גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתאגיד דורשים משחקניות הטלוויזיה באינטרנט: שלמו על השידורים השוטפים

לאחר כישלון התאגיד לקבל תשלום על שירותי ה-VOD שלו, כעת מבקשים מנהליו מהוט, yes, סלקום ופרטנר לשלם לו בהתאם למודל שיש להן מול קשת ורשת ● לגלובס נודע כי המהלך עבר את אישור מועצת התאגיד, שהציבה תנאי: 50% מההכנסות ממכירת התכנים יועברו ליוצרים

מתוך ''קופה ראשית'' / צילום: צילום מסך, כאן 11
מתוך ''קופה ראשית'' / צילום: צילום מסך, כאן 11

התאגיד מנסה שוב לגבות משחקניות ה-OTT (הטלוויזיה על גבי האינטרנט) תשלום על תכניו - הפעם גם על השידור הליניארי. לגלובס נודע כי הנהלת התאגיד והמועצה שלו מובילות מהלך שבמסגרתו התבקשו סלקום, פרטנר, FREETV, הוט ו-yes להעביר לתאגיד תשלום עבור כל אחד מהמנויים שלהן לשירותי הטלוויזיה על גבי האינטרנט, בפורמט הזהה לזה שבו הן פועלות מול קשת ורשת.

התשלום אמור לכלול את הזכות לשדר גם את השידור הליניארי של הערוצים "כאן 11" ו"כאן חינוכית", וגם את תכני ה-VOD של שני הערוצים. בקשה לתשלום נשלחה לחברות בימים האחרונים.

עוד נודע לגלובס כי המהלך עבר את אישור מועצת התאגיד, שהציבה תנאי שלפיו 50% מההכנסות ממכירת התכנים יועברו ליוצרים בעלי הזכויות בתוכן, ביניהם מפיקים, במאים וכדומה.

כישלון דמי התפעול

בעבר הופיעו תכני התאגיד בכל הפלטפורמות האינטרנטיות בחינם, מבלי שהחברות נדרשו לשלם על התוכן כסף. זאת, למרות שהצרכן של הפלטפורמות משלם תמורת השירות. נזכיר כי התאגיד ממומן בכספי ציבור מתוקף חוק השידור הציבורי, שבמסגרתו מועברים אליו בכל שנה כ-800 מיליון שקל. בשנים הראשונות התוכן ניתן חינם, בין היתר מתוך תפיסת הפצת התוכן של התאגיד, שראתה מחויבות להגיע לצופה בכל נקודה אפשרית, על מנת שייחשף לתוכן שממומן בכספי ציבור.

לפני כשנה הוחלט בתאגיד לשקול מחדש החלטת מועצה קודמת, שמכוחה נחתמו ב-2019 הסכמים עם הוט, yes, סלקום ופרטנר, שאפשרו להן להציע את תכני התאגיד בשירותי ה-VOD ללא תמורה. חברי המועצה השתכנעו כי לא נכון להעביר חומרים שהופקו בכסף ציבורי לגורמים מסחריים מבלי שתשלום עבורם יחזור בחלקו לציבור, ואפשרו להנהלה, שבראשה עמד אז המנכ"ל הקודם אלדד קובלנץ, לפנות לפלטפורמות ולדרוש תשלום.

קובלנץ, שקיווה שלא יצטרך לשלם עבור זכויות יוצרים, כינה את התשלום המבוקש על סך 1.2 מכל חברה בשם "דמי תפעול", זאת למרות שלאנשי התאגיד היה קשה להסביר מה התפעול המסובך שנדרש על מנת להעביר את השידור לשחקניות ה-OTT.

לא רק חברות הטלוויזיה כעסו - גם המפיקים זעמו על הניסיון לגבות כסף על תכנים מבלי לשתף אותם בהכנסות. מאחר שההצעה של התאגיד התייחסה אך ורק לתכני ה-VOD, האיום שהפנו לחברות הטלוויזיה לא היה משמעותי דיו.

על איכות משלמים

אמנם לתאגיד יש תכנים שחלקם נחשבים אטרקטיביים, כמו הסדרות מנייאכ וטהרן, אולם הם לא נחשבים לתכנים "שוברי שוויון". כלומר, הסיכון לאבד מינויים בהעדרם לא היה גבוה, ולכן כל חברות הטלוויזיה מלבד פרטנר דחו את ההצעה של התאגיד. בהמשך הוריד התאגיד את תכני ה-VOD מהפלטפורמות.

מתוך ''טהרן'' / צילום: צילום מסך, כאן 11

אלא שבשנה האחרונה חל שינוי משמעותי בשוק: המודעות לאיכות התוכן שמייצר התאגיד גדלה משמעותית, ולראייה - כוכבי סדרות המיוצרות בכאן 11, דוגמת "קופה ראשית", מככבים בהצלחה בברייק הפרסומות של הערוצים המסחריים. זאת בנוסף לחותמות איכות כמו זכייתה של הסדרה "טהרן" בפרס האמי.

בנוסף, חל שינוי במעמד החוקי של העברת ערוצי טלוויזיה באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות. לפני מספר חודשים עבר חוק שהסדיר את הוראת השעה שעל פיה התנהל השוק בשנים האחרונות, ולפיה ערוצי הטלוויזיה גובים כסף מהפלטפורמות האינטרנטיות תמורת התוכן שלהם.

בעת שחוקק החוק הקודם לא הייתה קיימת האפשרות של שידור טלוויזיוני על גבי האינטרנט. החוק, שאמור היה להגדיר את מערכת היחסים בין הפלטפורמות המאפשרות את השידור לבין הערוצים יוצרי התוכן, קבע כי השידור הליניארי של הערוצים יינתן ללא תשלום לפלטפורמות.

השינויים בשוק - כניסת המכשירים המקליטים, והתפתחות הטלוויזיה האינטרנטית - יצרו מציאות חדשה שהחוק לא תאם לה, ולכן כפתרון ביניים נקבעה הוראת שעה שהפכה לחוק לפני מספר חודשים.

גם בתאגיד השידור הציבורי התרחשו בינתיים שינויים משמעותיים - המרכזי שבהם הוא הדחתו של המנכ"ל אלדד קובלנץ, ובהמשך מינויה של סמנכ"לית הטלוויזיה טל פריייפלד לממלאת מקום. נציין כי היוצרים - בעיקר איגוד המפיקים - לא נותרו אדישים לניסיונות הקודמים של התאגיד למכור את התוכן ולהשאיר אותם מחוץ לחגיגה. לכן הם הובילו ליצירת שיח מול ההנהלה הקודמת, וביתר שאת מול ההנהלה החדשה והמועצה, במטרה להגן על היוצרים במקרה של מכירה.

טל פרייפלד / צילום: יח''צ תאגיד כאן

כאמור, בתאגיד בחרו לבקש הפעם להתקשר עם חברות הטלוויזיה במודל שבו הן פועלות מול קשת ורשת - תשלום של מספר שקלים עבור כל מנוי משלם.

להשקיע ביצירה מקומית

בערוצים המסחריים רואים בשנים האחרונות רווח נאה ממכירת התוכן לפלטפורמות. בעבר נאמר לגלובס שלא לייחוס כי על כל מנוי מקבלות קשת וקשת תשלום של 3-4 שקלים (התשלום לקשת גבוה יותר). בשוק יש כבר כ-800 אלף מנויי OTT משלמים, כך שמדובר בהכנסה נוספת של כ-10 מיליון שקל בשנה.

נזכיר כי yes מתכוונת להעביר את כל המנויים שלה עד 2026 לפלטפורמה האינטרנטית, וגם בהוט מאיצים בחודשים האחרונים את המעבר, כך שבסופו של דבר הערוצים יוצרי התוכן אמורים לחלוק עם הפלטפורמות את הרווחים על כל המנויים המשלמים.

כאמור בקשה לתשלום נשלחה גם ל-FREETV, חברת הטלוויזיה החדשה של קבוצת קשת-RGE, שמתעתדת לעלות לאוויר בעוד חודשים ספורים.

נראה כי לא לחינם בחרו במועצת התאגיד להתנות את האישור במכירת התוכן בתשלום זכויות ליוצרים. מעבר לכך שמדובר במהלך מתבקש על פי חוק, הוא מפרק למעשה את רוב ההתנגדויות המסורתיות שהיו לחברות הטלוויזיה בנושא בעבר.

כיום ההשקעה ביצירה מקומית היא חובה רגולטורית של קשת, רשת, הוט ו-yes. השחקניות שמשדרות על גבי האינטרנט בלבד אינן כפופות לה, ובפועל, למרות שהרווח שלהן בנוי משידור תוכן לקהל המקומי, רובן לא משקיעות כמעט בכלל ביצירה המקומית.

הוט ו-yes אמנם משקיעות ביצירה מקומית, אולם היקף ההשקעה שלהן הוא פועל יוצא של הכנסותיהן משידורי הכבלים והלוויין, ובגלל השינויים בשוק (בין היתר, התחזקות שחקניות ה-OTT והפלטפורמות הבינלאומיות) הרווחים שלהן נשחקים כל העת, וה-8% שהן נדרשות להשקיע מתוך הכנסותיהן שווים פחות משנה לשנה. לכן, ברור גם לחברי המועצה, שכל חברות הטלוויזיה יתקשו להתנגד למהלך שמאפשר להעביר כסף נוסף לתעשייה.

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מקסים הרקין ובר קופרשטיין בתיעוד משבי חמאס

"אנחנו פה מתים עם הדופק, לא מרגישים בני אדם": תיעוד ראשון של מקסים הרקין ובר קופרשטיין בשבי

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

תיקון והתנצלות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד