גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה הישראליות חוזרות לטוס לטורקיה. האם זה ישתלם לנוסעים?

הסכם חדש אמור להגדיל את התחרות בקו ישראל-טורקיה ולענות על הביקוש הגבוה לטיסות ● אל על, ישראייר וארקיע יצטרכו להתמודד עם אתגרים כמו סוגיית הביטחון, הפעילות בשבת וטיסות ההמשך, אבל השאיפה הטורקית להגביר את המשאב התיירותי עשויה לפעול לטובתן

שדה התעופה באיסטנבול, טורקיה / צילום: Shutterstock
שדה התעופה באיסטנבול, טורקיה / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה חתם לאחרונה על הסכם בילטרלי, שיאפשר לחברות התעופה הישראליות להפעיל טיסות לטורקיה. האם מדובר בבשורה של ממש, או שלחברות הישראליות אין אפשרות להתחרות בחברות הטורקיות? השאלה נוגעת בעיקר לטורקיש איירליינס על יותר מ-350 מטוסיה, שטורקיה היא בעלת השליטה בה, אך גם לפגסוס, שמפעילה טיסות ישירות מתל אביב, ולקורנדון, המשמשת בעיקר במסגרת חבילות נופש.

נזכיר כי בשנת 2007 הפסיקה אל על את טיסותיה לטורקיה מסיבות מסחריות. בשעתו, 50% מעלויות הביטחון של החברות הישראליות מומנו על ידן, והיקף התחרות לא הצדיק עלויות אלה. מאז שנחתם הסכם השמיים הפתוחים ב-2013 שונו כללי המשחק, והמדינה היא שמממנת 97.5% מעלויות האבטחה של שלוש חברות התעופה הישראליות. מאז ניסה האוצר אמנם להפחית את שיעור המימון, אלא שגם בעקבות מגפת הקורונה, נמשך המימון על ידי המדינה. מימון זה הגיע ב-2019 לכמיליארד שקל.

ההסכם שנחתם כעת יאפשר לחברות התעופה לטוס למגוון יעדים בטורקיה, והוא קובע כי חברות התעופה של שתי המדינות יוכלו לטוס כמעט ללא הגבלה. כיום מפעילה טורקיש איירליינס 10 טיסות ביום (כולל של מותג הלואו קוסט אנדולו ג’ט), והיא תוכל להגדיל את הטיסות למספר זהה לזה שיורשו החברות הישראליות להפעיל.

ההסכם אף מגדיל את תדירות טיסות המטען (קרגו) בין שתי המדינות. בקו הזה פועלת גם אל על, ואליה עשויה להצטרף צ’אלנג’ (לשעבר ק.א.ל), קבוצת הטסות המטען הישראלית. עם רפורמת הפירות והירקות, יש להניח שהיבוא מטורקיה יגדל - וחברות התעופה יצאו נשכרות מכך.

על מנת להוציא את ההסכם לפועל נדרש הסכם ביטחון - עד כה רשויות התעופה בטורקיה לא אפשרו לחברות להפעיל את מערך הביטחון הנדרש על פי דרישות השב"כ, הכוללות בין השאר הצבת אנשי ביטחון חמושים בשדה. לגלובס נודע כי בחתימה על ההסכם האמור כל צד התפשר וכך הגיעו ל"פתרונות טובים ומספקים".

כמה סבבים ביום

עדיין לא ידוע מתי ההסכם ייצא אל הפועל, אך מבחינת החברות הישראליות ההיערכות כבר קיימת. אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, מספר כי שיבץ בלו"ז החורף שלו שתי טיסות לאיסטנבול, וכי לקראת פסח או קיץ 2023 יוסיף טיסות ליעדי הנופש (אנטליה). "אני לא מתרגש מהתחרות, כי יש מקום לכולם. הביקוש לטורקיה רק עולה, והמרחק הקצר יאפשר לנו לעשות כמה סבבים ביום, ולנצל טוב יותר את המטוסים". ישראייר תצרף לצי שלה מטוס נוסף, שיאפשר לה להגדיל את היעדים.

לדברי עוז ברלוביץ’, מנכ"ל ארקיע אינטרנשיונל, ארקיע תשבץ טיסות לאנטליה, דלמן ואיסטנבול. ברלוביץ’ ציין כי החברה לא תוותר על יעדים לשם כך, אלא תצטייד במטוסים נוספים על פי הצורך.

ומה אומרים באל על? שלומי עם שלום, סמנכ"ל החברה, מגדיר את ההסכם כ"צעד חשוב וחיוני, בקו שעד היום הייתה בו אפליה. החברות הטורקיות יוכלו לטוס 16 פעמים ביום, ואנחנו לא יכולנו להפעיל טיסות כלל". לדברי עם שלום, בכוונת החברה להפעיל טיסות לאיסטנבול כיעד סדיר, וחבילות נופש לאנטליה דרך המותג סאן דור. על פי ההסכם שנחתם השבוע עם הטייסים, החברה תוכל להשתמש במטוסים חכורים (כולל צוותים זרים) בכדי לתגבר את הקווים. לא מן הנמנע שמטוסים אלה יוצבו בקווים לטורקיה.

מושבים מול חבילות

האם עבור הנוסעים מדובר בבשורה? מומחה התיירות והתעופה יוסי פישר סבור כי מדובר בהרבה יחסי ציבור, מבלי שחוקי המשחק ישתנו באמת. "אמנם יותר ישראלים יעדיפו לקנות חבילת נופש עם חברה ישראלית ולא עם טורקית, וגם בתחום הקרגו (מטען) נראה שינוי, אבל בכל הנוגע למכירת מושבים בלבד ולא חבילות נופש, לא סביר שנראה שינוי דרמטי".

פישר מציע שלא לבחון את החברות הישראליות כמקשה אחת. "ישראייר וארקיע הן חברות תיירות עם זרוע תעופתית, כלומר מוכרות בעיקר חבילות. אל על מוכרת מושבי טיסה בעיקר, ותצטרך להתחרות ‘ראש בראש’ מול טורקיש ופגסוס, שמראש תנאי ההפעלה שלהן טובים בהרבה.

"נמל התעופה הגדול של איסטנבול הוא ה’האב’ (בסיס בית) של טורקיש, ולפגסוס יש את נמל התעופה סביחה. טורקיש מפעילה טיסות המשך למאות יעדים, עם צי גדול פי 10 מזה של אל על. כך שההשוואה בין שתי החברות היא כמו להשוות פיל ליתוש".

ב-2019 יותר מ-80% מהטסים מישראל לטורקיה המשיכו משם ליעדים אחרים. כדי ליהנות מהאפשרות הזו, כלומר למכור טיסות המשך, אל על תצטרך להגיע להסכם קוד שייר עם אחת מהחברות הטורקיות, אלא שלא בטוח שהן יקדמו מהלך כזה. פישר מצביע על אתגר נוסף לחברות הישראליות: "חלק גדול מהנוסעים הם מהחברה הערבית, וקשה לראות אותם בוחרים בחברה ישראלית, לנוכח הליך הביטחון שיצטרכו לעבור".

אתגר אחר קשור לטיסות בשבת, כאשר אל על וישראייר לכאורה לא מפעילות טיסות בשבת ובחג. מנגד, אומר פישר, "הן יכולות להפעיל ‘גוי של שבת’ באמצעות חברות תעופה זרות במטוסים חכורים, כפי שישראייר עושה עם חבילות לאתרי סקי".

לזכות החברות הישראליות עומדת השאיפה העצומה של טורקיה להגביר את המשאב התיירותי. "התיירות בטורקיה לא התאוששה בקצב שציפו לה. לטורקיה יש מחסור של כ-8 מיליון תיירים נוכח היעדר התיירות מרוסיה ומאוקראינה. הישראלים הם תיירים נחשקים, כמי שמוציאים הרבה כסף בזמן החופשה, ומגדילים את המט"ח שטורקיה זקוקה לו".

עד כמה החברות הטורקיות מוטרדות מהתחרות שבפתח?

"טורקיש הרוויחה מאות מיליוני דולרים ממכירת כרטיסי הטיסה בקווים מישראל לטורקיה, ובעיקר ליעדי ההמשך. אני משוכנע שהיא מוטרדת, אבל התחרות שמדירה שינה מעיניה היא זו שמגיעה מכיוון המפרץ, עם כניסת אמירייטס לשוק הישראלי, שתנגוס מפעילותה בקווים למזרח הרחוק למשל". 

היעד המוביל לטסים מנתב"ג בקיץ הנוכחי

טורקיה נמצאת באופן עקבי בין שלושת היעדים שאליהם טסים הכי הרבה נוסעים מנתב"ג. רבים אמנם ממשיכים בטיסות ליעדים אחרים, אך יותר ויותר נשארים לנפוש במדינה. בחודש יוני ניצבה טורקיה בראש רשימת היעדים, עם תנועה של 214 אלף נוסעים מנתב"ג. טורקיש איירליינס הטיסה 108 אלף נוסעים (6.2% מכלל הפעילות בנתב"ג), ופגסוס הטיסה כ-63 אלף נוסעים (כ-4% מהפעילות). השאר טסו בחברות שונות במסגרת חבילות נופש.

"הצרכן תמיד מרוויח מתחרות", סבור אורן כהן מגורי, סמנכ"ל שיווק בשטיח המעופף, המשווקת חבילות לטורקיה. "הכניסה של חברות התעופה הישראליות תעניק לגיטימציה ליותר ישראלים להרגיש בטוחים בחופשה שלהם בטורקיה, זאת לצו הגדלת מספר המושבים בקווים לאנטליה".

גם ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה, סבור שכניסת החברות הישראליות תשנה את המפה. "סל המוצרים יורחב עם עוד יעדים, כמו קפקדוקיה. אני מצפה לבשורה במחיר, אבל לא באופן מיידי. בשלב זה, סערת הדלק ואתגרי הענף מושכים את המחירים מעלה".

מזור מספר כי אנטליה מככבת כיעד הראשון לחופשה עבור ישראלים, כשמאות בתי המלון שם מותאמים לנופש משפחתי, לרבות במבנה החדרים. "איסטנבול עדיין לא חזרה לשיא שלה אחרי אזהרת המסע, אבל הביקוש לאנטליה הוא כזה שאם היו לי עוד חבילות למכור, הייתי מוכר. בחגים גם שארם ודובאי מהוות אלטרנטיבה, אבל לקיץ טורקיה היא הכוכבת - בעיקר מאז ביקור הנשיא הרצוג שם".

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?