גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הדומינו בשוק הקריפטו מתרחב, ומאיים לגבות קורבנות נוספים

הטלטלות בענף הנכסים הדיגיטליים החריפו בשבועות האחרונים, והביאו עימן הפסדי ענק במטבעות הקריפטו ● הנפילות הללו הולכות ונוגסות במאזנים הפיננסיים של החברות בתעשייה - שחלקן עשויות להגיע בקרוב אל סף פשיטת רגל

אפליקציית VOYAGER / צילום: Shutterstock
אפליקציית VOYAGER / צילום: Shutterstock

הטלטלות בענף הנכסים הדיגיטליים החמירו בשבועות האחרונים. ההפסדים במטבעות קריפטו פערו חורים בדוחות הרווח וההפסד, והביאו כמה חברות אל סף פשיטת רגל.

לאחר ששני מטבעות קריפטוגרפיים קרסו, ומחקו במאי ערך של מיליארדי דולרים, בית הלוואות מאיי הבתולה הבריטיים הורה השבוע לקרן גידור ששרדה כמה ירידות בקריפטו לממש את הנכסים. פלטפורמה אחרת שקרן הגידור הזו היא אחת מהמשקיעות בה, הגבילה את סכום המשיכה, בזמן שהיא מנסה להבין עד כמה הבעיות של קרן הגידור ישפיעו על הנזילות שלה.

כמה שחקנים בקריפטו ביססו קשרים פיננסיים בכל רחבי השוק, והוסיפו לסיכון בכך שלוו והלוו נכסים דיגיטליים ביניהם, ולפחות חברה אחת המעניקה הלוואות, צלזיוס, הסתמכה על משיכה מעירבונות על מנת לתת הלוואות בעצמה.

"הכול מאוד קשור אחד לשני; זה לא היה המצב ב־2018", אמר כריס בנדיסקן, מנהל מחקר בחברת ניהול הנכסים מלונדון CoinShares, בהתייחסות לירידה קודמת בשוק הקריפטו.

בעוד שבקריפטו בעיות אלה חדשות, בעולם הפיננסי המסורתי הן ידועות ומוכרות. בזמן המשבר הפיננסי של 2007-2008, נוהלי ההלוואות של בנקים כללו משכון של נכסים - שימוש בעירבונות על מנת ללוות עוד כסף - והותירו בנקים ללא נזילות. בתקופה שלאחר המשבר, רגולטורים הידקו את הפיקוח.

מחירי נכסים דיגיטליים ירדו באופן דרמטי לצד הימורים ספקולטיביים אחרים בתגובה לצעד של הפדרל ריזרב להעלות את שיעורי הריבית. כאב הראש של תחום הקריפטו גדל במאי, כשהמטבע היציב טרה (TerraUSD) ניתק מההיצמדות שלו לדולר וגרר את הערך של מטבע קשור, לונה (Luna), למצולות. בדרך למטה נמחקו 40 מיליארד דולר.

משקיעים קיבלו טעימה מהאפקטים של מעורבות השקעות קריפטו אלה באלה כשמכירת בזק של הנכסים שתמכו במטבע היציב טרה גרמה ירידה של כמעט 10,000 דולר במחיר של יחידת ביטקוין, לערך של כ־30 אלף דולר.

הבעיות שניצבו מול Three Arrows Capital, קרן הגידור שקיבלה הוראה להתממש לאחר שהייתה מושקעת מאוד בלונה, גלשו גם לבורסת הקריפטו Voyager Digital בשבוע האחרון. ביום שישי הודיעה Voyager שהיא משהה באופן זמני את המסחר, ההפקדות, המשיכות וההטבות ללקוחות נאמנים.

הבורסה הוציאה לקרן Three Arrows מוקדם יותר הודעה על חדלות פירעון, בגלל שהקרן לכאורה כשלה בהחזר הלוואה של 15,250 יחידות ביטקוין ו־350 מיליון דולר ב־USD Coin, אחד המטבעות היציבים (stablecoin). ההלוואה שווה כ־646 מיליון דולר על בסיס המחיר הנוכחי של ביטקוין, 19,400 דולר. מניות Voyager, שנסחרות בבורסה של טורונטו, ירדו השנה ביותר מ־96%. ביום שישי, המפרקים של Three Arrows ביקשו מבית משפט העוסק בפשיטות רגל בניו יורק לעסוק במקרה מאיי הבתולה הבריטיים כדי לאפשר להם לנהל את הנכסים בתוך ארה"ב.

הבעיות הפיננסיות של Three Arrows השפיעו על החברות הקטנות יותר במעגל שלה. חברת המסחר מהונג קונג 8 Blocks Capital אמרה ש־Three Arrows הפסיקה לתקשר איתה לאחר שלכאורה הקצתה באופן לא ראוי מיליון דולר בהון של החברה מהונג קונג. Kyber Network, פרויקט של ביזור פיננסי, הודיע ש"חלק קטן מההון שלו" היה אצל קרן הגידור, והוסיף שהיא לא עונה לניסיונות שלו ליצור קשר.

ב־Three Arrows לא הגיבו לבקשות תגובה.

קריאות מחודשות לקונגרס להעברת חוקים

תחום הקריפטו עדיין מתקיים ברובו ללא רגולציה, ויש מעט חוקים פדרליים הנוגעים ישירות לקריפטו. כמו כן, רשות ניירות ערך (SEC) בוחרת לעסוק במקרים נגד חברות אינדיבידואליות על בסיס אד הוק. הצמיחה בתעשייה - שהייתה שווה יותר מ־3 טריליון דולר בשיאה בשנה שעברה - עברה את יכולת הרגולטורים להדביק אותה, כך אומרים אנליסטים. ההתרסקות של המטבע טרה הביאה לקריאות מחודשות לקונגרס להעביר חוקים הנוגעים לתחום הקריפטו.

בלי בנק מרכזי שיבלע נכסים לא נזילים ויבלום הדבקה מפירמה לפירמה, תחום הקריפטו נוהג לפי ספר הכללים של נכסים מסורתיים. בורסת הקריפטו FTX, בהובלת סם בנקמן־פריד, הגיעה להסכם עם בית הלוואות הקריפטו BlockFi Inc הכולל אשראי של 400 מיליון דולר, ואופציה ש־FTX תרכוש את BlockFi תמורת 240 מיליון דולר. מנכ"ל BlockFi, זאק פרינס, כתב בטוויטר ביום שישי שאירועי השוק הקשורים לצלזיוס ול־Three Arrows השפיעו על החברה באופן שלילי.

ב־BlockFi אמרו שחוו הפסדים בגובה כ־80 מיליון דולר בגלל החשיפה (דרך הלוואה) לקרן הגידור.

ביוני, החברה השנייה של בנקמן־פריד, Alameda Research, נתנה שני קווי אשראי, אחד בשווי 200 מיליון דולר ואחד נוסף בגובה 15 אלף ביטקוין, ל־Voyager. חברת Alameda רכשה נתח בשווי 35 מיליון דולר ב־Voyager במאי.

הצרות של שוק הקריפטו מזכירות את הפעולות של שני מוסדות פיננסיים בזמנים קודמים של אי שקט. ג'יי.פי מורגן התערב פעמיים כדי למנוע התמוטטות כלכלית, לפני שהפדרל ריזרב נוצר ב־1913. יותר לאחרונה, ב־2008, וורן באפט עזר להחזיק בחיים את קבוצת גולדמן זאקס ואת ג'נרל אלקטריק.

עליית המינוף התפוצצה עם קריסת TerraUSD

הבעיות של שוק הקריפטו עלולות להיות רק קצה הקרחון. Three Arrows, לווה גדולה במערכת, ראתה איך הפוזיציות הממונפות שלה ממומשות על ידי בורסות, כולל BotMEX ו־Deribit, לאחר שלא עמדה בדרישות ההון. מדובר בדרישות של מלווים למינוף נוסף מצד הלווים לגיבוי ההלוואות, והן סחפו את תעשיית המסחר בקריפטו במקביל לכך שהערך של מטבעות קריפטו מרכזיים צנח יחד עם המכירות הגדולות בשוק באופן כללי.

משקיע הקריפטו מייק נובוגראץ, שהימר באופן כבד על לונה לפני שהמטבע קרס, מצא קווים מקבילים בין ההתמוטטות בתחום הקריפטו בימים אלה, המונעת על ידי מינוף, ובין ההתפוצצות של Long-Term Capital Management ב־1998, קרן גידור ממונפת מאוד שהקריסה שלה עוררה חשש שתדביק את כל המערכת הפיננסית.

עליית המינוף בקריפטו צומחת כבר שנים והתפוצצה עם קריסתם של TerraUSD ושל בנק-מדומה אחד הקשור אליו, שהציע למחזיקי המטבע היציב הזה ריבית של כמעט 20% אם יפקידו בו את כספיהם, כך אמרה קייטלין לונג, מנכ"לית Custodia Bank, ששואף לספק משמורת ושירותי בנקאות דיגיטליים אחרים למשקיעים מוסדיים.

חברות קריפטו החלו לקחת יותר מינוף לאחר האישור של Grayscale Bitcoin Trust ב־2013. הנאמנות הזו במשך שנים הייתה אחת מכמה השקעות בודדות בביטקוין שמשקיעים ממוצעים יכלו לפנות אליה בבורסה או דרך חשבונות פנסיה. בגלל זה, הערך שלה נסחר פעמים רבות הרבה יותר גבוה מהערך של ביטקוין בשוק הספוט, וכך הרשה למשקיעים להרוויח מהפער. Three Arrows החזיקה כ־6.1% מהמניות של הנאמנות בסוף 2020, על פי דיווח ל־SEC.

המסחר הזה היה כל כך מוצלח שמשקיעים ראו אותו כחף מסיכונים, אמרה לונג. כשנעשה פחות רווחי, בגלל שמוצרים מתחרים נכנסו לשוק, החלו משקיעים לסחור בשווקים עתידיים של הביטקוין, והעריכו שהמחיר יעלה עוד יותר. וכשזה התייבש, פנו לפלטפורמות המייצרות תשואה.

"כל המינוף הזה זרם ממה שהיה בטוח לדברים הפחות בטוחים", אמרה לונג. "עם כל אחת מהמגמות הגדולות האלה, הסיכונים לסוחרים העוסקים במינוף נעשה גדול יותר".

החשבונות הוקפאו, המשיכות נעצרו

משקיעי קריפטו מתכוננים לצרות נוספות. צלזיוס הקפיאה את חשבונות הלקוחות ביוני, ובית הלוואות הקריפטו Babel Finance ובורסת החוזים העתידיים CoinFLEX עצרו את כל המשיכות של הלקוחות. Babel Finance אמרה שהגיעה להסכמים ראשוניים על תקופת ההחזר של חלק מהחובות, אבל לא החלה מחדש במשיכות. CoinFLEX מוציאה 47 מיליון דולר ממטבע נוסף, בתקווה שתתחיל מחדש משיכות של לקוחות לאחר שלקוח אחד גדול שלה עבר ל"נכסיות שלילית".

אל מול האי-ודאות, כמה בתי הלוואות בקריפטו החלו לבקש בחזרה הלוואות מלווים גדולים על מנת לבדוק את בריאותם הפיננסית, בזמן שאחרים החמירו את הגישה למוצרי ההלוואות שלהם.

"יש מחסור בהיצע כשחברות כמו צלזיוס הפסיקו את המשיכות, ויש להן כמות קטנה יותר של נכסים להלוות", אמר אדם רידס, מנכ"ל בית הלוואות הקריפטו Ledn. "עושות שוק רבות שנהגו ללוות כסף מפלטפורמות כאלה מחפשות עכשיו אלטרנטיבה".

לעת עתה, מנהלים בכירים בתעשייה, מקווים שהמשבר הנוכחי הוא חזרה של "חורף הקריפטו" של 2018, שבמהלכו השחקנים הרעים שגרמו לניפוח ולהתפוצצות של הנפקות של מטבעות, נשטפו החוצה מהשוק, וכתוצאה מזה המערכת כולה התחזקה.

"בדיוק כמו ששטפנו החוצה מהתעשייה את כל הקצף של הנפקות מטבעות בשוק השורי האחרון, בסיבוב הזה כל המינוף נשטף החוצה", אמרה לונג.

עוד כתבות

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

מערכת ההגנה האווירית חץ 3 של התעשייה האווירית תחל לפעול באופן חלקי כבר השבוע בברלין ותספק לגרמניה הגנה מול טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה ● "באירופה יש צורך אקוטי במערכות כאלו", אומרים בתעשיות המקומיות ● אילו עוד עסקאות בדרך?

החיסכון של סלקום מעמלות המדיה נחשף: כ-25% מהתקציב

מדיניות עבודת השיווק והפרסום החדשה של סלקום מצביעה על צוותים עצמאיים שילוו את מותגי קבוצת התקשורת ● בכך, סלקום למעשה מוציאה מהמשוואה את עמלות המדיה המקובלות בענף הפרסום, מה שיחסוך לחברה כ-10 מיליון שקל בשנה

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

כמו משחקי הדיונון: הסוחרים מאחורי אחת התופעות הבולטות בוול סטריט

נוכח הזינוק החד בהשקעות מסוכנות של משקיעי הריטייל בדרום קוריאה במניות מם ותעודות סל ממונפות בארה"ב, רשות ניירות הערך בסיאול מחמירה את הפיקוח ● החל מדצמבר יידרשו משקיעי ריטייל לעבור קורסים וסימולציות בעקבות חשש להחרפת התנודתיות בוול סטריט והסיכונים לכלכלה המקומית

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

ממשלת איטליה רוצה בעלות על הזהב במדינה, ועלולה לטלטל את האירו

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: תמר מצפי

3.5 מיליארד דולר: ישראל ויוון מתקרבות לסגירת עסקת ענק

ישראל ויוון מתקרבות לסגירת עסקת ענק, של מכירת שלוש מערכות הגנה אווירית ישראליות, הצפויות להשתלב למערך מחודש לצד פטריוט ● "יש התעצמות ברכישת מערכות הגנה אווירית. ההתעניינות לא מסתכמת רק ביוון", מסר לגלובס בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

רוצה להתחרות בשכ"ד: מגוריט תחלק דיבידנד כל חודש החל משנה הבאה

קרן הריט למגורים תחל לחלק מהשנה הבאה לבעלי המניות דיבידנד מדי חודש, במטרה להציע אלטרנטיבה להשקעה בדירה ● הקרן צופה כי תחלק בעוד כשלוש שנים סכום של כ-86 מיליון שקל בשנה

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי ייהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק של חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות, חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

עופר ינאי / צילום: ליאב פישל

עופר ינאי לאחר ביצור השליטה בנופר: "לוקח צעד אחורה בהפועל ת"א"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית נופר השלים מהלך להגדלת החזקותיו באמצעות לאומי פרטנרס: "עסקה שמפגישה אותי עם נזילות" ● ינאי, שגם מחזיק בהפועל ת"א בכדורסל, מציין כעת כי ייקח צעד אחורה בניהול הקבוצה

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-cvc

מייסדי Moonshot - מימין: פרד סימון, הילה חדד חמלניק, שחר בהירי. / צילום: Moonshot

הסטארט-אפ של מנכ"לית משרד המדע לשעבר: "מעליות" לחלל

משגר חלליות אלקטרו-מגנטי הבנוי בתצורה של מסילת רכבת המזדקרת לשמיים: זהו המוצר אותו מפתחת חברת הסטארט-אפ הישראלית Moonshot שהקימה הילה חדד-חמלניק, בעברה מנכ"לית משרד המדע, יחד עם פרד סימון, ממייסדי ג'ייפרוג, ושחר בהירי