גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכרה החדש שהתגלה בטורקיה וגרם לארדואן לקרוא תיגר על סין מוקדם מדי

בטורקיה חוגגים מאגר ענק של יסודות נדירים שהתגלה לאחרונה במדינה ● בממשל ארדואן כבר הכריזו כי המכרה יתחרה בסין ששולטת בשוק הגלובלי שמגלגל טריליוני דולרים בשנה, אבל המומחים מבהירים: עוד אי-אפשר לדעת האם המכרה יהיה רווחי, והוא רחוק מלהתחרות בסין

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Shutterstock
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Shutterstock

ברחבי העולם רגילים לבשורות על איתור גז ונפט, אך בחודש שעבר הפתיע נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן עם בשורה חריגה: איתור מאגר ענק של יסודות נדירים בנפת בייליקובה שבמחוז אסקישהיר במערב המדינה.

 

ענף היסודות הנדירים מגלגל טריליוני דולרים בשנה ונכון להיום נשלט בעיקר על ידי סין, שחולשת על יותר מ-60% מהשוק. הענף כולל למעשה 17 חומרים: איטריום שמשמש לייצור נורות לד; סקנדיום כאשר בסגסוגת עם אלומיניום משמש לבניית מטוסים; וכן, 15 הלנתנידים - מתכות שרובן משמשות להכנת פלדה. כל אחד מ-17 החומרים הללו משמעותי לייצור של יותר מ־200 מוצרים, כמו סמארטפונים, טורבינות רוח ולוחות סולאריים.

 

המאגר השני בגודלו בעולם, או "לכלוך"?

באנקרה מיהרו להתפאר כי מדובר, לכאורה, במאגר השני בגודלו בתבל - עם עתודות מוערכות בהיקף 694 מיליון טונות. לצורך ההשוואה, מאגר היסודות הנדירים הגדול מכולם נמצא בסין, שמו באיאן אובו - ובו עתודות בהיקף 800 מיליון טונות. ממשלת טורקיה, ובמיוחד שר האנרגיה ומשאבי הטבע פתיך דונמז, התפארו כי במאגר יש 17 יסודות שונים, כאשר עשרה מתוכם יופקו באתר.

בממשלתו של ארדואן, שמביטים לעבר הבחירות ב-18 ביוני 2023, חיפשו במהרה להציג את איתור מרבצי היסודות הנדירים בתור הישג יוצא דופן. בחברת הכרייה הלאומית, "אתי מאדן", סייעו עם מספרים שנשמעים להדיוטות מרשימים: מתוך 570 אלף טונות עפרה מדי שנה, הם יפיקו 10 אלף טונות של תחמוצות נדירות; 72 אלף טונות בריט שמשמש לחיפושי גז ונפט ואף את תעשיית הבריאות; 70 אלף טונות פלואוריט שמשמש לייצור פלדה, ליצירת חומצת פלואוריט ואף כתחליף לזכוכיות בטלסקופים; ואולי המרתקים מכל, 250 טונות של תוריום, יסוד כימי רדיואקטיבי שמהווה דלק בתעשיית הגרעין.

בשבוע החולף התגאתה חברת אתי מאדן בהישג נוסף מבחינתה: עלייה בשיעור 9% בחציון הראשון של 2022 ביצוא בורון ומוצריו הנלווים, מ-516 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד ל-565 מיליון דולר. בורון משמש, בין השאר, כחומר גלם בייצור קרמיקה וזכוכית, בתעשיית ההגנה, בחומרי ניקוי, ואף בענפי האנרגיה והטכנולוגיה.

למעשה, תעשיית הבורון העולמית תלויה לחלוטין בטורקיה, שהרי 73% מעתודות היסוד הכימי הזה נמצאות בטורקיה, ששולטת על 60% מהשוק. בשנה החולפת, כחלק מהליך התייעלות בתעשיית הבורון המקומית, טורקיה החלה לעבד כמויות גדולות יותר מהיסוד לכדי מוצרים מוכנים או מוכנים למחצה. כך, הרווחים מהבורון עלו במחצית הראשונה של 2022, על אף שהיצוא הצטמק בכ-100 אלף טונות.

החגיגות מול המציאות: לא ברור מה ערך המכרה

אולם, בניגוד לחגיגה בטורקיה, מומחים בעלי שם עולמי הנחיתו את אירוע איתור מאגר היסודות על קרקע המציאות. "יסודות נדירים אינם נדירים", אמר כריסטופר אקלסטון, אסטרטג כרייה בבנק ההשקעות האמריקאי הולגארטן (Hallgarten & Company), לאתר "מרקט ווטש".

"האמירה ‘ההיקף הוא המלך' בענף הכרייה עדיין בעינה", הוסיף ג'ון הייקאווי, נשיא סטורמקרואו קפיטל, שעורכת אנליזות עבור קרנות השקעה ומתמחה בשוק המתכות. הוא הסביר כי בשלב בו נמצאת טורקיה, גילוי המאגר, אי-אפשר לקבוע אם המאגר יכיל את ההיקפים העצומים של היסודות שממשל ארדואן מבטיח. יש גם תרחיש שבתהליך הכרייה יתברר כי כמות היסודות הנדירים במכרה קטנה. "אנחנו קוראים לחומר כזה ‘לכלוך'".

סוגיה נוספת היא ההפקה, שבמקרה זה היא אינה משימה פשוטה. "אם ההפקה תוביל לאיתור זהב בהיקף גדול אז הדרך ברורה", הסביר הייקאווי ל"מרקט ווטש". "אתה כורה את העפרה, שולף את הזהב ומוכר אותו בקלות כי הקונים יגיעו עד למפתן דלתך. אך אם זה לא כך, הדרך קשה יותר".

"הבעיה ביסודות נדירים שהם לא נדירים, ואין מחסור", סיכם מנכ"ל חברת הכרייה אלמונטי תעשיות, לואיס בלאק, את סוגיית איתור היסודות הנדירים בפני "מרקט ווטש".

תחרות מול המונופול הסיני, לא נראית באופק

אבל בינתיים בלשכת ארדואן נראה שלא רק מתעלמים מההסתייגויות, אלא כבר מכוונים לתחרות מול סין. "אם טורקיה תצליח להכניס את מאגר היסודות הנדירים העצום לייצור, זה יכול לעזור להפחית את התלות של המערב על סין", אומר ריאן קסטיו, בכיר במכון אדאמס.

אבל האם יש ביכולתה של טורקיה להתחרות במעצמת היסודות הנדירים העולמית? באזור האוטונומי מונגוליה הפנימית, שבצפון סין, נמצא המכרה הגדול ביותר בתבל, באיאן אובו, שבו יש לפי הערכות 100 מיליון טונות יסודות נדירים - יותר מ-40% מכלל העתודות בעולם. אדרבא, מכרה זה, שההפקה ממנו החלה כבר בשנת 1957, תופס לבדו כמעט מחצית מכלל ההפקה העולמית. למעשה, תעשיית היסודות הנדירים הסינית כולה תלויה במכרה באיאן אובו, שמהווה 80% מהעתודות של בייג'ינג.

סין נהנית מהעובדה כי הביקוש השנתי ליסודות הנדירים הוכפל מ-2006 ועד 2021, הגיע ל-125 אלף טונות. לפי הערכות, הביקוש יזנק ל-315 אלף טונות עד שנת 2030. לצורך ההשוואה, בשנים 2018 ו־2019 סין הפיקה 120 אלף טונות ו-132 אלף טונות יסודות נדירים - בזמן שארה"ב הגיעה ל-18 אלף טונות ו-26 אלף טונות הפקה.

שתי המדינות הללו ייהנו מהביקוש הגובר, וברור כי בבייג'ינג יגרפו רווחים גבוהים בהרבה. בין השאר, משום שחוץ ממאגר באיאן אובו, הם מפעילים לא מעט מכרות ברחבי המדינה. לפי ריאן קסטילו, מנהל ומייסד מכון המחקר "Adamas Intelligence", הדרך לעקוף את סין עוד ארוכה. "גם אירופה וגם צפון אמריקה פיגרו בסוגיה הזו עד כדי כך שנצטרך יותר מ'טורקיה אחת' כדי להיגמל מסין" הוא סיכם.

אז אולי המאגר החדש שהתגלה בטורקיה לא יתחרה במונופול הסיני, או יציל את טורקיה מהמשבר הכלכלי והאינפלציה חסרת התקדים בה. אבל זה לא אומר שאין לארדואן סיבות לחגוג. למכרה הזה, גם אם יתברר כקטן יותר מההערכות של הממשל, יש את הפוטנציאל להבטיח לארדואן קדנציה נוספת במעון באנקרה.

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ