסטרטגיה הזו נגדה.

החברה הזו, שהייתה יוצאת דופן כי זנחה את הקונבנציות של הטלוויזיה, הפכה ליוצאת דופן בעולם הסטרימינג בכך שהיא דבקה בדרך של נטפליקס. צפיות בינג' לבדן לא מסבירות את הצלחת החברה בעשור האחרון, אבל זו הייתה התופעה היחידה שבידלה את נטפליקס ועשתה מהפכה בהוליווד, כשסטרימינג בטלוויזיה החליף את עסקי הסרטים ותעשיית המוזיקה ככוח התרבותי המגדיר של זמננו.

אז מה קורה כשהמשבשים חווים שיבוש? איך מגיבות חברות מצליחות כשהנסיבות בהן קרתה ההצלחה המוקדמת שלהן משתנות - והאם הן יכולות להגיב בכלל? להעלות סדרות לצפיית בינג', או לא?

אלה שאלות יסודיות מולן ניצבת נטפליקס כאחת המנצחות הגדולות של כלכלת המגפה, שהפכה לאחת המפסידות הגדולות במדד S&P 500 השנה. התשובות עלולות להכריח את החברה הגאה ומנפצת המוסכמות לבלוע את הגאווה שלה.

"כל האפשרויות כרגע על השולחן"

"אני חושב שנטפליקס צריכה לשנות ומתחילה לשנות את התפישה לגבי איך נראה המודל העסקי - והייתי מניח שכל האפשרויות כרגע על השולחן", אמר טים נולן, אנליסט ב־Macquarie.

מחיר המניה של החברה צנח ב־73% מאז שהגיע לשיא בנובמבר, מה שאומר שמעולם לא היה זמן טוב יותר לצפות בנטפליקס. מדובר בסוג משבר הזהות של ישות תאגידית שכל חברה מצליחה בהכרח מגיעה אליו כשתעשיות מתפתחות והשחקניות הוותיקות בתחום מסתגלות. כמעט קשה לדמיין שנטפליקס עלולה לראות את המעמד המוביל שלה בתחומה נשחק בדומה לחברות כמו נטסקייפ ונוקיה, אבל ישנם תקדימים לכך שחברות חזקות נדחקות לשוליים בגלל שלא השכילו לשמור על גמישות. למעשה, הסיבה שנטפליקס נמצאת במצב הזה כעת היא בגלל ששרדה כבר פעם מחזור אחד כזה של חדשנות בדיוק.

לנטפליקס היסטוריה של זריקת ספר הכללים האסטרטגי שלה למגרסה בבוא העת. החברה הייתה פעם שירות משלוח תקליטורי DVD ששלח סרטים במעטפות נייר לפני שהמציאה עצמה מחדש לעידן הטלוויזיה בסטרימינג. היו לה תוכניות שאפתניות להקים חברת בת נפרדת לפני שנטשה אותן כשהבינה שמשהו בשם Qwikster היה רעיון מטופש. החברה הבטיחה ברעש וצלצולים שלא תשדר פרסומות, לפני שגילתה שלמעשה הצליבה אצבעות מאחורי הגב: הרעיון לשדר פרסומות בנטפליקס בכל זאת צף.

אז האם צפיית בינג' היא הדבר הבא שיחוסל? ג'וליה אלכסנדר, מנהלת אסטרטגיה ב־Parrot Analytics השומרת אצבע על הדופק של תעשיית הסטרימינג, אומרת שהעתיד של טלוויזיה בסטרימינג נראה יותר כמו מודל היברידי ממה שהיה לפני המגפה. גמישות היא חיונית.

"אין כלל אחד קשיח", אמרה. "ותמיד יש יוצאי דופן".

ההתעכבות הפילוסופית על צפיית בינג' מתרחשת ברגע יוצא דופן בהיסטוריה של נטפליקס. פרסומות הן אחד מכמה חוסמי עורקים שחברות יכולות למתוח על עצמן כשהן פתאום מתחילות לדמם מנויים, כפי שחשפו מנהלי החברה בשיחת רווחים ידועה לשמצה באפריל, כשהביצועים היו כל כך איומים שנטפליקס באמת מילאה את ייעוד החברה בלי להתכוון ובידרה את העולם.

שווה לזכור שנטפליקס הפסידה 200 אלף מנויים ברבעון שעבר, כלומר יש לה עדיין יותר מ־220 מיליון. ירידה מבחינת נטפליקס תיראה כמו הצלחה מסחררת לכל חברת סטרימינג אחרת שכבר לא מאמינה בבינג'. מנהלי החברה מתעקשים שהיא לא מתכננת שינויים גדולים במודל הבינג'. אמנם החברה היא לא אלופת העולם בחשיפת מידע פנימי, אבל אפשר לנחש בהתבסס על ההתנהגות של נטפליקס שעל פי המדדים שלה, העלאת הסדרות במכה אחת עדיין נחשבת לאסטרטגיה העדיפה.

"אני עדיין חושבת שהמנויים שלנו, בגדול, רוצים לצפות במה שבא להם, כמה שבא להם ומתי שבא להם", אמרה מנהלת מחלקת הטלוויזיה הגלובלית בנטפליקס בלה בחריה בריאיון לעמיתי בוול סטריט ג'ורנל ג'ו פלינט.

טד סרנדוס, מנכ"ל שותף עם הייסטינגס, אמר גם הוא לאחרונה שעיכובי הפקות בזמן המגפה אפשרו לחברה לחקור את ההשפעות של שינויים לא מתוכננים במודל הבינג'. חלק צפו בצפיית בינג' בסדרות האהובות עליהם. אחרים צפו בהן לאט לאט. "מה שגילינו הוא שהאנשים אוהבים את שני סוגי הצפייה", אמר סרנדוס.

דוברת של נטפליקס אמרה שהחברה לא שינתה את עמדתה על אסטרטגיית פרסום הסדרות מאז.

אפל ודיסני הגדירו מחדש את התחרות

המתחרות של נטפליקס בתחום הסטרימינג רואות באופן ברור שלוש בעיות עם צפיית בינג'. הראשונה היא קצב אובדן הלקוחות: אנשים יכולים לבטל מנוי אם הם יכולים לראות ברצף את הסדרות האהובות עליהם ואז לבטל את המנוי ולחזור בעונה הבאה. השנייה היא כלכלה בסיסית: צריך היצע שיעמוד בביקוש האינסופי שלא ניתן להשביע. השלישית היא באזז: העלאת סדרה בבינג' מוציאה את כל ההון התרבותי שלה על ההתחלה.

זה היה בדיוק לפני מגפת הקורונה, כשיריבותיה של נטפליקס החלו ללכת במסלולים שונים מהגישה שלה.

וזה אומר המון על מעמד השוק של נטפליקס שאפילו אפל ודיסני לא ניסו להביס את נטפליקס במשחק שלה. כשהפלטפורמות שלהן עלו לאוויר בנובמבר 2019, הן הגדירו מחדש את קווי התחרות. המנהלים אולי שאלו את עצמם מה נטפליקס לא עושה. אפל השיקה עם שלושה פרקים של "תוכנית הבוקר" ודיסני עם שני פרקים של "המנדלוריאן" בשבוע הראשון, והסדרות עברו לפורמט הרגיל של שידור אחד בשבוע מאותה נקודה.

די במהרה זו הפכה לאסטרטגיית העלאת הפרקים הסטנדרטית ברחבי התעשייה. ב־2020, 35 מ־50 הסדרות החדשות בסטרימינג היו סדרות שפורסמו לצפיית בינג', על פי Parrot data. בשנה שעברה, המספר היה 14. השנה, בינתיים היו 15.

"הקהל אולי יתלונן, אבל עדיין ישלם"

הגישה המתחרה לנטפליקס עבדה כל כך טוב שהחלטנו לגנוב אותה כאן בעיתון. הטור החדש הזה על הצלחה וכישלון יפורסם כל שבוע - חוץ מהשבוע. השבוע, יפורסמו שלושה.

ההחלטה של נטפליקס לאמץ פרסומות הייתה זעזוע שמציב סימן שאלה על ההנחות הבטוחות ביותר לגבי תוכניות החברה. ואז הגיעה האסטרטגיה ההיברידית של פרסום "דברים מוזרים": קודם מנה של שבעה פרקים, הפסקה של שישה שבועות, ועוד שני פרקים בסוף השבוע הקרוב. כעת חלק מהאנליסטים אומרים שנטפליקס תמשיך להשתעשע במודלים שונים של הפצה לפני שתחליט אם להיפטר מהבינג' לגמרי ותעבור ללוח זמנים שבועי לסדרות דרמה שהן להיט עם קהל צופים נאמן.

"תחושת הבטן שלי היא שנטפליקס לא תעשה את זה נכון כרגע עם הטייטלים הגדולים, בגלל שמדובר במרכיב שהוא כל כך בליבת בזהות שלהם", אמר אלכסנדר. "אבל אני כן חושב שזה מאוד הגיוני שהעונה הבאה של 'הכתר' או 'ברידג'רטון' יפורסמו באופן שבועי. הקהל כבר שם. הוא אולי יתלונן, אבל עדיין ישלם, בגלל שהאנשים רוצים לראות את הסדרות".

מה שאני רוצה לראות כרגע זה איך הניסוי הגדול של "דברים מוזרים" מסתיים. העונה הזו לבד אחראית ל־880 מיליון שעות צפייה, והמספר הזה יעבור את קו המיליארד בפרק הסיום. האם זה יהיה מספיק כדי לשנות את עמדתה של נטפליקס לגבי החידוש שעשה אותה למה שהיא, יתברר רק אחרי כמה זמן.

פשוט ניאלץ לחכות כדי לגלות מה יקרה בפרק הבא.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט