גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף התמרוקים המקומי מצטרף לרגולציה העולמית ומבטיח חדשנות והורדת מחירים

צירופה של ישראל לארגון הבינלאומי לרגולציה בענף התמרוקים, שמגלגל כ-270 מיליארד דולר בשנה, אמור לסייע לה לחזק את מעמדה בתחום ● ליאור לוי מהתאחדות התעשיינים: "עוד שנתיים או שלוש נוכל להכפיל את כושר הייצור הישראלי. זו גם מקפצה ליצוא הישראלי"

 

תמרוקים בסניף של גוד פארם / צילום: גלית חתן
תמרוקים בסניף של גוד פארם / צילום: גלית חתן

ענף התמרוקים העולמי מגלגל כ-270 מיליארד דולר בשנה, ונמצא בצמיחה תמידית של 5%-6% בממוצע. ישראל היא שחקנית קטנה יחסית על המפה הזו, כאשר לפי הערכות התאחדות התעשיינים בישראל, השוק המקומי מגלגל כ-2.5 מיליארד דולר בשנה, כשמחצית מהמוצרים מיוצרים בארץ ומחצית מיובאים. בארץ ישנם כ-200 יצרנים, רובם קטנים ובינוניים.

למרות היותה שחקנית קטנה, לאחרונה התקבלה ישראל כחברה מן המניין ל-ICCR, הארגון הבינלאומי לרגולציה בתחום התמרוקים, שמאגד את כל הרגולטורים המשמעותיים בעולם. "מדובר בארגון שחרט על דגלו את הרגולציה העולמית, כדי שהצרכן יהיה בטוח בכל מקום", מסביר ליאור לוי, מנכ"ל חברת ביסקול ויו"ר ענף התמרוקים של התאחדות התעשיינים.

"הארגון החל את פעילותו ב-2007 עם קבוצה קטנה של מדינות, והיום חברים בו בין היתר ארה"ב, האיחוד האירופי, יפן וקנדה. בשלב הראשון מדינה יכולה להצטרף כ'צופה', ולאחר כמה שנים ניתן להגיש בקשה להתקבל כחברה מן המניין".

איזו השפעה תהיה לישראל בעקבות הקבלה לארגון?
"תהיה לנו גישה לרגולציה העולמית - אנחנו מקבלים את המידע הכי מעודכן ומשתתפים בדיון כחברים, שואלים את דעתנו. אנחנו שומעים על חדשנות בזמן אמת ויודעים להציג אותה לצרכן הישראלי. לדוגמה, כיום אנחנו לא יודעים מה קורה בכל הנוגע לחקיקה בתחום, כי איננו חברים בשוק האירופי ולא משתתפים בדיונים. בעתיד ייערך דיון שלנו עם העולם, ונדע מבעוד מועד מה הולך להיות.

"הדבר השני הוא שתהיה לכך השפעה על התעשייה הישראלית, ודרכה על הרבה עובדים. החברות בארגון תאפשר נגישות גבוהה למידע ויכולת יישום מהירה של המידע החדשני בתעשייה המקומית, כך שבעוד שנתיים או שלוש נוכל להכפיל את כושר הייצור הישראלי".

אבן-הנגף של הענף

הארגון פועל כך שנציגי המדינות בארגון מתכנסים אחת לחודש, כאשר משרד הבריאות בכל מדינה שולח נציג שלו (בישראל מדובר ברינת בכר, שהייתה מאדריכליות המהלך), והתאחדות התעשיינים שולחת נציג מטעמה. "אנחנו מתחלקים לקבוצות עבודה שעוסקות בנושאים כמו מיקרוביולוגיה או שאלות ותשובות שהציבור רוצה לדעת", מספר לוי.

"יש לנו בעצם קשר ישיר ובלתי אמצעי מאוד אינטנסיבי עם כל גורמי הרגולציה הרלוונטיים בעולם. הנציג של ה-FDA האמריקאי, הנציג של סין, נציגים אירופאיים. הגישה לרגולטורים מצד אחד, והעובדה שיש נציגים של התעשייה מצד שני, מייצרות מקפצה עם פוטנציאל עסקי מאוד גדול ליצוא הישראלי.

"אם יצואן ישראלי נתקל בבעיה רגולטורית בחו"ל, אפשר די מהר לעזור לו לפתור אותה. רגולציה היא אבן-נגף משמעותית בענף הזה. הסל של רגולטורים ונציגי תעשייה מכל העולם בהחלט יכול להיות קפיצת מדרגה משמעותית גם לתעשייה המקומית, וגם לרגולציה המקומית. החברות בארגון זה מחייבת את הרגולטור בכל מדינה להיות קשוב לצד האחר, הן לרגולטור מנקודה אחרת בגלובוס והן לתעשייה.

"אנחנו נמצאים באירוע מכונן. אין הרבה מקרים שאני מכיר בתעשיית מוצרי הצריכה בישראל שבהם הרגולטור והתעשייה ביחד חברים במוסד בינלאומי מוכר, ידוע ורשמי שמטרתו שיפור הרגולציה והמוצרים ברחבי העולם. יש פה כדי לתרום הרבה גם לרגולטור, גם לצרכן הישראלי ולגם לתעשייה, מזווית הבטיחות, ההבנה והיכולת להשפיע בעולם".

ליאור לוי, יו''ר פורום יצרני התמרוקים בהתאחדות התעשיינים ומנכ''ל ביסקול / צילום: אילן בשור

יש קשר בין העובדה שישראל התקבלה השנה לכניסתה לתוקף של רפורמת התמרוקים בינואר 2023?
"יכול להיות. אבל אני חושב שהם מחפשים כמות מסוימת של פעילות. אנחנו צריכים להראות להם שאנחנו משתתפים, שנציגי התעשייה רציניים ולא בורחים. מעניקים שם חשיבות מאוד גבוהה לממשק של תעשייה ורגולציה - ברור שהרגולטור קובע לתעשייה, אבל חשוב שהוא ישמע מה שיש לתעשייה להגיד. הידע בסופו של דבר הוא בשטח, בתכלס. אתה עושה חוק? אתה צריך לראות אם מי שאתה עושה עבורו את החוק יכול להכיל את זה, ואין לו הסתייגויות".

החיבור להייטק

לפי הנתונים שמציג לוי, רוב המכירות העולמיות בשוק התמרוקים מתקיימות באירופה, בארה"ב ובאסיה. לפי הערכות התאחדות התעשיינים בישראל, חמישה שחקנים עולמיים תופסים נתח שוק של כ-42%. לוריאל עם היקף מכירות שנתי של כ-33 מיליארד דולר, יוניליוור עם מכירות של כ-22 מיליארד דולר, אסתי לאודר עם כ-16 מיליארד דולר, פרוקטר אנד גמבל עם כ-14 מיליארד דולר, ושיסיידו עם כ-10 מיליארד דולר. ישראל מייצאת בשוק הזה בכמיליארד דולר.

היצוא הזה יוכל לגדול בעזרת יוזמה חדשה של התאחדות התעשיינים, שאמורה לתת לו קפיצה משמעותית בשנתיים הקרובות. "ראינו שבמדינת ההייטק והסטארט-אפים, התעשייה הישראלית לא ממש קולטת הייטק, למרות שיש המון מחקרים באקדמיה שלא באים לידי ביטוי", מספר לוי. "ואז חשבנו, במקום שהתעשייה תלך לאקדמיה ותחפש מחקרים שאפשר לגזור למוצר חדשני, נבדוק מהם המחקרים הרלוונטיים שכרגע עומדים על המדף, ונשווק אותם לתעשיינים.

"זה פרויקט שבעצם עובר מקול קורא למחקר. חוקרים פונים אליי ומציעים לי את המחקר שלהם, בתוך כחצי שנה נסיים להקים מאגר שיופץ לחברות, והן יוכלו להחליט אם הוא מעניין אותן. כך הן יוכלו לפנות לחוקר ולהציע לו לשתף פעולה.

"שני הדברים האלו יחד יובילו את תעשיית התמרוקים לקפיצת מדרגה שאמורה להכפיל את היקף היצוא מישראל. הצגנו את הנושא בכנס שהשתתפה בו גם הרשות לחדשנות, קיבלנו היענות גבוהה, ועכשיו אנחנו יוצאים לדרך".

הצפי לשוק התמרוקים בעקבות הרפורמה: ירידות מחיר של 5% בממוצע

"רפורמת התמרוקים מביאה בשורה גדולה ליבואנים, ליבוא המקביל וגם ליצרני הקוסמטיקה ולתעשייה עצמה", מסביר אורן הרמבם, מנהל איגוד תעשיות מוצרי צריכה ובנייה. "מצד אחד, השוק יהיה תחרותי יותר כי יהיה יבוא מקביל בהיקפים גדולים יותר. מצד שני, גם ל-50%-60% ממוצרי הקוסמטיקה שמגיעים מייצור מקומי יש בשורה גדולה, כי ישוו את מצבם ואת ההתנהלות הרגולטורית שלהם ליצרנים מהאיחוד האירופי".

איך זה יבוא לידי ביטוי?
"קודם כל, אנחנו מדברים על פיקוח ברמת המוצר. אין כבר רישיון תמרוק, אותה חותמת על כל שמפו או קרם ידיים שבה כתוב 'ברישיון משרד הבריאות'. כיום, כדי שיצרן או יבואן יקבלו את החותמת הזו הוא צריך להגיש בקשה שנבדקת במשרד הבריאות, הבדיקה יכולה לארוך שבועות, ואם מדובר במוצר חדשני, אפילו חודשים.

"החל מינואר הקרוב נעבור למשטר שנהוג באירופה - כבר לא יהיה צורך לפנות באופן אקטיבי ולחכות שמשרד הבריאות ייתן רישיון, אלא לדווח למאגר מסוים שמשרד הבריאות מפקח עליו, ואם זה יהיה כמו באירופה, תוך 72 שעות המוצר יוכל להיות משווק לשוק. כמובן שהדיווח צריך לכלול את תיק הבטיחות, הפירוט של החומרים ורמת הבטיחות של המוצר.

"השינוי המשמעותי השני שרלוונטי ליצרנים הוא הפיקוח ברמת המפעל. בשיטה הנהוגה היום, שנקראת רישיון יצרן, צריך לקבל כל חמש שנים רישיון מהרוקח המחוזי ולעמוד בכל מיני דרישות, דבר שגורר בעיות בשל אי אחידות או אי עקביות.

"אחרי הרפורמה, היצרן יוכל 'להסתפק' בתקן הבינלאומי לתנאי ייצור נאותים בתעשיית התמרוקים, שנקרא GMP ((Good manufacturing practice. באירופה, ברגע שיש לך את זה, אתה יכול להתחיל לייצר תמרוקים - וזה גם יהיה המצב בישראל.

"שני השינויים האלו גם מקלים, וגם מוזילים עלויות ליצרנים וליבואנים. השוק הופך להיות יעיל ותחרותי יותר, ייכנס לפה יותר יבוא וגם הסביבה שבה היצרנים עובדים תהיה יותר הוגנת, כי יהיו להם תנאים דומים למה שקורה באירופה, וזה יתרום גם לאפשרות שלהם להתחרות בשווקים בחו"ל".

מתי נראה הוזלת מחירים לצרכן הישראלי?
"זה תלוי במהירות שבה משרד הבריאות יכניס לתוקף את הרפורמה. נכון שלפי החוק היא אמורה להיכנס בינואר 2023, אולם החוק מסמיך את שר הבריאות לדחות את הכניסה של הרפורמה בחצי שנה.

"לאחרונה היה דיון בוועדת הכלכלה שבו נציגת משרד הבריאות אמרה שהם מתקשים לגייס כוח-אדם כדי לפקח על הרפורמה. אז יש כאן עיכובים בתהליך. צריכים לראות מה התגובות של השחקנים לתקנות, אבל אני מעריך שמהרגע שהרפורמה תיכנס לתוקף, תוך כמה חודשים הדברים יורגשו גם אצל הצרכן - להערכתנו מדובר בירידה ממוצעת של כ-5% במחירים".

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן