גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ציפו לכבוש את ההייטק הישראלי, ואז נעלמו: כיצד התרוקן ענף הטכנולוגיה הישראלי מהון סיני

גל סיני שטף את ההייטק הישראלי לפני עשור: אלפי תיירי עסקים ועשרות משקיעים ממשלתיים נהרו לפה במרדף אחר טכנולוגיה כחול לבן ● בהמשך, הגבלות להוצאת מטבע זר מסין לצד לחץ אמריקאי הביאו לנתק בין ההון הסיני לתעשייה המקומית ● כיום מודל הניתוק מההון הסיני משמש את אלה שמבקשים להתנתק מההון הרוסי ● כתבה שנייה בסדרה

צילום: AP/Kin Cheung
צילום: AP/Kin Cheung

 

אחד ממשקיעי ההון סיכון הבכירים בישראל ביקש לפני כמה שנים להקים חברה בניו יורק. "האמריקאים הבהירו לו באופן חד משמעי: עד שלא תוציא את המשקיעים הסינים מהקרן שלך, לא נאפשר לך להקים את החברה", אומר מקור שמכיר את האירוע. "בסיכומו של דבר, המשקיע נסע לסין, פגש את המשקיעים בשדה התעופה, והבהיר להם שאין לו ברירה". הסיפור הזה הוא רק אחד מבין רבים, שמתאר כיצד באופן הדרגתי מאז 2017 ועד שנות הקורונה האחרונות, הלך ונעלם הקשר החמים שפיתח ענף ההייטק הישראלי עם סין - עד שהתאדה כליל. נכון להיום, קרנות ההון סיכון הישראליות שהחזיקו בעבר בקשרים הדוקים עם חברות ציבוריות ופרטיות סיניות - בהן פיטנגו, ויולה ו-JVP - כבר אינן פעילות במזרח.

רק לפני עשור שטף את ישראל גל סיני שהביא עמו ביקורי אינספור משלחות, ובהם אלפי תיירי עסקים בחליפות שנעו בין אתרי תיירות פופולריים, כמו ים המלח, מצדה והעיר העתיקה בירושלים, לבין משרדי ההייטק הממוזגים בתל אביב ומעבדות הביוטק של רחובות ונס ציונה. "היו תקופות שאירחנו כאן משלחת סינית בקצב של פעם בשבוע", מספר בכיר בענף שביקש להישאר בעילום שם. "קראנו לתופעה הזו ‘אקו-תוריזם', לא בגלל שהיא הייתה ידידותית לסביבה, אלא כמילה נרדפת ל'תיירות כלכלית'". עבור רבים מהם, נחשב הביקור העסקי בישראל לחופשה אקזוטית, והם עוד קיבלו על נסיעות אלה הטבות מס. "תוך כדי הביקורים באתרי התיירות, הם היו עושים פגישות וישיבות. יצאו מזה לא מעט עסקאות", אומר הבכיר.

ההתלהבות הייתה הדדית: התקווה לכבוש שוק צומח של מיליארד וחצי איש בצד השני של העולם, וההבטחה להזרמה של מאות מיליוני דולרים או אפילו מיליארדים מדי שנה - סימאו את עיני המשקיעים הישראלים, שקיבלו את המשקיעים מהמזרח בזרועות פתוחות.

 

"הישראלים הביטו על סין כעל מכרה זהב"

"המשקיעים הישראלים הסתכלו על סין כעל מכרה של זהב. פוטנציאל השקעות ענק שלא נוצל עד כה", אומר לגלובס זאב הולצמן, מייסד קרן ההון סיכון "גיזה", שגם פעלה בסין במשך תקופה. "היקף ההשקעה השנתי של קרנות בהייטק הישראלי באותן שנים היה קטן בהרבה מאשר היום, לא יותר מארבעה או חמישה מיליארד דולר. הבטחה סינית להשקיע, למשל, 400 או 500 מיליון דולר הייתה יכולה לעשות הבדל ענק. הייתה תחושה שתוך שנתיים הסינים משתלטים על ההייטק הישראלי".

להערכת הולצמן, שיעור ההון הסיני מכלל ההון שהושקע בהייטק הישראלי הגיע בשנות השיא לכ-6%. חלק הארי של המשקיעים, כל אותו הזמן, נותר אמריקאי ואירופי.

 

אחת הקרנות הישראליות הפעלתניות ביותר בסין היא פיטנגו, שניהלה משאים ומתנים במטרה לחבור לקרנות כמו שנזן קפיטל, קישינג קפיטל והקרן הממשלתית הגדולה ביותר בסין, קרן העושר הסינית (CIC), שעד אז הייתה רגילה בעיקר להשקיע בחברות ציבוריות. ככל שנודע, רק קרן "פיטנגו 5" כוללת משקיעים מוגבלים מסין. על פי מאגר קרנות ההון סיכון PitchBook, קרן העושר וקרן יונגג'ין התחייבו להשקיע בפיטנגו, אבל לא ניתן לדעת האם ההשקעה התקיימה בסופו של דבר.

גם הראל בית און מקרן ויולה ניהל מגעים עם קרן CIC להקמת קרן להשקעה בחברות צמיחה, אך התוכנית לא יצאה לפועל. בסופו של דבר, קרן "ויולה צמיחה 2" גייסה ב־2015 הון מכמה משקיעים סינים שזהותם אינם ידועה, בשיעור של כ-5% מכלל הקרן. בויולה סירבו לשפוך אור על זהותם, כחלק ממדיניותה שלא לחשוף משקיעים מוגבלים.

קרן JVP של אראל מרגלית גם היא רקדה טנגו ישראלי-סיני צמוד ביותר, כשעליבאבא הפכה לאחת המשקיעות בכמה מהקרנות שלה - והפכה אותה לנציגת ההשקעות שלה בישראל. הקשר החם בין מרגלית לבין סינים הביא אותו לארח בישראל אחמ"ים כמו שר המדע והטכנולוגיה הסיני וואנג ז'ה־גאנג ומנכ"ל עליבאבא ג'ק מא. אפילו סינגולריטים של בעלי בית"ר ירושלים משה חוגג, שעל פי PitchBook כבר אינה מבצעת השקעות חדשות מאז 2019, גייסה את טנסנט, יצרנית הסופר־אפליקציה וויצ'ט, ואת רנרן, הידועה גם כפייסבוק הסינית, כמשקיעות סיניות בולטות.

קרנות סיניות פעלו בישראל גם באופן עצמאי, ללא מתווכים. הבולטת שבהם היא הורייזונס של המיליארדר מהונג קונג, לי קה שינג, שביצעה כאן יותר מ־30 השקעות, בהן ווייז שנמכרה לגוגל ואונאבו שנמכרה לפייסבוק. אף שהקרן עדיין פעילה מאוד בהשקעות ברחבי העולם, היא אינה משקיעה בישראל כבר כמה שנים - מאז עזב אותה נציגה הישראלי גלעד נוביק. ככל שנודע, הקרן עברה מהונג קונג לסינגפור וכיום היא מזוהה יותר עם סולינה צ'או, שותפתו של קה שינג.

ההשקעות החדשות ירדו לאפס לפני חמש שנים

שיעור ההשקעות החדשות הסיניות בקרנות ההון סיכון הישראליות ירד לאפס כבר לפני חמש שנים, כך חושף מחקר של של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). קרנות אלה הן ממנועי ההשקעה המרכזיים בחברות הסטארט־אפ וחדי הקרן הישראליים. הקרנות גם מרכזות את מרבית ההשקעות של הגופים המוסדיים, חברות הביטוח והגופים הפנסיוניים, בענף ההייטק.

עורך המחקר, ד"ר דורון אלה, מציין כי לנתק בין קרנות ההון סיכון בישראל לבין המשקיעים הסיניים כמה סיבות: לאחר מספר שנות פתיחות לעולם וגישה אוהדת כלפי השקעות מחוץ לסין, החלה ב-2017 המדינה הקומוניסטית לחסום הוצאה של מטבע חוץ אל מחוץ למדינה. במטרה לקבל את אישור מפלגת השלטון להשקעות בינלאומיות, יש צורך להגיש בקשה מיוחדת שבמסגרתה יוכח כיצד היא עולה בקנה אחד עם תוכנית החומש הסינית, או עם יוזמת דרך המשי החדשה.

הסיבה השנייה היא פרוץ מגפת הקורונה, שלא רק סגרה את סין בפני העולם - אלא הביאה לסנטימנט שלילי גלובלי ולחוסר אמון כלפי הטיפול הממשלתי הסיני בעת פרוץ המגפה בווהאן בסוף שנת 2019.

הסיבה השלישית היא מדיניות החוץ האמריקאית שהחלה בתקופת הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, וקראה להדק את הפיקוח על השקעות סיניות דרך ועדת הפיקוח על השקעות זרות, שמכונה "סיפיוס" (CFIUS), ופעילה מאוד גם כיום. לוועדה ניתנו בתקופת טראמפ סמכויות רבות יותר שלא לאשר השקעות זרות חשודות בתחומי טכנולוגיה קריטיים כמו, למשל, סייבר, ראייה ממוחשבת או מדע נתונים. אולם, גם חברות תמימות למראה, דוגמת אפליקציית ההיכרויות גריינדר, עוררו את חששה של הוועדה. חבריה חששו שמא הממשל הסיני ינצל את מאגר הנתונים הרגיש, על מנת לסחוט בכירים מקהילת הלהט"ב בממשל האמריקאי.

"למרות שאין אקדח מעשן בנושא, האמריקאים חוששים מזליגת טכנולוגיה אל סין, שם היא משמשת לפיתוח הכלכלה, אבל עלולה לזלוג בקלות גם לתעשייה הביטחונית", אומר ד"ר אלה.

ד''ר דורון אלה, חוקר בתכנית סין של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) / צילום: חן גלילי

הדבר נכון לא רק לקרנות ממשלתיות הפועלות בשם המפלגה, אלא גם לחברות הפרטיות הגדולות, המפוקחות גם הן על ידי חברי מפלגה שיושבים, לרוב, במועצות המנהלים שלהן. הדרך שבה נהגה ממשלת סין בחברות כמו עליבאבא ואפליקציית המוניות "דידי", נקיטת סנקציות כלפי אישים מתוכם או פגיעה בעסקיהם, הראתה כי גם תאגידי ענק אינם חפים מפיקוח שלטוני.

הלחץ האמריקאי על ישראל לצמצם את מעורבותם של משקיעים סינים בישראל הגיע לשיאו ב-2019, כשביקור של מזכיר המדינה מייק פומפאו בישראל באותה השנה היה הביטוי הפומבי לכך. מיד לאחר מכן הוקמה בישראל ועדת הפיקוח על השקעות זרות תחת פיקוח הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, ובהשתתפות נציגים של משרד הביטחון, משרד המשפטים, משרד החוץ והמל"ל. "באופן רשמי עוסקת הוועדה בתשתיות לאומיות, כמו נמלים, רכבות, טלפוניה וחשמל. אבל בגלל אופי הפעילות החסוי שלה, לא ניתן לדעת אילו החלטות מתקבלות שם", מסביר ד"ר אלה. "ככל שידוע, אין לה סמכויות לבחון עסקאות בתחום ההייטק, אבל באופן כללי ניתן לומר שעצם קיומה מהווה אפקט מצנן על משקיעים סיניים, שאולי לא מודעים לכלל הסמכויות שלה. הם מעדיפים להיזהר ולהימנע מראש מהשקעות בישראל".

כיצד, אם כך, נראה הלחץ האמריקאי על קרנות וחברות ישראליות להיפטר ממשקיעים מסין? זה מתחיל בכך שוועדת סיפיוס מתכנסת פעמים ספורות בלבד בשנה. מעט מדי ביחס לביקוש העצום, וצוואר הבקבוק מביא יזמים רבים לוותר מלכתחילה על הגשת בקשה לשילוב משקיעים מסין. הלחץ חלחל אל המשקיעים בקרנות, אל קרנות ההשקעה האמריקאית, ואל הדירקטורים של החברות הישראליות בארה"ב. אלה לא נוטלים סיכון, ומבקשים מראש שלא לכלול משקיעים סינים - עוד בטרם התחייבותם להשקיע בעצמם.

במקרה של משקיעים קיימים, ניתן להיעזר בסעיף הקובע כי עצם קיומם של משקיעים סיניים מהווה הפרה של הרגולציה. לא מדובר בגירוש המשקיע ובחילוט המניות, אלא במתן פיצוי על השווי ההוגן של השקעתו על פני הזמן. כמה משקיעים סינים למעשה "סייעו" לסילוקם מקרנות ישראליות או אמריקאיות מלכתחילה, על ידי כך שלא העבירו את הכסף שהבטיחו לאחר הטלת המגבלות על יצוא מט"ח מהמדינה. או אז הפעילו הקרנות את סעיף ה"דיפולט", המאפשר להשתלט על המניות שננטשו על ידי משקיעים זרים. אבל האמת היא שהמשקיעים הסיניים פשוט נשכחו: גיוסים חדשים לא הגיעו אליהם והם יצאו מהתמונה באמצעות דילול מתמשך, או פשוט על ידי התעלמות הדדית. הם לא נעלמו לגמרי מהתמונה: בכמה מקומות הם הוצאו לשותפויות נפרדות, במקרים שבהם הרגולטור אישר את מעורבותם.

מקרן מיודדת עם המזרח, לאחת שפונה לארה"ב

קרן אימרג' (Emerge), שבין השקעותיה חברת הרחפנים פרספטו, חברת הסייבר אקסוניוס וחברת הבינה המלאכותית הרפואית איידוק, הוקמה בשנת 2015 על ידי דובי אולך, בכיר לשעבר ברשות החדשנות. הונה הראשוני גויס, בין השאר, משלושה משקיעים פרטיים סינים כמו אדי וו, נשיא עליבאבא וחטיבת הפיננסים שלה, "אנט"; ושיאופינג שו, מייסד קרן דזן פאנד. לקראת גיוס הקרן השנייה, הצטרף אליו ב־2018 מנהלו לשעבר והמדען הראשי אבי חסון, שמאז עזב את הקרן ומשמש כיום כיו"ר עמותת סטארט־אפ ניישן סנטרל.

ככל שהלך וגבר העימות בין האמריקאים לבין הסינים, וככל שבבייג'ין התכנסו בתוך עצמם, עברה הקרן טרנספורמציה מקרן המיודדת עם משקיעים מהמזרח, לקרן שכל משקיעיה ממוקמים בין תל אביב לסן פרנסיסקו. כשגייס את הקרן השנייה, בקרן הבהירו למשקיעים הסיניים שלו כי לא יוכל לצרפם לסל המשקיעים החדשים.

משקיעים סינים אמנם נגרעו מקרנות ההון סיכון הישראליות והזרות, אך דרכם להשקעה ישירה בחברות ישראליות, שבחרו מראש לפעול במזרח - הייתה סלולה. עם זאת, על פי מחקר שעתיד להתפרסם במכון למחקרי ביטחון לאומי, משקיעים מסין השקיעו בשנה שעברה ב־32 חברות ישראליות, ירידה בהשוואה ל־45 השקעות שנעשו ב־2020.

הסינים עדיין סוגרים עסקאות בתחום הביוטק

בחודשים ינואר עד יוני השנה, נסגרו רק 12 השקעות עד כה. חלק הארי של העסקאות בשנתיים האחרונות, 18 מהם, הם בתחומי מדעי החיים, כמו ביוטק, מוצרים רפואיים או תרופות. אלה נחשבים "נייטרלים" יותר ולא מזיקים, בגלל הריחוק שלהם מטכנולוגיות צבאיות. "המספרים יכולים לעלות בחזרה, אבל זה לא תלוי ברצונם הטוב של האמריקאים, אלא גם ברצונו של נשיא סין, שהוא זה שגם פתח את סין להשקעות זרות באמצע העשור הקודם, אבל גם סגר אותה לקראת סופו", אומר עורך דין בכיר בתעשייה, שחתום על עסקאות סיניות רבות ושומר על אנונימיות.

במובנים רבים, האקסודוס הסיני מהשקעות וחברות ישראליות היווה את האות המבשר לאקסודוס הרוסי, שהחל לאחר הפלישה לאוקראינה - בעקבות הסנקציות האמריקאיות. אותו מודל ששימש לפני מספר שנים לדלל את חלקם של הסינים בהצלחה הישראלית, משמש כיום את מועצות המנהלים והחברות הישראליות הרשומות בארה"ב במטרה לרכוש את חלקם היחסי של משקיעים רוסים, להחליף חברי דירקטוריון, ולפתור סוגיות הקשורות בהעברת דולרים לחברות או מהחברות למשקיעים.

הקרנות הישראליות שגייסו בעבר הון סיני

פיטנגו 5 (2007)

גייסה 330 מיליון דולר, חלקו ממשקיע סיני שזהותו לא ידועה

ויולה צמיחה 2 (2015)

גייסה סכום של 274 מיליון דולר שחלקו ממשקיע סיני לא ידוע

JVP (2014)

גייסה 214 מיליון דולר, כאשר חלקו מעליבאבא הסינית

אימרג' 1 (2015)

גייסה 30 מיליון דולר, כשחלק מהסכום מאדי וו ומשיאופינג שו

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון