גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מה שלא יהיה, אל תעבוד בבנק": שחף ארליך מגשים את החלום של אביו. בערך

טריא, חברת ההלוואות בין אנשים שנכנסה לאחרונה לבורסה אמנם מציגה הפסדים, אך מכוונת גבוה לתחרות מול הבנקים, תוך הבטחת תשואה סולידית למלווים בימים סוערים בשוק ● המנכ"ל שחף ארליך מסביר מה למד מהלוואה של 26 מיליון שקל שהסתבכה, מדוע הוא לא מודאג ממיתון, ועל משימת חייו: "אבא אמר לי, 'אל תעבוד בבנק, כי בנק הוא גוף בלי נשמה'"

שחף ארליך, מנכ''ל טריא / צילום: יוסי כהן
שחף ארליך, מנכ''ל טריא / צילום: יוסי כהן

בשיא הסערה שאופפת בימים אלה את ענף האשראי החוץ בנקאי, בעקבות אי סדרים שנמצאו בחברות יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, אשר הובילו לקריסת מניותיהן, הצטרפה בחודש שעבר חברה ציבורית חדשה ליותר מ-20 חברות אשראי חוץ בנקאי שכבר נסחרות בבורסה בת"א.

טריא, שהחלה את דרכה כחברת הלוואות בין אנשים (P2P), השלימה לאחר תהליך ממושך את מיזוגה לתוך השלד של חברת הנדל"ן של עמוס לוזון. טריא  מגיעה לבורסה עם תיק אשראי גדול ביחס למתחרים החוץ בנקאיים, אשר צמח ב-23% לעומת שנת 2020 והסתכם ב-2.81 מיליארד שקל, ומהווה כ-10% משוק האשראי החוץ בנקאי.

 

בראיון ראשון לאחר ההנפקה מסביר מנכ"ל החברה, שחף ארליך, מהם ההבדלים בין טריא לבין שתי חברות המימון שנמצאות בלב הסערה, מה למדו בחברה שבראשה הוא עומד מהלוואת ענק שהסתבכה, ומדוע הוא חושב שימשיך לצמוח גם אם ישראל תיכנס לתקופה של מיתון בחודשים הקרובים.

"טריא היא פתרון אדיר עבור המוסדיים"

טריא הוקמה ב-2014 על ידי אסף שלוש, אייל אלחיאני (המשמש כיו"ר) וורדה לוסטהויז. היא החלה את דרכה כחברה המציעה הלוואות בין אנשים, כאשר בצד אחד של ההלוואה נמצאים המלווים, כלומר המשקיעים שמקבלים תשואה על הכסף שהעמידו באמצעות הפלטפורמה הדיגיטלית של טריא, ובצד השנים ישנם לווים, המשלמים ריבית על ההלוואות שנטלו מהמשקיעים. ב-2016 היא נכנסה לעולם אשראי לקבוצות רכישה בנדל"ן, וב-2018 גם למתן משכנתאות.

התשואה השנתית הממוצעת למשקיעים (המלווים) בפלטפורמה של טריא (המשקיע בוחר את דרגת הסיכון ובהתאם התשואה שייקבל) לפני ניכוי מס ועמלות השקעה שגובה החברה, עמדה בשנה שעברה על 5.16%, נמוכה יותר מאשר בשנת 2020 (6.04%) ובשנת 2019 (6.3%). מהצד השני, הריבית הממוצעת שמשלמים הלווים מטריא עמדה בשנת 2021 על 5.8%, ירידה לעומת ריבית של 6% בשנתיים שקדמו לה.

"זמן קצר לאחר הקמת החברה המייסדים הגיעו למסקנה שהתחום הקלאסי של הלוואות בין אנשים זה לא מה שישרת את החזון של החברה - לאפשר לאנשים לשלוט בעתיד הכלכלי שלהם באמצעות מערכת פיננסית פשוטה, שקופה ומותאמת אישית.

"אם רוצים לתת הלוואה נכונה, לקדם את האדם ולתת ללקוח ערך אמיתי, קשה לעשות זאת ככה. זה הביא אותנו להתמקד בהלוואות מגובות בנכסים ונתן לנו שני דברים. הראשון הוא תיק מאוד יציב, ותקופות כמו היום שבהן השווקים תנודתיים תיק כזה מראה את העוצמה שלו, ומצד שני זה מאפשר לנו לתת ריביות נמוכות יחסית כאשר יש נקודות שאנחנו מתחרים ראש בראש עם המערכת הבנקאית", מסביר ארליך.

"בתפיסה שלנו אנחנו מתחרים במערכת הבנקאית וזה לא משנה אם זה בקבוצות רכישה, במשכנתאות, הלוואות גישור או הלוואות בנקודת מכירה. לכן גם גופים מוסדיים הם שחקנים בתוך הפלטפורמה שלנו ומשקיעים דרכה מאות מיליוני שקלים, יותר מחצי מיליארד שקל. טריא היא פתרון אדיר בשביל המוסדיים כי היא מייצרת תשואה יציבה ובסוף זה החלק בתיק שהוא יציב. אנחנו לא מציעים 12% תשואה, אבל אנחנו גם לא פק"ם עם 0 אחוז תשואה ולא קרוב לזה".

אם ישראל תיכנס בחודשים הקרובים למיתון, כפי שלא מעט כלכלנים צופים, כיצד זה ישפיע על טריא?
"השאלה היא איזה תיק יש לך. כשנכנסים למיתון הפיגורים עולים, בכל תיק הלוואות. הריבית עולה, לציבור יותר קשה ולכן נראה יותר פיגורים. אם תיק האשראי הוא הלוואות לכל מטרה שהחברה נתנה בצורה אגרסיבית ובריבית מאוד גבוהה, בלי שהלקוח מקבל באמת ערך, בתקופה של מיתון היא תיפגע. מנגד, אם התיק מגובה נדל"ן - כלומר דירות של אנשים, ונבדקה יכולת ההחזר שלהם, ברור שזו לא תהיה התקופה הכי טובה אבל זה בדיוק הזמן להחזיק תיק שיעשה תשואה בכל מצב שוק".

"ברור שלא כל ההלוואות היו טובות"

מיתון הוא לא הדאגה היחידה של ענף האשראי החוץ בנקאי. כאמור, שתיים מהחברות הציבוריות המשתייכות לסקטור זה, יונט וגיבוי, עומדות בלב סערה פיננסית בעקבות אובדן אפשרי של עשרות מיליוני שקלים שניתנו כהלוואות בצפון הארץ. ארליך מבקש להתנתק מהרושם הרע שעשוי לדבוק בתעשייה החוץ בנקאית כולה.

"יש הבדל מאוד משמעותי בין חברות שעושות ניכיון צ'קים או שעוסקות באשראי שהוא במהותו קשה, לבין טריא שהרבה יותר דומה למערכת הבנקאית מבחינת תיק האשראי", אומר ארליך. "התיק שלנו הוא תיק ש-92% ממנו מגובה בבטוחות, הרוב בנדל"ן, ו-30% ממנו מורכב ממשכנתאות בדומה לתיק של הבנקים.

 

"אז להגיד שכל החברות החוץ בנקאיות הן דומות, זה פשוט לא נכון. אם נחזור לשנות ה-80, כל המערכת הבנקאית התמוטטה, ואם המדינה לא הייתה נכנסת בנעלי הבנקים לא הייתה מערכת בנקאית בישראל. מאז כולם למדו הרבה דברים כדי שזה לא יחזור על עצמו וגם אנחנו לומדים הרבה דברים מהמערכת הבנקאית.

"לא בכדי יו"ר ועדת האשראי שלנו הוא דודו זקן (המפקח על הבנקים לשעבר, ר"ו). בהרבה מובנים לבנקים יש חוכמה וצריך ללמוד מה שצריך ללמוד מהמערכת הבנקאית ולתקן אותה איפה שהיא עובדת נגד האינטרס של הצרכן. למקומות האלו אנחנו צריכים להיכנס ולהרוויח מהערך שאנחנו מעניקים לצרכן", הוא מסביר.

גם לטריא יש נסיון עם הלוואה גדולה בסך של כ-26 מיליון שקל, שבה את הכסף היא לא ראתה בחזרה. מדובר למעשה בשש הלוואות שניתנו החל מסוף 2019 לבעל השליטה בחברת " דלהום זגגות ושירותי רכב" אשר קרסה מאוחר יותר. לאחר שהוגשה נגד החברה תביעה נגזרת על-ידי משקיעים שהשתתפו בהלוואה, הגיעה עמם החברה לפשרה וספגה בעצמה את אבדן הכסף - כפי שמלמדים דוחותיה הכספיים.

מה למדתם מאז?
"טריא נתנה עשרות אלפי הלוואות, יותר מ-100 אלף, והחוכמה היא לא רק לשמור שכל ההלוואות יהיו טובות כי ברור שלא כולן היו טובות. החוכמה היא כשהייתה הלוואה לא טובה, ובעיקר הלוואה גדולה להמשיך הלאה ולהגן על המשקיעים. החברה הרוויחה כל כך הרבה כסף עד אז כדי להצליח להגן על המשקיעים, ועשינו זאת תוך כדי הקורונה. זה מראה כמה טריא הייתה חזקה והצליחה להכיל את האירוע, למדה והגנה על המשקיעים. החוכמה היא לא לחזור על אותה טעות פעמיים. מבחינת שוק ההון מחקנו את ההלוואה והמשקיעים לא נפגעו. מבחינתנו אנחנו תובעים כדי לקבל את הכסף בחזרה ולא נוותר על שקל שמגיע לנו".

אז אירועים כמו ביונט ובגיבוי לא יכולים לקרות היום בטריא?
"אני חושב שלא, בשל האופן שבו בנוי תיק האשראי שלנו - מול אלפי הלוואות, שכמעט כולן מגובות בנדל"ן. אנחנו פועלים אל מול שוק מאוד מבוזר ומתמקדים בהלוואות לאנשים פרטיים. יש לנו ועדת אשראי, עם סמכויות אשראי, יש קציני ציות, כך שבהקשר הזה אנחנו הרבה יותר דומים לבנק מאשר לחברות אשראי חוץ בנקאי".

"עמוס לוזון ייתן לנו המון ערך"

ביום שלישי השבוע הייתה אמורה טריא לפתוח את המסחר בבורסה בת"א, לאחר שהשלימה את המיזוג עם השלד הבורסאי של חברת ע. לוזון נדל"ן ופיננסים, אך האירוע החגיגי נדחה להמשך החודש. החברה נסחרת סביב שווי של 362 מיליון שקל, שווי שהיה קריטי לעסקת המיזוג כשנקבע כי אחד התנאים להשלמתו הוא הערכת שווי של יותר מ-300 מיליון שקל.

תנאי נוסף היה השלמת מכירת פעילות הנדל"ן הקיימת של לוזון תמורת 70 מיליון שקל, אשר יישארו כמזומנים בקופת החברה. כתוצאה מהמיזוג מחזיק לוזון ב-19.5% מהחברה, בעל המניות הגדול, כאשר חברי גרעין השליטה בטריא, המורכב משלושת המייסדים וכן מאלי גבריאל ופייר יוסף בסניאנו, מחזיקים יחד בכ-41%.

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

בדומה לחברות אשראי חוץ בנקאי דוגמת אופל בלאנס ואחים נאוי, בטריא בחרו להיכנס לבורסה בדרך של מיזוג, ולא בהנפקה ראשונית, כפי שעשו אשתקד לא מעט חברות הפועלות בענף: "חשבנו שייקח פחות זמן כי תיאורטית זה היה אמור להיות יותר קצר מאשר לצאת להנפקה", מסביר ארליך, תוך שהוא מתייחס ליותר משנה מאז החלו המגעים בין הצדדים עד להשלמת המיזוג. "אבל במבחן הזמן סיימנו והתוצאה מצויינת. לוזון שותף מעולה וייתן לנו המון ערך".

הכניסה למסחר תחייב את החברה לחשוף מדי רבעון את דוחותיה הכספיים. מהנתונים שפורסמו עד כה עולה כי טריא סיימה את 2021 עם הכנסות של כ-70 מיליון שקל (עמלות מלווים ומלווים), גידול של 54% לעומת 2020, אך עם הפסד של 6.6 מיליון שקל, שנבע מעלייה ניכרת בעלויות החברה (בגין שכר עבודה, ייעוץ מקצועי, תגמול מבוסס מניות ושירותים מצד בעלי עניין).

את שנת 2020 סיימה טריא בהפסד גדול אף יותר, של כ-13 מיליון שקל, לאחר הפרשה של 20 מיליון שקל בגין אותה הלוואה כושלת שניתנה בפלטפורמה. ההון העצמי של החברה עמד בסוף 2021 על כ-10 מיליון שקל בלבד.

ארליך: "נכנסו לבורסה ואנחנו צריכים להוכיח שאנחנו יודעים להרוויח, יודעים לצמוח, לייצר EBIDTA (רווח לפני ריבית, מיסים, פחת והפחתות) חיובי לאורך זמן ולייצר חדשנות. לצמוח לא רק במה שאנחנו עושים אלא גם בשאר העולמות הפיננסיים שאנחנו מדברים עליהם והשוק יבחן אותנו. אנחנו שחקן לטווח ארוך. אני לא מסתכל על מחר בבוקר או על עוד רבעון. אנחנו פה כדי להישאר ולהיות שחקן גדול שעושה שינוי במערכת הפיננסית. אנחנו גדלים מהר אבל בקצב יציב וזו הכוונה שלנו גם להמשך".

"הטכנולוגיה שלנו היא מה שיוביל אותנו"

הכניסה לבורסה הביאה כאמור את טריא להצטרף ליותר מ-20 חברות אשראי חוץ בנקאי שכבר נסחרות בתל אביב, בהן גם חברת P2P אחת - בלנדר שבשליטת משפחת אביב, שנסחרת כיום בשווי של פחות מ-100 מיליון שקל, לאחר שמנייתה איבדה כ-70% מערכה מאז ההנפקה בינואר 2021. הפערים בשווי החברות נובעים בין היתר מגודל תיק האשראי, כאשר זה של טריא מסתכם בכ-3 מיליארד שקל לעומת כ-422 מיליון שקל בבלנדר בסוף הרבעון הראשון (610 מיליון שקל כולל תיק האשראי של התאגיד הליטאי LTL שרכישתו הושלמה באחרונה).

מה מבדל אתכם מיתר חברות האשראי החוץ בנקאי בבורסה?
"תיק האשראי שלנו הוא היחיד שאפשר להשוות למערכת הבנקאית. כפי שציינתי, קצת יותר מ-30% מהתיק הוא משכנתאות ומעל ל-80% מגובה נדל"ן. מבחינת גודל התיק אנחנו יותר קרובים לתיק האשראי של חברות כרטיסי האשראי. מעבר לזה, אנחנו לא מתעסקים בניכיון צ'קים. גם המבנה שלנו שונה כי בסיס החברה הוא P2P, כך שהציבור הוא שמשקיע. במבט לעתיד, אם מסתכלים לאן אנחנו הולכים, הטכנולוגיה שלנו היא מה שיוביל אותנו. אנחנו הולכים לבנקאות עתידית - למקסם את הפעולות הפיננסיות בתוך טריא ומחוץ לטריא".

מתהומות לפסגות: הפעילות החברתית של ארליך

ארליך גדל בבית עם שני אחים - האחות הגדולה פזית ואחיו הצעיר גל. אולם בשנת 2001 נרצח גל בהונדורס כשניסה להגן על בת זוגו מפני אונס. לא מזמן הקים ארליך על שם אחיו תוכנית למנהיגות קהילתית הכוללת לימודי תואר ראשון במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט . פרויקט זה מצטרף לעמותת "חינוך לפסגות" שהקים ארליך בשנת 1999 ופועלת לצמצום פערים חברתיים. כך שהדרך שלו לחברה המתמחה בהלוואות בין אנשים, שעדיין נתפסות כמיזם חברתי, נראית טבעית.

אולם מאחורי הדרך של ארליך לעולם החוץ בנקאי עומדת סיבה נוספת. אם היה הולך בדרכי אביו היה מגיע למערכת הבנקאית. "אבא שלי גדל בזרנוגה, כפר ערבי אליו הגיע ב-1948 שהיום הוא חלק מרחובות. הוא סיים את הצבא כקצין בגולני ורצה להיות טלר בבנק. כששאלו אותו בריאיון העבודה אם הוא ידוע להשתמש במכונת חישוב הוא אמר כמובן, למרות שלא היה לו מושג, אך הוא התקבל והתקדם עד שב-1991 הפך להיות סמנכ"ל בבנק אגוד שפרש בשנת 93.

"בהמשך הוא חלה בסרטן ולקראת הסוף הוא אמר לי 'מה שלא יהיה אל תעבוד בבנק, כי בנק הוא גוף בלי נשמה, ואתה תאבד את הנשמה'. אז מעבר להכול, יש לי בטריא משימת חיים, צוואה", הוא מסביר.

לטריא הגיע לאחר שהשתחרר מצה"ל בדרגת סגן אלוף. "הייתי מפקד של אייל (אלחיאני, ממייסדי החברה, ר"ו). הוא אמר לי בוא תעבוד אצלנו, הסכמתי והקמתי את כל הלוואות הקשורות לנדל"ן - קבוצות רכישה, הלוואות גישור ואחר כך משכנתאות. תחילה מחוץ לטריא ואחר כך מבפנים. זו עוד דוגמה לדרך שבה טריא עובדת ולאנשים שמרכיבים אותה".

שחף ארליך | תעודת זהות

אישי: בן 49, נשוי + 2 ילדים
מקצועי: בתפקידיו הקודמים הקים את מערך הנדל"ן של טריא, וכן ייסד וניהל עמותה בשם חינוך לפסגות
עוד משהו: הקים תוכנית למנהיגות צעירה על שם אחיו, גל ז"ל, במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט

טריא | תעודת זהות

תחום פעילות: מימון, השקעות, חסכונות ומתן אשראי צרכני
היסטוריה: הוקמה בשנת 2014 על-ידי אסף שלוש, ורדה לוסטהויז ואייל אלחיאני (המשמש כיו"ר). גרעין השליטה בטריא כולל את אלחיאני (10.5%), ולוסטהויז (10.4%), אלי גבריאל (7.5%) פייר בסניאנו (7.5%), אסף שלוש 4.9%; עמוס לוזון מחזיק כיום 19.4% בחברה הממוזגת
נתונים: מנהלת תיק אשראי של כ-2.9 מיליארד שקל. יושבת בראש העין, ומעסיקה 115 עובדים

עוד כתבות

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"