גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד גלובס-פרומתאוס צנח ב-7.4% ביוני על רקע החולשה בשווקים

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54% ● למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות

נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק
נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

מדד גלובס-פרומתאוס שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט נחתך בשיעור של 7.4% בחודש יוני האחרון. באותה התקופה, מדד נאסד"ק ירד ב-8.7%, בעוד שמדד ת"א 125 ירד כמחצית מכך, בשיעור של 4.1%.

למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות: ביוני הוא עלה ב-1%, בשונה ממדד נאסד"ק ביו-טכנולוגיה שאיבד מערכו כ-8.2%. מדד ת"א ביומד נחלש ביוני ב-4.8%.

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54%. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שיורוג'ן היא חברת ביו-טכנולוגיה המתמקדת בפיתוח טיפולים חדשניים למחלת הסרטן ומחלות מתחום האורולוגיה, אורו-אונקולוגיה, ואימונולוגיה. החברה מציעה טיפולים באמצעות RTGel, טכנולוגיה מבוססת הידרוג'ל בשחרור ממושך, שהופכת את הטיפול המקומי ליעיל יותר, ומשפרת את ביצועי הטיפולים של תרופות קיימות.

לחברה הסכם רישיון עם אלרגן לפיתוח שימוש, מכירה, ויבוא של מוצרים פרמצבטיים המכילים RTGel, וכן של מוצרים מסוג Agenus לטיפול בסרטן אורותליאלי. נוסף על כך, ליורוג'ן הסכם שיתוף פעולה מחקרי עם MD Anderson לקידום טיפול מחקרי בסרטן אורותליאלי בדרגה גבוהה.

במהלך יוני השתתפה יורוג'ן פארמה בוועידת בריאות בה הציגה את ביצועי מוצריה בניסויים הקליניים ותיארה את אבני הדרך לעתיד. למרות ירידה בהכנסות הרבעוניות, החברה דיווחה על צמיחה רבעונית של 10% במספר המטופלים המבקשים לנסות את מוצר הדגל שלה. יורוג'ן הציגה נתונים שממדגם של 100 אורולוגים, 96% דיווחו שישתמשו במוצר תוך שנתיים מקבלת אישור FDA, מה שעתיד לקרות בהתאם לדיווחי החברה ב-2024.

 

ירידות במניות הטכנולוגיה

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד 5.3% ביוני, כאשר מדד ההשוואה ת"א טכנולוגיה ירד ב-2.4%. לעומת זאת, מדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד בשיעור משמעותי יותר של 11.3% בחודש האחרון. החברה שהראתה את העלייה החדה ביותר בתת המדד היא סרגון נטוורקס, שמנייתה טיפסה ב-45%.

סרגון מתמחה בפיתוח, ייצור, ושיווק פתרונות בתחום התקשורת האלחוטיות בפסי-רחב 5G ו-4G. החברה מציעה מגוון פתרונות Backhaul ו-Fronthaul, תוך שימוש בטכנולוגיית מיקרוגל וגלי מילימטר להעברת תעבורת טלקומוניקציה בין תחנות בסיס, וליבת הרשת של ספק השירות.

בפרומתאוס מסבירים שהסיבה העיקרית לעליית המניה היא שבסוף החודש, סרגון קיבלה מכתב מבעלת המניות Aviat Networks שהגישה הצעה אטרקטיבית לרכישת כל מניות החברה תמורת 2.80 דולר למניה, ואף הציעה לתת חלק מהתמורה במניות אביאט, במידה וסרגון תרצה לספק לבעלי מניותיה הזדמנות להשתתף בפוטנציאל האפסייד של החברה המשולבת. הצעה זו משקפת שווי של 230 מיליון דולר לסרגון , מה שהזניק את מחיר המניה ביותר מ-23% ביום אחד.

נובה: אפשר לצפות לרכישות נוספות

נובה היא אחת החברות הוותיקות במדד גלובס-פרומתאוס. החברה הונפקה בנאסד"ק עוד בשנת 2000 ומאז ביצעה שם מספר גיוסים נוספים, שהאחרון שבהם היה בסך 175 מיליון דולר באמצעות אג"ח להמרה ב-2020.

נובה מספקת פתרונות חומרה ותוכנה לביצוע מדידות בעת תהליך הייצור של שבבים. הכנסותיה בשנים 2016-2021 צמחו בשיעור שנתי ממוצע של 20%, כאשר ב-2021 בלבד ההכנסות צמחו ב-54.5%. מגמה זו ממשיכה אף השנה, כשההכנסות ברבעון הראשון היו בסך 134 מיליון דולר, לעומת 121 מיליון דולר ברבעון שקדם לו ו-84 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. לפי תחזית החברה, ברבעון השני הכנסותיה יהיו 133-141 מיליון דולר.

לפי הנהלת נובה, תוצאותיה הפיננסיות הן תולדה של אסטרטגיית הפעילות שלה כספקית לא רק של חומרה, בדומה לרוב השחקנים בשוק, אלא גם של תוכנה. אסטרטגיה זו מבדלת אותה מהמתחרים והופכת את הפתרון שלה לשלם ואיכותי יותר. יתר על כן, אספקת שירותי התוכנה יוצרת לחברה הכנסות חוזרות ועשויה לשפר את שיעורי הרווחיות, שכן ההכנסות מתוכנה אינן כרוכות בהוצאות ייצור גבוהות.

הביקוש למוצרי נובה מושפע באופן טבעי מפעילות יצרני השבבים ומהביקוש העולמי לשבבים ולפיכך, העלייה המשמעותית בביקוש לשבבים בשנתיים האחרונות תרמה גם היא לצמיחת החברה. בפרומתאוס מציינים כי הגידול העולמי בביקוש לשבבים נובע מצמיחת מגזרים טכנולוגיים שונים הזקוקים לשבבים לצורך תהליכי הייצור שלהם, ובהם: אוטומציה רובוטית, חישוב ענן, IoT תעשייתי, רכבים אוטונומיים, 5G, בינה מלאכותית ומציאות מדומה.

האנליסטים של פרומתאוס מסבירים כי יצרני השבבים אשר רוכשים מוצרי מדידה, הינם ברובם לקוחות שבויים. הדבר נובע מכך שיצרני השבבים נדרשים לבצע השקעה משמעותית על-מנת לבדוק, לבחור ולשלב ציוד קפיטלי בתוך קו הייצור שלהם. מערכות המדידה מפותחות במיוחד על מנת להתאים לדרישות המדידה בפס הייצור של היצרן, ומשמשות אותו עוד בשלבים המוקדמים של פיתוח תהליך הייצור, כשנה וחצי לפני הקמת קו הייצור בפועל. לפיכך, ברגע שצרכן בוחר ספק, יהיה לו תמריץ שלילי להחליף אותו, לבצע השקעה כספית נוספת ולעבור מחדש את כל התהליך המתואר לעיל. כתוצאה, שיעור נטישת הלקוחות בתחום נמוך.

לכן אסטרטגיית הצמיחה של נובה מתרכזת פחות בהגדלת נתח השוק הקיים ויותר בהגדלת גודל השוק הפוטנציאלי (TAM) באמצעות הרחבת מגוון הסגמנטים והטריטוריות בהן היא פועלת, וכן במיזוגים ורכישות. ואכן, בפרומתאוס מציינים כי נובה הוכיחה שהיא יודעת לצמוח לא רק אורגנית אלא גם באמצעות עסקאות מיזוגים ורכישות. בפרט, רכישת רברה ב-2015 תמורת כ-45 מיליון דולר הוכיחה את עצמה כאשר נובה זיהתה נכון את המוצר של רברה כמנוע צמיחה בתחום החדשני של מדידת הרכב החומרים בטרנזיסטורים תלת-ממדיים. השנה ביצעה נובה רכישה נוספת כששילמה 80 מיליון דולר במזומן (עם תמורה מותנית של 10 מיליון דולר נוספים) עבור אנקוסיס הגרמנית. אנקוסיס היא ספקית פתרונות ניטור וניתוח ההרכב הכימי של חומרים בתעשיית האלקטרוניקה ורכישתה על-ידי נובה נועדה להמשיך ולהרחיב את מגוון המוצרים של החברה וגודל השוק הפוטנציאלי שלה.

ראש מחלקת המחקר של פרומתאוס, אייל שבח, מדגיש שניתן לצפות לעסקאות נוספות מצד נובה שכן היא מחזיקה ב-341 מיליון דולר מזומן בקופה נכון לסוף הרבעון הראשון, ובנוסף, ביולי שעבר היא הכריזה על תכנית צמיחה אסטרטגית בשם "נובה 500" שאחד מעמודי התווך שלה הוא תקציב מיזוגים ורכישות בסך 300-350 מיליון דולר. לדברי החברה, גודל השוק הפוטנציאלי שלה צמח מחצי מיליארד דולר ב-2015 ל-2.2 מיליארד דולר ב-2022 והחברה כאמור רוצה להמשיך באותו הכיוון.

הרווח הגולמי של נובה עמד על 268 מיליון דולר ב- 12 החודשים שנסתיימו בסוף מרץ 2022, בהשוואה ל-237 מיליון דולר ב-2021 ו-153 מיליון דולר ב-2020. הרווח התפעולי היה 133 מיליון דולר ב-12 החודשים שנסתיימו במרץ האחרון, לעומת 113 מיליון דולר ב-2021 ו-56 מיליון דולר ב-2020. בפרומתאוס מציינים כי הרווחיות הגולמית נותרה יציבה למדי, בין 58%-59%, וצפויה להישאר ברמה זו בעתיד. הרווחיות התפעולית לעומת זאת גדלה מ-21% לכ-29% כאשר השינוי נובע בעיקר מירידה בשיעור הוצאות המחקר והפיתוח מתוך ההכנסות.

שבח מסכם כי עד כה נובה הצליחה להגדיל את פעילותה באמצעים אורגניים ובלתי אורגניים בצורה מרשימה ועל פי המהלכים העסקיים האחרונים שלה ניתן רק לחזות שמגמה זו צפויה להימשך. גם שוק ההון, לדבריו, מאמין בחברה ובהתאם מחיר המניה המתואם שלה עלה ב- 5 השנים האחרונות מ-22.5 דולר ב-2017 עד ל-88.5 דולר נכון לסוף חודש יוני 2022 (לאחר ירידה של 17% במניה בחודש שעבר).

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

חנות נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha

ההימור על סין שהוביל לצניחה דו־ספרתית במניה של נייקי

הירידה במכירות נייקי בסין, אחד השווקים המרכזיים של החברה, הובילו את המניה לצלול ב־11% בסוף השבוע ● ברקע - הענקית מתמודדת עם המכסים של טראמפ ועם שורת טעויות מצד ההנהלה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסה; ת"א 35 שוב ננעל בשיא - הפעם ה-61 השנה

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ת"א 90 איבד 0.2% ● מיטב: למרות הגירעון בחשבון השוטף, השקל לא ייפגע ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? ● לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש - זו רשימת הסיכונים

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● בנוסף, ביהמ"ש האריך ב-90 יום גם את ההגבלות על עזרא גבאי, החשוד המרכזי הנוסף בפרשה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

רשף תגייס 550 מיליון שקל ממוסדיים, חצי מהכסף יזרום לקופת ארית

אחרי שנסוגה מכוונתה להנפיק את החברה הבת, יצרנית המרעומים ארית בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר של 3.75 מיליארד שקל ● היקף הגיוס עשוי לגדול ל-900 מיליון שקל

ארז בלשה, מנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: אייל טואג

בשווי מוערך של 1.1 מיליארד שקל: קרן ג'נריישן מקימה זרוע טיפול בפסולת

החברה החדשה, BlueGen Waste Management, תאחד את שלל הפעילויות של ג'נריישן בתחום הפסולת ● ג'נריישן דיווחה על מזכר הבנות עם לאומי פרטנרס להשקעה בחברה החדשה, במסגרתה לאומי תשקיע 171 מיליון שקל בתמורה ל-15% בחברה החדשה, כלומר שווי החברה מוערך ב-1.1 מיליארד שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד, וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

אחרי ההתרסקות: תוצאות סולאראדג' משכנעות את השוק שהיא מתאוששת

מעטות החברות שעברו טלטלות כמו סולאראדג' ● מתואר הישראלית הגדולה בעולם ומקום של כבוד במדד S&P 500 - להתרסקות מפוארת עם מחיקה של 95% מהשווי ● כעת נראה כי המניה שינתה כיוון, וגם התוצאות מדהימות את השוק ● האם זו תחילתו של זינוק מחדש?

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה - כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

"אני אופטימי – הדברים יחזרו לעצמם": היזם שעזב את עולם ההייטק, והקים חברת נדל"ן

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"