גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד גלובס-פרומתאוס צנח ב-7.4% ביוני על רקע החולשה בשווקים

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54% ● למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות

נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק
נובה בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

מדד גלובס-פרומתאוס שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט נחתך בשיעור של 7.4% בחודש יוני האחרון. באותה התקופה, מדד נאסד"ק ירד ב-8.7%, בעוד שמדד ת"א 125 ירד כמחצית מכך, בשיעור של 4.1%.

למרות הירידות הנמשכות בשווקים, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ממשיך להפתיע ולשמור על יציבות: ביוני הוא עלה ב-1%, בשונה ממדד נאסד"ק ביו-טכנולוגיה שאיבד מערכו כ-8.2%. מדד ת"א ביומד נחלש ביוני ב-4.8%.

חברת המדיקל שהציגה את העלייה הגבוהה ביותר ביוני היא יורוג'ן פארמה, שמנייתה נסקה ב-54%. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שיורוג'ן היא חברת ביו-טכנולוגיה המתמקדת בפיתוח טיפולים חדשניים למחלת הסרטן ומחלות מתחום האורולוגיה, אורו-אונקולוגיה, ואימונולוגיה. החברה מציעה טיפולים באמצעות RTGel, טכנולוגיה מבוססת הידרוג'ל בשחרור ממושך, שהופכת את הטיפול המקומי ליעיל יותר, ומשפרת את ביצועי הטיפולים של תרופות קיימות.

לחברה הסכם רישיון עם אלרגן לפיתוח שימוש, מכירה, ויבוא של מוצרים פרמצבטיים המכילים RTGel, וכן של מוצרים מסוג Agenus לטיפול בסרטן אורותליאלי. נוסף על כך, ליורוג'ן הסכם שיתוף פעולה מחקרי עם MD Anderson לקידום טיפול מחקרי בסרטן אורותליאלי בדרגה גבוהה.

במהלך יוני השתתפה יורוג'ן פארמה בוועידת בריאות בה הציגה את ביצועי מוצריה בניסויים הקליניים ותיארה את אבני הדרך לעתיד. למרות ירידה בהכנסות הרבעוניות, החברה דיווחה על צמיחה רבעונית של 10% במספר המטופלים המבקשים לנסות את מוצר הדגל שלה. יורוג'ן הציגה נתונים שממדגם של 100 אורולוגים, 96% דיווחו שישתמשו במוצר תוך שנתיים מקבלת אישור FDA, מה שעתיד לקרות בהתאם לדיווחי החברה ב-2024.

 

ירידות במניות הטכנולוגיה

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד 5.3% ביוני, כאשר מדד ההשוואה ת"א טכנולוגיה ירד ב-2.4%. לעומת זאת, מדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד בשיעור משמעותי יותר של 11.3% בחודש האחרון. החברה שהראתה את העלייה החדה ביותר בתת המדד היא סרגון נטוורקס, שמנייתה טיפסה ב-45%.

סרגון מתמחה בפיתוח, ייצור, ושיווק פתרונות בתחום התקשורת האלחוטיות בפסי-רחב 5G ו-4G. החברה מציעה מגוון פתרונות Backhaul ו-Fronthaul, תוך שימוש בטכנולוגיית מיקרוגל וגלי מילימטר להעברת תעבורת טלקומוניקציה בין תחנות בסיס, וליבת הרשת של ספק השירות.

בפרומתאוס מסבירים שהסיבה העיקרית לעליית המניה היא שבסוף החודש, סרגון קיבלה מכתב מבעלת המניות Aviat Networks שהגישה הצעה אטרקטיבית לרכישת כל מניות החברה תמורת 2.80 דולר למניה, ואף הציעה לתת חלק מהתמורה במניות אביאט, במידה וסרגון תרצה לספק לבעלי מניותיה הזדמנות להשתתף בפוטנציאל האפסייד של החברה המשולבת. הצעה זו משקפת שווי של 230 מיליון דולר לסרגון , מה שהזניק את מחיר המניה ביותר מ-23% ביום אחד.

נובה: אפשר לצפות לרכישות נוספות

נובה היא אחת החברות הוותיקות במדד גלובס-פרומתאוס. החברה הונפקה בנאסד"ק עוד בשנת 2000 ומאז ביצעה שם מספר גיוסים נוספים, שהאחרון שבהם היה בסך 175 מיליון דולר באמצעות אג"ח להמרה ב-2020.

נובה מספקת פתרונות חומרה ותוכנה לביצוע מדידות בעת תהליך הייצור של שבבים. הכנסותיה בשנים 2016-2021 צמחו בשיעור שנתי ממוצע של 20%, כאשר ב-2021 בלבד ההכנסות צמחו ב-54.5%. מגמה זו ממשיכה אף השנה, כשההכנסות ברבעון הראשון היו בסך 134 מיליון דולר, לעומת 121 מיליון דולר ברבעון שקדם לו ו-84 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. לפי תחזית החברה, ברבעון השני הכנסותיה יהיו 133-141 מיליון דולר.

לפי הנהלת נובה, תוצאותיה הפיננסיות הן תולדה של אסטרטגיית הפעילות שלה כספקית לא רק של חומרה, בדומה לרוב השחקנים בשוק, אלא גם של תוכנה. אסטרטגיה זו מבדלת אותה מהמתחרים והופכת את הפתרון שלה לשלם ואיכותי יותר. יתר על כן, אספקת שירותי התוכנה יוצרת לחברה הכנסות חוזרות ועשויה לשפר את שיעורי הרווחיות, שכן ההכנסות מתוכנה אינן כרוכות בהוצאות ייצור גבוהות.

הביקוש למוצרי נובה מושפע באופן טבעי מפעילות יצרני השבבים ומהביקוש העולמי לשבבים ולפיכך, העלייה המשמעותית בביקוש לשבבים בשנתיים האחרונות תרמה גם היא לצמיחת החברה. בפרומתאוס מציינים כי הגידול העולמי בביקוש לשבבים נובע מצמיחת מגזרים טכנולוגיים שונים הזקוקים לשבבים לצורך תהליכי הייצור שלהם, ובהם: אוטומציה רובוטית, חישוב ענן, IoT תעשייתי, רכבים אוטונומיים, 5G, בינה מלאכותית ומציאות מדומה.

האנליסטים של פרומתאוס מסבירים כי יצרני השבבים אשר רוכשים מוצרי מדידה, הינם ברובם לקוחות שבויים. הדבר נובע מכך שיצרני השבבים נדרשים לבצע השקעה משמעותית על-מנת לבדוק, לבחור ולשלב ציוד קפיטלי בתוך קו הייצור שלהם. מערכות המדידה מפותחות במיוחד על מנת להתאים לדרישות המדידה בפס הייצור של היצרן, ומשמשות אותו עוד בשלבים המוקדמים של פיתוח תהליך הייצור, כשנה וחצי לפני הקמת קו הייצור בפועל. לפיכך, ברגע שצרכן בוחר ספק, יהיה לו תמריץ שלילי להחליף אותו, לבצע השקעה כספית נוספת ולעבור מחדש את כל התהליך המתואר לעיל. כתוצאה, שיעור נטישת הלקוחות בתחום נמוך.

לכן אסטרטגיית הצמיחה של נובה מתרכזת פחות בהגדלת נתח השוק הקיים ויותר בהגדלת גודל השוק הפוטנציאלי (TAM) באמצעות הרחבת מגוון הסגמנטים והטריטוריות בהן היא פועלת, וכן במיזוגים ורכישות. ואכן, בפרומתאוס מציינים כי נובה הוכיחה שהיא יודעת לצמוח לא רק אורגנית אלא גם באמצעות עסקאות מיזוגים ורכישות. בפרט, רכישת רברה ב-2015 תמורת כ-45 מיליון דולר הוכיחה את עצמה כאשר נובה זיהתה נכון את המוצר של רברה כמנוע צמיחה בתחום החדשני של מדידת הרכב החומרים בטרנזיסטורים תלת-ממדיים. השנה ביצעה נובה רכישה נוספת כששילמה 80 מיליון דולר במזומן (עם תמורה מותנית של 10 מיליון דולר נוספים) עבור אנקוסיס הגרמנית. אנקוסיס היא ספקית פתרונות ניטור וניתוח ההרכב הכימי של חומרים בתעשיית האלקטרוניקה ורכישתה על-ידי נובה נועדה להמשיך ולהרחיב את מגוון המוצרים של החברה וגודל השוק הפוטנציאלי שלה.

ראש מחלקת המחקר של פרומתאוס, אייל שבח, מדגיש שניתן לצפות לעסקאות נוספות מצד נובה שכן היא מחזיקה ב-341 מיליון דולר מזומן בקופה נכון לסוף הרבעון הראשון, ובנוסף, ביולי שעבר היא הכריזה על תכנית צמיחה אסטרטגית בשם "נובה 500" שאחד מעמודי התווך שלה הוא תקציב מיזוגים ורכישות בסך 300-350 מיליון דולר. לדברי החברה, גודל השוק הפוטנציאלי שלה צמח מחצי מיליארד דולר ב-2015 ל-2.2 מיליארד דולר ב-2022 והחברה כאמור רוצה להמשיך באותו הכיוון.

הרווח הגולמי של נובה עמד על 268 מיליון דולר ב- 12 החודשים שנסתיימו בסוף מרץ 2022, בהשוואה ל-237 מיליון דולר ב-2021 ו-153 מיליון דולר ב-2020. הרווח התפעולי היה 133 מיליון דולר ב-12 החודשים שנסתיימו במרץ האחרון, לעומת 113 מיליון דולר ב-2021 ו-56 מיליון דולר ב-2020. בפרומתאוס מציינים כי הרווחיות הגולמית נותרה יציבה למדי, בין 58%-59%, וצפויה להישאר ברמה זו בעתיד. הרווחיות התפעולית לעומת זאת גדלה מ-21% לכ-29% כאשר השינוי נובע בעיקר מירידה בשיעור הוצאות המחקר והפיתוח מתוך ההכנסות.

שבח מסכם כי עד כה נובה הצליחה להגדיל את פעילותה באמצעים אורגניים ובלתי אורגניים בצורה מרשימה ועל פי המהלכים העסקיים האחרונים שלה ניתן רק לחזות שמגמה זו צפויה להימשך. גם שוק ההון, לדבריו, מאמין בחברה ובהתאם מחיר המניה המתואם שלה עלה ב- 5 השנים האחרונות מ-22.5 דולר ב-2017 עד ל-88.5 דולר נכון לסוף חודש יוני 2022 (לאחר ירידה של 17% במניה בחודש שעבר).

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

וואטסאפ / צילום: Shutterstock

האם הסכמה בוואטסאפ על מחיר הדירה נחשבת להסכם מחייב?

לאחר שהסכימו על מחיר בהודעת וואטסאפ, נסוג המוכר מהעסקה, מתוך תקווה לקבל תמורה גבוהה יותר ● ביהמ"ש קבע כי ההסכם לא היה מחייב, אך פסק פיצוי לרוכש

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מקום שני אחרי ארה"ב: האם ישראל הופכת למעצמת דיפ טק?

הם מפתחים שבבים, מחשוב קוונטי ותרופות מצילות חיים, ולא מחפשים אקזיט מהיר ● מנכ"לית לאומיטק, מיה אייזן צפריר, מסבירה מדוע הטכנולוגיה העמוקה מצליחה לצמוח דווקא כשהשוק מהסס, ואיך קורה שחברות בתחום שורדות פי שניים יותר מסטארט-אפים רגילים

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

גרמניה מרחיבה את עסקת הרכישה של מערכות חץ ב-3.1 מיליארד דולר נוספים

משרד הביטחון הודיע כי הבונדסטאג הגרמני אישר את הרחבת העסקה למכירת מערכת "חץ 3" הישראלית לגרמניה, כפי שנחשף בגלובס ● עסקת החץ צפויה להסתכם בלמעלה מ-6.7 מיליארד דולר ולהיות הגבוהה ביותר בתולדות מדינת ישראל

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

ועדת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: צמצום סמכויות נשיא העליון וביטול נבחרת הדירקטורים

הכנסת אישרה בקריאה טרומית שורת הצעות חוק שהקואליציה קידמה ● בין ההצעות: העברת סמכות שיבוץ ההרכבים בבג"ץ מידי נשיא העליון לתוכנת מחשב וקיום בחינות לשופטים במשפט עברי ● בחזית החברות הממשלתיות: מינוי דירקטורים שאינם עומדים בתנאי הסף וכן צמצום האיסור על זיקה פוליטית בקרב בכירי החברות

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

הדמיה של קמפוס אנבידיה העתידי בקריית טבעון / הדמיה: באדיבות אנבידיה

"ישראל הפכה לבית השני שלנו": מנכ"ל אנבידיה מאשר כי יוקם קמפוס ענק בקריית טבעון

בהמשך לחשיפת גלובס, אנבידיה מאשרת כי תקים בקריית טבעון קמפוס על 90 דונם שתרכוש מרמ"י, אשר יהפוך אותה למעסיק הפרטי הגדול במדינה ● הענקית מבקשת להקיף אותו באזורי מסחר ומסעדות ולהשקיע בטיפוח שטחים ירוקים, וכמו כן נוכחותה צפויה לחייב חיזוק של תשתיות האנרגיה והתחבורה באזור ● האכלוס הראשוני: רק בעוד כשש שנים

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה בסלייס ואסף גולדברג, מנכ''ל סלייס לשעבר / איור: גיל ג'יבלי

תביעת ענק חושפת את השיטה בפרשת ההונאה בסלייס

תביעה בסכום של כמיליארד שקל שהגיש המנהל המורשה בסלייס נגד בעל השליטה ונושאי המשרה לשעבר, חושפת את שיטת העבודה בחברת הגמל הקורסת - מחסכונות שעברו לקרנות עלומות ועד מנהלים שלא עשו דבר ● בעל השליטה: "הטענות יתבררו כלא נכונות"

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל