גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים לא תחשוף מידע הנוגע למיסוי רווחי נפט, גז ומשאבי טבע

למרות בקשת בית המשפט במסגרת עתירת ארגון "אדם טבע ודין", ברשות המסים החליטו שלא למסור מידע הנוגע לחובות המס החלות על חברות שעיסוקן מכירת משאבי טבע ציבוריים ● פרופ' אורן פרז, מומחה לרגולציה סביבתית מאוניברסיטת בר-אילן: "מאחר שמדובר בניצול משאבי טבע, יש חובת גילוי מוגברת"

בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר
בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאחר חודשים של דיונים, רשות המסים ומשרד המשפטים הודיעו לאחרונה לבית המשפט: לא נחשוף בפני הציבור מידע הנוגע להליכי מיסוי רווחי נפט, גז ומשאבי טבע. ברשות המסים מסרבים לחשוף מידע בשל התנגדות החברות, שמסרו "התנגדות מנומקת". ללא מידע בנושא, לא יכול הציבור לדעת האם נאכף החוק וחברות שרווחיהן מתבססים על שימוש במשאבי הציבור אכן משלמות מסים בשיעור החופף לתחזיות שהוצגו כאשר קיבלו זיכיון לפעול.

החלטת המדינה מתקבלת בעקבות עתירת חופש מידע שהגיש ארגון "אדם, טבע ודין", שנדונה בפברואר האחרון בבית המשפט המחוזי בירושלים. בעתירה דרש הארגון מידע אודות התשלומים שנגבו מהחברות או היו אמורים להיגבות, לאחר שרשות המסים סירבה להעביר את המידע, וזאת לאור הבעיות העולות בשנים האחרונות מיישום חוק מיסוי משאבי טבע, ומחלוקות רבות בין החברות ורשות המסים על תשלומי שומות הנגררים לאורך שנים, כשקופת המדינה נותרת ריקה.

למרות שהחוק מבטיח את כדאיות כריית משאבי הטבע לחברות, הציבור עדיין ממתין לחלקו. השנה הוכרז כי קרן העושר תיפתח באיחור של ארבע שנים, וכשבקופתה רק מיליארד שקלים - סכום נמוך משמעותית מהתחזיות (בנק ישראל העריך כי עד 2022 יהיו בקרן 14.2 מיליארד שקל, ואילו ב-2014 אמר שר האוצר דאז, יובל שטייניץ, כי בשנים 2015-2020 הסכום שייכנס למדינה ממיסוי רווחי נפט וגז בלבד, יהיה 'כמה מאות מיליארדי שקלים'). גם לאחר שנפתחה קרן העושר, חלק מהסכומים טרם נגבו סופית בשל הסתייגויות שונות של החברות.

בית המשפט קבע בהחלטתו כי רשות המסים לא פנתה לשר האוצר או לראש רשות המסים ולא הופעל שיקול דעת לצורך איזון האינטרסים של הציבור ושל זכות החברות לסודיות, ושלח את הרשות לחשיבה מחודשת בנושא. למרות זאת, ברשות המסים החליטו שלא להפוך את המידע הנדרש לשקוף, ולהותירו בין החברות והרשויות.

"טעות כלכלית ועוול מוסרי"

לפי החוק, מחצבים בשטח המדינה שייכים לציבור כולו והמדינה מחזיקה בהם כנאמן הציבור, שעליו לשרת את האינטרס הציבורי. אך לפי ועדות שונות שפעלו בעשור האחרון, לאורך שנים, המדינה נתנה יד לניצול משאבים מבלי להבטיח חלק ראוי לציבור בהם. עם גילוי הגז לחופי ישראל, נבחן מחדש משטר המס שנקבע בראשית ימי המדינה, והחוק תוקן לפי מסקנות וועדות ששינסקי, במטרה להגדיל את חלקו של הציבור ברווחים ממשאבי טבע.

משטר התמלוגים שונה כך שנקבע תמלוג אחיד של 5% לכלל משאבי הטבע (לעומת 12.5% בגז ונפט), לצד מס רווחי יתר. בשנת 2011, עם תיקון החוק, אמר שר האוצר דאז, ח"כ יובל שטייניץ: "המצב עד כה היה בלתי מוסרי בעליל, אזרחי ישראל היו הנמוכים בעולם, היחידים בעולם שלא נהנו ממש מאוצרות הטבע של מדינתם. תיקנו טעות כלכלית ועוול מוסרי". לצורך גבייתו ושימוש בו למטרות חברתיות, הוקמה קרן ייעודית ('קרן העושר'). אך עד היום, הגביה מצויה ברף נמוך, ואילו ועדת הקרן לאזרחי ישראל שהוקמה בכנסת כדי לפקח על פעילות הקרן, טרם הצליחה לקבל תשובות מרשות המסים ולהבין את מהות העיכוב של כספי הקרן.

לאורך השנים האחרונות, נחשפו המהמורות בגביית מסים מהחברות. כך למשל, מאז אישור חוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע ב-2015, לא שילמה כיל כלל היטל רווחי יתר לקופת המדינה. עבור השנים 2016-2019 עליה לשלם מס של 189 מיליון דולר על פעילותה בים המלח, אך היא מפרשת באופן עצמאי את החוק, ומצויה מזה שנים ארוכות במחלוקות וויכוחים מול רשות המסים באשר לגובה התמלוגים שעליה לשלם לקופת המדינה. המידע בנושא, אינו חשוף לציבור. כך למשל, בדיון שנערך בוועדה בנובמבר 2020, אמר מנכ"ל משרד האנרגיה דאז, אודי אדירי, "אני מציע שברגע שהחברות מקבלות שומה מרשות המסים, שישלמו אותה ללא דיחוי. היום, ע"י תכנוני מס כאלו ואחרים, הכסף מתעכב".

ב"אדם, טבע ודין" עתרו בבקשת חופש מידע לבית המשפט, ודרשו את המידע המלא באשר לקופת הקרן וגביית המסים הנוגעים למשאבי הטבע, אותם מנהלת המדינה בנאמנות עבור האזרחים, כשם שקבע המחוקק. "כעשור לאחר חקיקת החוק, ברור לכל כי ישנה בעיה, אך לא ברור לציבור האם מדובר במחדלים של רשות המסים או של החברות המנצלות את משאבי הטבע של הציבור", נכתב בעתירה.

עו"ד מירב עבאדי, ראש תחום כלכלה ורגולציה באדם טבע ודין, אומרת כי "ההחלטה של רשות המסים היא בלתי מתקבלת על הדעת. לא מדובר פה בנישום פרטי שמבקשים לחשוף מידע אישי לגביו אלא בחברות שמנצלות את משאבי הטבע של ישראל ומתחמקות מתשלום המגיע מהן לקרן העושר תחת סעיף הסודיות הפיסקאלית. אנו בוחנים את המשך ההליכים המשפטיים".

"ניצול לרעה של טענות סודיות מסחרית"

פרופ' אורן פרז, מומחה לרגולציה סביבתית מאוניברסיטת בר-אילן, לא השתכנע מטיעוני רשות המסים. "מאחר שמדובר בניצול משאבי טבע, יש חובת גילוי מוגברת", הוא מסביר. "בחוק חופש המידע, בסעיף 9, יש חריג לעניין הסודיות המסחרית: כשמדובר על חומרים ש'נפלטו או סולקו'. אלו לא חברות טכנולוגיות שעוסקת בפעילות מסחרית כמו אינטל, אלא חברות שמרוויחות כסף מהוצאת משאבי טבע ציבוריים מהאדמה ומכירתם. הנטל של טענות סודיות מסחרית, צריך להיות הרבה יותר כבד. נראה שנעשה בהן שימוש לרעה".

פרז מזכיר מספר הזדמנויות שבהן טען בית המשפט כי הרשויות היו מצויות ב"שבי רגולטורי", וקורא להיזהר מהישנות המקרים הללו. "ברור שלחברות יש תמריץ להקטין ככל האפשר את התגמולים שהן משלמות למדינה", הוא אומר. "עולה השאלה האם רשות המסים ממלאת את תפקידה בצורה נאמנה וגובה את תשלומי האמת המלאים מהגופים האלו. לפומביות המידע יש חשיבות רבה, ולכן העמדה של רשות המסים גם לא משרתת אותה עצמה, שצריכה לרצות שיהיה לה מנוף ציבורי שישרת את התכלית שלה - לגבות את הכסף שמגיע לציבור כתוצאה מהשימוש במשאבים".

ברשות המסים אומרים כי "הרשות שוקלת מחד את אינטרס הנישומים לשמירה על הסודיות הפיסקאלית של המידע שהן מדווחות לרשות (או חומרים שנמצאים ברשותה הנובעים ממילוי תפקידה), וכן את האינטרס של השמירה על סודות מסחריים של החברות, ומנגד, את האינטרס של הציבור לקבלת המידע על היטלים. סודיות המידע הנמסר לרשות המסים באה לשמור על דיווח אמין לרשות המסים שיבטיח את עיקרון מס אמת, ותוך ששם לב לפרסום הנתונים הכוללניים שנעשו ונעשים בשוטף על ידי הרשות. רשות המסים פרסמה בשנים האחרונות מידע ונתונים על גביית היטלים, היטלים חלוטים ותחזית גביית היטלים. הרשות מפרסמת באופן יזום ותדיר סקירות המפרטות את נתוני הגביה מהיטל ותחזית הגביה".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

תיקון והתנצלות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי