גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הרכב נמצא באחת התקופות המורכבות שידע. האם יתאושש?

חוסר הוודאות בענף הרכב הישראלי עתיד רק להתגבר, זאת על רקע מחירי הדלק ששוברים שיאים, האינפלציה שמאיימת על הביקושים ופיזור הכנסת ● בפני הנהג הישראלי יש אמנם מספר אלטרנטיבות, אך בהינתן היצע דליל ותחבורה ציבורית מקרטעת, הן מוגבלות למדי

עומס בתחנת דלק טרם עליית המחירים / צילום: כדיה לוי
עומס בתחנת דלק טרם עליית המחירים / צילום: כדיה לוי

שוק הרכב הישראלי סיים בשבוע שעבר את המחצית הראשונה של שנת המכירות עם גיליון ציונים מכובד בהינתן התקופה המורכבת בה הוא מצוי - מתחילת שנת 2022, עלו על הכביש כ-159 אלף מכוניות חדשות. אמנם מדובר בירידה של 13% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך הנתון נובע בעיקר ממצוקת ההיצע ולא מירידה בביקוש.

הביקוש הער לרכב פרטי בישראל ב-18 החודשים האחרונים הוא תוצר של מגמה גלובלית, שאותה היטיבו לתאר בשבוע שעבר עורכי מחקר שווקים בינלאומי בתחום התחבורה שהוזמן על ידי ענקית רכיבי הרכב, קונטיננטל. "המכוניות הפרטיות הן המרוויחות הגדולות ממגפת הקורונה", כתבו עורכי המחקר, והדגישו: "הן עתידות להמשיך להיות אמצעי התחבורה החשוב ביותר בעתיד".

 

המחקר, שנערך בין השאר בגרמניה, בארצות הברית, בסין, ביפן ומדינות נוספות, גילה שבשווקים גדולים רבים במערב השימוש ברכב הפרטי עלה באופן משמעותי בעקבות המגפה, ורק אחד מכל עשרה אזרחים משתמש כיום בתחבורה ציבורית על בסיס יומי. נזכיר שמדובר במדינות עם תשתית תחבורה ציבורית הרבה יותר מפותחת מזו שבישראל.

בחצי השנה הבאה המגמה הזו עתידה להיתקל במחסומי דרכים רציניים ובאופק חיזוי מעורפל, סוער ובלתי צפוי. ביצועי מכירות הרכב בישראל במחצית הבאה של 2022 ואולי מעבר לה תלויים כרגע במחירי הדלק, בפוליטיקה, ברגולציה ובנקודת האיזון בין הלחץ האינפלציוני להיעדר אלטרנטיבות בתחום התחבורה.

תדלוק מילה גסה: מחיר הנפט עולה, והדלק בדרך לתשעה שקלים לליטר

ניסיון העבר מלמד שלתנודות במחירי הדלק יש לרוב השפעה איטית ומזערית על היקף המכירות בשוק הרכב הישראלי. לכך יש מספר סיבות, וביניהן: הביקוש לנסיעה ברכב פרטי בישראל - שנובע מהיעדר אלטרנטיבות תחבורה ציבורית יעילות 24/7, הוצאות הדלק של סקטור נרחב הכולל נהגי ציים ועוסקים, ואולי גם איזו אמונה עממית שהמדינה לא תאפשר למחירי הדלק לנסוק ללא גבול. לפיכך, רבים נוטים להאמין שמחירי השיא הנוכחיים של הדלק - שבשבוע שעבר חצו את הרף של שמונה שקלים לליטר בנזין - הם קצרי מועד.

אולם, ספק אם זה יהיה המצב. בשבוע שעבר פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס את סקר "תחזיות מחירי הנפט" העדכני שהיא עורכת מדי חודש בקרב פאנל של אנליסטים ומומחים מרחבי העולם. להערכת אותם מומחים, המחיר הממוצע של חבית נפט מסוג ברנט יעמוד על 106.82 דולר, נכון לסוף שנת 2022 - עלייה של כמעט ארבעה דולר לחבית בהשוואה לסקר הקודם מחודש מאי, ועלייה של 56% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. הסיבה לעלייה נעוצה בצפי לגידול בביקוש לנפט ותוצריו בחודשים הקרובים, לצד יכולת מוגבלת של חלק מדינות אופ"ק להגדיל את התפוקה.

אם אכן התחזית הזו תתממש, המשמעות היא שכבר בחודשי הקיץ והסתיו הקרובים מחיר ליטר בנזין עלול להתקרב לטווח של תשעה שקלים. זהו מצב בלתי מוכר, שללא ספק יעמיד במבחן את שוק הרכב.

מי שלא יכול או לא מוכן לדחות את החלפת רכבו בחודשים הקרובים, יצטרך לעבור לרכב חסכוני יותר. ברוב העולם השינוי בתמהיל הרכישות כבר בעיצומו, אבל בישראל הפתרון הזה מוגבל מאוד כרגע. רכישת רכב חשמלי, למשל, היא "החיסון" היעיל ביותר כרגע מפני עליית מחירי הדלק, אך במקביל לזינוק בביקוש הגלובלי למכוניות חשמליות, גם ערכן ומחירן עולה והמלאים צפויים להיות מזעריים. לפיכך, השפעת חדירת הרכב החשמלי על השוק בישראלי תהיה מוגבלת מאוד בחודשים הקרובים.

אפשרות אחרת היא מעבר לרכישת מכוניות בנזין חסכוניות במיוחד דוגמת היברידיות או עם מכוניות עירוניות עם מנועים קטנים. עם זאת, גם בפלח זה ההיצע דליל למדי בשל המחסור בשבבים, שמאלץ את היצרנים לנתב את עיקר המשאבים לייצור מכוניות גדולות ורווחיות יותר על חשבון מכוניות קטנות וחסכוניות. האפשרות השלישית היא מעבר גובר של לקוחות פוטנציאליים לנסיעה בתחבורה ציבורית, על כל מגבלותיה, מה שיביא לירידה רוחבית בשוק. אבל בשלב זה, הסיכוי שאפשרות זו תתממש - הוא מאוד נמוך.

כנסת משותקת: התקנות שעתידות לייקר את ההוצאות על הרכב

אפשרות נוספת להתמודד עם הזינוק במחירי הדלק היא הפעלת לחץ ציבורי על הממשלה להורדת מסים והענקת תמריצים, שיהפכו את הנסועה ליותר ברת השגה. בהעולם תופעה זו כבר מתממשת, ועל פי המחקר של קונטיננטל, יותר מ-70% מהנשאלים אינם בטוחים שיוכלו להרשות לעצמם להמשיך לנסוע ברכב פרטי במחירי האנרגיה הנוכחיים ו-83% סבורים שתפקיד הממשלה הוא להבטיח שהמחירים יחזרו לרף בר השגה.

אלא שבישראל הפתרון הזה כמעט לא אפקטיבי בשל המשבר הפוליטי. מערכת הבחירות הנוכחית, כמו קודמותיה, מגבילה את היכולת להפחתת יוקר המחיה. ואם לא די בכך, המציאות בשטח מורכבת יותר - בתחילת 2023 ייכנסו לתוקף תקנות שעתידות להרחיק את המכוניות החסכוניות ביותר בשוק מכיסו של האזרח.

אחד המהלכים הוא העלאת מס הקנייה על מכוניות חשמליות ב-10% ועל מכוניות פלאג-אין ב-15% במקביל להפחתת תקרת הטבת המס. מהלך נוסף הוא העדכון הדו שנתי של "המס הירוק", שבאופן מסורתי מביא לייקור של מכוניות הבנזין הזולות והחסכוניות וכמעט לא נוגע במכוניות הבזבזניות. המהלכים ייכנסו לתוקף אוטומטית בינואר 2023, אלא אם כן מישהו ייבלמו - וספק אם זה יקרה. למהלכים הללו צפויה להיות השפעה שלילית על גודל השוק במחצית הראשונה של 2023.

נא להכיר - אינפלציה: האם הביקוש למכוניות חדשות בדרך לירידה?

לקוחות רבים, במיוחד צעירים, נחשפים כיום לראשונה להשפעות האינפלציה. כרגע ההשפעה של האינפלציה על מכירות הרכב החדש היא עקיפה, כלומר היא שוחקת את החסכונות, ההשקעות, הכסף הפנוי ותחושת הביטחון. בענף הרכב כבר יודעים לספר על "שינוי באווירה", בעיקר בשוק הפרטי והגברת ההתעניינות בכלי רכב משומשים. אולם, בשלב זה מדובר בהשפעה מינורית.

ההשפעה הישירה על שוק הרכב, שמתבטאת בעליית הריבית על מימון לרכישה, עדיין לא מורגשת בישראל. על הדרגים המקצועיים במשרד האוצר ובבנק ישראל מופעל לחץ להוריד פרופיל בכל הנוגע לתחזיות האינפלציה ולצעדים הנדרשים להורדתה. אבל אם כשסכר העלאת הריבית ייפרץ, אולי אחרי הבחירות, אפשר לצפות לפגיעה די משמעותית בביקוש למכוניות.

בשורה התחתונה, כל ניסיון להסיק על המחצית השנייה של 2022 על סמך נתוני המכירות במחצית הראשונה הוא חסר תועלת. אנחנו בפתחה של תקופת אי ודאות.

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"