גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינזו אבה, רה"מ שרצה לחלץ את יפן מהמטרייה האמריקאית

ראש הממשלה מאריך הימים ביותר של יפן, שנרצח ביום שישי, רצה לסדר ליפן "מקום טוב באמצע", לחלצה מהפסיביות שלה תחת ארה"ב ו"לנער את כלכלתה" ● המשימה הזו עדיין לא הושגה, אבל ההתקדמות של יפן מרשימה. בטח כיום כשהיא חוליה חיונית בהגנה הקולקטיבית נגד סין וצפון קוריאה

עוד לפני שינזו אבה, אבל במיוחד בהנהגתו, יפן הפכה למעצמה צבאית אזורית / צילום: Reuters, Jorge Silva
עוד לפני שינזו אבה, אבל במיוחד בהנהגתו, יפן הפכה למעצמה צבאית אזורית / צילום: Reuters, Jorge Silva

זה 75 שנה שיפן מנסה למצוא לעצמה מקום במערכת הבינלאומית. הוא נועד להתיישב עם עוצמתה הכלכלית והטכנולוגית, מבלי לעורר אסוציאציות של מיליטריזם רצחני. יפן נועדה להיות חזקה, אבל לא חזקה מדי.

שינזו אבה היה המנהיג היפני הבולט ביותר במרוצת הניסיון רב־השנים להיחלץ מן הקונכייה, שאליה יפן נדחקה לאחר תבוסת 1945. אבל הוא לא היה היחיד, ובסוף חייו הוא היה רחוק מלברך על המוגמר.

הדרך הייתה רצופה מעידות ואי־הבנות. ראש הממשלה של תחילת שנות ה־60, האייאטו איקדה (Ikeda), היה מאדריכלי הנס הכלכלי היפני. אבל הוא זכור, לפחות במערב, בזכות הערה מזלזלת של שארל דה גול. ב־1962, היפני סר אל נשיא צרפת. דה גול היה מענקי דורו, והיה גם גבוה בהרבה מאיקדה. הגנרל כתב ביומנו, "היום ביקר אצלי סוכן טרנזיסטורים".

ב־1960, סוכן הטרנזיסטורים ההוא הציב ליפן את היעד של הכפלת התוצר המקומי הגולמי בתוך עשר שנים. ב־1970, התמ"ג היפני היה גבוה כמעט פי חמישה. התמ"ג של צרפת היה גבוה ב־1960 ב־40% מזה של יפן. עשר שנים אחר כך, התמ"ג של יפן היה גבוה ב־40% מזה של צרפת. מותר לשער, שדה גול היה מושך בכתפיו. הוא ציפה שאורחיו, בייחוד אם הם עומדים בראש ארצותיהם, יוכלו להרשים אותו בחזון גלובלי, לא בסטטיסטיקה.

חולשת הפוליטיקה היפנית ניכרה בכהונותיהם הקצרות של ראשי הממשלה. לפעמים הן ארכו רק כמה חודשים, בדרך כלל הן התארכו עד שנתיים, מפני שזה היה אורך הכהונה של נשיאי מפלגת השלטון הנצחית, הליברלית־דמוקרטית. נושא הכהונה המפלגתית היה הופך אוטומטית לראש הממשלה.

בשנים הבאות, בייחוד לאחר שיפן נקלעה לדפלציה כרונית, בשנות ה־90, והתחילה לרדת מגדולתה הכלכלית, נעשה ניסיון לחזק את הכהונה הזו. ביטוי קוריוזי של הניסיון היה שיפוץ המעון הרשמי של ראש הממשלה, שהתפורר והלך. אמרו עליו שהוא שורץ עכברושים. ביטוי קוריוזי פחות היה ההתארכות של זמן הכהונה.

"להפריד את הכלכלה מהפוליטיקה"

מדיניות יפן עמדה בסימן ערגה בלתי פוסקת אל יחסים פרגמטיים עם העולם החיצון. המוטו שלה היה "להפריד את הכלכלה מן הפוליטיקה". היא קיוותה לפתח יחסים כלכליים ענפים עם שתי המעצמות הקומוניסטיות, ברית המועצות וסין, בעיצומה של המלחמה הקרה, נגד רצונה של ארה"ב. היא תכננה לכרות מחצבים במזרח הרחוק הרוסי ובסיביר, מה שבסופו של דבר לא עלה יפה.

יפן התקשתה להציג חזון גלובלי. לא הייתה לה מדיניות חוץ של ממש, אלא היה לה אוסף של יחסים דו־צדדיים. היא אמנם הייתה דמוקרטית, לפחות מצד הפורמט החוקתי שלה, אבל היה קשה למצוא בה מחויבות פעילה לשלומו של העולם החופשי.

גם בשעה שהעולם החיצון התפעל מהתקדמותה הכלכלית המסחררת, או התרעם על הרגלי הסחר האנוכיים שלה, הפוליטיקאים של יפן עשו רושם קלוש על רוב רואיהם. הם נתפסו בדרך כלל כחלשים ומעוטי השפעה. הרושם היה, שיפן חבה את הצלחתה לביורוקרטיה מבריקה, בייחוד זו של משרד־העל לסחר חוץ (MITI), שעורר את קנאתם העזה של לא־מעט פוליטיקאים מערביים. התנהלותו אפילו עוררה פקפוקים רציניים בחוכמת המודל המערבי הליברלי, שנטה להניח ליד הנעלמה לכוון את השוק, ללא התערבות ממשלתית מסיבית.

לפחות פוליטיקאי אמריקאי בולט אחד, טוען דמוקרטי לנשיאות, גארי הארט, הציע בשנות ה־80 שארה"ב תעתיק את הדגם של MITI, כדי לשפר את מאזן התשלומים המידרדר שלה. זה היה בזמן שהיפנים רכשו תאגידים ונדל"ן באמריקה מכל הבא ליד, ועוררו את הרושם שהם עומדים לתבוע את הבכורה הכלכלית העולמית. הפחד מפני העוצמה הכלכלית של יפן והתרעומת על התנהגותה עמדו שנים אחדות במרכז הפוליטיקה האמריקאית. במערכת הבחירות של 1992 הם מילאו תפקיד לא מבוטל בהבאשת ריחו של הנשיא ג'ורג' בוש האב ובמפלתו.

"נושאת מטוסים שלא ניתנת להטבעה"

ארה"ב חזרה וייחלה לבני שיח יפנים, שידברו איתה על המצב, לא על הטרנזיסטורים. היא נתקלה בהם פה ושם. למשל קאקואיי טאנאקה, בתחילת שנות ה־70, האיש שתואר אז כמנהיג היפני החזק ביותר מאז המלחמה. אבל הוא היה ראש הממשלה היפני הראשון שנאלץ לפרוש על רקע שחיתות. שנתיים לאחר פרישתו התגלה שהוא קיבל שוחד מתעשיית לוקהיד, כמעט שני מיליון דולר תמורת הזמנה של 21 מטוסי נוסעים.

בשעתה, זו הייתה פרשת השוחד הסנסציונית ביותר בעולם. נפילת טאנאקה אישרה סטריאוטיפים מערביים על הפוליטיקה ועל החברה של יפן, אם כי כמובן המשחדים היו אשמים לא פחות מן המשוחדים.

ההמתנה לבן־שיח נמשכה. בשנות ה־80 היה נדמה לאמריקאים, שהם מצאו איש כלבבם. יאסוהירו נאקאסונה חפף את רונלד רייגן בבית הלבן, דיבר קצת אנגלית, והתקשורת דיווחה בעונג שהוא קורא לרייגן "רון" ורייגן קורא לו "יאסו".

יאסו עצבן את הסובייטים, באחד הרגעים האחרונים של המלחמה הקרה, כאשר הכריז ב־1983 שערכה של יפן להגנת העולם החופשי שקול כנגד זה של "נושאת מטוסים שאינה ניתנת להטבעה". הסובייטים השיבו בכעס, שיפן מזמינה על ראשה "אסון כבד מזה שנפל עליה" ב־1945. זה היה כמובן אסון פצצות האטום של הירושימה ונגסקי.

החוקה שוחרת השלום

ההכרה שיפן אינה יכולה לחסות לאורך ימים באופן פסיבי תחת מטרייה גרעינית אמריקאית התחילה לפעם בה עוד בימי יאסו ורון. לרועץ עמדה לה חוקתה הפציפיסטית, שהאמריקאים הכתיבו ב־1947 כנסיוב נגד תוקפנות. החוקה הזו, שהוציאה מלחמה אל מחוץ לחוק, היא עדיין בבת עינם של לא מעט יפנים, כולל מפלגה בודהיסטית קטנה אך בעלת השפעה. אבל בהדרגה יפן נפטרת מן ההגבלות המעשיות שהחוקה הטילה על התעצמות צבאית.

עוד לפני אבה, אבל במיוחד בהנהגתו, יפן הפכה למעצמה צבאית אזורית. ב־2018 היא הודיעה על מסע רכש צבאי רחב־ממדים בארה"ב. היא החליטה להגדיל את צי מטוסי האף־35 שלה מ־42 ל־147, הגדול ביותר מחוץ לאמריקה. בפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, יפן השיקה שתי נושאות מטוסים. היא בונה מערכת הגנה בליסטית. היא הצטרפה אל מרוץ החימוש הקריטי ביותר של זמננו, פיתוח טילים היפר־סוניים (פי חמישה עד 25 ממהירות הקול).

רעיון "נושאת המטוסים שאינה ניתנת להטבעה", שהגה נאקאסונה לפני כמעט 40 שנה, עובר מוטציה חשובה: מבסיס נייח לכוחות אמריקאים יפן מסגלת לעצמה דינמיות אגרסיבית, והופכת לשותפת פעילה בהגנה קולקטיבית על נתיבי השיט של האוקיאנוס השקט ושל האוקיאנוס ההודי. אבה הוא בעל רעיון "הרביעייה": המועדון האסטרטגי המביא יחד אחת לשנה את מנהיגי ארה"ב, הודו, יפן ואוסטרליה. הרביעייה קמה ומתפתחת כדי לבלום את סין.

ב־2015 אבה אמר ל"וול סטריט ג'ורנל", כי צירוף כוחותיהן של ארה"ב ושל יפן "יהפוך את 'אחד ועוד אחד' לשניים". במשך שנים האריתמטיקה הזו לא הייתה מובנת מאליה. הוא קירב אותה למימוש, בעזרתם הנדיבה של דיקטטורים מעוטי עכבות, בסין, בצפון קוריאה וברוסיה.

_________________

רשימות קודמות ב- yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב- twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון