גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתקשים להחזיר הלוואה? כך תוכלו להתמודד מבלי להיכנס לסחרור

לעיתים ההכנסות לא מכסות את ההוצאות, מה שמאלץ אותנו לקחת הלוואה ● אם המצב הזה מוכר לכם, זה הזמן להתאפס לפני שתכנסו לסחרור של חובות: כיצד ניתן למנוע הליך משפטי נגדכם ובאיזה במקרה תהיו זכאים לפטור חלקי מהחזר החוב? ● ניהול החיסכון המשפחתי: כתבה 17 בסדרה 

ישנן דרכים להתמודד עם קושי בהחזר הלוואה / צילום: Shutterstock
ישנן דרכים להתמודד עם קושי בהחזר הלוואה / צילום: Shutterstock

הכתבות הקודמות בסדרת "ניהול הכסף המשפחתי" עסקו בצד הטכני יותר של החיסכון, כמו ניהול הכספים, שמירה על ההון המשפחתי והגדלתו. בשלב הבא בסדרה יעסוק בתסריט הפחות נעים - הסתבכות בחובות: הלוואה שרודפת הלוואה, המינוס שתופח והטלפון מהבנק. אז איך אפשר לצאת מסחרור החובות ולמנוע הליכים משפטיים?

 

השלב הראשון: לפני מעבר לפסים משפטיים

בתחילת הדרך אתם ככל הנראה עדיין לא תבינו את עומק הבעיה, ותאמינו שמדובר בעוד חודש שקשה לסגור או מדובר רק בהלוואה קטנה שתצליחו להחזיר, ולבסוף הכל יסתדר. במקרה כזה, נורת האזהרה הראשונה שלכם צריכה להידלק כשאתם לוקחים הלוואה במטרה לסגור את המינוס. ובמילים פשוטות יותר - ההכנסות השוטפות שלכם לא מספיקות לכסות את ההוצאות השוטפות שלכם, ואם לא תגדילו את ההכנסות או תפחיתו את ההוצאות, תגיעו בדיוק לאותו מקום שוב - רק שהפעם כבר תהיה לכם הלוואה אחת על הגב.

הבעיה היא ששינוי הרגלים כלכליים דורש משמעת ויכולת לסרב לפיתויים ולמותרות. לכן, אם לא תשנו גישה, ככל הנראה תגיעו שוב לאותה נקודה ותצברו חובות נוספים שתתקשו לשלם. אז איך נכון להתנהל?

ראשית, עליכם להסתכל על המצב הקיים בעיניים פקוחות ולהפנים את הבעיה - לפני שאתם מקבלים טלפון מהבנק. יש משמעות גדולה לנקודה בה אתם מחליטים לאמץ גישה חדשה, הרי לצאת מחוב של 40 אלף שקל זה לא אותו דבר כמו לצאת מחוב של 250 אלף שקל (כל זאת מבלי לדבר על הריביות הנכבדות שתאלצו לשלם).

כלל האצבע הוא שאם החובות שלכם (לא כולל המשכנתא) עולים על ההכנסה המצטברת שלכם ב-18 חודשים האחרונים, ככל הנראה כבר לא תהיה לכם אפשרות להיחלץ מהליך משפטי. לכן, הקדימו לעצור אותם כל עוד הדרך החוצה פשוטה יחסית.

שנית, על מנת להתמודד נכון עם בעיית החובות שצברתם טרם החל ההליך המשפטי היא למפות אותם. עשו רשימה מסודרת של כל החובות, מה העלות שלהם, מתי עליכם להחזיר אותם ומה הריבית עליהם. רשימה זו צריכה לכלול את כל החובות שלכם, גם הפחות מובנים מאליהם: ההלוואה שלקחתם מאחותכם, הסלון שקניתם וחילקתם את התשלומים, החופשה מלפני שנתיים שאתם עדיין משלמים עליה. כל זאת, בנוסף למינוס הנוכחי שלכם בבנק.

אחרי שמיפיתם את כל החובות, סדרו אותם מהחוב עם הריבית הגבוהה ביותר לחוב עם הריבית הנמוכה ביותר. כעת, כשהתמונה המלאה לפניכם, צריך להתחיל לטפל בחובות, וניתן לעשות זאת במספר דרכים. למשל, קודם להתמקד בפירעון של החובות היקרים (קרי אלו עם הריבית הגבוהה), אותם צריך לסגור כמה שיותר מהר, ואז להתפנות לחובות הזולים יותר. דרך נוספת היא להתמקד קודם בפירעון החובות הקטנים על מנת לשאוב עידוד והצלחות בתהליך, ודרך אחרת היא לפרוע קודם את החובות שמעיקים עליכם יותר מאחרים.

שלישית, כדי למנוע את המעבר לפסים משפטיים, עליכם לשנות הרגלים כלכליים. לשם כך, ניתן לפעול בשני מישורים בו זמנית - הגדלת החסכונות, כשהכסף מההגדלה מופנה כולו לסגירת חובות, ובה בעת צמצום דרמטי של ההוצאות. אם יש לכם חסכונות נזילים שמניבים תשואה נמוכה יותר מהריבית שאתם משלמים על החובות שלכם, כדאי להפנות גם את הכסף הזה כדי לפרוע את החובות.

רביעית, עליכם להחליף חוב יקר בחוב זול. מה הכוונה? בררו אם תוכלו ללוות כסף מבני משפחה או להיעזר בכסף שחסכתם בקופת הגמל או בקרן ההשתלמות. אופציה נוספת היא לאחד חובות להלוואה אחת, אולי עם בטחונות, בתנאים טובים יותר מאשר אלו הקיימים במספר הלוואות. עם זאת, חשוב לסייג - אל תגררו למינוס בבנק לשם לקיחת הלוואה, גם אם היא זולה יותר, אלא אם יש לכם דרך פעולה ברורה להחזר ההלוואה. זכרו שההחלפה של המינוס בהלוואה היא זו שהביאה אתכם מראש למצב הזה.

בנוסף, קחו בחשבון שהארכת תקופת החזר ההלוואה אמנם מקלה על ההחזר החודשי, אך מייקרת את ההלוואה. לכן, עדיף שתפרסו את החובות קדימה כך שתוכלו לעמוד בהחזרים, אך הימנעו מפריסה ארוכה יתר על המידה.

השלב השני: טרום הליך חדלות פירעון

בשנים האחרונות חל שינוי גדול בהליך חדלות הפירעון, שידוע בשפת העם כ"הליך פשיטת רגל", ולעיתים הוא מצטייר כהליך פשוט ודרך קלה להיפטר מהחובות. אמנם הליך חדלות הפירעון אכן פשוט יותר מאשר הסתבכות עם הבנק, אך עדיין מדובר בפרוצדורה לא קצרה שתשפיע על דירוג האשראי שלכם והיכולת לקבל אשראי. כל זאת לצד הגבלות נוספות על הפעילות הפיננסית שלכם. לכן, עדיף להימנע ממנו כמה שניתן.

כל עוד אתם מצליחים להתנהל ולהתמודד עם ההלוואות שלקחתם, אתם עדיין בשלב הראשון. ברגע שאחד מהנושים שלכם העביר את הטיפול למחלקה המשפטית - מצבכם השתנה, וכדאי לכם לעצור ולחשוב לעומק על היכולת שלכם לצאת מהמצב.

בשלב הזה הגוף המלווה יבקש שתחזירו חלק מהחוב, תגייסו כסף ממקורות נוספים לשם כך, ואפילו שתיקחו הלוואות על מנת לפרוע את החוב. הנטייה הטבעית היא לנסות לכבות את השריפה הכי דחופה, אבל לא בטוח שזה הצעד הנכון עבורכם. קחו בחשבון שאם אין לכם יכולת לפרוע את כל החובות שמיפיתם, ויש לכם נכסים מסוימים שכן יכולים לשמש לפירעון חלק מהחובות - כדאי לכם לנסות להגיע להסדר כולל עם כל הנושים שלכם כדי לא להיגרר להליכים משפטיים ארוכים ויקרים. אם תשתמשו במקורות שלכם לפירעון חלק מהחוב לנושה שמפעיל את הלחץ הכבד ביותר, אתם תרעו את מצבכם מול יתר הנושים.

כך לדוגמה, נניח שיש לכם חובות לשישה גופים. בעקבות הלחצים, החלטתם לתת לבנק הראשון חלק מהחוב מהלוואה שלקחתם מההורים, לבנק השני פרעתם חלק מהחוב על ידי הגדלת המשכנתא ולמלווה שלישי נתתם ערבות מחבר על מלוא החוב. אם תרצו לעשות הסדר כולל עם כל ששת הגופים, לשלושה מהם יש פחות מה להפסיד ולכן יהיה קשה להגיע עימם לפשרה, ולשלושה האחרים יש לכם פחות מה להציע במסגרת ההליך.

בשלב הזה, נסו גם למפות את המקורות שתוכלו לגייס עבור פירעון החוב לנושים: חסכונות לא מנוצלים, הלוואה מבני משפחה, רכוש שניתן למכור וכדומה. למען הסר ספק, חשוב לא לסבך אנשים נוספים בחובות - בין אם כערבים או כשותפים לחוב - אם אתם לא מצליחים לפרוע אותם.

חשוב גם להציע הסדר הגיוני: אם אתם גרים בוילה יקרה, אבל אין לכם כסף לפרוע הלוואות שוטפות, הצעה פירעון של 20% מהחוב הכולל ככל הנראה לא תתקבל. על מנת להצליח בהסדר, אתם צריכים להעריך שבהליך חדלות פירעון תקבלו פחות. במקרה הזה אפשר לקחת משכנתא על הבית, אך להשתמש בכסף לפירעון החוב עבור כלל הנושים, ולא רק לנושה אחד ספציפי.

השלב השלישי: פתיחת הליך חדלות פירעון

הליך חדלות פירעון מתנהל בהוצאה לפועל אם יש לכם חובות מתחת ל-150 אלף שקל. אם החוב גבוה מכך, ההליך ינוהל באמצעות הממונה על הליך חדלות הפירעון במשרד המשפטים. להליך יש שלושה שלבים עיקריים: הראשון, בקשה לחדלות פירעון ובקשה להקפאת הליכי גבייה. בשלב זה נבדקת הבקשה ונעשה ניסיון להגיע להסדר עם כל הנושים.

 

אם לא הצלחתם להגיע להסדר עם הנושים - כל הליכי הגיבה עוברים להתנהל בהליך חדלות פירעון, כלומר בעלי חוב אחרים לא יכולים לפתוח הליכי הוצאה לפועל. בשלב זה גם נקבעות הגבלות על שימוש בכרטיס אשראי, מעבר לסטטוס לקוח מוגבל בבנק, הגבלה על הוצאת דרכון ועיכוב יציאה מהארץ, והגבלה על הקמת חברה. כמו כן, יקבעו לכם דמי מחיה ותתחילו לשלם את תשלומים לנושים.

בשלב הבא, יבדקו התביעות של הנושים ואת שווי הנכסים שניתן לממש על מנת להחזיר את החוב, זאת לצד תשלום שוטף לפירעונם. בנוסף, בשלב זה תופנו לשיקום כלכלי על מנת שלא תחזרו לאותו מצב. בשלב השלישי, אם תעמדו בכל התנאים, יינתן לכם פטור על יתרת החובות שלא תצליחו לשלם.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם