גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרקטפלייס החדשנות של מרכז פרס הציע עושר רעיוני לצד נטוורקינג משמעותי

האירוע, שנערך לא מכבר, כלל שבוע מרוכז של שיחות בין בכירים בעולם ההייטק שהתנדבו לשמש מנטורים ליזמי סטארט-אפ ממקומות ותחומים מגוונים ● "החיבור שיצרנו מעניק ליזמים הזדמנות אדירה לקבל ייעוץ, הכוונה וכלים פרקטיים ממובילי האקוסיסטם בישראל, ולברר את היכולת האמיתית של הסטארט-אפ שלהם ● בעיני זה ערך שאין שני לו", אומר חמי פרס, יו"ר מרכז פרס לשלום ולחדשנות

צוות מרכז פרס לשלום ולחדשנות ביחד עם המנטורים שלקחו חלק במרקטפלייס החדשנות / צילום: אלעד מלכה
צוות מרכז פרס לשלום ולחדשנות ביחד עם המנטורים שלקחו חלק במרקטפלייס החדשנות / צילום: אלעד מלכה

הכתבה בשיתוף מרכז פרס לשלום וחדשנות

ישראל נחשבת למעצמת סטארט-אפ והייטק, ושנת 2021 הייתה חסרת תקדים מבחינת גיוסי מימון על ידי סטארט-אפים ישראלים. אולם למרות ההצלחה הרבה שזוכים לה יזמים רבים, לא כל הסטארט-אפים שורדים. לפי נתוני הלמ"ס: בשנים 2020-2011 נפתחו בישראל 7,256 חברות הזנק. 3,472 מתוכן (48%) נסגרו או השהו את פעילותן עד שנת 2020. בדוח החצי שנתי של חברת המחקר IVC לשנת 2022 מצוין כי נמשכת הירידה במספר ההשקעות ראשוניות בסטארט-אפים ישראלים, שהחלה כבר בנובמבר 2021. כמו כן, מספר הסטארט-אפים החדשים בישראל נמצא בירידה מזה מספר שנים ומספר סבבי הגיוס המוקדמים צומח בקצב איטי משמעותית ביחס למספר הסבבים המאוחרים, כך לפי דוח רשות החדשנות על מצב ההייטק ל-2022. מדובר כידוע בתחום הפכפך שדורש תמיכה וגיבוי כלכלי.

כדי לסייע ליזמים הישראלים להגשים את חלומם ולעודד פיתוח של טכנולוגיות ופתרונות שיהפכו את העולם למקום טוב יותר, התקיים לא מכבר "מרקטפלייס החדשנות של מרכז פרס" (ImpACT365 - Innovation Market Place). הפלטפורמה הייחודית, שהוקמה כחלק מהחזון של נשיאה התשיעי של מדינת ישראל שמעון פרס ז"ל שחלם בגדול, מאפשרת שידוך וחיבור של יזמיות ויזמים צעירים למובילי האקוסיסטם הישראלי.

במסגרת "מרקטפלייס החדשנות" של מרכז פרס שפעל במהלך שבוע מרוכז בחודש יוני, נערכו שיחות זום בין 54 מנטורים הכוללים בין היתר מייסדים, מנכ"לים ושותפים בקרנות הון סיכון לבין יזמיות ויזמים. השיח עסק בסלילת החזון לסטארט-אפ, גיוס השקעות, בחירת שותף, ניהול הצוות וסוגיות שונות שיש להתמודד עמן לאורך כל הדרך היזמית.

מרקטפלייס החדשנות היא יוזמה חשובה של מרכז פרס לשלום ולחדשנות . היום ליזמים מאוד קשה להצליח, הם צריכים לספר סיפור מדויק, מהודק ואמיתי, שלאנשים יהיה קל להאמין בו", אומר חמי פרס, יו"ר מרכז פרס לשלום ולחדשנות ובנו של שמעון פרס ז"ל. "החיבור שמרכז פרס יצר לאותם יזמים ויזמיות עם המנטורים - מעניק להם הזדמנות אדירה לקבל ייעוץ, הכוונה וכלים פרקטיים ממובילי האקוסיטם בישראל, מאפשר להם להיות מדויקים יותר ולברר את היכולת האמיתית של הסטארט-אפ שלהם - ובעיני זה ערך שאין שני לו".

מימין לשמאל: עימאד תלחמי, ד''ר מיכל צור וחמי פרס / צילום: אלעד מלכה

ליטל קיפרמן וקנין, מנהלת מערך החדשנות במרכז פרס, מחזקת הדברים ומוסיפה: "מתוך הערכים של חדשנות ותיקון עולם שמרכז פרס חרט על דגלו והחתירה להמשך כינונה של מדינת ישראל כסטארט-אפ ניישן, החלטנו להקים את הפלטפורמה הזאת. גייסנו למרקטפלייס את המנטורים המובילים באקוסיסטם הישראלי כדי שיוכלו להעביר הלאה ליזמיות ויזמים הנמצאים בתחילת הדרך, את כל הידע והניסיון הרב שצברו. ההתגייסות של המנטורים הייתה מרשימה וכולם נרתמו למטרה בהתנדבות".

קיפרמן וקנין מספרת כי מעל ל-350 יזמים ויזמיות צעירים הגישו בקשה לפגוש את חברי הנבחרת ולהתייעץ איתם בשיחה ישירה ובגובה העיניים, בנושאים ממוקדים ובדילמות העולות במסע היזמות האישי שלהם. מתוך כל אלו נבחרו 85 יזמים ויזמיות שיש להם נגישות מוגבלת לאקוסיסטם, ושמגיעים מרחבי הפריפריה החברתית והגיאוגרפית ומרקע תרבותי ומגדרי מגוון - נשים, גברים, חרדים, חילוניים, יהודים וערבים; לצדם נטלו חלק בפעילות מי שהמיזמים שלהם פועלים ליצירת אימפקט משמעותי וחיובי על העולם. תחומי המיזמים מגוונים והם ועוסקים בין היתר ברפואה, חינוך, משאבי אנוש, חברה, איכות הסביבה, אגרו טק ועוד.

"הגעתי למקום שלי בזכות אנשים מדהימים ורציתי להעניק בחזרה"

במהלך ארבעת הימים של שבוע החדשנות נערכו בכל שעה עגולה שיחות ייעוץ פרטיות בזום בין מנטור/ית ליזם או יזמית, כשכל שיחה נמשכה 40 דקות. כל יזם קיבל הזדמנות לשתף את המנטור בפרטים על המיזם שלו, באתגרים עמם הוא מתמודד ולקבל ממנו מענה והכוונה.

אחת מהמנטוריות שלקחו חלק במיזם היא אורית גורן, COO חברת התוכנה הישראלית JFrog הנסחרת בנאסד"ק: "שמחתי לקחת חלק ביוזמה המרגשת והייחודית הזאת. אני נמצאת במקום שהגעתי אליו בזכות אנשים מדהימים שנתנו ועדיין נותנים לי עצות טובות, ורציתי להעניק בחזרה", היא אומרת.

במסגרת הפעילות גורן ניהלה שיחה עם שניים: מיה שוהם, מנכ"לית המיזם Jumpin שעוסק בקידום שיווין הזדמנויות תעסוקתי של אוכלוסייה בפריפריה החברתית, ורן פוייר מנכ"ל Enhanced Hire שפיתחה מוצר המסייע לחברות לגייס עובדים לפי פוטנציאל מעבר לקורות החיים.

"היזמים שיתפו אותי ברעיון של המיזם ואני שאלתי שאלות רלוונטיות כמו למשל מהו המודל העסקי שלהם, מי הם השותפים העסקיים, מה התחרות בשוק, מה הייחוד של המוצר וכיצד אני יכולה לסייע. כל זאת מתוך הניסיון שלי בהתמודדות עם שאלות קשות מצד משקיעים פוטנציאליים. התרגשתי מאוד לקחת חלק בפעילות, לכוון בתהליך, להתרשם מהרעיונות החדשניים וקבעתי עם היזמים שנמשיך להיות בקשר".

בין היזמים שהתקבלו למרקטפלייס נמצאים גם ד״ר עלי חמאד, רופא ובוגר הטכניון וד״ר עלאא גמאל, דוקטור להנדסה אזרחית ובוגר הטכניון שהקימו יחד את חברת medifoot. החברה פיתחה מכשיר ניתור ביתי חכם, המיועד לזיהוי מוקדם של פצעי רגל סוכרתית בחולה סוכרת וכך מונע סיבוכים בריאותיים: "החלטנו לפנות למרקטפלייס כי התרשמנו מהמנטורים שמשתתפים בפלטפורמה ולא רצינו לפספס את ההזדמנות לקבלת ייעוץ על המיזם שלנו. ידע זה משהו שתמיד עוזר ויכול לקדם. המנטור שלנו היה המשקיע יונתן קולבר, שכיום הוא משקיע מוביל בתעשיית ההון סיכון הישראלית ויו"ר אניפילד. המפגש איתו תרם לנו מאוד. הצגנו בפניו פיץ' שנועד לגיוס השקעות, והוא נתן לנו כמה עצות זהב - הוא עזר לנו לחדד את הצגת המוצר ואיך להדגיש את הבידול שלנו, וכן חיזק אותנו וסייע לנו להכיר את עצמנו טוב יותר. יונתן גם מאוד התעניין ברעיון שלנו והציע לנו להיפגש בהמשך ולחבר אותנו למשקיעים פוטנציאליים".

גם היזמית והמהנדסת שני ביבי, מייסדת CODA, הפיקה רבות מהמרקטפלייס: "שמעתי על האירוע והגעתי אליו בעקבות תוכנית יזמות אחרת של מרכז פרס שנקראת starting up together, שהיא משותפת למרכז פרס ולקרן רוטשילד.

"החברה שלנו מתמחה בהנגשת תוכן ומידע בשפות שונות כולל שפת הסימנים ומעניקה נגישות לשונית לכל אדם באשר הוא. אנחנו בשלב גיוס משקיעים, ומכיוון שהמרקט פלייס מאפשר להיפגש עם אנשים שמגיעים מהתחום, החלטתי לפנות וליצור נטוורקינג. המנטורית שלי, כלנית ולפר, מייסדת ושותפה מנהלת של קרן אלה, הייתה מקסימה. היא נתנה לי טיפים כמו למשל לאילו משקיעים כדאי לפנות וכיוונה אותי לפרויקטים שיכולים להתאים לחברה. אני מרגישה שהיא מיקדה אותי מאוד היכן לשים דגש. יצרתי קשרים והכרתי מנטורים נוספים שללא המרקטפלייס לא הייתי מצליחה לפגוש".

מפגשים פוריים ושינוי צורת חשיבה

שבוע מרקטפלייס החדשנות נחתם באירוע חגיגי שנערך במרכז פרס לשלום ולחדשנות ב-23 ביוני. היזמים והמנטורים שלקחו חלק בשיחות האונליין, הוזמנו למקום ונפגשו פנים מול פנים. האירוע כלל מפגשי שיח בשולחנות עגולים בהובלת בכירים באקוסיסטם המקומי: חמי פרס, יו"ר מרכז פרס לשלום ולחדשנות, שותף מייסד פיטנגו; יפעת אורון, מנהלת בלקסטון ישראל; ד"ר מיכל צור, מייסדת ונשיאת קלטורה; דפנה ניסנבוים, מייסדת שותפה ומנכ"לית טיפה; ידידיה טובים, מייסד שותף באלף פארמס; עומר כילף מייסד ומנכ"ל אינוביז, עימאד תלחמי, מייסד ויו"ר באבקום סנטר וטאקווין לאבס; אורית שילה מקרן וינטג, יעל אלרוי, שותפה בויולה VC וזוהר לבקוביץ, מנכ"ל L1ght, יובל פסוב, מנהל Google for Startups, עודד טל, שותף מייסד בקרן קלארידג'.

זוהר לבקוביץ ויובל פסוב / צילום: אלעד מלכה

בכל שולחן ארבעה מנטורים ושמונה יזמים המשיכו את השיח בנושא הדרך היזמית. כך ניתנה ליזמים הזדמנות להרחיב את סט הכלים שקיבלו משיחות האונליין ולהעמיק את הנטוורקינג. בנוסף, במסגרת האירוע מובילי השולחנות העגולים עלו לבמה ושיתפו מהמסע האישי שלהם - מי פתח להם את הדלת? מי נתן להם הזדמנות? מה העצה הכי טובה שהם קיבלו וירצו להעביר הלאה?

"מעבר להירתמות יוצאת הדופן של המנטורים, מה שהכי הדהים אותי היה עושר הרעיונות של היזמים והיזמיות שלקחו חלק בתוכנית", אומרת לירון סלע משכית, מנהלת תוכניות חדשנות במרכז פרס. "אלה היו רעיונות יצירתיים, מרגשים, שרוצים להפוך את החברה שלנו והעולם הזה למקום טוב יותר. עושר כזה יכול לבוא רק מתוך גיוון ותעוזה. המרקטפלייס מאפשר למיזמים הללו לקבל פידבק ודיוק בשיחה אישית שהתאפשרה בזכות הפלטפורמה שלנו, והאימפקט לכך הוא מיידי לכל המשתתפים".

קיפרמן וקנין מסכמת: "קיבלנו משוב חם מהיזמים על הפלטפורמה - הם העידו כי ב-40 דקות המנטורים הצליחו לשנות את צורת המחשבה שלהם ולפתוח להם את הראש. היו מנטורים רבים שהציעו לסייע ליזמים גם בהמשך וחיברו אותם לאנשים נוספים שיעזרו להם בדרך להצלחת המיזם. שמעון פרס ז"ל אמר פעם שפסימיים ואופטימיים מתים באותו האופן - הם רק חיים חיים אחרים לגמרי, ולכן צריך לחיות חיים אופטימיים ולחלום בגדול. המרקטפלייס מגשים את החזון של פרס ועוזר ליזמים רבים בהגשמת החלום".

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

תיקון והתנצלות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי