גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הוביל הנאום הביקורתי של מייסד עליבאבא לסגירת מרכז הפיתוח בישראל

באוקטובר 2020 נשא מייסד עליבאבא נאום ביקורתי על הרגולטורים בסין ועורר קמפיין ממשלתי נגד החברה ● קמפיין זה, בשילוב התחרות בשוק האונליין, חייבו את עליבאבא לבצע קיצוצים, וגם העובדים בת"א שילמו את המחיר ● מתנתקים מההייטק הסיני - כתבה ראשונה בסדרה

ג'ק מא, מייסד עליבאבא / צילום: Associated Press, Mark Lennihan
ג'ק מא, מייסד עליבאבא / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

 

ביום ראשון שעבר עלו כ-40 עובדי מרכז המחקר הישראלי של ענקית האינטרנט הסינית עליבאבא לשיחת זום. מהצד השני המתין המנהל הסיני של המרכז, שקיבל את התפקיד לאחר פרישת המנהלת הישראלית, פרופ’ ליהי צלניק-מנור בשנה שעברה. הוא הנחית עליהם בשורה קשה: המרכז בתל אביב ייסגר עד ל-7 ביולי וכל עובדיו יפוטרו.

זאת הייתה הודעה מפתיעה עבור חלק גדול מהעובדים הישראלים. הם עדיין ציפו להשלמת איוש של שורת תפקידי ניהול בכירים שהתפנו, כולל תפקיד מנהל המרכז. הם ממש לא ציפו לכך שהמרכז ייסגר דווקא עכשיו, כשהוא תפס תפקיד חשוב בפרויקט דגל של עליבאבא.

המרכז הישראלי של עליבאבא, שקם בסוף 2017 בעקבות רכישת הסטארט-אפ הישראלי ויז’ואליד (Visualead), לקח חלק משמעותי בפיתוח "עלי יון פאן" (AliYunPan) - שירות לאחסון קבצים בענן שהושק אשתקד בסין. בישראל פיתחו את האלגוריתמים לראייה ממוחשבת שאפשרו למשתמשים לשלוף תמונות, סרטונים ומסמכים מהמאגר לפי מילות חיפוש וקריטריונים אחרים. כעת, האחריות על פיתוח זה תעבור לצוותים בסין.

לדברי מנהל שנכח באותה שיחת זום, הסברים לסגירה של המרכז הישראלי לא ממש ניתנו, אבל רבים מהעובדים יכלו לנחש אותם לבד. אחרי שנים ארוכות של שגשוג, עליבאבא רושמת בשנה האחרונה נסיגה משמעותית בתוצאותיה הכספיות. כדי להסתגל למציאות החדשה, החברה נמצאת בתהליך מסיבי של קיצוץ במצבת העובדים ולפי פרסום מוקדם יותר השנה הפיטורים עלולים להגיע ל-80 אלף עובדים, שליש מכוח האדם בחברה. סגירת המרכז הישראלי היא רק חלק קטן מהצמצום בעליבאבא.

 

קרא תיגר על הממשל, וסיבך את החברה

אם רוצים להתחקות אחרי שרשרת הנסיבות שהובילה לסגירת מרכז הפיתוח של עליבאבא בארץ, שהעסיק בשיאו כ-60 עובדי מחקר ופיתוח, צריך לחזור כמעט שנתיים אחורה, לאוקטובר 2020. אז נשא מייסד החברה האגדי ג’ק מא נאום ביקורתי נגד הרגולציה הפיננסית המיושנת בסין. אותו נאום, שנתפס כקריאת תיגר על הממשל הסיני, גרר קמפיין ממשלתי נרחב נגד ענקיות הטכנולוגיה המקומיות, שפגע בתוצאותיהן הכספיות. עליבאבא הייתה הנפגעת העיקרית.

באוקטובר 2020 הייתה עליבאבא בשיא פריחתה עם שווי שוק של כ-840 מיליארד דולר. אלא שאחרי שג'ק מא פתח פה על הרגולטורים, נשיא סין בכבודו ובעצמו הורה על ביטול בדקה ה-90 של הנפקת הענק המתוכננת של אנט גרופ, זרוע הפיננסים של עליבאבא. מאז מחקה מניית עליבאבא כ-60% מערכה והחברה נסחרת כיום לפי שווי של 310 מיליארד דולר בלבד.

העונש שקיבלה החברה מהממשל הגיע בערוצים שונים. בשנה שעברה ספגה עליבאבא את הקנס הגדול ביותר בתולדותיה, כששילמה 2.8 מיליארד דולר לאחר שחייבה סוחרים עצמאיים לעבוד באקסקלוסיביות איתה ולא לפרסם מוצרים אצל מתחרים.

 

אחרי הקנס, פרסמו הרגולטורים השונים בסין תקנות שונות שפגעו בחברה. כך למשל דרשו הרגולטורים מאפליקציית משלוחי המזון Ele.me, אותה רכשה עליבאבא ב-9.5 מיליארד דולר, להוריד את התעריפים שהיא גובה ממסעדות.

נוסף על כך, בשנים האחרונות גברה משמעותית התחרות איתה מתמודדת עליבאבא בזירת המסחר המקוון בסין, מקור ההכנסה העיקרי שלה. תחרות זו הגיעה גם מכיוונים לא צפויים כמו חברת בייטדאנס, מפתחת אפליקציית טיקטוק, שמשלבת בין סרטונים קצרים ולייב-סטרימינג לקניות אונליין בסין. במקביל, האטה הצמיחה של המגזר הקמעונאי כולו בסין עקב סגרי הקורונה הממושכים שנועדו לעצור את התפשטות האומיקרון.

הרבעון החלש ביותר מאז הונפקה

בעליבאבא פעלו מראש כדי לנסות לגוון את ההכנסות ולהפחית את התלות של החברה במכירות באינטרנט. הם ניסו לעשות זאת דרך כניסה לתחומים חדשים כמו מחשוב הענן, ממש כמו שאמזון עשתה במערב.

אלא שגם פה הכנסת החברה לרשימה השחורה של השלטונות גרמה לגופים ממשלתיים לבחור בשירותי הענן של חברות מקושרות יותר פוליטית כמו וואווי, או של ספקי טלקום בבעלות המדינה, על פני עליבאבא. כתוצאה מכך בחודשים ינואר-מרץ השנה צמחה חטיבת הענן של עליבאבא ב-12% בלבד, בהשוואה לצמיחה שנתית של 50% ב-2021.

החודשים ינואר-מרץ השנה היו באופן כללי הרבעון החלש ביותר של עליבאבא מאז הונפקה בניו יורק אי שם ב-2014. הכנסות החברה גדלו בחודשים אלו ב-9% בלבד, לעומת הצמיחה הדו-ספרתית שמציגה בדרך כלל החברה. ההפסד של עליבאבא זינק בינואר-מרץ ל-2.5 מיליארד דולר, לעומת הפסד של 836 מיליון דולר ברבעון המקביל.

עובדים במרכז הפיתוח הישראלי של עליבאבא מספרים כי הצרות והבעיות איתן התמודד התאגיד בסין לא הורגשו במשרדי המרכז במגדלי עזריאלי בתל אביב, וגם כאשר בעליבאבא החליטו על הקפאת גיוסים, בתל אביב המשיכו לאייש משרות. אלא שבסופו של דבר צרות אלו הגיעו גם לכאן.

"לא המילה האחרונה של עליבאבא בישראל"

כבר באפריל פרסמה העיתונות הסינית כי דאמו אקדמי (DAMO Academy), גוף המחקר המיוחד של עליבאבא אליו משתייך המרכז הישראלי, צפוי לפטר כשליש מכוח האדם בו. דאמו אקדמי הוקם ב-2017 ובאותה העת הבטיחה עליבאבא להשקיע בו 15.6 מיליארד דולר בתוך שלוש שנים. מלבד ישראל, מפעילה דאמו אקדמי מרכזי פיתוח גם בסין, סינגפור וארה"ב.

דאמו אקדמי כבר השיקה מספר מוצרים משמעותיים. בפברואר 2020, בימים הראשונים של הקורונה, פיתח המרכז מערכת מבוססת בינה מלאכותית לזיהוי חולי קורונה מצילומי CT. ביום הרווקים, חג הקניות הגדול של עליבאבא ב-2020, השתמשה החברה במנגנון האוטומטי שפותח בדאמו אקדמי כדי לתרגם בזמן אמת שידורי לייב-סטרימינג לשפות נוספות. ועדיין החרב הונפה גם עליו.

"המצב בסין מאתגר וזה מחייב את עליבאבא לרכז כוחות ולקבל החלטות קשות", אומר גורם שמכיר את החברה מקרוב. "המרכז הישראלי היה יקר מאוד ובתקופה הנוכחית זה אולי פחות התאים לארגון והם העדיפו להעביר את העבודה לסין, שם עלויות כוח האדם נמוכות יותר. זה לא אומר שעליבאבא אמרה את המילה האחרונה בישראל. גם בניו יורק היה לעליבאבא מרכז פיתוח שנסגר בתקופה מסוימת ואחר כך נפתח מחדש. עליבאבא זאת חברה שרואה בשינויים ערך מרכזי".

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון