גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשובה למאסק והיערכות לבחירות בישראל: כך עתידה טוויטר להילחם בבוטים ובספאם

מדי יום, הרשת החברתית טוויטר מסירה מעל למיליון חשבונות ספאם זמן קצר בעת ולאחר יצירתם ● ואיך טוויטר נערכת לקראת הבחירות הקרבות, גם בישראל?

טוויטר. לדברי החברה, מספר החשבונות המזויפים וחשבונות הספאם עומד על פחות מ-5% / צילום: Shutterstock, tanuha2001
טוויטר. לדברי החברה, מספר החשבונות המזויפים וחשבונות הספאם עומד על פחות מ-5% / צילום: Shutterstock, tanuha2001

הרשת החברתית טוויטר עדיין עומדת בסימן שאלה מסביב לרכישת אילון מאסק, כשהסוגייה שלא נפתרה היא סוגיית הבוטים והספאם. מאסק הודיע בחודשים האחרונים כי בכוונתו לרכוש את הרשת החברתית תמורת 44 מיליארד דולר, אך זהו לא הנתון הבעייתי. מאסק הצהיר כי הוא מקפיא את הרכישה, עד שיקבל את הנתונים הרשמיים על כמות המשתמשים המזויפים וחשבונות הספאם שיש ברשת החברתית. טוויטר טענה כי הנתון עומד על 5%, מאסק עדיין לא היה מרוצה.

מאז, מאסק קיבל גישה לנתונים היסטוריים על ציוצים. למעשה מדובר אנשים מצייצים על מאות מיליוני פעמים ביום בזירה בזמן אמת. מדעני נתונים מטילים ספק שמאסק יוכל להוציא מכך את המידע שהוא חפץ.

כעת, בתדריך עיתונאים מיוחד, טוויטר החליטה לעשות סדר בכל הסוגיה, לטענתה - בלי קשר בהכרח לרכישה, אלא בגלל ששיח הבוטים והספאם חיוני לציבור, בטח אם ישנם בחירות בכמה מדינות ברחבי העולם, וגם בישראל.

לידיעת מאסק: איך טוויטר מגדירה בוטים? ומדוע מומחים חיצוניים לא יוכלו להגיע לנתון לבד?

לדברי טוויטר, מספר החשבונות המזויפים וחשבונות הספאם עומד על פחות מ-5% מהמשתמשים הפעילים היומיים הניתנים למוניטזציה. כלל המשתמשים הפעילים היומיים, מוגדרים לפי החברה כך: אנשים, ארגונים וחשבונות שנכנסו ואושרו בדרך אחרת ונכנסנו לטוויטר בכל יום דרך האתר או האפליקציה. אותם משתמשים יכולים לראות את המודעות או מוצרי טוויטר בתשלום - או במילים אחרות, אפשר לעשות עליהם כסף.

למרות זאת, בטוויטר מבינים כי למרות כל העבודה, הם לא מצפים לתפוס את כל הספאם שיש ברשת החברתית. בתדריך הוסבר כי כשהם חושבים על איך לדווח לוול סטריט את המספרים הללו, הם רוצים גם להתייחס ולהתחשב בעובדה שהם לא מצליחים לתפוס את כל הספאם, ולכן זה המספר. לדבריהם, ההערכות הפנימיות של החברה מצביעות כי המספר נמוך יותר מ-5%.

נשאלת השאלה, מדוע מאסק לא יוכל לעשות את זה בעצמו ומדוע חוקרים חיצוניים מגיעים למספרים אחרים, גבוהים או נמוכים יותר? טוויטר חושפת את השיטה: בכל רבעון, יש בוחנים אנושיים שבקיאים במדיניות הספאם של החברה, ובודקים בצורה רנדומלית אלפי חשבונות, בעקביות ולאורך זמן, מתוך רשימת החשבונות הפעילים היומיים הניתנים למוניטיזציה. להבדיל מבוחנים חיצוניים, טוויטר משתמשת במידע פרטי גם, כמו מספרי טלפון, כתובות ip, חתימות דפדפן, כל מה שהחשבון עושה כשהוא פעיל. זה מידע שאינו פתוח לכולם.

בהליך זה צריך לזהות את המשתמשים שיכולים לראות פרסומות, וחלקים מזה אפשר להעריך בזכות המידע הפומבי. אבל מתי שהמשתמש פעיל אך אינו מצייץ בכלל, הם לא יופיעו בהערכות של חוקרים חיצוניים כי זה לא יעלה מהמידע הפומבי. אבל משתמשים אלו אכן רואים פרסומות, נאמר בתדריך.

טוויטר מתחייבת שלא לשתף את המידע הפרטי הזה עם אף חוקר חיצוני, כי משתמשים סומכים על החברה לעשות את זה. בתדריך נציגי טוויטר נשאלו האם המידע הפרטי הגיע למאסק, אך נציגי טוויטר אמרו שהם אינם יכולים להגיב ספציפית על המגעים לגבי הרכישה הפוטנציאלית של אילון מאסק (כך שלא ברור אם מאסק קיבל את כל המידע הנדרש). מה שכן, "אנחנו מצייתים באופן מלא לחובות שלנו במסגרת תנאי הרכישה". לצד זאת, נציגי טוויטר הוסיפו כי התדריך הזה לא נועד להיות מענה לרכישה, הם רוצים לתת את המידע העדכני ביותר בנושא ספאם ובוטים, וכי הם חושבים שיש המון שיח על בוטים ומניפולציה בלי קשר לרכישה.

הבחירות בישראל מתקרבות - איך נאבקים בספאם ומניפולציות?

בתדריך, נציגי טוויטר אמרו שהשיח על בוטים ומניפולציות עולה, בטח סביב תקופות בחירות - כפי שיש בקרוב בברזיל, בארצות הברית ובישראל. לכן החברה בחרה לעשות סדר סביב כל הנושא: לדברי טוויטר, המשימה שלהם זה להגן ולקדם את האותנטיות בשיחות בטוויטר. הדרך שלהם לעשות את זה הוא לזהות ולמנוע את השיח המניפולטיבי בזירה, לוודא שאנשים בעלי גישה למידע אמין והקשר אינפורמטיבי ולהפוך את החשבונות לאמינים וככאלו שאפשר לסמוך עליהם.

לכן השלב הראשון הוא לאפיין מהו בוט. לתפיסתם, בוטים הם "חשבונות אוטומטיים, לא יותר ולא פחות". אנשים הדביקו משמעות רעה לבוטים, אבל ישנם גם בוטים חיוביים - כמו בוטים למזג אוויר ובוטים שנותנים שירות לציבור. לכם הם הכריזו על עיצוב מיוחד לבוטים בספטמבר, 2021, שמראה את הבוטים בעיצוב אפור ועם כיתוב ברור שמדובר בבוט. כך למעשה משתמשים יוכלו לזהות שמדובר בבוט, ויכלו לקבל את המידע שהם רוצים. האבחנה שעושים בטוויטר היא "בוטים זו הגדרת חשבון. ספאם זו התנהגות".

בוטים טובים כפופים למדיניות הרשת החברתית והם משתמשים ב-api של החברה כדי לפרסם או לפעול בטוויטר. החשבון יכול להיות אוטומטי באופן מלא או בצורה חלקית. לעומת זאת, בוטים רעים הם חשבונות אוטומטיים שעוסקים בהתנהגות ספאמרית, ובטוויטר מכנים זו כמניפולציה בפלטפורמה שלהם. הרעיון הוא להטעות אחרים, לשבש את החוויה או לפעול בפעולה אגרסיבית כדי לשנות את השיח. כיום, הבוטים הרעים הם לא רק סיפור של אנושי או לא אנושי, כך לפי החברה. הרשתות הללו משתמשים בשילוב של פעילות אנושית עם אוטומציה - וזה כמובן אסור בטוויטר.

מה ההגדרה של ספאם והתנהגות מניפולטיבית לפי טוויטר? שיתוף תוכן מפריע, זדוני או תוכן משוכפל, חשבונות מזויפים שנועדו לבלבל או מתנהגים בצורה לא אותנטית, שימוש בתהליכי אוטומטיזציה כדי להגביר את הלייקים והעוקבים, רשתות חשבונות שמקושרות לאדם אחד ונועדו לשנות ולהשפיע על שיח ושימוש בכלים של טוויטר כדי לפגוע בשיח כמו דיווחי שווא ועוד. ברגע שמצליחים לזהות את ההתנהגות הפסולה לפי טוויטר, אפשר לפעול כדי להסיר אותה ולהרחיק לצמיתות את מי שמקדם אותה ברשת החברתית.

שני התחומים שיש בהם הכי הרבה ספאם בטוויטר - פורנו וקריפטו

לפי החברה, מעל למיליון חשבונות ספאם מוסרים מדי יום זמן קצר לאחר יצירתם או בעודם נוצרים. רובם מוסרים בצורה אוטומטית. לצד זאת, החברה אומרת כי היא נועלת מיליוני חשבונות החשודים כספאם בכל שבוע, אותם חשבונות לא מצליחים לעבור מבדקי הזדהות אנושיים. במחצית הראשונה של שנת 2021, טוויטר פרסה 130 מיליון אתגרים נגד חשבונות שנחשדו כספאם, ירידה של כ-9% בהשוואה לששת החודשים הקודמים.

טוויטר מעוניינת לבחון את האיזון בתהליך הזה, שלא לפגוע במשתמש שמעוניין לחשוף מעט יותר תוכן והוא יכול להיחשד כבוט. נתון נוסף שהחברה חשפה - שני התחומים שיש בהם הכי הרבה ספאם אלו פורנו וקריפטו.

עוד כתבות

מימין: סאטיה נאדלה, ביל גייטס, סם אלטמן, ברק אובמה והשחקנית מרגו רובי. המשתתפים נבחרים בפינצטה / צילום: Associated Press, Stephen Brashear, Jordan Strauss, Jacquelyn Martin, Brynn Anderson

המפגשים של עשירי העולם שהכול קורה בהם - אבל אף אחד לא יודע שהם קורים

הם מגיעים במטוסים פרטיים, יודעים שאף אחד לא יצטט או יצלם אותם וזוכים למינגלינג עם משקיעי ענק או לטיול פרטי עם אילון מאסק וג'ף בזוס ● ברוכים הבאים לכנסי האח"מים שבהם נסגרות העסקאות הגדולות בעולם, ורק מעטים מורשים להיכנס אליהם

קרוקט בצלים שרופים / צילום: גיל אבירם

הביסטרו המשוחרר של פיינליסט "משחקי השף" מציע ביסים טעימים וממזריים

עם רגל במכונת גלידה ורגל בג'וספר, יהונתן שרביט, שהתמחותו בקולינרית מגיעה ממילאנו, יודע איך עושים אוממי ישראלי

הריקשות מובילות מהפכה חשמלית בהודו / צילום: Shutterstock

בעלות של אלפי שקלים בודדים: הכירו את המהפכה החדשה של הודו

סובסידיות לתחבורה נקייה, צניחה בעלויות הסוללות וכניסת טכנולוגיות מסין הצמיחו בשנים האחרונות תעשיית רכב חשמלי בהודו ● אלא שבמקום מכוניות, מאות יצרנים מקומיים מוכרים בכל חודש עשרות אלפי ריקשות חשמליות שגודשות את הכבישים, מקטינות את הזיהום ומגדילות את הזדמנויות הפרנסה

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

סשה טרופנוב, עובד אמזון. נחטף ב–7 באוקטובר / צילום: פרטי

עובדי אמזון: בחברה העולמית המליצו לנו לא להביע הזדהות עם העובד החטוף

מאז נחטף סשה טרופנוב, מהנדס חומרה באמזון, עובדי החברה בישראל ערכו שלל יוזמות הקוראות לשחרורו ● החברה העולמית, לעומת זאת, לא הביעה הזדהות רשמית כלל ● כעת מתברר כי מאחורי הנמכת הפרופיל הציבורי עומדת מדיניות, וכי אמזון אף הנחתה את העובדים שלא להביע תמיכה פומבית

מנכ''ל ביומיקה, ד''ר אלרן חבר / צילום: יח''צ

טיפול בסרטן באמצעות חיידקי המעי הצליח בניסוי קליני ראשון

הניסוי בוצע על־ידי חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן הבורסאית, ובו השתתפו 11 חולים בסוגי סרטן שונים, שטופלו עד היום באימונותרפיה ללא הצלחה ● בעקבות הפרסום, מניית הקבוצה עלתה ב־6.7%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 113 מיליון שקל

כוחות אוגדה 98 פועלים במרחב ג'בליא / צילום: דובר צה''ל

בצה"ל מבהירים: אין אירוע חטיפת חייל

אלפים במחאות בת"א: פרשים, מכת"זיות ועימותים עם שוטרים ● ראש המוסד שב מהפסגה בפריז: הוחלט על התנעת מו"מ מחודש בימים הקרובים ● דובר צה"ל: לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון רצועת עזה ●  במספר מרחבים במקביל: צה"ל תקף מטרות טרור של חיזבאללה בדרום לבנון  ● דובר צה"ל: לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון רצועת עזה ● עדכונים בולטים

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בית המשפט הכריע: למי מהשכנים באמת שייך הגג?

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

מקשיבים יותר ומשתפים רק מה שיש בו ערך: זה סוד הקסם של המנהלים המופנמים

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו  OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט HER של ספייק ג'ונז מ-2013

עבד אל־פתאח א־סיסי ומוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

בלעדיהם אין לא־סיסי כסף: הנתון החריג על הפועלים המצרים במפרץ

לפי דיווח בעיתון הסעודי "אילאף", פועלים מצרים שעובדים בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות היוו מקור למעל 70% מכלל העברות הכספים במצרים בשנת 2023

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק עלה ב-1.1%, אנבידיה הוסיפה 2.5%

נעילה שלילית באירופה ● ההנג סנג צנח בכ-1.4% ● תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות בירידות שערים קלות ● מניית יצרנית השבבים הדרום־קוריאנית סמסונג אלקטרוניקס ירדה בכ-3%, לאחר שדווח על בעיות בחלק מהשבבים שלה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את הפעולה ברפיח

בעקבות הבקשה שהוגשה ע"י דרום אפריקה, הורה בית הדין הבינלאומי בהאג לישראל לעצור פעולת צה"ל ברפיח, אשר יכולה להשפיע על תנאי החיים של האזרחים והורה לאפשר גישה חופשית לסיוע הומניטרי ● השופטים לא הוציאו צו גורף להפסקת המלחמה חרף הבקשה ● ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים שיחת חירום עם היועמ"שית, שרים ומשפטנים ● בניגוד לדיון הקודם, השופטים כמעט ולא הזכירו את סוגיית החטופים ואירועי 7.10

את'ריום / צילום: Shutterstock

הביטקוין לא לבד: מטבע קריפטו נוסף מגיע לוול סטריט

רשות ני"ע האמריקאית אישרה השקת קרנות סל שעוקבות אחר מחיר האת'ריום בספוט, מה שהופך אותו למטבע השני שייכנס בדלת הראשית של וול סטריט, אחרי הביטקוין ● מה משמעות המהלך, מה הוביל לשינוי ואיך זה יעבוד בפועל? ● גלובס עושה סדר

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

איתי שילוני / צילום: תמר מצפי

המומחה שבטוח: גל עזיבות המנכ"לים רומז שהידרדרות נוספת בדרך למשק

איתי שילוני, ד"ר לפסיכולוגיה ויועץ אסטרטגי לחברות הגדולות בישראל, לא מופתע מעשרות הבכירים שפרשו לאחרונה: "הם מעדיפים לצאת בשיא, ולא בתקופת צמצומים" ● כך השירות בצה"ל השפיע על המנהלים הישראלים - וגם על השפה העסקית של ההנהגה המקומית

סטיבן שוורצמן, מנכ''ל בלקסטון / צילום: Associated Press, Richard Drew

אחד המנכ"לים המשפיעים בוול סטריט הודיע: חוזר לתמוך בטראמפ לנשיאות

סטיבן שוורצמן מנכ"ל בלקסטון ואחד האנשים העשירים בעולם צפוי לחזור ולתמוך בטראמפ, כך על פי דיווחים בארה״ב. ברקע, מדיניותו של ביידן בנושאים שונים ועליית האנטישמיות

אפליקציית ICQ / צילום: Shutterstock

הרשת החברתית ICQ תיסגר: ממליצה לעבור לרשת הבית של פוטין

ICQ, שהיתה לרשת החברתית הפופולרית בישראל בשנות התשעים, נסגרת ● זאת לאחר ניסיונות כושלים להשיק מחדש את האפליקציה ולהפוך אותה פופולרית בקרב משתמשים ברוסיה תחת VK, הרשת החברתית הרוסית ● ICQ הותירה בישראל מורשת של תרבות יזמית וגם הפכה לא מעט ישראלים למיליונרים ● מכירתה נחשבת לאקזיט האיקוני הראשון