גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הדומינו בשוק הקריפטו מתרחב, ומאיים לגבות קורבנות נוספים

הטלטלות בענף הנכסים הדיגיטליים החריפו בשבועות האחרונים, והביאו עימן הפסדי ענק במטבעות הקריפטו ● הנפילות הללו הולכות ונוגסות במאזנים הפיננסיים של החברות בתעשייה - שחלקן עשויות להגיע בקרוב אל סף פשיטת רגל

אפליקציית VOYAGER / צילום: Shutterstock
אפליקציית VOYAGER / צילום: Shutterstock

הטלטלות בענף הנכסים הדיגיטליים החמירו בשבועות האחרונים. ההפסדים במטבעות קריפטו פערו חורים בדוחות הרווח וההפסד, והביאו כמה חברות אל סף פשיטת רגל.

לאחר ששני מטבעות קריפטוגרפיים קרסו, ומחקו במאי ערך של מיליארדי דולרים, בית הלוואות מאיי הבתולה הבריטיים הורה השבוע לקרן גידור ששרדה כמה ירידות בקריפטו לממש את הנכסים. פלטפורמה אחרת שקרן הגידור הזו היא אחת מהמשקיעות בה, הגבילה את סכום המשיכה, בזמן שהיא מנסה להבין עד כמה הבעיות של קרן הגידור ישפיעו על הנזילות שלה.

כמה שחקנים בקריפטו ביססו קשרים פיננסיים בכל רחבי השוק, והוסיפו לסיכון בכך שלוו והלוו נכסים דיגיטליים ביניהם, ולפחות חברה אחת המעניקה הלוואות, צלזיוס, הסתמכה על משיכה מעירבונות על מנת לתת הלוואות בעצמה.

"הכול מאוד קשור אחד לשני; זה לא היה המצב ב־2018", אמר כריס בנדיסקן, מנהל מחקר בחברת ניהול הנכסים מלונדון CoinShares, בהתייחסות לירידה קודמת בשוק הקריפטו.

בעוד שבקריפטו בעיות אלה חדשות, בעולם הפיננסי המסורתי הן ידועות ומוכרות. בזמן המשבר הפיננסי של 2007-2008, נוהלי ההלוואות של בנקים כללו משכון של נכסים - שימוש בעירבונות על מנת ללוות עוד כסף - והותירו בנקים ללא נזילות. בתקופה שלאחר המשבר, רגולטורים הידקו את הפיקוח.

מחירי נכסים דיגיטליים ירדו באופן דרמטי לצד הימורים ספקולטיביים אחרים בתגובה לצעד של הפדרל ריזרב להעלות את שיעורי הריבית. כאב הראש של תחום הקריפטו גדל במאי, כשהמטבע היציב טרה (TerraUSD) ניתק מההיצמדות שלו לדולר וגרר את הערך של מטבע קשור, לונה (Luna), למצולות. בדרך למטה נמחקו 40 מיליארד דולר.

משקיעים קיבלו טעימה מהאפקטים של מעורבות השקעות קריפטו אלה באלה כשמכירת בזק של הנכסים שתמכו במטבע היציב טרה גרמה ירידה של כמעט 10,000 דולר במחיר של יחידת ביטקוין, לערך של כ־30 אלף דולר.

הבעיות שניצבו מול Three Arrows Capital, קרן הגידור שקיבלה הוראה להתממש לאחר שהייתה מושקעת מאוד בלונה, גלשו גם לבורסת הקריפטו Voyager Digital בשבוע האחרון. ביום שישי הודיעה Voyager שהיא משהה באופן זמני את המסחר, ההפקדות, המשיכות וההטבות ללקוחות נאמנים.

הבורסה הוציאה לקרן Three Arrows מוקדם יותר הודעה על חדלות פירעון, בגלל שהקרן לכאורה כשלה בהחזר הלוואה של 15,250 יחידות ביטקוין ו־350 מיליון דולר ב־USD Coin, אחד המטבעות היציבים (stablecoin). ההלוואה שווה כ־646 מיליון דולר על בסיס המחיר הנוכחי של ביטקוין, 19,400 דולר. מניות Voyager, שנסחרות בבורסה של טורונטו, ירדו השנה ביותר מ־96%. ביום שישי, המפרקים של Three Arrows ביקשו מבית משפט העוסק בפשיטות רגל בניו יורק לעסוק במקרה מאיי הבתולה הבריטיים כדי לאפשר להם לנהל את הנכסים בתוך ארה"ב.

הבעיות הפיננסיות של Three Arrows השפיעו על החברות הקטנות יותר במעגל שלה. חברת המסחר מהונג קונג 8 Blocks Capital אמרה ש־Three Arrows הפסיקה לתקשר איתה לאחר שלכאורה הקצתה באופן לא ראוי מיליון דולר בהון של החברה מהונג קונג. Kyber Network, פרויקט של ביזור פיננסי, הודיע ש"חלק קטן מההון שלו" היה אצל קרן הגידור, והוסיף שהיא לא עונה לניסיונות שלו ליצור קשר.

ב־Three Arrows לא הגיבו לבקשות תגובה.

קריאות מחודשות לקונגרס להעברת חוקים

תחום הקריפטו עדיין מתקיים ברובו ללא רגולציה, ויש מעט חוקים פדרליים הנוגעים ישירות לקריפטו. כמו כן, רשות ניירות ערך (SEC) בוחרת לעסוק במקרים נגד חברות אינדיבידואליות על בסיס אד הוק. הצמיחה בתעשייה - שהייתה שווה יותר מ־3 טריליון דולר בשיאה בשנה שעברה - עברה את יכולת הרגולטורים להדביק אותה, כך אומרים אנליסטים. ההתרסקות של המטבע טרה הביאה לקריאות מחודשות לקונגרס להעביר חוקים הנוגעים לתחום הקריפטו.

בלי בנק מרכזי שיבלע נכסים לא נזילים ויבלום הדבקה מפירמה לפירמה, תחום הקריפטו נוהג לפי ספר הכללים של נכסים מסורתיים. בורסת הקריפטו FTX, בהובלת סם בנקמן־פריד, הגיעה להסכם עם בית הלוואות הקריפטו BlockFi Inc הכולל אשראי של 400 מיליון דולר, ואופציה ש־FTX תרכוש את BlockFi תמורת 240 מיליון דולר. מנכ"ל BlockFi, זאק פרינס, כתב בטוויטר ביום שישי שאירועי השוק הקשורים לצלזיוס ול־Three Arrows השפיעו על החברה באופן שלילי.

ב־BlockFi אמרו שחוו הפסדים בגובה כ־80 מיליון דולר בגלל החשיפה (דרך הלוואה) לקרן הגידור.

ביוני, החברה השנייה של בנקמן־פריד, Alameda Research, נתנה שני קווי אשראי, אחד בשווי 200 מיליון דולר ואחד נוסף בגובה 15 אלף ביטקוין, ל־Voyager. חברת Alameda רכשה נתח בשווי 35 מיליון דולר ב־Voyager במאי.

הצרות של שוק הקריפטו מזכירות את הפעולות של שני מוסדות פיננסיים בזמנים קודמים של אי שקט. ג'יי.פי מורגן התערב פעמיים כדי למנוע התמוטטות כלכלית, לפני שהפדרל ריזרב נוצר ב־1913. יותר לאחרונה, ב־2008, וורן באפט עזר להחזיק בחיים את קבוצת גולדמן זאקס ואת ג'נרל אלקטריק.

עליית המינוף התפוצצה עם קריסת TerraUSD

הבעיות של שוק הקריפטו עלולות להיות רק קצה הקרחון. Three Arrows, לווה גדולה במערכת, ראתה איך הפוזיציות הממונפות שלה ממומשות על ידי בורסות, כולל BotMEX ו־Deribit, לאחר שלא עמדה בדרישות ההון. מדובר בדרישות של מלווים למינוף נוסף מצד הלווים לגיבוי ההלוואות, והן סחפו את תעשיית המסחר בקריפטו במקביל לכך שהערך של מטבעות קריפטו מרכזיים צנח יחד עם המכירות הגדולות בשוק באופן כללי.

משקיע הקריפטו מייק נובוגראץ, שהימר באופן כבד על לונה לפני שהמטבע קרס, מצא קווים מקבילים בין ההתמוטטות בתחום הקריפטו בימים אלה, המונעת על ידי מינוף, ובין ההתפוצצות של Long-Term Capital Management ב־1998, קרן גידור ממונפת מאוד שהקריסה שלה עוררה חשש שתדביק את כל המערכת הפיננסית.

עליית המינוף בקריפטו צומחת כבר שנים והתפוצצה עם קריסתם של TerraUSD ושל בנק-מדומה אחד הקשור אליו, שהציע למחזיקי המטבע היציב הזה ריבית של כמעט 20% אם יפקידו בו את כספיהם, כך אמרה קייטלין לונג, מנכ"לית Custodia Bank, ששואף לספק משמורת ושירותי בנקאות דיגיטליים אחרים למשקיעים מוסדיים.

חברות קריפטו החלו לקחת יותר מינוף לאחר האישור של Grayscale Bitcoin Trust ב־2013. הנאמנות הזו במשך שנים הייתה אחת מכמה השקעות בודדות בביטקוין שמשקיעים ממוצעים יכלו לפנות אליה בבורסה או דרך חשבונות פנסיה. בגלל זה, הערך שלה נסחר פעמים רבות הרבה יותר גבוה מהערך של ביטקוין בשוק הספוט, וכך הרשה למשקיעים להרוויח מהפער. Three Arrows החזיקה כ־6.1% מהמניות של הנאמנות בסוף 2020, על פי דיווח ל־SEC.

המסחר הזה היה כל כך מוצלח שמשקיעים ראו אותו כחף מסיכונים, אמרה לונג. כשנעשה פחות רווחי, בגלל שמוצרים מתחרים נכנסו לשוק, החלו משקיעים לסחור בשווקים עתידיים של הביטקוין, והעריכו שהמחיר יעלה עוד יותר. וכשזה התייבש, פנו לפלטפורמות המייצרות תשואה.

"כל המינוף הזה זרם ממה שהיה בטוח לדברים הפחות בטוחים", אמרה לונג. "עם כל אחת מהמגמות הגדולות האלה, הסיכונים לסוחרים העוסקים במינוף נעשה גדול יותר".

החשבונות הוקפאו, המשיכות נעצרו

משקיעי קריפטו מתכוננים לצרות נוספות. צלזיוס הקפיאה את חשבונות הלקוחות ביוני, ובית הלוואות הקריפטו Babel Finance ובורסת החוזים העתידיים CoinFLEX עצרו את כל המשיכות של הלקוחות. Babel Finance אמרה שהגיעה להסכמים ראשוניים על תקופת ההחזר של חלק מהחובות, אבל לא החלה מחדש במשיכות. CoinFLEX מוציאה 47 מיליון דולר ממטבע נוסף, בתקווה שתתחיל מחדש משיכות של לקוחות לאחר שלקוח אחד גדול שלה עבר ל"נכסיות שלילית".

אל מול האי-ודאות, כמה בתי הלוואות בקריפטו החלו לבקש בחזרה הלוואות מלווים גדולים על מנת לבדוק את בריאותם הפיננסית, בזמן שאחרים החמירו את הגישה למוצרי ההלוואות שלהם.

"יש מחסור בהיצע כשחברות כמו צלזיוס הפסיקו את המשיכות, ויש להן כמות קטנה יותר של נכסים להלוות", אמר אדם רידס, מנכ"ל בית הלוואות הקריפטו Ledn. "עושות שוק רבות שנהגו ללוות כסף מפלטפורמות כאלה מחפשות עכשיו אלטרנטיבה".

לעת עתה, מנהלים בכירים בתעשייה, מקווים שהמשבר הנוכחי הוא חזרה של "חורף הקריפטו" של 2018, שבמהלכו השחקנים הרעים שגרמו לניפוח ולהתפוצצות של הנפקות של מטבעות, נשטפו החוצה מהשוק, וכתוצאה מזה המערכת כולה התחזקה.

"בדיוק כמו ששטפנו החוצה מהתעשייה את כל הקצף של הנפקות מטבעות בשוק השורי האחרון, בסיבוב הזה כל המינוף נשטף החוצה", אמרה לונג.

עוד כתבות

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

איך לנהל עובדים שהם ''גם וגם'' - ולהרוויח מזה / צילום: Shutterstock

מנהלת מכירות ביום, בעלת מכון כושר בלילה: איך לנהל עובדים שהם "גם וגם" - ולהרוויח מזה

יותר ויותר עובדים משלבים כיום משרות קבועות עם עבודות עצמאיות ● 6 פרקטיקות יעזרו למנהלים לשמור על רמת המחוברות שלהם לארגון בדומה לזו של עובדים "מסורתיים"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

תחרות לגז הישראלי? ארה"ב תייצא גז למצרים ב-4 מיליארד דולר

"הארטרי פרטנרס" האמריקאית תייצא למצרים גז בשווי 4 מיליארד דולר בתצורת גז טבעי מונזל ● וזאת לאחר שמצרים כבר חתמה עם שותפות "לוויתן" על עסקת יצוא בשווי 35 מיליארד דולר ● ברגע האחרון, במשרד האנרגיה החליטו לעכב את היתר היצוא הסופי

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

וודי ובאז. סרט שאף פעם לא היה על צעצועים / צילום: Shutterstock

סרט האנימציה שלא פחד לגעת בחרדות והשאיר אבק לדיסני: 30 שנה ל"צעצוע של סיפור"

לפני 30 שנה בובת קאובוי ואיש חלל מפלסטיק שינו את העולם ● סרט אחד הפך את פיקסאר למעצמה גלובלית, החזיר למסלול את הנשיא שלה סטיב ג'ובס, ופתח שער לתעשייה של מיליארדים ● עם מכירות מרצ'נדייז שלא נגמרות וסיקוול חמישי שאך קיבלנו הצצה אליו, "צעצוע של סיפור" הוא ממש לא סתם סרט על צעצועים מדברים

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

רני פלאוט / צילום: רמי זרנגר

עם משקיעים חזקים ואישור מהרשות האמריקאית: הישראלי שהגשים את חלום המכונית המעופפת

הוא יעלה רק מיליון דולר, יחנה מאחורי הבית, לא ידרוש רישיון טיס ויחסוך את הפקקים ● הכלי האווירי שפיתח הסטארט־אפ הישראלי Air מתכנן לעשות מהפכה בתעופה הפרטית - וכבר קיבל אישור פורץ דרך מהרשויות בארה"ב ● "באוגוסט המטוסים שלנו עשויים לרחף בנתיבי האוויר של מסוקים וססנה" ● האם מה שנראה כמדע בדיוני עומד להתממש?

התחדשות עירונית בירושלים. משהו נסדק / צילום: Shutterstock

1,450 דירות ב-3 מיליון שקל בסה"כ: העסקה שחושפת את מצבו של הענף

בשנים האחרונות, למעלה מאלף יזמים רכבו על טרנד ההתחדשות העירונית, כשהפיתוי הכלכלי ברור ● החברות רצו לבורסה וביצעו שלל רכישות, אבל כש–1,450 "דירות לשיווק" עולות 3 מיליון שקל, די ברור שמשהו כבר לא עובד

המעבר הגדול של צה''ל לדרום / איור: גיל ג'יבלי

צה"ל מתחיל להעביר את אגפי המודיעין והתקשוב לנגב, ללא פתרונות תחבורה או דיור

18 שנה לאחר החלטת הממשלה, המעבר של אגפי המודיעין והתקשוב לנגב יתחיל בהדרגה בחודש הבא ● במסגרתו, אלפי חיילים ואנשי קבע יחלו לשרת בדרום, ומאות דונם במרכז יפונו לטובת מסחר ומגורים ● אלא שהתקציבים לפתרונות תחבורתיים ולדיור נותרו על הנייר או טרם יושמו בשטח, ובדרום מזהירים: אנו רחוקים מלהיות מוכנים

לירן ליברמן / צילום: דוד גראב

הרבה מעבר לקוד קופון: כך צמח ענף המשפיענים בישראל ל-5 מיליארד שקל בשנה

הבינה המלאכותית הקפיצה את ביצועי שוק המשפיענים בשנה החולפת, וכיום כמעט כל המותגים הישראלים עובדים איתם ● לירן ליברמן, מנכ"ל יומנז הישראלית שבולטת בתחום, מספר בראיון איך השתמש בצ'אט GPT כדי להחליט איזו חברה לרכוש, מה השיעור שלמד בתחילת דרכו בגוגל, ואיך גורמים לחברה לצמוח ב-250% תוך שנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק ירד ב-2.2%, אנבידיה ב-3%

"יש בועה, אבל אל תמכרו", אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● וולמארט זינקה ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הביטקוין, נפל ביותר מ-4% וירד מתחת ל-87,000 דולר לראשונה מאז אפריל

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין מינה רשמית את בן-חמו למפקח על חקירת הפצ"רית; בג"ץ הוציא צו שמעכב את המינוי

לפני יומיים הודיע שר המשפטים כי בכוונתו למנות את שופט המחוזי בדימוס לתפקיד, וזאת למרות שאינו עובד מדינה בכיר כפי שדרש בג"ץ ● ואולם, הנשיא עמית הוציא צו שמקפיא את המינוי בינתיים "מטעמי שימור המצב הקיים" ● לשכת עוה"ד הודיעה כי תעתור נגד המינוי לבג"ץ

זום גלובלי / צילום: Reuters

מה קורה לצוות כשחללית מתנתקת מהמסלול ועוד חדשות מהעולם

בהודו הוטל עונש מוות על ראשת הממשלה לשעבר, ובגרמניה מכירה פומבית עוררה סערה ● השבוע, באיחור של 9 ימים, שב צוות אסטרונאוטים מהחלל ● ואיזה סכסוך ארוך הגיע לסופו? ● זום גלובלי, מדור חדש

ליטל לשם / צילום: באדיבות Protego

בילדות היא נדדה בין בסיסי צה"ל. היום היא מובילה קרן לחברות ביטחוניות

"החודש קרביין נמכרה ב–625 מיליון דולר. למרות שאני כבר לא שם, האקזיט משמעותי מאוד מבחינתי, כי לא מכרתי את המניות שלי בניגוד לאחרים" ● שיחה קצרה עם ליטל לשם, מייסדת קרן פרוטגו להשקעה בטכנולוגיות ביטחוניות

מימין: שרונה ודורון בלוגולובסקי, אסף פז, יינות של ויתקין / צילום: בועז לביא ושני צדיקריו

היקב האיכותי שעובר מתחת לרדאר: ויתקין הצליח להוציא יין מצוין אפילו מהכרמים של יין קידוש

שני גיסים שחלקו חיבה עמוקה ליין ולחקלאות החליטו ללכת בעקבות החלום ● יקב ויתקין שהקימו לא נולד כהעתק של מודלים זרים, אלא כיקב מקורי שמעמיק בשאלת הזהות של היין הישראלי

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

מחוץ לחוק ההסדרים: הסדרת ימי המילואים ושיפור לימודי העברית בחברה הערבית

טיוטת חוק ההסדרים המעודכנת מוותרת על שתי רפורמות מרכזיות: המנגנון החדש של האוצר להגבלת ימי המילואים ורפורמת לימודי העברית בחברה הערבית ● היועמ"שית פסלה את מהלך המילואים בשל אי הלימה לפסיקת בג"ץ, ודרשה להעביר אותו במסגרת חקיקה עצמאית

אביגדור ליברמן, ישראל ביתנו פרסום ברשתות החברתיות, 07.11.25 / צילום: שלומי יוסף

לא מתגייסים, לא מצביעים? זה הלקח מהניסיון העולמי

בצרפת ובגרמניה אוסרים הצבעה בצו בית משפט, בנורווגיה ובאוסטרליה הזכות נשללת ממורשעים בבגידה ● מספר מדינות מגבילות משמעותית את זכות ההצבעה, וגם גופים בינלאומיים הכירו באפשרות הזאת ● אבל ההצעה של לפיד וליברמן הולכת הרבה יותר רחוק