גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתקשים להחזיר הלוואה? כך תוכלו להתמודד מבלי להיכנס לסחרור

לעיתים ההכנסות לא מכסות את ההוצאות, מה שמאלץ אותנו לקחת הלוואה ● אם המצב הזה מוכר לכם, זה הזמן להתאפס לפני שתכנסו לסחרור של חובות: כיצד ניתן למנוע הליך משפטי נגדכם ובאיזה במקרה תהיו זכאים לפטור חלקי מהחזר החוב? ● ניהול החיסכון המשפחתי: כתבה 17 בסדרה 

ישנן דרכים להתמודד עם קושי בהחזר הלוואה / צילום: Shutterstock
ישנן דרכים להתמודד עם קושי בהחזר הלוואה / צילום: Shutterstock

הכתבות הקודמות בסדרת "ניהול הכסף המשפחתי" עסקו בצד הטכני יותר של החיסכון, כמו ניהול הכספים, שמירה על ההון המשפחתי והגדלתו. בשלב הבא בסדרה יעסוק בתסריט הפחות נעים - הסתבכות בחובות: הלוואה שרודפת הלוואה, המינוס שתופח והטלפון מהבנק. אז איך אפשר לצאת מסחרור החובות ולמנוע הליכים משפטיים?

 

השלב הראשון: לפני מעבר לפסים משפטיים

בתחילת הדרך אתם ככל הנראה עדיין לא תבינו את עומק הבעיה, ותאמינו שמדובר בעוד חודש שקשה לסגור או מדובר רק בהלוואה קטנה שתצליחו להחזיר, ולבסוף הכל יסתדר. במקרה כזה, נורת האזהרה הראשונה שלכם צריכה להידלק כשאתם לוקחים הלוואה במטרה לסגור את המינוס. ובמילים פשוטות יותר - ההכנסות השוטפות שלכם לא מספיקות לכסות את ההוצאות השוטפות שלכם, ואם לא תגדילו את ההכנסות או תפחיתו את ההוצאות, תגיעו בדיוק לאותו מקום שוב - רק שהפעם כבר תהיה לכם הלוואה אחת על הגב.

הבעיה היא ששינוי הרגלים כלכליים דורש משמעת ויכולת לסרב לפיתויים ולמותרות. לכן, אם לא תשנו גישה, ככל הנראה תגיעו שוב לאותה נקודה ותצברו חובות נוספים שתתקשו לשלם. אז איך נכון להתנהל?

ראשית, עליכם להסתכל על המצב הקיים בעיניים פקוחות ולהפנים את הבעיה - לפני שאתם מקבלים טלפון מהבנק. יש משמעות גדולה לנקודה בה אתם מחליטים לאמץ גישה חדשה, הרי לצאת מחוב של 40 אלף שקל זה לא אותו דבר כמו לצאת מחוב של 250 אלף שקל (כל זאת מבלי לדבר על הריביות הנכבדות שתאלצו לשלם).

כלל האצבע הוא שאם החובות שלכם (לא כולל המשכנתא) עולים על ההכנסה המצטברת שלכם ב-18 חודשים האחרונים, ככל הנראה כבר לא תהיה לכם אפשרות להיחלץ מהליך משפטי. לכן, הקדימו לעצור אותם כל עוד הדרך החוצה פשוטה יחסית.

שנית, על מנת להתמודד נכון עם בעיית החובות שצברתם טרם החל ההליך המשפטי היא למפות אותם. עשו רשימה מסודרת של כל החובות, מה העלות שלהם, מתי עליכם להחזיר אותם ומה הריבית עליהם. רשימה זו צריכה לכלול את כל החובות שלכם, גם הפחות מובנים מאליהם: ההלוואה שלקחתם מאחותכם, הסלון שקניתם וחילקתם את התשלומים, החופשה מלפני שנתיים שאתם עדיין משלמים עליה. כל זאת, בנוסף למינוס הנוכחי שלכם בבנק.

אחרי שמיפיתם את כל החובות, סדרו אותם מהחוב עם הריבית הגבוהה ביותר לחוב עם הריבית הנמוכה ביותר. כעת, כשהתמונה המלאה לפניכם, צריך להתחיל לטפל בחובות, וניתן לעשות זאת במספר דרכים. למשל, קודם להתמקד בפירעון של החובות היקרים (קרי אלו עם הריבית הגבוהה), אותם צריך לסגור כמה שיותר מהר, ואז להתפנות לחובות הזולים יותר. דרך נוספת היא להתמקד קודם בפירעון החובות הקטנים על מנת לשאוב עידוד והצלחות בתהליך, ודרך אחרת היא לפרוע קודם את החובות שמעיקים עליכם יותר מאחרים.

שלישית, כדי למנוע את המעבר לפסים משפטיים, עליכם לשנות הרגלים כלכליים. לשם כך, ניתן לפעול בשני מישורים בו זמנית - הגדלת החסכונות, כשהכסף מההגדלה מופנה כולו לסגירת חובות, ובה בעת צמצום דרמטי של ההוצאות. אם יש לכם חסכונות נזילים שמניבים תשואה נמוכה יותר מהריבית שאתם משלמים על החובות שלכם, כדאי להפנות גם את הכסף הזה כדי לפרוע את החובות.

רביעית, עליכם להחליף חוב יקר בחוב זול. מה הכוונה? בררו אם תוכלו ללוות כסף מבני משפחה או להיעזר בכסף שחסכתם בקופת הגמל או בקרן ההשתלמות. אופציה נוספת היא לאחד חובות להלוואה אחת, אולי עם בטחונות, בתנאים טובים יותר מאשר אלו הקיימים במספר הלוואות. עם זאת, חשוב לסייג - אל תגררו למינוס בבנק לשם לקיחת הלוואה, גם אם היא זולה יותר, אלא אם יש לכם דרך פעולה ברורה להחזר ההלוואה. זכרו שההחלפה של המינוס בהלוואה היא זו שהביאה אתכם מראש למצב הזה.

בנוסף, קחו בחשבון שהארכת תקופת החזר ההלוואה אמנם מקלה על ההחזר החודשי, אך מייקרת את ההלוואה. לכן, עדיף שתפרסו את החובות קדימה כך שתוכלו לעמוד בהחזרים, אך הימנעו מפריסה ארוכה יתר על המידה.

השלב השני: טרום הליך חדלות פירעון

בשנים האחרונות חל שינוי גדול בהליך חדלות הפירעון, שידוע בשפת העם כ"הליך פשיטת רגל", ולעיתים הוא מצטייר כהליך פשוט ודרך קלה להיפטר מהחובות. אמנם הליך חדלות הפירעון אכן פשוט יותר מאשר הסתבכות עם הבנק, אך עדיין מדובר בפרוצדורה לא קצרה שתשפיע על דירוג האשראי שלכם והיכולת לקבל אשראי. כל זאת לצד הגבלות נוספות על הפעילות הפיננסית שלכם. לכן, עדיף להימנע ממנו כמה שניתן.

כל עוד אתם מצליחים להתנהל ולהתמודד עם ההלוואות שלקחתם, אתם עדיין בשלב הראשון. ברגע שאחד מהנושים שלכם העביר את הטיפול למחלקה המשפטית - מצבכם השתנה, וכדאי לכם לעצור ולחשוב לעומק על היכולת שלכם לצאת מהמצב.

בשלב הזה הגוף המלווה יבקש שתחזירו חלק מהחוב, תגייסו כסף ממקורות נוספים לשם כך, ואפילו שתיקחו הלוואות על מנת לפרוע את החוב. הנטייה הטבעית היא לנסות לכבות את השריפה הכי דחופה, אבל לא בטוח שזה הצעד הנכון עבורכם. קחו בחשבון שאם אין לכם יכולת לפרוע את כל החובות שמיפיתם, ויש לכם נכסים מסוימים שכן יכולים לשמש לפירעון חלק מהחובות - כדאי לכם לנסות להגיע להסדר כולל עם כל הנושים שלכם כדי לא להיגרר להליכים משפטיים ארוכים ויקרים. אם תשתמשו במקורות שלכם לפירעון חלק מהחוב לנושה שמפעיל את הלחץ הכבד ביותר, אתם תרעו את מצבכם מול יתר הנושים.

כך לדוגמה, נניח שיש לכם חובות לשישה גופים. בעקבות הלחצים, החלטתם לתת לבנק הראשון חלק מהחוב מהלוואה שלקחתם מההורים, לבנק השני פרעתם חלק מהחוב על ידי הגדלת המשכנתא ולמלווה שלישי נתתם ערבות מחבר על מלוא החוב. אם תרצו לעשות הסדר כולל עם כל ששת הגופים, לשלושה מהם יש פחות מה להפסיד ולכן יהיה קשה להגיע עימם לפשרה, ולשלושה האחרים יש לכם פחות מה להציע במסגרת ההליך.

בשלב הזה, נסו גם למפות את המקורות שתוכלו לגייס עבור פירעון החוב לנושים: חסכונות לא מנוצלים, הלוואה מבני משפחה, רכוש שניתן למכור וכדומה. למען הסר ספק, חשוב לא לסבך אנשים נוספים בחובות - בין אם כערבים או כשותפים לחוב - אם אתם לא מצליחים לפרוע אותם.

חשוב גם להציע הסדר הגיוני: אם אתם גרים בוילה יקרה, אבל אין לכם כסף לפרוע הלוואות שוטפות, הצעה פירעון של 20% מהחוב הכולל ככל הנראה לא תתקבל. על מנת להצליח בהסדר, אתם צריכים להעריך שבהליך חדלות פירעון תקבלו פחות. במקרה הזה אפשר לקחת משכנתא על הבית, אך להשתמש בכסף לפירעון החוב עבור כלל הנושים, ולא רק לנושה אחד ספציפי.

השלב השלישי: פתיחת הליך חדלות פירעון

הליך חדלות פירעון מתנהל בהוצאה לפועל אם יש לכם חובות מתחת ל-150 אלף שקל. אם החוב גבוה מכך, ההליך ינוהל באמצעות הממונה על הליך חדלות הפירעון במשרד המשפטים. להליך יש שלושה שלבים עיקריים: הראשון, בקשה לחדלות פירעון ובקשה להקפאת הליכי גבייה. בשלב זה נבדקת הבקשה ונעשה ניסיון להגיע להסדר עם כל הנושים.

 

אם לא הצלחתם להגיע להסדר עם הנושים - כל הליכי הגיבה עוברים להתנהל בהליך חדלות פירעון, כלומר בעלי חוב אחרים לא יכולים לפתוח הליכי הוצאה לפועל. בשלב זה גם נקבעות הגבלות על שימוש בכרטיס אשראי, מעבר לסטטוס לקוח מוגבל בבנק, הגבלה על הוצאת דרכון ועיכוב יציאה מהארץ, והגבלה על הקמת חברה. כמו כן, יקבעו לכם דמי מחיה ותתחילו לשלם את תשלומים לנושים.

בשלב הבא, יבדקו התביעות של הנושים ואת שווי הנכסים שניתן לממש על מנת להחזיר את החוב, זאת לצד תשלום שוטף לפירעונם. בנוסף, בשלב זה תופנו לשיקום כלכלי על מנת שלא תחזרו לאותו מצב. בשלב השלישי, אם תעמדו בכל התנאים, יינתן לכם פטור על יתרת החובות שלא תצליחו לשלם.

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

בלינקן יוצא לפעילים שהפגינו מחוץ למלון שבו הוא לן בתל אביב / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן למשפחות חטופים בתל אביב: "לא ננוח עד שנחזיר את כולם"

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים, כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר