גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד גלובס-פרומתאוס צנח ב-7.4% ביוני על רקע החולשה בשווקים

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54% ● למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות

נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק
נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

מדד גלובס-פרומתאוס שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט נחתך בשיעור של 7.4% בחודש יוני האחרון. באותה התקופה, מדד נאסד"ק ירד ב-8.7%, בעוד שמדד ת"א 125 ירד כמחצית מכך, בשיעור של 4.1%.

למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות: ביוני הוא עלה ב-1%, בשונה ממדד נאסד"ק ביו-טכנולוגיה שאיבד מערכו כ-8.2%. מדד ת"א ביומד נחלש ביוני ב-4.8%.

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54%. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שיורוג'ן היא חברת ביו-טכנולוגיה המתמקדת בפיתוח טיפולים חדשניים למחלת הסרטן ומחלות מתחום האורולוגיה, אורו-אונקולוגיה, ואימונולוגיה. החברה מציעה טיפולים באמצעות RTGel, טכנולוגיה מבוססת הידרוג'ל בשחרור ממושך, שהופכת את הטיפול המקומי ליעיל יותר, ומשפרת את ביצועי הטיפולים של תרופות קיימות.

לחברה הסכם רישיון עם אלרגן לפיתוח שימוש, מכירה, ויבוא של מוצרים פרמצבטיים המכילים RTGel, וכן של מוצרים מסוג Agenus לטיפול בסרטן אורותליאלי. נוסף על כך, ליורוג'ן הסכם שיתוף פעולה מחקרי עם MD Anderson לקידום טיפול מחקרי בסרטן אורותליאלי בדרגה גבוהה.

במהלך יוני השתתפה יורוג'ן פארמה בוועידת בריאות בה הציגה את ביצועי מוצריה בניסויים הקליניים ותיארה את אבני הדרך לעתיד. למרות ירידה בהכנסות הרבעוניות, החברה דיווחה על צמיחה רבעונית של 10% במספר המטופלים המבקשים לנסות את מוצר הדגל שלה. יורוג'ן הציגה נתונים שממדגם של 100 אורולוגים, 96% דיווחו שישתמשו במוצר תוך שנתיים מקבלת אישור FDA, מה שעתיד לקרות בהתאם לדיווחי החברה ב-2024.

 

ירידות במניות הטכנולוגיה

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד 5.3% ביוני, כאשר מדד ההשוואה ת"א טכנולוגיה ירד ב-2.4%. לעומת זאת, מדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד בשיעור משמעותי יותר של 11.3% בחודש האחרון. החברה שהראתה את העלייה החדה ביותר בתת המדד היא סרגון נטוורקס, שמנייתה טיפסה ב-45%.

סרגון מתמחה בפיתוח, ייצור, ושיווק פתרונות בתחום התקשורת האלחוטיות בפסי-רחב 5G ו-4G. החברה מציעה מגוון פתרונות Backhaul ו-Fronthaul, תוך שימוש בטכנולוגיית מיקרוגל וגלי מילימטר להעברת תעבורת טלקומוניקציה בין תחנות בסיס, וליבת הרשת של ספק השירות.

בפרומתאוס מסבירים שהסיבה העיקרית לעליית המניה היא שבסוף החודש, סרגון קיבלה מכתב מבעלת המניות Aviat Networks שהגישה הצעה אטרקטיבית לרכישת כל מניות החברה תמורת 2.80 דולר למניה, ואף הציעה לתת חלק מהתמורה במניות אביאט, במידה וסרגון תרצה לספק לבעלי מניותיה הזדמנות להשתתף בפוטנציאל האפסייד של החברה המשולבת. הצעה זו משקפת שווי של 230 מיליון דולר לסרגון , מה שהזניק את מחיר המניה ביותר מ-23% ביום אחד.

נובה: אפשר לצפות לרכישות נוספות

נובה היא אחת החברות הוותיקות במדד גלובס-פרומתאוס. החברה הונפקה בנאסד"ק עוד בשנת 2000 ומאז ביצעה שם מספר גיוסים נוספים, שהאחרון שבהם היה בסך 175 מיליון דולר באמצעות אג"ח להמרה ב-2020.

נובה מספקת פתרונות חומרה ותוכנה לביצוע מדידות בעת תהליך הייצור של שבבים. הכנסותיה בשנים 2016-2021 צמחו בשיעור שנתי ממוצע של 20%, כאשר ב-2021 בלבד ההכנסות צמחו ב-54.5%. מגמה זו ממשיכה אף השנה, כשההכנסות ברבעון הראשון היו בסך 134 מיליון דולר, לעומת 121 מיליון דולר ברבעון שקדם לו ו-84 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. לפי תחזית החברה, ברבעון השני הכנסותיה יהיו 133-141 מיליון דולר.

לפי הנהלת נובה, תוצאותיה הפיננסיות הן תולדה של אסטרטגיית הפעילות שלה כספקית לא רק של חומרה, בדומה לרוב השחקנים בשוק, אלא גם של תוכנה. אסטרטגיה זו מבדלת אותה מהמתחרים והופכת את הפתרון שלה לשלם ואיכותי יותר. יתר על כן, אספקת שירותי התוכנה יוצרת לחברה הכנסות חוזרות ועשויה לשפר את שיעורי הרווחיות, שכן ההכנסות מתוכנה אינן כרוכות בהוצאות ייצור גבוהות.

הביקוש למוצרי נובה מושפע באופן טבעי מפעילות יצרני השבבים ומהביקוש העולמי לשבבים ולפיכך, העלייה המשמעותית בביקוש לשבבים בשנתיים האחרונות תרמה גם היא לצמיחת החברה. בפרומתאוס מציינים כי הגידול העולמי בביקוש לשבבים נובע מצמיחת מגזרים טכנולוגיים שונים הזקוקים לשבבים לצורך תהליכי הייצור שלהם, ובהם: אוטומציה רובוטית, חישוב ענן, IoT תעשייתי, רכבים אוטונומיים, 5G, בינה מלאכותית ומציאות מדומה.

האנליסטים של פרומתאוס מסבירים כי יצרני השבבים אשר רוכשים מוצרי מדידה, הינם ברובם לקוחות שבויים. הדבר נובע מכך שיצרני השבבים נדרשים לבצע השקעה משמעותית על-מנת לבדוק, לבחור ולשלב ציוד קפיטלי בתוך קו הייצור שלהם. מערכות המדידה מפותחות במיוחד על מנת להתאים לדרישות המדידה בפס הייצור של היצרן, ומשמשות אותו עוד בשלבים המוקדמים של פיתוח תהליך הייצור, כשנה וחצי לפני הקמת קו הייצור בפועל. לפיכך, ברגע שצרכן בוחר ספק, יהיה לו תמריץ שלילי להחליף אותו, לבצע השקעה כספית נוספת ולעבור מחדש את כל התהליך המתואר לעיל. כתוצאה, שיעור נטישת הלקוחות בתחום נמוך.

לכן אסטרטגיית הצמיחה של נובה מתרכזת פחות בהגדלת נתח השוק הקיים ויותר בהגדלת גודל השוק הפוטנציאלי (TAM) באמצעות הרחבת מגוון הסגמנטים והטריטוריות בהן היא פועלת, וכן במיזוגים ורכישות. ואכן, בפרומתאוס מציינים כי נובה הוכיחה שהיא יודעת לצמוח לא רק אורגנית אלא גם באמצעות עסקאות מיזוגים ורכישות. בפרט, רכישת רברה ב-2015 תמורת כ-45 מיליון דולר הוכיחה את עצמה כאשר נובה זיהתה נכון את המוצר של רברה כמנוע צמיחה בתחום החדשני של מדידת הרכב החומרים בטרנזיסטורים תלת-ממדיים. השנה ביצעה נובה רכישה נוספת כששילמה 80 מיליון דולר במזומן (עם תמורה מותנית של 10 מיליון דולר נוספים) עבור אנקוסיס הגרמנית. אנקוסיס היא ספקית פתרונות ניטור וניתוח ההרכב הכימי של חומרים בתעשיית האלקטרוניקה ורכישתה על-ידי נובה נועדה להמשיך ולהרחיב את מגוון המוצרים של החברה וגודל השוק הפוטנציאלי שלה.

ראש מחלקת המחקר של פרומתאוס, אייל שבח, מדגיש שניתן לצפות לעסקאות נוספות מצד נובה שכן היא מחזיקה ב-341 מיליון דולר מזומן בקופה נכון לסוף הרבעון הראשון, ובנוסף, ביולי שעבר היא הכריזה על תכנית צמיחה אסטרטגית בשם "נובה 500" שאחד מעמודי התווך שלה הוא תקציב מיזוגים ורכישות בסך 300-350 מיליון דולר. לדברי החברה, גודל השוק הפוטנציאלי שלה צמח מחצי מיליארד דולר ב-2015 ל-2.2 מיליארד דולר ב-2022 והחברה כאמור רוצה להמשיך באותו הכיוון.

הרווח הגולמי של נובה עמד על 268 מיליון דולר ב- 12 החודשים שנסתיימו בסוף מרץ 2022, בהשוואה ל-237 מיליון דולר ב-2021 ו-153 מיליון דולר ב-2020. הרווח התפעולי היה 133 מיליון דולר ב-12 החודשים שנסתיימו במרץ האחרון, לעומת 113 מיליון דולר ב-2021 ו-56 מיליון דולר ב-2020. בפרומתאוס מציינים כי הרווחיות הגולמית נותרה יציבה למדי, בין 58%-59%, וצפויה להישאר ברמה זו בעתיד. הרווחיות התפעולית לעומת זאת גדלה מ-21% לכ-29% כאשר השינוי נובע בעיקר מירידה בשיעור הוצאות המחקר והפיתוח מתוך ההכנסות.

שבח מסכם כי עד כה נובה הצליחה להגדיל את פעילותה באמצעים אורגניים ובלתי אורגניים בצורה מרשימה ועל פי המהלכים העסקיים האחרונים שלה ניתן רק לחזות שמגמה זו צפויה להימשך. גם שוק ההון, לדבריו, מאמין בחברה ובהתאם מחיר המניה המתואם שלה עלה ב- 5 השנים האחרונות מ-22.5 דולר ב-2017 עד ל-88.5 דולר נכון לסוף חודש יוני 2022 (לאחר ירידה של 17% במניה בחודש שעבר).

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

OnePlus 15 / צילום: יח''צ

המכשיר שמביס את האייפון באחד המאפיינים הכי חשובים

סמארטפון הדגל הסיני החדש, OnePlus 15, מביא בשורה ענקית בסוללה שמחזיקה מעמד לפחות יום וחצי ומציג ביצועים טובים ● לעומת זאת, מערך הצילום לא מתחרה בענקיות השוק

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

מכוניות סיניות נפרקות ממכולות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

לקראת ביקורו של מאסק? המהלכים החדשים של משרד התחבורה

המעבר לשוק "סיני" שינה את מתווה היבוא הימי של כלי רכב לישראל ● הובלת רכב במכולות מזנקת ונמלי חיפה והמפרץ רושמים גידול משמעותי בפריקה ● והאם הביקור של מאסק יקדם רכב אוטונומי בישראל? ● השבוע בענף הרכב

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

מוריס קאהן. 1930-2026 / צילום: תמר מצפי

יזם כושל בתחילת הדרך, חלוץ הייטק ופילנתרופ: פרידה ממוריס קאהן

מוריס קאהן שהלך לעולמו בגיל 96, נטל חלק פעיל בתעשייה, שהפכה ברבות הימים להייטק הישראלי ● קבוצת עורק שהיה ממייסדיה, אחראית למיזם "דפי זהב" ולהקמת אמדוקס ● את מרבית הונו עשה עם הנפקת אמדוקס, ומאז תרם רבות לפעילות פילנתרופית