גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היציבות בניגריה מתערערת, ובשיכון ובינוי דווקא מזהים במצב הזדמנות

אירועי הטרור המתגברים מאיימים על פעילותה של קבוצת שיכון ובינוי הישראלית שבונה מספר פרויקטים במדינה האפריקאית • אלא שבחברה אופטימיים לגבי העתיד, טוענים שאם חל שינוי כלשהו, הוא רק לטובה וסבורים: "כששלטון חדש נכנס, הוא דוחף לפרויקטים ולפעילות חדשה"

חומת הכלא שנפרצה בעקבות מתקפת הטרור של בוקו חראם / צילום: Reuters
חומת הכלא שנפרצה בעקבות מתקפת הטרור של בוקו חראם / צילום: Reuters

בימים האחרונים מתרבות הידיעות על התערערות היציבות בניגריה, שנחשבת לאחת המדינות המרכזיות והעשירות באפריקה. לאחרונה ארגון הטרור האסלאמי, בוקו חראם, פוצץ את חומות אחד מבתי הכלא במדינה ושיחרר מאות אסירים.

בניגריה פועלת כבר שנים קבוצת שיכון ובינוי הישראלית, בעיקר בתחום התשתיות, ובהיקפים של מיליארדי שקלים. כעת עולה השאלה האם בעקבות הידרדרות המצב הביטחוני במדינה ישנה סכנה לפעילותה.

"ב־60 שנים העבודה שלנו לא הושפעה"

ניגריה נחשבת לאחד המוקדים החשובים של שיכון ובינוי מחוץ לגבולות ישראל. בדוח לשנת 2021 של החברה היא הוגדרה "בין מדינות הפעילות המרכזיות של הקבוצה בתחום קבלנות תשתית ובנייה בחו"ל, המהווה שחקן אזורי מרכזי במערב אפריקה". סך צבר ההזמנות ההנדסי של שיכון ובינוי מממשלת ניגריה עמד בסוף מרץ האחרון על כ-3.753 מיליארד שקל (כ-1.165 מיליארד דולר, לפי שער המטבע באותם ימים). כל זאת בנוסף ל-800 מיליון שקל עבור חובות פתוחים ועבודות הקמה בתהליך שהוזמנו ממשלת ניגריה.

 

"אנחנו פעילים בניגריה ב-60 השנים האחרונות, והשלטון התחלף שם עשרות פעמים מאז", סיפר זאב חושן, יו"ר SBI, סולל בונה ארצות חוץ, חברת בת שוויצרית של שיכון ובינוי, שתחתיה מתנהלת כל פעילות התשתיות של הקבוצה באפריקה. "האירועים מעולם לא השפיעו על העבודה שלנו. תשלומים, יציבות פרויקטים, הבטחת תשלומים - הכל בוצע על הצד הטוב ביותר. אם כבר ישנה השפעה, היא לטובה: כששלטון עומד להתחלף, הוא מנסה להאיץ פרויקטים כדי ‘לגזור את הסרט’; כששלטון חדש נכנס, הוא דוחף לפרויקטים חדשים ולפעילות חדשה, כדי להצדיק את עלייתו".

ניגריה היא המדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ו-200 מיליון תושביה מהווים חמישית מאוכלוסיית אפריקה כולה. למרות היותה עשירה, תושביה עניים למדי - פחות מ-60% מהם מחוברים למים זורמים, למשל. כמדינה בשטח כ-932 אלף קילומטרים רבועים, היא משוועת לתשתיות חדשות ולחיבור בין חלקיה השונים.

אנחנו מבצעים פרויקטים חיוניים למדינה", אמר חושן, והדגים: "הכביש העצום בין לאגוס - מרכז חשוב בדרום ניגריה - לבין איבדן, עיר גדולה נוספת. מדובר בפרויקט עם חשיבות עליונה למדינה, במימון פדרלי בהיקף של 400-500 מיליון דולר. אין סיכוי שפרויקט כזה ייפגע. הכסף הפדרלי בניגריה הוא כסף מאוד בטוח, שמשולם בזמן. אלו פרויקטים שנחשבים לדבר הנדרש והבסיסי ביותר במדינה - אנחנו סוללים כביש ובעצם פותחים ערוץ חיים חדשים. עסקים, ערים קטנות, מוקמים לאורך הכבישים הללו, ונוצר חיבור בין אזורים מנותקים".

לא מתקרבים לצפון המדינה

המצב המתערער בניגריה נובע, בראש ובראשונה, מפעילותו של הארגון הרצחני בוקו חראם בצפון המדינה. החשש המתגבר בימים האחרונים הוא שמהאזור הזה יתפשט חוסר המשילות אל שאר חלקי המדינה, מה שישפיע על המדינה כולה. לא במקרה גם בשיכון ובינוי מתרחקים מהאזור הזה, ומתמקדים באזורים השקטים והבטוחים יותר.

"לצפון ניגריה אנחנו לא מתקרבים, לא מגישים מכרזים ולא פעילים באזור", ציין חושן. "אנחנו מתרכזים בדרום ניגריה ובמרכזה, בעיקר באזור הנמל ובערים לאגוס ואבוג’ה. בין האזורים האלה לאזור הצפון מפרידים אלפי קילומטרים, ואנחנו לוקחים עוד מרווח ביטחון של 1,000 ואפילו 1,500 קילומטר במקומות שבהם אנחנו מבצעים פרויקטים".

לדבריו, האזור שבו פעיל בוקו חראם הוא אזור הררי, שאין אליו וממנו גישה נוחה. "נוסף על כך, המשטר והצבא בניגריה חזקים, אין חשש לאובדן יציבות מבחינה ביטחונית", הוא סבור. "אנחנו מגישים הצעות לפרויקטים חדשים, ניגשים למכרזים נוספים ופועלים כרגיל. אני אופטימי לגבי ניגריה".

ההשלכות של 2016 עדיין ניכרות בפעילות החברה

באמצע שנת 2016 ריחף סימן שאלה דומה סביב פעילותה של שיכון ובינוי בניגריה, זאת לאחר שהממשל המקומי החליט על שינוי בערך המטבע הניגרי - ביטול קיבוע שער החליפין של המטבע אל מול הדולר. בעקבות ההודעה, המניה של החברה קרסה בבורסה בת"א, שכן המשמעות שלה היא השפעה ישירה על תשלומים עתידיים ועל שווי צבר ההזמנות. ההערכות היו אז שהחברה תקבל 30% פחות מערך החובות שהייתה אמורה לקבל באותה עת.

ואכן, השינוי שביצע השלטון הביא לצניחה של כ־40% בשערו של המטבע המקומי מול הדולר בתוך כמה חודשים, ובעקבות כך לירידה נקודתית, אך משמעותית, של 38% בהכנסות שיכון ובינוי מפעילות תשתיות ובנייה בחו"ל ברבעון השני של 2016, ולהפסד של 37.5 מיליון שקל ברבעון. החברה העריכה כמה חודשים קודם לכן שהפגיעה תסתכם ב־15 עד 30 מיליון דולר.

נציין שבדוח המסכם לשנת 2021, אולי כהמשך לאירועי 2016, ציינה החברה כי שער המטבע המקומי פחת ב־6% מול הדולר, וכי "פיחות משמעותי עלול להביא לעיכוב בתשלומי הממשלה ולהאטה אפשרית בפעילות בניגריה".

הסיפור של ניגריה שזור בטרור

המדינה המאוכלסת באפריקה ממוקמת במערב היבשת, ובדרומה נמצא מפרץ גינאה המהווה מרכז פעילות חשוב עבורה. מבחינה דמוגרפית, היא מתחלקת לשלושה שבטים, ומתנהלת כפדרציה בת 36 מדינות תחת ממשל אחד. כלכלת המדינה מתבססת על אוצרות הטבע שלה, ובין היתר היא חברה באופ"ק - ארגון המדינות המפיקות נפט.

ארגון הטרור האסלאמי בוקו חראם, שנוסד בשנת 2002, פועל בעיקר בצפון המדינה במטרה להשליט את חוקי השריעה בניגריה. כאמור, לפני ימים ספורים הוא החריב חלק מחומת אחד מבתי הכלא השמורים במדינה, בבירה אבוג’ה, ושיחרר כ-900 אסירים. הפעולה הזו נחשבת בעיני מומחים לסמל להידרדרות המואצת של המדינה.

כעת, גובר החשש שהמאבקים מול הארגונים החמושים השונים - כשבוקו חראם הוא רק אחד מהם - יגיעו יותר ויותר אל פנים המדינה ויפגעו ביציבות השלטונית באופן משמעותי.  

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע