גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחוק המטרו ועד הרפורמה בחקלאות: כך השתלטו מחדש הלוביסטים על הכנסת

הרפורמה בחקלאות, בייבוא, במטרו, המס על החד"פ ועל השתייה הממותקת - ממשלת בנט–לפיד, שמסיימת את דרכה, איימה על הפעילות הכלכלית של חברות גדולות וארגונים ● התוצאה: מספר שיא של חברות ובעלי אינטרס ששכרו לוביסטים לפעילות בכנסת ● איפה הצליחה פעילות הלובינג לכופף את הממשלה, ומי החברה שנשכרה לטפל במאבקים הגדולים ביותר

בניין הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
בניין הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הכנסת ה-24 שמתחילה לחשב את קיצה לאחור תיזכר ככזו שיצרה פלטפורמה מוצלחת ביותר לענף הלובינג בכנסת. מהרפורמות שנפלו מחוק ההסדרים, דרך המס על הסוכר, הרפורמה בחקלאות והפיצויים באומיקרון - סיפקו משרדי האוצר, הכלכלה ו-120 חברי כנסת רצף של מאבקים שנוהלו בין היתר על ידי הגורמים החזקים במשק דרך חברות הלובי.

לפי מדד שמפרסם מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת שבי גטניו בשיתוף עם עמותת "שקוף", בכנסת ה-24 ייצגו 123 לוביסטים 550 לקוחות שונים - מספר שיא של לקוחות וזינוק בהיקף הפעילות של חברות ששוכרות לוביסטים בכנסת. בסך הכל מדובר על עלייה של 25% בפעילות החברות ששכרו לוביסטים בכנסת לעומת שנת 2020 ועלייה של כ-2% לעומת 2021.

כל זאת, למרות שמספר הלוביסטים נותר זהה בין היתר בשל מגבלות הקורונה על כניסתם למשכן.

הלוביסטים בכנסת הציפו את חברי הכנסת במצגות, ניירות עמדה ומומחים מטעם והשפיעו לא פעם על החוקים שאושרו בסופו של דבר במליאת הכנסת או סוכלו בדרך לשם. אלא שלצד שיטות העבודה המסורתיות בענף, ישנה גם מתודה חדשה הכוללת עבודה ישירה מול גורמי המקצוע במשרדי הממשלה שנפגשים עם בעלי העניין בתיווך הלוביסטים וכן מול השרים ומקבלי ההחלטות.

אחד הגורמים לכך הוא חוסר היציבות הפוליטית שייתרה כמעט את הכנסת בשלוש השנים החולפות. כך שלצד השרוכים הכתומים בוועדות הכנסת ובמזנון (שמחויבים הלוביסטים לענוד), חלק ניכר מעבודת הלובי עברה אל מאחורי הקלעים לפגישות עבודה בלתי אמצעיות לטובת קידום האינטרסים של מאן דה הוא.

 

המאבקים: הרפורמות בחקלאות ובייבוא

המאבקים המרכזיים של השנה החולפת בענף כוללים את המאבק המתוקשר ביותר בתקופה האחרונה - המאבק נגד הרפורמה בחלקאות (ר’ תיבה נפרדת). לצורך מאבק זה שהובילו השרים אביגדור ליברמן ועודד פורר נשכרה חברת הלובי ריפבליק, שמייצגת ריכוז של הגופים המשמעותיים ביותר בענף: מועצת הצמחים, מועצת החלב, מועצת הדבש, תנועת המושבים, התאחדות חקלאי ישראל, מועצות אזוריות, מרכז השלטון האזורי, תנועת הקיבוץ הדתי. כאשר לכולם מטרה זהה: לסנדל את הרפורמה או לעצב אותה לטובת החקלאים, לעומת מה שהוצע לכתחילה.

הלוביסטים של ריפבליק נצפו מדי שבוע בכנסת בשיחות עם הח"כים, תוך כדי שהם מלווים את לקוחותיהם לפגישות בכנסת עם השרים, חברי הכנסת וגורמי מקצוע שניהלו את המשא ומתן. השבוע, כך התברר, המאמצים של ריפבליק נשאו פרי, כאשר הרפורמה שהוצבה כיעד כבר בהסכמים הקואליציוניים עוצבה מחדש לטעמם של המשלמים.
מטבע הדברים עיקר עבודת הלוביסטים בכנסת התרכזה בשנה החולפת סביב חוק ההסדרים ועשרות הרפורמות שנכללו בו (ואלו שיצאו ברגע האחרון), בין היתר הרפורמה בייבוא שכללה את הגורמים החזקים במשק.

כך ברגע האחרון, בהובלת יו"ר ועדת הכספים אלכס קושניר, סוכלה הרפורמה במיסוי שותפויות משום שלא הייתה מוכנה לחקיקה. מי שפעלו מאחורי הקלעים היו אנשי חברת הלובינג הקבינט שייצגו את קרנות הנדל"ן שעשויות היו להיפגע באופן משמעותי אם החוק היה נכנס לתוקף, בשל המגבלות בהשקעות שהוטלו בו. בנוסף פעלו גם לשכת עו"ד וברית פיקוח וגם ריפבליק מטעם קרנות גידור, קרנות מו"פ ולשכת רואי החשבון.

יעל שילוני מנכ''לית גלעד לובינג / צילום: צביקה גולדשטיין

למרות שהנושא כמעט שלא זכה לדיון ציבורי, מאחורי הקלעים התנהל קרב מכריע. אגף התקציבים באוצר דרש שחוק מיסוי שותפויות יישאר ברפורמה, אלא שבינתיים הגיעו לכנסת נציגי ארגונים בתיווך לוביסטים והצליחו להיפגש עם חברי ועדת הכספים, כשהם מגובים בניירות עמדה. פגישות דומות נערכו גם עם אנשי אגף התקציבים.

בסופו של דבר, עבודת חברת הלובינג הקבינט מול הממשלה והכנסת שכנעה את הגורמים השונים שהחוק אינו מוכן והוא יצא החוצה ואיתו גם המס על ביטוחי בריאות פרטיים.

ריכוז מאמץ: הלובי של חברת קוקה קולה

עם תחילת העבודה על חוק ההסדרים ייסד שר האוצר ליברמן נוהל שלפיו עבודת הלוביסטים מול אנשיו בכנסת תוסדר מול מנהל סיעת ישראל ביתנו. בענף הלובי מדווחים כי הנוהל החדש הפך את העבודה ליעילה יותר, שכן חברות הלובי קיבלו מענה מהיר לפניותיהן, גם אם לא חיובי, ויכלו לתכנן את צעדיהן בהמשך.

אחד המאבקים המתוקשרים של ענף הלובי בכנסת ה-24 היה נגד מס הסוכר שהוביל שר האוצר. לוועדת הכנסת שדנה בצו המיסוי זרמו נציגי החברות הגדולות בענף המשקאות, ובראשן קוקה קולה. מומחה מטעם קוקה קולה שהוצב בדיון על ידי הלוביסטים הסתיר תחילה את העובדה שהוא "מעיד מטעם", ורק לאחר התעקשות של יו"ר הוועדה הציג את שולחיו.

בשבועות שבהן רוכזו המאצים להעברת הצו חברי ועדת הכספים היו מחוזרים ביותר. מנכ"ל קוקה קולה התייצב בכנסת לפגישה עם הח"כים. מי שפעלו אז מטעם חברת המשקאות הגדולה היו שתי חברות לובי: ריפבליק וגורן-עמיר, שניהלו את ההצגה הגדולה בכנסת.

המס בסופו של דבר אושר, אך חברות הלובי הצליחו להפחית את המס שהוטל על משקאות הדיאט.

השיטה: פגישות עם ח"כים ומבול ניירות עמדה

מאבק נוסף שניטש בימים אלו הוא סביב אישורו הסופי במליאת הכנסת של חוק המטרו. במהלך מאות שעות של דיונים שנערכו בוועדה למיזמי תשתיות ייצגה חברת הלובי גלעד לובינג רשויות ומאבקי תושבים, שהציגו בוועדה את דרישותיהם וטענותיהם נגד תוואי הרכבת. בין היתר התקיימו פגישות בחדריהם של חברי הוועדה בניסיון לשכנע אותם לשנות את התוואי לטובת "הנגשה לאוכלוסיות מגוונות", תוך הצגת ניירות עמדה תומכים על ידי התושבים עצמם. העבודה של אנשי הלובי לא מוצתה רק בכנסת, אלא עברה במקביל לפעילות מול משרד התחבורה, מנהל התכנון ונת"ע שהיו שותפים בעיצוב החוק.

מאבק נוסף שלקחו בו חלק לא מעט משרדי לובינג ומתמשך כבר שנתיים הוא זה העוסק בפיצויים לבעלי עסקים ואולמות במהלך תקופת הקורונה. הלוביסטים הציפו את הכנסת בתקופה שבה הגבלות הקורונה נידונו בוועדות, ובהמשך כאשר עלו לדיון חוקים באשר לפיצויים בעקבות סגירה. אל הכנסת הובהלו בעלי אולמות ומסעדות, בעלי עסקים קטנים ואחרים מלווים בלוביסט עם שרוך כתום כדי לייצג את דרישותיהם. בשל התסבוכת הפוליטית האחרונה, הואצה הפעילות בשבוע האחרון במטרה לאפשר את אישור חוק פיצויי האומיקרון בקריאה שנייה ושלישית רגע לפני פיזור הכנסת - ובהצלחה. מי שייצגו את אולמות האירועים במאבק לפיצויים בקורונה היו גלעד לובינג.

שוק ריכוזי: השליטה של חמש החברות הגדולות

ברשימת הלקוחות המלאה של ענף הלובי אפשר לשרטט השפעות נוספות של גורמים בעלי אינטרס על חוקים ורפורמות, כמו המאבק של התאחדות הקבלנים על חוק המכר שאושר בשבוע שעבר במליאה (חברת הלובי שנשכרה - ריפבליק); מרשם לקנאביס על ידי רופאים שאינם רופאי משפחה בתקנות (איגוד רופאי המשפחה באמצעות חברת הקבינט); איגודי הגנים הפרטיים באמצעות חברות הלובי על הסרת המחסום הבירוקרטי בחוק ההסדרים לפטור משימוש חורג בגני ילדים פרטיים בבתי מגורים.

ענף הלובי הפך ריכוזי יותר עם השנים. על פי נתוני המדד שערך מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, שבי גטניו, 68% מהלקוחות מיוצגים על-ידי 5 חברות הלובי הגדולות: גלעד לובינג, גלעד לובינג, אימפקט, ריפבליק והקבינט, בעוד היתר מיוצגים באמצעות 39 חברות לובינג וגופים נוספים כמו משרדי עורכי דין ואסטרטגיה וכן 18 לוביסטים עצמאיים.

לירון הרשקוביץ', מבעלי ריפבליק / צילום: לוק צלמים

החברה המייצגת כיום את מספר הלקוחות הרב ביותר בכנסת היא חברת הלובינג ריפבליק, שמקדמת את ענייניהם של 120 לקוחות, המהווים 22% מכלל לקוחות הלובי בכנסת. בראש החברה עומדים היו"ר לירון הרשקוביץ והמנכ"לית מבשרת נבו, שפרשו ב-2017 מגלעד לובינג. ריפבליק לקחה חלק בחוקים והרפורמות הבולטות בכנסת הזו: רפורמת הכשרות שנכתבה ועוצבה לטובת ארגון צהר, חוק המכר, מס הסוכר ומס החד"פ, הרפורמה בחקלאות, חוק רכבים אוטונומיים (מובילאיי) ועוד.

לדברי מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת שבי גטניו: "הלובינג המסחרי פוגע באופן אנוש באמון הציבור במערכת קבלת ההחלטות בדמוקרטיה והוא חלק מהתופעות המובילות להעמקת משבר האמון שאנו חווים. מהות תעשיית הלובינג המסחרי היא הפיכת כסף לכוח, באמצעות ושימוש ביכולת השפעה על מקבלי החלטות".

גורמים בענף הלובי לא ממהרים להספיד את העבודה עם פיזור הכנסת. לדבריהם, בפגרה הם פוגשים הזדמנויות להשפיע במוקד קבלת ההחלטות על גורמי המקצוע והשרים שעבודתם לא נפסקת. בנוסף, העיניים בענף צופות פני בחירות והסכמים קואליציוניים - כמו הרפורמה בכשרות שנולדה בהסכמים הפוליטיים בין המפלגות. "מי שיודע לעבוד נכון בבחירות חוסך כסף וזמן, כי הוא משפיע על סדר היום של הכנסת עוד לפני השבעתה", אומר בכיר בענף.

צח בורוביץ’, מבעלי חברת הלובי הקבינט, אומר כי "בפגרת הבחירות כמעט ואין חקיקה, אך מתרחשים שני תהליכים שניתן להגדיר כהזדמנות: המתמודדים במערכת הפוליטית פתוחים לאג’נדות חדשנות וזו הזדמנות להציף נושאים כבר בשלב זה".

צח בורוביץ. הקבינט / צילום: ניצן שפירא

על הסיבות לפעילות השיא של חברות הלובי, הוא אומר: "השילוב בין משבר הקורונה למשבר הפוליטי המתמשך הביא את דרגי המקצוע בממשלה לגלות יותר סמכות ויותר אחריות, גם כאשר השרים הממונים עסוקים בבחירות חוזרות ונשנות".

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-6%, מחירי הנפט מזנקים

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?