גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת החקלאות האורגנית שחירבה את כלכלת סרי לנקה ופגעה במנהיגיה

שלושת האחים ששלטו במדינת־האי החליטו באפריל 2021 לחסוך כסף ואסרו על יבוא דשנים כימיים ● התוצאה הייתה התמוטטות של ייצור המזון ויצוא התה המקומי המפורסם ● קלות־דעתם של האחים סללה את הדרך להתמוטטות סרי לנקה, למהפכה פוליטית ולנפילת משטרם

חקלאי בסרי לנקה בחודש יולי 2021 זמן קצר לאחר שנאסר על שימוש בדשנים בחקלאות / צילום: Associated Press, Eranga Jayawardena
חקלאי בסרי לנקה בחודש יולי 2021 זמן קצר לאחר שנאסר על שימוש בדשנים בחקלאות / צילום: Associated Press, Eranga Jayawardena

ב־31 באוקטובר 2021 עלה נשיא סרי לנקה אל דוכן הנואמים בוועידת האקלים בגלזגו (26 COP). במרכז נאומו עמדה יוזמה להצלת החקלאות ובריאות הציבור מרעתם של דשנים כימיים.

המעמד ההוא, כבר אז, גבל באבסורד. מראית־העין הפרופסוריאלית של גוטאבאיה ראג'אקאפסה לא התיישבה עם הרקורד שלו. 14 שנה קודם, בשלב המכריע של מלחמת האזרחים הסרי לנקית, הוא היה שר ההגנה בממשלה שהנהיג אחיו הבכור. ארגונים להגנת זכויות אדם הטילו עליו את האחריות לפשעי מלחמה ולמעשי טבח. היה משהו סוריאליסטי בהתיימרותו ללמד את העולם איך להיפטר מנזקי אשלגן חנקתי בתעשיית הדשנים.

הנשיא התפאר בהעזתה הגדולה של ממשלתו. שישה חודשים קודם הוא הטיל איסור פתאומי על שימוש בדשנים כימיים, והתחייב להעביר את סרי לנקה אל חקלאות אורגנית מלאה בתוך עשר שנים. הוא חזר על ההסברים באוזניהם של באי הוועידה: נזקים לבריאותם של חקלאים ושל צרכנים והחמרתה של בעיית האקלים. ראג'אפקאסה הוסיף תבלין רוחני להרצאתו. כיאה לבודהיסט, הוא דיבר על בודהה ועל המסורת בת שנות אלפיים של ״איזון בין דאגות אקולוגיות לצורכי האדם״.

זה התקבל על דעתם של הנוכחים. הנה כי כן ארץ מתפתחת, היכולה לנסות ולהשתמט מדאגות אקולוגיות בשם זכותה להוסיף ולהתפתח, מקדישה תשומת לב מבורכת למצב האדם.

נשיא סרי לנקה חזר הביתה, אל משבר מערכתי מחמיר והולך. לא חלפו אפילו ארבעה שבועות מנאומו, והוא הסיר חלקית את האיסור על יבוא דשנים כימיים. אחר כך, האיסור הוסר במלואו.

ארבעה חודשים לאחר נאומו משטרו התחיל להתמוטט. משפחתו, שמשלה בסרי לנקה, בהפסקות קלות, במשך 20 שנה, איבדה את עמדות הכוח שלה בזו אחר זו. המונים יצאו אל הרחובות, גירשו את אחיו ראש הממשלה מעיר הבירה קולומבו, ולבסוף כבשו את ארמון הנשיאות. הוא עצמו נמלט במטוס צבאי תחילה אל איי המלדיבים ואחר כך אל סינגפור. משם, ביום ה' שעבר, הוא שיגר את התפטרותו, באמצעות דואר אלקטרוני.

25 מיליון הדולר האחרונים

סרי לנקה היא עכשיו משל ושנינה, הדגם המושלם של המדינה הכושלת. מדינת־האי הזו, מדרום להודו, פשטה את הרגל. היא חדלה לשלם את חובותיה, וביום ו' שעבר היו בקופות הבנק המרכזי שלה 25 מיליון דולר, פחות מן העלות של יום יבוא יחיד.

בששת החודשים האחרונים מחירי לחם עלו פי שלושה ומחיר האורז הוכפל. רוב בתי הספר נסגרו. משרדי הממשלה פועלים אולי יומיים בשבוע. התחבורה הציבורית התמעטה עד מינימום. תורים של ימים משתרכים בכניסה לתחנות דלק, הנוטות להתרוקן מן הטיפות האחרונות הרבה לפני סוף התור. העניים לא יכולים לסמוך עוד אפילו על ארוחה אחת ביום. האמבולנסים חדלו לפעול. רופאים מייעצים לאנשים שלא להגיע לחדרי מיון.

סרי לנקה ספגה שורה של מהלומות בשלוש השנים האחרונות. באפריל 2019, טבח של איסלאמיסטים בכנסיה קתולית עלה בחיי 279 מתפללים, והנחית מהלומה כבדה על מקור ההכנסה החשוב ביותר שלה, תיירות. חצי שנה אחר כך התחילה מגפת הקורונה, ושמה קץ לתיירות מעיקרה. ואז, באפריל 2021, באה גזירת הדשנים.

בתוך חודשים אחדים, החקלאות הסרי לנקית קרסה. ארץ, שהתפארה מאז ״המהפכה הירוקה״ של שנות ה־60 ביכולתה לגדל כמעט את כל המזון שהיא צורכת, הוכרחה לשלם על יבוא אורז יותר ממה שהייתה משלמת על הדשנים. ״המהפכה הירוקה״ שיפרה ללא הכר את מצב החקלאות בארצות עניות. למהפכה ההיא הודו חייבת את המעבר מתלות מלאה בחסדי זרים אל הסתמכות עצמית מרשימה. הודו היא כיום יצואנית נטו של אורז.

סרי לנקה לא הגיעה אל מעמד של יצואנית, אבל הצליחה למלא כמעט את כל צרכיה. בסרי לנקה יש שתי עונות אורז, ה״קטנה״ בין מארס לספטמבר וה״גדולה״ בין ספטמבר למארס. ביטול האיסור על הדשנים איחר את המועד. הצירוף של מחסור קריטי בדשנים בשוקי העולם, בצירוף התרוקנות המזומנים באוצר המדינה, הוריד את תפוקת האורז בעונה ה״גדולה״ ב־40%.

המהפכה הירוקה בסרי לנקה סבסדה דשנים כימיים בשיעור של עד 90%. היא העמידה על רגליהם מיליון חקלאים זעירים. היא העלתה את הכנסותיהם, היא אפשרה להם לשכור כוח אדם, וליצור מקומות עבודה באזורים העניים ביותר.

מה הרס להם את הכליות?

מה הביא אפוא את האחים ראג'אפאקסה (הנשיא, ראש הממשלה ושר האוצר) להמר על חקלאות אורגנית? בנאומו בגלזגו, הנשיא תלה את ההחלטה בעיקר בנזק שהדשנים גרמו לבריאות הציבור. מאז שנות ה־90 התפשטה בסרי לנקה ״מחלת כליות כרונית ללא סיבה ברורה״ (איפיון רפואי, שראשי התיבות האנגליים שלו הם CKDu). באזורים אחדים של סרי לנקה, המחלה תקפה חמישית מן האוכלוסייה, בייחוד עובדים במיגזר החקלאי.

ההנחה שעמדה ביסוד האיסור על הדשנים הייתה שהם מקור המחלה. אבל היא לא הוכחה. המקור הסביר ביותר של המחלה הוא מי־השקיה המשמשים לחקלאות. האיסור הוטל 25 שנה לאחר שהמחלה זוהתה. ספק אם משהו הצדיק את החיפזון ואת חוסר ההכנה. ממשלת האחים לא הביאה בחשבון את התוצאות.

שבועות אחדים לאחר שהאיסור הוטל, קבוצה של אנשי מדע מקומיים הזהירו את הממשלה בתוקף מפני התוצאות. אתר רשת סרי לנקי פרסם את האזהרה ב־1 ביולי 2021. המדענים חזו ירידה הרת־אסון של 50% בתפוקת התה, שהוא אחד מענפי היצוא הרווחיים ביותר של סרי לנקה (הכנסות של 1.3 מיליארד דולר בשנה); וירידה של 20% עד 50% בשורה של ענפים אחרים, כמו תירס, תפוחי אדמה וקני סוכר.

אחד מיוזמי האזהרה סיפר בשבוע שעבר לבי.בי.סי שהוא ועמיתיו התחננו שהנשיא יקבל אותם לשיחה, ״ולו רק לחצי שעה״. הם לא נענו.

לפי תחקיר של הבי.בי.סי, הלחץ על הנשיא להיפטר מן הדשנים בא מצד ״אנשי רפואה, כמורה בודהיסטית והמיגזר הפרטי״. היו גם עמותות שניסו במשך שנים לעשות נפשות לרעיון החקלאות האורגנית. נראה שהאחים נענו ללחץ מפני שהתפתו להאמין כי הפסקת היבוא של דשנים מחו״ל תחסוך הרבה כסף בזמן של חובות לא נפרעים ומצוקה במאזן התשלומים.

תפוקת התה פחתה ב־40%

המחדל המזעזע הזה כמובן אינו פוסל את עצם הרעיון של הסתלקות מדשנים כימיים. הוא פוסל לעומת זאת את הרעיון של ניסיון להסתלק מהם ללא הכנה ומבלי להעריך את התוצאות. סרי לנקה אינה יכולה לעבור לחקלאות אורגנית מלאה משורה של סיבות, שבמרכזן עומד מחסור בקרקעות. נוסף על זה, הסבה של התה הציילוני המפורסם למתכונת אורגנית תשמוט את הקרקע מתחת לרגליו (״ציילון״ היה שמה הקודם של סרי לנקה). השוק העולמי לתה אורגני קטן מסך כל היצוא של תה סרי לנקי. כך או כך, בהיעדר דשנים, תפוקת התה פחתה בשנה האחרונה ב־40%.

הטיפשות המונומנטלית וחוסר האחריות של מלחמת האחים ראג'אפאקסה נגד דשנים כימיים לא הייתה הסיבה היחידה לנפילת משטרם, אבל הייתה אחת הסיבות החשובות. צרכנים אמידים במערב יוסיפו לשלם הון תועפות על ירקות ופירות אורגניים. ספק אם הם יזכרו את חקלאיה העלובים של סרי לנקה.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny־globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי