גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמעונאות מקומת המרתף ועד לגג: האם המודל של קופנהגן יעבוד בערי ישראל?

בירת דנמרק מציעה שורה של קונספטים מסחריים ושיווקיים לשדרוג המרחב האורבני ● מניצול מקסימלי של הגגות למסעדות ובתי קפה ועד חלונות ראווה שמובילים למפלס מסחרי תת–קרקעי, בעיר העיצוב והאקולוגיה לא מפספסים הזדמנות להגדלת הכנסות

המדרחוב הראשי של קופנהגן. עיר ידידותית להולכי הרגל / צילום: Shutterstock
המדרחוב הראשי של קופנהגן. עיר ידידותית להולכי הרגל / צילום: Shutterstock

תמיר בן שחר הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

המדור עוסק בשאלות לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? הוא מנתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הרוגע הקמעונאי, האסתטיקה, העיצוב, השירות, הרחובות והמסלולים שמיועדים כמעט רק להולכי הרגל ולאופניים - כל אלה מאפיינים את דנמרק, והיו יכולים להיות גם מנת חלקה של ישראל, אם רק היינו מייבאים אותם למרחב האורבני ולמערכות המסחר בארץ, לצד ייצור רובעים ומקומות ממותגים עם תמהילים ייחודיים.

בטור זה נתאר את שוק המסחר, השיווק והקמעונאות בעיר העיצוב והאקולוגיה קופנהגן, וכן את האפשריות שלנו לאמץ את הרעיונות שהובילו לקיומם.

מקום 2 בחביבות

קופנהגן, בירת דנמרק והעיר הגדולה בממלכה, פרוסה על מספר איים ומונה כ-600 אלף תושבים וכ-2.5 מיליון בני אדם במטרופולין שלה. בעיר פועלת רכבת תחתית, יש לה תחבורה ציבורית יעילה, והיא ידועה כאחת הערים הידידותיות לרוכבי אופניים בעולם. יותר מ-40% מכלל האזרחים משתמשים באופניים על מנת להגיע לעבודה או למקום הלימודים, ובהתאם, מערכת שבילי האופניים בעיר מקיפה ביותר.

העיר משלבת בין תרבות, עיצוב, אומנות, היסטוריה ואדריכלות למסחר וקולינריה. יש בה מקומות בילוי רבים, מרכזי קניות (כולל המדרחוב המפורסם Strøget שהוא הארוך ביותר באירופה), שווקים, מוזיאונים וגלריות.

"דירוג החביבות" הגלובלי לשנת 2022 הציב אותה במקום השני מבין 172 ערים (וינה נבחרה במקום הראשון). מדובר בדירוג המתבסס על מעל 30 מאפיינים, המחולקים לחמש קטגוריות: יציבות, בריאות, תרבות, חינוך ותשתיות. לפני שמונה שנים הכתיר אותה האיחוד האירופי בתואר הבירה הירוקה של אירופה, בזכות הישגים רבים בתחום החדשנות הסביבתית, התחבורה המקיימת והכלכלה הירוקה.

מודל כלכלי זה בהכרח משפיע על ההתנהגות קהלי היעד ועל הרגלי הצריכה, אבל חשוב שהקיימות לא תבוא על חשבון איכות השירות או המוצר. כך, למשל, בבתי המלון מפחיתים את השימוש במזגנים ו/או מצמצמים את שירותי הניקיון, המבוצעים רק בהתאם לדרישת האורח.

התשובה לעליות המחירים

בבירת דנמרק מתקיים מסחר מיוחד, שונה וחדשני שניתן לייבא לישראל. לדוגמה, חנות הקונספט של מותג העיצוב הדני HAY ממוקמת במבנה מרשים בסגנון אר-נובו, סמוך למדרחוב Strøget. היא מתפרסת על שתי קומות, ומציגה מגוון מוצרי ריהוט פונקציונליים, תאורה ואביזרים להלבשת הבית.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

המוצרים מוצגים בחללים המדמים חדרים בבית, ומאפשרים לקהלי היעד "לחבר" רעיונות, ולקבל חבילת מוצרים כוללת. על גג המבנה פועלת מסעדה וניתן לבצע תצפית על העיר והמתרחש בשדרה.

בישראל פועלות בדומה לה הרשתות הביטט ו-DOT של טולמנס, שמייבאת את המותג HAY. כשטרנד העיצוב מתעצם, יחד עם הגדלת ההשקעה בבתים מתקופת הקורונה, קיים פוטנציאל להקמת חנויות נושאיות נוספות במרכזי הערים בארץ.

ב-Strøget פועלות גם חנויות פרימיום, מפוארות ויוקרתיות, כמו זו של חנות הכלבו Illum, שפרוסה על פני חמש קומות ומציעה הכול - אופנה, יופי, עיצוב בכלל ולבית בפרט. יש בה חלוקה מגדרית, מותגים וחנויות בתוך חנות. בקומה מינוס 1 נמצאת קומת האוכל, הכוללת תמהיל של מעדניות מיוחדות ומותגי מזון איכותיים.

בקומת הגג פועלת הרשת היפנית MUJI, שעל פי הדיווחים קבוצת רבוע נדל"ן נמצאת במשא ומתן להבאתה לישראל. סביב החנות פרוסה שדרה של עסקי הסעדה וברים, בית קפה, מסעדה איטלקית ומסעדת בשרים, וכולם פועלים עם מרפסות אל הנוף, וכשדרה המייצרת מפלס רחוב נוסף בקומה 5.

כשמחירי הקרקע במרכזי הערים עולים, ראוי שגם בישראל ינוצלו הגגות לעסקי הסעדה ולפעילויות מיוחדות. המקביל ל-Illum הוא קניון רמת אביב, המכיל מותגי פרמיום והסעדה, הפרוס לשתי קומות ומחולק לחנויות.

פורמט אחר הוא חנויות "מעורבות", שהן למעשה חנויות קונספט המשלבות בין תתי-שווקים. כך, לדוגמה, חנות למכירת אופניים, ציוד נלווה ואופנת ספורט משולבת עם בית קפה טרנדי. במקרה אחר, חנות אופנה למבוגרים משולבת עם מוצרים להלבשת הבית ועם מוצרי ילדים.

פורמט חדשני נוסף הוא חנויות ללא עובדים - בשדה התעופה של קופנהגן פועלת חנות 7Eleven בשטח של כ-15 מ"ר, למוצרי טו-גו. הקונה נכנס לחלל החנות אחרי ביצוע הזמנה בכרטיס האשראי, אוסף את המוצרים באופן עצמאי ויוצא מהחנות.

סגירת רחובות

הרחובות בקופנהגן שייכים להולכי הרגל - בני כל הגילאים נוסעים באופניים עירוניים, ללא מנוע, בשבילים מוסדרים וייעודיים, עם חניונים מספקים ושאינם מפריעים לתנועה. קורקינטים לסוגיהם אינם בנמצא. מערכת התחבורה הציבורית מפותחת ופועלת באופן משלים ביחד עם מדרחובים ומדרכות רחבות.

כמות כלי הרכב במרכז העיר נמוכה, ובוודאי ללא עדויות לפקקים. מצב זה מאפשר חשיפה, חיים ודינמיקה עירוניים, כניסה אל שטחי הסעדה ויצירת מקומות נעימים לשהייה. בנוסף, השימוש היומיומי באופניים מוביל לאוכלוסייה בריאה יותר.

תהליך זה מיושם בתל אביב בקצבים גבוהים, ומעט בערי ישראל האחרות. המהלך הראוי הוא שעשרות רחובות ומקטעי רחובות ייסגרו בכל שנה בישראל. בחיפה, למשל, ניתן לבצע זאת ברחוב סירקין בשוק תלפיות, וברחובות נוספים בעיר התחתית ובמרכז הכרמל.

תכנון עירוני מחדש וחדשני מייצר תתי-אזורים ורובעים במרחב העירוני, ובכך מגדיל את האטרקטיביות של העיר לתושביה ולמבקרים בתחומה. לכל מקום מוגדר המוצר, ונוצר תמהיל ייחודי ומותאם. בקופנהגן פועל מקבץ קטן של רחובות עם נינוח צרפתי שנקרא Little Paris, ובו פועלות חנויות "פריזאיות" קטנות, דוגמת ביסטרו, חנות יין מעדניות, אופנה מיוחדת ועוד.

מתחמי הסעדה פתוחים פזורים במקומות שונים בעיר, והם כוללים ברים ודוכני מזון איכותי המשרתים את המועסקים סביב, את התושבים וכמובן את התיירים. גם בערי ישראל ניתן לייצר מספר רב של מוקדים כאלה.

Refshaleoem הוא אי של מבנים תעשייתיים שהוסבו למרכזי אמנות, חנויות והסעדה לאורך הנמל, רמפות לסקייטבורד, ובקיץ גם "דק ים". במקום יש סצנת סטריט פוד חזקה (שוק אוכל רחוב של כ-50 דוכנים שדוגלים בקיימות), ו-6,000 מ"ר עם גישה לשטח נוסף ליד המים - מעין חוויה תרבותית של אוכל, מוזיקה תרבות וחדשנות.

בחלק מהרחובות פועל מפלס נוסף, עם כניסה מהרחוב וחלון ראווה. בישראל, כאשר מחירי הנדל"ן במרכזי הערים עולים, וברחובות משוטטים יותר ויותר רוכשים, אין מנוס מהיווצרותן של עוד קומות מסחר כאלה, בתת-הקרקע.

איכות החיים העירונית

בקופנהגן, שנתפסת כעיר יקרה מאוד, המחירים דומים לאלה של תל אביב בכל הנוגע לצריכה היומיומית בבתי קפה או לשעת חנייה. ועדיין, במסעדות נחשבות ובאלו שהן מומלצות מישלן עם תפריטים של 5-9 מנות וחוויה בהתאם, יחד עם אלכוהול המחיר אינו עולה על 500-600 שקל לזוג. מדובר במחיר הנמוך עד פי 2 או 3 ממסעדות שף בתל אביב. אין הצדקה לפערי המחיר האלה.

בנוסף, במותגי רשתות בינלאומיות הפועלות בשתי המדינות קיים פער של עשרות אחוזים לרעת תל אביב. בשורה התחתונה, בישראל יקר יותר.

במבט לעתיד, קופנהגן יכולה לשמש כעיר שממנה ניתן לאמץ, להעתיק או לשעתק מודלים עירוניים המשפיעים על איכות החיים בעיר בכלל (חדשנות סביבתית, תחבורה מקיימת, כלכלה ירוקה ועוד), ועל שירותי מסחר, הסעדה, בילוי ופנאי בפרט.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות