גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכנולוגיה הפכה את הצרכנים ליצרנים, וכך זה ישפיע על המערכת הפיננסית

אנו נמצאים בליבו של השלב השני של מהפכת הפינטק - שיתופי-פעולה חדשים, מודלים עסקיים ומוצרים חדשניים – כל אלה נולדים ללא הרף ומשנים את לוח המשחק ● מבט מקרוב יזהה ניצנים טכנולוגיים ועסקיים ראשונים לשלב השלישי

פינטק / אילוסטרציה: Shutterstock, Wright Studio
פינטק / אילוסטרציה: Shutterstock, Wright Studio

בספרם בן החמישים Take Today, חזו חוקרי התקשורת מרשל מקלוהן וברינגטון נביט, כי הטכנולוגיות העתידיות יהפכו את הצרכנים גם ליצרנים. היה זה אלבין טופלר שטבע את המושג המתאים; Prosumer, ובעברית יצרכן. יצרן שהוא גם צרכן. צרכן שהוא גם יצרן. ואכן יצרכנות מתקיימת בכל שקשור ליצירה וצריכה של תוכן ברשתות החברתיות, ב- Youtube, ובבלוגים. היא מתקיימת גם בקהילות קוד פתוח, ובאופן התחלתי ביצור חשמל. האם יצרכנות רלוונטית גם לעולם הבנקאות והפיננסים?

בטור קצר זה ננסה לשרטט, לצורך תרגיל חשיבה, מערכת פיננסית ישירה, ללא מתווכים קלסיים (ללא בנקים, למשל), המופעלת על ידי יצרכנים פיננסיים.

אנו נמצאים בליבו של השלב השני של מהפכת הפינטק; שיתופי-פעולה חדשים, מודלים עסקיים ומוצרים חדשניים - כל אלה נולדים ללא הרף ומשנים את לוח המשחק. אבל מבט מקרוב יזהה ניצנים טכנולוגיים ועסקיים ראשונים לשלב השלישי. יכולות התיכנות, עולם ה - API'S, התפתחות הבינה המלאכותית, דורות חדשים של חוזים חכמים, ריבוי עצום של פינטקים ומודלים חלוציים של שירותים חינמיים - כל אלה מהווים מצע להתפתחות נוספת; לוח משחק תלת ממדי שבתוכו, כל השחקנים, הם צרכנים וגם יצרנים של שירותים פיננסיים.

ננסה להביט על העולם הפיננסי המדומיין ביתר פירוט. את לוח המשחק שלנו מרכיבים שלושה טיפוסי שחקנים:

● יצרכנים פיננסיים. מיליארדי שחקנים פיננסיים; אנשים פרטיים, עמותות, ארגונים אוטונומיים, עסקים קטנים וחברות ענק. כל אחד מהשחקנים האלה לווה או מלווה סימני כסף לישויות אחרות.

● כמה מאות שחקנים מתפקדים כרשמים. מדובר ב-Dao's, מעין ארגונים עם/ ללא מטרות רווח המבוססים על מערכות בלוקצ'יין/ חוזים חכמים.

● כמה מאות שחקנים מתפקדים כמאתרים-קשרים. מדובר ב"מכונות" בינה מלאכותית המסוגלות למצוא עבור כל שחקן שמנוי לשירותן את הזדמנויות ההלוואה וההשקעה הפיננסיות הטובות ביותר. זאת בתוך שניות. המאתרים-קשרים מנהלים את האינטראקציה בין השחקנים ורושמים את תוצאותיה בתוך הרשמים.

ההנחה היא כי אפשר להעמיד כל פעולה פיננסית על יחסי חבות וזמן. הלוואה היא העברת סימני כסף והחזרתם בזמנים קצובים, ביטוח הוא העברת תשלומים וקבלתם חזרה בעתיד כלשהו בהתאם למוסכם, פנסיה היא העברת תשלומים, גלגולם בשוק וקבלתם בעתיד כלשהו מוסכם.

ומכאן, יצרכן פיננסי יכול להיות בשני סוגי זיקות עם יצרכנים אחרים: יצרכן א' יכול להיות חייב מספר מסוים של יחידות דיגיטליות ליצרכן ב', או שיצרכן ב' חייב מספר מסוים של יחידות דיגיטליות ליצרכן א'. ומכאן, כל יצרכן פיננסי ( משק בית, יחיד או חברה) "מפקיד כסף" אצל הרשם של שחקן שני (ומאזנו של הראשון מתעדכן ב רשם שלו), או "לווה כסף" אצל הרשם של אחד השחקנים האחרים (ומאזנו של הראשון מתעדכן ב רשם שלו). כלומר, כל יחסי החוב ההדדיים נרשמים אצל ה רשמים שתפקידם לארגן את המאזנים בשוק. היצרכנים פועלים כמעט ישירות האחד מול השני, ומאתרים אחד את השני באמצעות המאתרים-קשרים מבוססי הבינה המלאכותית.

נדגים: אני מקבל משכורת מאחד הגופים (יצרכן פיננסי שהוא חברת הייטק), סימני הכסף נרשמים אצל הרשם שלי. המאתרים-קשרים מאתרים עבורי בשניות יצרכן או מספר יצרכנים ברחבי המרחב הפיננסי העולמי הזקוקים בשניות מסוימות אלה לסימני כסף). למשל, אחד מהם עומד ליד קופה בחנות המקררים ומחפש הסדר של BNPL. המאתרים קשרים "סוגרים" עסקת ריבית, החוזה החכם נוצר ונתעדכן אצל הרשמים של שנינו, וסימני הכסף מועברים. הכסף שלי מפוצל על פי צרכי היצרכנים הפיננסיים האחרים, ומופקד בחלקיקים אצלם, וכשאני זקוק לסימני כסף חוזר המהלך על עצמו. עוד ועוד. המערכת דינמית ללא סוף, ברמות של העברות סימנים ועדכונם בשניות. נוצרת יעילות פיננסית מרבית.

האם כך ייראה העתיד? ספק. הניסיון מלמד שתרגילי חשיבה כגון זה המוצג פה, נוטים לפספס אפשרויות שייווצרו בהתאם לטכנולוגיות חדשות, ומצד שני כופים על העתיד הנחות יסוד וטכנולוגיות של זמנינו. אך לתחושתו (הבלתי מבוססת) של כותב שורות אלה, אנו הולכים לכיוון הכללי של הפרטה מוחלטת של התיווך (וייעשה הדבר באופן הטכנולוגי שבו ייעשה), ופעילות ישירה ומפוצלת בטווחי זמן של שניות ופחות. כל אלה ייעלו את השוק. נראה כי העתיד שייך לצרכנות הפיננסית.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"