גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמעונאות מקומת המרתף ועד לגג: האם המודל של קופנהגן יעבוד בערי ישראל?

בירת דנמרק מציעה שורה של קונספטים מסחריים ושיווקיים לשדרוג המרחב האורבני ● מניצול מקסימלי של הגגות למסעדות ובתי קפה ועד חלונות ראווה שמובילים למפלס מסחרי תת–קרקעי, בעיר העיצוב והאקולוגיה לא מפספסים הזדמנות להגדלת הכנסות

המדרחוב הראשי של קופנהגן. עיר ידידותית להולכי הרגל / צילום: Shutterstock
המדרחוב הראשי של קופנהגן. עיר ידידותית להולכי הרגל / צילום: Shutterstock

תמיר בן שחר הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

המדור עוסק בשאלות לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? הוא מנתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הרוגע הקמעונאי, האסתטיקה, העיצוב, השירות, הרחובות והמסלולים שמיועדים כמעט רק להולכי הרגל ולאופניים - כל אלה מאפיינים את דנמרק, והיו יכולים להיות גם מנת חלקה של ישראל, אם רק היינו מייבאים אותם למרחב האורבני ולמערכות המסחר בארץ, לצד ייצור רובעים ומקומות ממותגים עם תמהילים ייחודיים.

בטור זה נתאר את שוק המסחר, השיווק והקמעונאות בעיר העיצוב והאקולוגיה קופנהגן, וכן את האפשריות שלנו לאמץ את הרעיונות שהובילו לקיומם.

מקום 2 בחביבות

קופנהגן, בירת דנמרק והעיר הגדולה בממלכה, פרוסה על מספר איים ומונה כ-600 אלף תושבים וכ-2.5 מיליון בני אדם במטרופולין שלה. בעיר פועלת רכבת תחתית, יש לה תחבורה ציבורית יעילה, והיא ידועה כאחת הערים הידידותיות לרוכבי אופניים בעולם. יותר מ-40% מכלל האזרחים משתמשים באופניים על מנת להגיע לעבודה או למקום הלימודים, ובהתאם, מערכת שבילי האופניים בעיר מקיפה ביותר.

העיר משלבת בין תרבות, עיצוב, אומנות, היסטוריה ואדריכלות למסחר וקולינריה. יש בה מקומות בילוי רבים, מרכזי קניות (כולל המדרחוב המפורסם Strøget שהוא הארוך ביותר באירופה), שווקים, מוזיאונים וגלריות.

"דירוג החביבות" הגלובלי לשנת 2022 הציב אותה במקום השני מבין 172 ערים (וינה נבחרה במקום הראשון). מדובר בדירוג המתבסס על מעל 30 מאפיינים, המחולקים לחמש קטגוריות: יציבות, בריאות, תרבות, חינוך ותשתיות. לפני שמונה שנים הכתיר אותה האיחוד האירופי בתואר הבירה הירוקה של אירופה, בזכות הישגים רבים בתחום החדשנות הסביבתית, התחבורה המקיימת והכלכלה הירוקה.

מודל כלכלי זה בהכרח משפיע על ההתנהגות קהלי היעד ועל הרגלי הצריכה, אבל חשוב שהקיימות לא תבוא על חשבון איכות השירות או המוצר. כך, למשל, בבתי המלון מפחיתים את השימוש במזגנים ו/או מצמצמים את שירותי הניקיון, המבוצעים רק בהתאם לדרישת האורח.

התשובה לעליות המחירים

בבירת דנמרק מתקיים מסחר מיוחד, שונה וחדשני שניתן לייבא לישראל. לדוגמה, חנות הקונספט של מותג העיצוב הדני HAY ממוקמת במבנה מרשים בסגנון אר-נובו, סמוך למדרחוב Strøget. היא מתפרסת על שתי קומות, ומציגה מגוון מוצרי ריהוט פונקציונליים, תאורה ואביזרים להלבשת הבית.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

המוצרים מוצגים בחללים המדמים חדרים בבית, ומאפשרים לקהלי היעד "לחבר" רעיונות, ולקבל חבילת מוצרים כוללת. על גג המבנה פועלת מסעדה וניתן לבצע תצפית על העיר והמתרחש בשדרה.

בישראל פועלות בדומה לה הרשתות הביטט ו-DOT של טולמנס, שמייבאת את המותג HAY. כשטרנד העיצוב מתעצם, יחד עם הגדלת ההשקעה בבתים מתקופת הקורונה, קיים פוטנציאל להקמת חנויות נושאיות נוספות במרכזי הערים בארץ.

ב-Strøget פועלות גם חנויות פרימיום, מפוארות ויוקרתיות, כמו זו של חנות הכלבו Illum, שפרוסה על פני חמש קומות ומציעה הכול - אופנה, יופי, עיצוב בכלל ולבית בפרט. יש בה חלוקה מגדרית, מותגים וחנויות בתוך חנות. בקומה מינוס 1 נמצאת קומת האוכל, הכוללת תמהיל של מעדניות מיוחדות ומותגי מזון איכותיים.

בקומת הגג פועלת הרשת היפנית MUJI, שעל פי הדיווחים קבוצת רבוע נדל"ן נמצאת במשא ומתן להבאתה לישראל. סביב החנות פרוסה שדרה של עסקי הסעדה וברים, בית קפה, מסעדה איטלקית ומסעדת בשרים, וכולם פועלים עם מרפסות אל הנוף, וכשדרה המייצרת מפלס רחוב נוסף בקומה 5.

כשמחירי הקרקע במרכזי הערים עולים, ראוי שגם בישראל ינוצלו הגגות לעסקי הסעדה ולפעילויות מיוחדות. המקביל ל-Illum הוא קניון רמת אביב, המכיל מותגי פרמיום והסעדה, הפרוס לשתי קומות ומחולק לחנויות.

פורמט אחר הוא חנויות "מעורבות", שהן למעשה חנויות קונספט המשלבות בין תתי-שווקים. כך, לדוגמה, חנות למכירת אופניים, ציוד נלווה ואופנת ספורט משולבת עם בית קפה טרנדי. במקרה אחר, חנות אופנה למבוגרים משולבת עם מוצרים להלבשת הבית ועם מוצרי ילדים.

פורמט חדשני נוסף הוא חנויות ללא עובדים - בשדה התעופה של קופנהגן פועלת חנות 7Eleven בשטח של כ-15 מ"ר, למוצרי טו-גו. הקונה נכנס לחלל החנות אחרי ביצוע הזמנה בכרטיס האשראי, אוסף את המוצרים באופן עצמאי ויוצא מהחנות.

סגירת רחובות

הרחובות בקופנהגן שייכים להולכי הרגל - בני כל הגילאים נוסעים באופניים עירוניים, ללא מנוע, בשבילים מוסדרים וייעודיים, עם חניונים מספקים ושאינם מפריעים לתנועה. קורקינטים לסוגיהם אינם בנמצא. מערכת התחבורה הציבורית מפותחת ופועלת באופן משלים ביחד עם מדרחובים ומדרכות רחבות.

כמות כלי הרכב במרכז העיר נמוכה, ובוודאי ללא עדויות לפקקים. מצב זה מאפשר חשיפה, חיים ודינמיקה עירוניים, כניסה אל שטחי הסעדה ויצירת מקומות נעימים לשהייה. בנוסף, השימוש היומיומי באופניים מוביל לאוכלוסייה בריאה יותר.

תהליך זה מיושם בתל אביב בקצבים גבוהים, ומעט בערי ישראל האחרות. המהלך הראוי הוא שעשרות רחובות ומקטעי רחובות ייסגרו בכל שנה בישראל. בחיפה, למשל, ניתן לבצע זאת ברחוב סירקין בשוק תלפיות, וברחובות נוספים בעיר התחתית ובמרכז הכרמל.

תכנון עירוני מחדש וחדשני מייצר תתי-אזורים ורובעים במרחב העירוני, ובכך מגדיל את האטרקטיביות של העיר לתושביה ולמבקרים בתחומה. לכל מקום מוגדר המוצר, ונוצר תמהיל ייחודי ומותאם. בקופנהגן פועל מקבץ קטן של רחובות עם נינוח צרפתי שנקרא Little Paris, ובו פועלות חנויות "פריזאיות" קטנות, דוגמת ביסטרו, חנות יין מעדניות, אופנה מיוחדת ועוד.

מתחמי הסעדה פתוחים פזורים במקומות שונים בעיר, והם כוללים ברים ודוכני מזון איכותי המשרתים את המועסקים סביב, את התושבים וכמובן את התיירים. גם בערי ישראל ניתן לייצר מספר רב של מוקדים כאלה.

Refshaleoem הוא אי של מבנים תעשייתיים שהוסבו למרכזי אמנות, חנויות והסעדה לאורך הנמל, רמפות לסקייטבורד, ובקיץ גם "דק ים". במקום יש סצנת סטריט פוד חזקה (שוק אוכל רחוב של כ-50 דוכנים שדוגלים בקיימות), ו-6,000 מ"ר עם גישה לשטח נוסף ליד המים - מעין חוויה תרבותית של אוכל, מוזיקה תרבות וחדשנות.

בחלק מהרחובות פועל מפלס נוסף, עם כניסה מהרחוב וחלון ראווה. בישראל, כאשר מחירי הנדל"ן במרכזי הערים עולים, וברחובות משוטטים יותר ויותר רוכשים, אין מנוס מהיווצרותן של עוד קומות מסחר כאלה, בתת-הקרקע.

איכות החיים העירונית

בקופנהגן, שנתפסת כעיר יקרה מאוד, המחירים דומים לאלה של תל אביב בכל הנוגע לצריכה היומיומית בבתי קפה או לשעת חנייה. ועדיין, במסעדות נחשבות ובאלו שהן מומלצות מישלן עם תפריטים של 5-9 מנות וחוויה בהתאם, יחד עם אלכוהול המחיר אינו עולה על 500-600 שקל לזוג. מדובר במחיר הנמוך עד פי 2 או 3 ממסעדות שף בתל אביב. אין הצדקה לפערי המחיר האלה.

בנוסף, במותגי רשתות בינלאומיות הפועלות בשתי המדינות קיים פער של עשרות אחוזים לרעת תל אביב. בשורה התחתונה, בישראל יקר יותר.

במבט לעתיד, קופנהגן יכולה לשמש כעיר שממנה ניתן לאמץ, להעתיק או לשעתק מודלים עירוניים המשפיעים על איכות החיים בעיר בכלל (חדשנות סביבתית, תחבורה מקיימת, כלכלה ירוקה ועוד), ועל שירותי מסחר, הסעדה, בילוי ופנאי בפרט.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו