גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד גלובס-פרומתאוס צנח ב-7.4% ביוני על רקע החולשה בשווקים

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54% ● למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות

נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק
נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

מדד גלובס-פרומתאוס שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט נחתך בשיעור של 7.4% בחודש יוני האחרון. באותה התקופה, מדד נאסד"ק ירד ב-8.7%, בעוד שמדד ת"א 125 ירד כמחצית מכך, בשיעור של 4.1%.

למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות: ביוני הוא עלה ב-1%, בשונה ממדד נאסד"ק ביו-טכנולוגיה שאיבד מערכו כ-8.2%. מדד ת"א ביומד נחלש ביוני ב-4.8%.

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54%. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שיורוג'ן היא חברת ביו-טכנולוגיה המתמקדת בפיתוח טיפולים חדשניים למחלת הסרטן ומחלות מתחום האורולוגיה, אורו-אונקולוגיה, ואימונולוגיה. החברה מציעה טיפולים באמצעות RTGel, טכנולוגיה מבוססת הידרוג'ל בשחרור ממושך, שהופכת את הטיפול המקומי ליעיל יותר, ומשפרת את ביצועי הטיפולים של תרופות קיימות.

לחברה הסכם רישיון עם אלרגן לפיתוח שימוש, מכירה, ויבוא של מוצרים פרמצבטיים המכילים RTGel, וכן של מוצרים מסוג Agenus לטיפול בסרטן אורותליאלי. נוסף על כך, ליורוג'ן הסכם שיתוף פעולה מחקרי עם MD Anderson לקידום טיפול מחקרי בסרטן אורותליאלי בדרגה גבוהה.

במהלך יוני השתתפה יורוג'ן פארמה  בוועידת בריאות בה הציגה את ביצועי מוצריה בניסויים הקליניים ותיארה את אבני הדרך לעתיד. למרות ירידה בהכנסות הרבעוניות, החברה דיווחה על צמיחה רבעונית של 10% במספר המטופלים המבקשים לנסות את מוצר הדגל שלה. יורוג'ן הציגה נתונים שממדגם של 100 אורולוגים, 96% דיווחו שישתמשו במוצר תוך שנתיים מקבלת אישור FDA, מה שעתיד לקרות בהתאם לדיווחי החברה ב-2024.

 

ירידות במניות הטכנולוגיה

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד 5.3% ביוני, כאשר מדד ההשוואה ת"א טכנולוגיה ירד ב-2.4%. לעומת זאת, מדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד בשיעור משמעותי יותר של 11.3% בחודש האחרון. החברה שהראתה את העלייה החדה ביותר בתת המדד היא סרגון נטוורקס, שמנייתה טיפסה ב-45%.

סרגון מתמחה בפיתוח, ייצור, ושיווק פתרונות בתחום התקשורת האלחוטיות בפסי-רחב 5G ו-4G. החברה מציעה מגוון פתרונות Backhaul ו-Fronthaul, תוך שימוש בטכנולוגיית מיקרוגל וגלי מילימטר להעברת תעבורת טלקומוניקציה בין תחנות בסיס, וליבת הרשת של ספק השירות.

בפרומתאוס מסבירים שהסיבה העיקרית לעליית המניה היא שבסוף החודש, סרגון קיבלה מכתב מבעלת המניות Aviat Networks שהגישה הצעה אטרקטיבית לרכישת כל מניות החברה תמורת 2.80 דולר למניה, ואף הציעה לתת חלק מהתמורה במניות אביאט, במידה וסרגון תרצה לספק לבעלי מניותיה הזדמנות להשתתף בפוטנציאל האפסייד של החברה המשולבת. הצעה זו משקפת שווי של 230 מיליון דולר לסרגון , מה שהזניק את מחיר המניה ביותר מ-23% ביום אחד.

נובה: אפשר לצפות לרכישות נוספות

נובה  היא אחת החברות הוותיקות במדד גלובס-פרומתאוס. החברה הונפקה בנאסד"ק עוד בשנת 2000 ומאז ביצעה שם מספר גיוסים נוספים, שהאחרון שבהם היה בסך 175 מיליון דולר באמצעות אג"ח להמרה ב-2020.

נובה מספקת פתרונות חומרה ותוכנה לביצוע מדידות בעת תהליך הייצור של שבבים. הכנסותיה בשנים 2016-2021 צמחו בשיעור שנתי ממוצע של 20%, כאשר ב-2021 בלבד ההכנסות צמחו ב-54.5%. מגמה זו ממשיכה אף השנה, כשההכנסות ברבעון הראשון היו בסך 134 מיליון דולר, לעומת 121 מיליון דולר ברבעון שקדם לו ו-84 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. לפי תחזית החברה, ברבעון השני הכנסותיה יהיו 133-141 מיליון דולר.

לפי הנהלת נובה, תוצאותיה הפיננסיות הן תולדה של אסטרטגיית הפעילות שלה כספקית לא רק של חומרה, בדומה לרוב השחקנים בשוק, אלא גם של תוכנה. אסטרטגיה זו מבדלת אותה מהמתחרים והופכת את הפתרון שלה לשלם ואיכותי יותר. יתר על כן, אספקת שירותי התוכנה יוצרת לחברה הכנסות חוזרות ועשויה לשפר את שיעורי הרווחיות, שכן ההכנסות מתוכנה אינן כרוכות בהוצאות ייצור גבוהות.

הביקוש למוצרי נובה מושפע באופן טבעי מפעילות יצרני השבבים ומהביקוש העולמי לשבבים ולפיכך, העלייה המשמעותית בביקוש לשבבים בשנתיים האחרונות תרמה גם היא לצמיחת החברה. בפרומתאוס מציינים כי הגידול העולמי בביקוש לשבבים נובע מצמיחת מגזרים טכנולוגיים שונים הזקוקים לשבבים לצורך תהליכי הייצור שלהם, ובהם: אוטומציה רובוטית, חישוב ענן, IoT תעשייתי, רכבים אוטונומיים, 5G, בינה מלאכותית ומציאות מדומה.

האנליסטים של פרומתאוס מסבירים כי יצרני השבבים אשר רוכשים מוצרי מדידה, הינם ברובם לקוחות שבויים. הדבר נובע מכך שיצרני השבבים נדרשים לבצע השקעה משמעותית על-מנת לבדוק, לבחור ולשלב ציוד קפיטלי בתוך קו הייצור שלהם. מערכות המדידה מפותחות במיוחד על מנת להתאים לדרישות המדידה בפס הייצור של היצרן, ומשמשות אותו עוד בשלבים המוקדמים של פיתוח תהליך הייצור, כשנה וחצי לפני הקמת קו הייצור בפועל. לפיכך, ברגע שצרכן בוחר ספק, יהיה לו תמריץ שלילי להחליף אותו, לבצע השקעה כספית נוספת ולעבור מחדש את כל התהליך המתואר לעיל. כתוצאה, שיעור נטישת הלקוחות בתחום נמוך.

לכן אסטרטגיית הצמיחה של נובה מתרכזת פחות בהגדלת נתח השוק הקיים ויותר בהגדלת גודל השוק הפוטנציאלי (TAM) באמצעות הרחבת מגוון הסגמנטים והטריטוריות בהן היא פועלת, וכן במיזוגים ורכישות. ואכן, בפרומתאוס מציינים כי נובה הוכיחה שהיא יודעת לצמוח לא רק אורגנית אלא גם באמצעות עסקאות מיזוגים ורכישות. בפרט, רכישת רברה ב-2015 תמורת כ-45 מיליון דולר הוכיחה את עצמה כאשר נובה זיהתה נכון את המוצר של רברה כמנוע צמיחה בתחום החדשני של מדידת הרכב החומרים בטרנזיסטורים תלת-ממדיים. השנה ביצעה נובה רכישה נוספת כששילמה 80 מיליון דולר במזומן (עם תמורה מותנית של 10 מיליון דולר נוספים) עבור אנקוסיס הגרמנית. אנקוסיס היא ספקית פתרונות ניטור וניתוח ההרכב הכימי של חומרים בתעשיית האלקטרוניקה ורכישתה על-ידי נובה נועדה להמשיך ולהרחיב את מגוון המוצרים של החברה וגודל השוק הפוטנציאלי שלה.

ראש מחלקת המחקר של פרומתאוס, אייל שבח, מדגיש שניתן לצפות לעסקאות נוספות מצד נובה שכן היא מחזיקה ב-341 מיליון דולר מזומן בקופה נכון לסוף הרבעון הראשון, ובנוסף, ביולי שעבר היא הכריזה על תכנית צמיחה אסטרטגית בשם "נובה 500" שאחד מעמודי התווך שלה הוא תקציב מיזוגים ורכישות בסך 300-350 מיליון דולר. לדברי החברה, גודל השוק הפוטנציאלי שלה צמח מחצי מיליארד דולר ב-2015 ל-2.2 מיליארד דולר ב-2022 והחברה כאמור רוצה להמשיך באותו הכיוון.

הרווח הגולמי של נובה עמד על 268 מיליון דולר ב- 12 החודשים שנסתיימו בסוף מרץ 2022, בהשוואה ל-237 מיליון דולר ב-2021 ו-153 מיליון דולר ב-2020. הרווח התפעולי היה 133 מיליון דולר ב-12 החודשים שנסתיימו במרץ האחרון, לעומת 113 מיליון דולר ב-2021 ו-56 מיליון דולר ב-2020. בפרומתאוס מציינים כי הרווחיות הגולמית נותרה יציבה למדי, בין 58%-59%, וצפויה להישאר ברמה זו בעתיד. הרווחיות התפעולית לעומת זאת גדלה מ-21% לכ-29% כאשר השינוי נובע בעיקר מירידה בשיעור הוצאות המחקר והפיתוח מתוך ההכנסות.

שבח מסכם כי עד כה נובה הצליחה להגדיל את פעילותה באמצעים אורגניים ובלתי אורגניים בצורה מרשימה ועל פי המהלכים העסקיים האחרונים שלה ניתן רק לחזות שמגמה זו צפויה להימשך. גם שוק ההון, לדבריו, מאמין בחברה ובהתאם מחיר המניה המתואם שלה עלה ב- 5 השנים האחרונות מ-22.5 דולר ב-2017 עד ל-88.5 דולר נכון לסוף חודש יוני 2022 (לאחר ירידה של 17% במניה בחודש שעבר).

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו; לשכת רה"מ: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים