גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריב: כל תוכניות הדיור היו תעמולה. המדינה רוצה רק להשיא הכנסות

"אי העברת חוק המטרו היה אחד הרגעים הקשים של הכנסת היוצאת", אמר ח"כ הרב גלעד קריב, יו"ר ועדת החוקה, כנס משבר הדיור של גלובס בשיתוף המכון לרפורמות מבניות ● לדבריו, "זה חוק שנהנה מתמיכה רחבה, ומשיקולים מאוד צרים של ח"כים ספציפיים, לא ניתן היה לקדם אותו" ● דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון: "מטרופולין תל אביב יתמוטט אם לא יהיה מטרו"

ח''כ גלעד קריב (העבודה), יו''ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, בכנס / צילום: איל יצהר
ח''כ גלעד קריב (העבודה), יו''ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, בכנס / צילום: איל יצהר

"אני אדם שמתחלחל מהרעיון שאיתמר בן גביר יהיה חלק מהממשלה", אמר הבוקר (א') ח"כ הרב גלעד קריב (העבודה), יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, בכנס משבר הדיור של גלובס בשיתוף המכון לרפורמות מבניות, המתקיים במרכז ענב בתל אביב. את הדברים אמר קריב בפאנל בהנחיית הלית ינאי לויזון, סביב כישלון הממשלה להעביר את חוק המטרו בשבוע שעבר, והוסיף: "הנושא הזה לא קשור לגזענות, ליהדות, לציונות. בסופו של דבר יש כאן שאלה אחת: האם הממשלה תופסת את עצמה מחויבת לכל תושבי ישראל, אלו שבגליל ואלו שבמרכז, יהודים וערבים, או שזו ממשלה של סקטורים בודדים בלבד? אם היא תהיה סקטוריאלית, שתהיה שבויה בסדר יום קנאי, שום דבר מהבעיות שלנו לא ייפתר.

לדברי קריב, "המחזה סביב חוק המטרו היה מחזה מטריד מאוד. זה חוק שנהנה מתמיכה רחבה בבית, ומשיקולים מאוד צרים של חברי כנסת ספציפיים, לא ניתן היה לקדם אותו, בזמן שקידמנו 55 חוקים אחרים בהסכמה. זה אחד הרגעים הקשים של הכנסת היוצאת, וננסה עד הבחירות להעביר את החוק הזה. נפעיל הרבה לחץ על מנת לסיים את המלאכה, כי הפרויקט לא יוכל לצאת לדרך בלי המסגרת הזאת".

"מטרופולין תל אביב יתמוטט אם לא יהיה מטרו, אין אפשרות אחרת בלעדיו", הוסיפה דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון. "הוא מטפל גם באוכלוסיות מוחלשות, מדבר על דיור בר השגה, על דיור להשכרה, על דיור מכליל. החלק של החוק שלא עבר כל כך משמעותי, כי בלעדיו להעביר את התוכנית בכל רשות בפני עצמה לא יקרה, ולא ניתן יהיה להקים את המטרו. מדינת ישראל מתנהלת עם אסטרטגיה וראייה לטווח ארוך, זה חוצה פוליטיקה ומפלגות, וזה הדבר הכי חשוב".

"האשמה האמיתית במחירי הדיור היא המדינה"

ח"כ קריב התייחס גם למשבר הדיור, ואמר: "אם מדברים על מחירי הדיור, צריך לגעת בפיל שבמרכז החדר - מה המדינה עושה עם הקרקעות שנמצאות אצלה. האם מדינת ישראל משתמשת במונופול שיש לה על הרוב המכריע של עתודות הקרקע לבנייה על מנת להעמיד קורת גג לכל תושב, או שהיא מספסרת בקרקעות של מדינת ישראל, שהן נכס ציבורי, כדי להשיא רווחים?

ח''כ גלעד קריב, דלית זילבר, דניאלה פז ארז והלית ינאי לויזון / צילום: איל יצהר

"כל התוכניות לא תעזורנה, כל עוד מדינת ישראל ומשרד האוצר רואים בבנק הקרקעות אמצעי להכניס עוד ועוד כסף לאוצר המדינה, שבסופו של דבר מיועד רק למטרה אחת: הנמכת הגירעון וחיסול הגירעון, דבר חשוב אבל הפך להיות חזות הכול. תוכניות ההנחות הן תעמולה. האשמה האמיתית במחירי הדיור היא המדינה. מסתכלים רק לטווח הקצר, ולא על ההשלכות על הפריון, על שמירת כוח האדם האיכותי בישראל; את הדברים האלה אף אחד לא מודד. כל עוד מדינת ישראל לא מחליטה לשווק חלק ניכר מהקרקעות לבנייה במחירים מפוקחים, נמוכים, לא ייפתר משבר הדיור".

"שרשרת הייצור של הדירות רוויית בעיות ומצריכה כל הזמן התמודדות", אמרה דניאלה פז ארז, מנכ"ל ובעלים פז כלכלה והנדסה. "נושא ההיצע מצריך עבודה אינטנסיבית של צוותים מולטידיסציפלינריים - אין לי מילים לתאר איך הדבר הזה מתנהל היום. בכל שנה המערכת מסתנכרנת מחדש וזה יוצר בעיה קשה. הביקוש קשיח, ועם זה אין מה לעשות, והיום דירה ראויה היא רק דירה בבעלות. כשתהיה שכירות קונצרנית בכמות מספיקה, תהיה גם דירה ראויה מסוג נוסף, אבל כרגע זה לא קיים".

"הוכחנו שהבעיה לא בתכנון"

"בחמש השנים האחרונות הוכחנו שהבעיה לא בתכנון", הוסיפה מצידה זילבר. "גם השנה נעמוד ביעדים. ההיצע התכנוני עבר מהפכה, וכיום הבעיה היא התשתיות. זו הדרמה הגדולה: יש חוסר אדיר בביצוע תשתיות. היצע התכנון קיים, גם של תוכניות גדולות. יש תוכניות עם פרוגרמה נכונה שגדלות עם הצרכים בהמשך. אנחנו חיים בעולם מורכב הרבה יותר מבעבר, וכעת חייבים לפתור את בעיית התשתיות. לגרום לכל הרשויות שעוסקות בזה פשוט לבצע. למדינה יש כסף לתת, ואנחנו חייבים לעשות את זה. אי‏־אפשר בלי זה".

ח''כ גלעד קריב, דלית זילבר, דניאלה פז ארז / צילום: איל יצהר

"היום אזרח ישראל נורמטיבי חי בתודעה שהוא חייב לרכוש דירה, ואם לא יעשה את זה - העתיד שלו ושל ילדיו בסכנה", הוסיף ח"כ קריב. "זה קורה משום שהמדינה חיסלה את הדיור הציבורי, ומתעקשת שלא להסדיר את שוק השכירות. היא יוצרת העצמה של הביקושים בשוק הדיור לקנייה, ולא משחררת קרקעות, שהן שלנו, של הציבור".

"הממשלה הבאה שתקום חייבת להקים מטה נדל"ן או מטה דיור א־פוליטי, א־מפלגתי", סיכמה פז ארז, "שימונה על ידי גורמים מקצועיים. בדיוק כמו שיש לנו ודאות לגבי הצבא, ששומר על ביטחון המדינה, כך צריך להיות לגבי מטה הדיור, אחרת לא יהיה מי שיסיים את משבר הדיור. אי־אפשר לחכות לרצף שלטוני: צריך להקים מטה שהוא יהיה עם רציפות וייהנה מסמכויות, וכך יעביר את המטרו ואת כל ההחלטות שכבר התקבלו".

גילוי מלא: הוועידה בשיתוף המכון לרפורמות מבניות

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח