גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשובה למאסק והיערכות לבחירות בישראל: כך עתידה טוויטר להילחם בבוטים ובספאם

מדי יום, הרשת החברתית טוויטר מסירה מעל למיליון חשבונות ספאם זמן קצר בעת ולאחר יצירתם ● ואיך טוויטר נערכת לקראת הבחירות הקרבות, גם בישראל?

טוויטר. לדברי החברה, מספר החשבונות המזויפים וחשבונות הספאם עומד על פחות מ-5% / צילום: Shutterstock, tanuha2001
טוויטר. לדברי החברה, מספר החשבונות המזויפים וחשבונות הספאם עומד על פחות מ-5% / צילום: Shutterstock, tanuha2001

הרשת החברתית טוויטר עדיין עומדת בסימן שאלה מסביב לרכישת אילון מאסק, כשהסוגייה שלא נפתרה היא סוגיית הבוטים והספאם. מאסק הודיע בחודשים האחרונים כי בכוונתו לרכוש את הרשת החברתית תמורת 44 מיליארד דולר, אך זהו לא הנתון הבעייתי. מאסק הצהיר כי הוא מקפיא את הרכישה, עד שיקבל את הנתונים הרשמיים על כמות המשתמשים המזויפים וחשבונות הספאם שיש ברשת החברתית. טוויטר טענה כי הנתון עומד על 5%, מאסק עדיין לא היה מרוצה.

מאז, מאסק קיבל גישה לנתונים היסטוריים על ציוצים. למעשה מדובר אנשים מצייצים על מאות מיליוני פעמים ביום בזירה בזמן אמת. מדעני נתונים מטילים ספק שמאסק יוכל להוציא מכך את המידע שהוא חפץ.

כעת, בתדריך עיתונאים מיוחד, טוויטר החליטה לעשות סדר בכל הסוגיה, לטענתה - בלי קשר בהכרח לרכישה, אלא בגלל ששיח הבוטים והספאם חיוני לציבור, בטח אם ישנם בחירות בכמה מדינות ברחבי העולם, וגם בישראל.

לידיעת מאסק: איך טוויטר מגדירה בוטים? ומדוע מומחים חיצוניים לא יוכלו להגיע לנתון לבד?

לדברי טוויטר, מספר החשבונות המזויפים וחשבונות הספאם עומד על פחות מ-5% מהמשתמשים הפעילים היומיים הניתנים למוניטזציה. כלל המשתמשים הפעילים היומיים, מוגדרים לפי החברה כך: אנשים, ארגונים וחשבונות שנכנסו ואושרו בדרך אחרת ונכנסנו לטוויטר בכל יום דרך האתר או האפליקציה. אותם משתמשים יכולים לראות את המודעות או מוצרי טוויטר בתשלום - או במילים אחרות, אפשר לעשות עליהם כסף.

למרות זאת, בטוויטר מבינים כי למרות כל העבודה, הם לא מצפים לתפוס את כל הספאם שיש ברשת החברתית. בתדריך הוסבר כי כשהם חושבים על איך לדווח לוול סטריט את המספרים הללו, הם רוצים גם להתייחס ולהתחשב בעובדה שהם לא מצליחים לתפוס את כל הספאם, ולכן זה המספר. לדבריהם, ההערכות הפנימיות של החברה מצביעות כי המספר נמוך יותר מ-5%.

נשאלת השאלה, מדוע מאסק לא יוכל לעשות את זה בעצמו ומדוע חוקרים חיצוניים מגיעים למספרים אחרים, גבוהים או נמוכים יותר? טוויטר חושפת את השיטה: בכל רבעון, יש בוחנים אנושיים שבקיאים במדיניות הספאם של החברה, ובודקים בצורה רנדומלית אלפי חשבונות, בעקביות ולאורך זמן, מתוך רשימת החשבונות הפעילים היומיים הניתנים למוניטיזציה. להבדיל מבוחנים חיצוניים, טוויטר משתמשת במידע פרטי גם, כמו מספרי טלפון, כתובות ip, חתימות דפדפן, כל מה שהחשבון עושה כשהוא פעיל. זה מידע שאינו פתוח לכולם.

בהליך זה צריך לזהות את המשתמשים שיכולים לראות פרסומות, וחלקים מזה אפשר להעריך בזכות המידע הפומבי. אבל מתי שהמשתמש פעיל אך אינו מצייץ בכלל, הם לא יופיעו בהערכות של חוקרים חיצוניים כי זה לא יעלה מהמידע הפומבי. אבל משתמשים אלו אכן רואים פרסומות, נאמר בתדריך.

טוויטר מתחייבת שלא לשתף את המידע הפרטי הזה עם אף חוקר חיצוני, כי משתמשים סומכים על החברה לעשות את זה. בתדריך נציגי טוויטר נשאלו האם המידע הפרטי הגיע למאסק, אך נציגי טוויטר אמרו שהם אינם יכולים להגיב ספציפית על המגעים לגבי הרכישה הפוטנציאלית של אילון מאסק (כך שלא ברור אם מאסק קיבל את כל המידע הנדרש). מה שכן, "אנחנו מצייתים באופן מלא לחובות שלנו במסגרת תנאי הרכישה". לצד זאת, נציגי טוויטר הוסיפו כי התדריך הזה לא נועד להיות מענה לרכישה, הם רוצים לתת את המידע העדכני ביותר בנושא ספאם ובוטים, וכי הם חושבים שיש המון שיח על בוטים ומניפולציה בלי קשר לרכישה.

הבחירות בישראל מתקרבות - איך נאבקים בספאם ומניפולציות?

בתדריך, נציגי טוויטר אמרו שהשיח על בוטים ומניפולציות עולה, בטח סביב תקופות בחירות - כפי שיש בקרוב בברזיל, בארצות הברית ובישראל. לכן החברה בחרה לעשות סדר סביב כל הנושא: לדברי טוויטר, המשימה שלהם זה להגן ולקדם את האותנטיות בשיחות בטוויטר. הדרך שלהם לעשות את זה הוא לזהות ולמנוע את השיח המניפולטיבי בזירה, לוודא שאנשים בעלי גישה למידע אמין והקשר אינפורמטיבי ולהפוך את החשבונות לאמינים וככאלו שאפשר לסמוך עליהם.

לכן השלב הראשון הוא לאפיין מהו בוט. לתפיסתם, בוטים הם "חשבונות אוטומטיים, לא יותר ולא פחות". אנשים הדביקו משמעות רעה לבוטים, אבל ישנם גם בוטים חיוביים - כמו בוטים למזג אוויר ובוטים שנותנים שירות לציבור. לכם הם הכריזו על עיצוב מיוחד לבוטים בספטמבר, 2021, שמראה את הבוטים בעיצוב אפור ועם כיתוב ברור שמדובר בבוט. כך למעשה משתמשים יוכלו לזהות שמדובר בבוט, ויכלו לקבל את המידע שהם רוצים. האבחנה שעושים בטוויטר היא "בוטים זו הגדרת חשבון. ספאם זו התנהגות".

בוטים טובים כפופים למדיניות הרשת החברתית והם משתמשים ב-api של החברה כדי לפרסם או לפעול בטוויטר. החשבון יכול להיות אוטומטי באופן מלא או בצורה חלקית. לעומת זאת, בוטים רעים הם חשבונות אוטומטיים שעוסקים בהתנהגות ספאמרית, ובטוויטר מכנים זו כמניפולציה בפלטפורמה שלהם. הרעיון הוא להטעות אחרים, לשבש את החוויה או לפעול בפעולה אגרסיבית כדי לשנות את השיח. כיום, הבוטים הרעים הם לא רק סיפור של אנושי או לא אנושי, כך לפי החברה. הרשתות הללו משתמשים בשילוב של פעילות אנושית עם אוטומציה - וזה כמובן אסור בטוויטר.

מה ההגדרה של ספאם והתנהגות מניפולטיבית לפי טוויטר? שיתוף תוכן מפריע, זדוני או תוכן משוכפל, חשבונות מזויפים שנועדו לבלבל או מתנהגים בצורה לא אותנטית, שימוש בתהליכי אוטומטיזציה כדי להגביר את הלייקים והעוקבים, רשתות חשבונות שמקושרות לאדם אחד ונועדו לשנות ולהשפיע על שיח ושימוש בכלים של טוויטר כדי לפגוע בשיח כמו דיווחי שווא ועוד. ברגע שמצליחים לזהות את ההתנהגות הפסולה לפי טוויטר, אפשר לפעול כדי להסיר אותה ולהרחיק לצמיתות את מי שמקדם אותה ברשת החברתית.

שני התחומים שיש בהם הכי הרבה ספאם בטוויטר - פורנו וקריפטו

לפי החברה, מעל למיליון חשבונות ספאם מוסרים מדי יום זמן קצר לאחר יצירתם או בעודם נוצרים. רובם מוסרים בצורה אוטומטית. לצד זאת, החברה אומרת כי היא נועלת מיליוני חשבונות החשודים כספאם בכל שבוע, אותם חשבונות לא מצליחים לעבור מבדקי הזדהות אנושיים. במחצית הראשונה של שנת 2021, טוויטר פרסה 130 מיליון אתגרים נגד חשבונות שנחשדו כספאם, ירידה של כ-9% בהשוואה לששת החודשים הקודמים.

טוויטר מעוניינת לבחון את האיזון בתהליך הזה, שלא לפגוע במשתמש שמעוניין לחשוף מעט יותר תוכן והוא יכול להיחשד כבוט. נתון נוסף שהחברה חשפה - שני התחומים שיש בהם הכי הרבה ספאם אלו פורנו וקריפטו.

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

טלגרם וקריפטו: כך האיראנים גייסו מרגלים ישראלים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ראש הממשלה הכריע - שדה התעופה בנגב יוקם בצקלג ולא בנבטים

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?