גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה בתיק בזק: הפרקליטות חטפה מכה, מצבו של שאול אלוביץ' השתפר, אך תיק 4000 לא יושפע

השופטת מיכל אגמון-גונן ביטלה היום את האישומים המרכזיים בתיק בזק ניירות ערך ● האם ביטול ההליך הפלילי בעניין מיזוג בזק-yes משמעותו דחיית התובענה הייצוגית, מה הצעד הבא מבחינת הפרקליטות, והאם ההחלטה רלוונטית לתיק 4000? ● גלובס עושה סדר

שאול אלוביץ' / צילום: שלומי יוסף
שאול אלוביץ' / צילום: שלומי יוסף

השופטת מיכל אגמון-גונן ביטלה את האישומים המרכזיים בתיק בזק ניירות ערך, במסגרת הבקשות המקדמיות שהגישו סנגורי הנאשמים, עוד בטרם החל הליך ההוכחות.

לפי כתב האישום, הנאשמים הסתירו ממוסדות בזק את מעורבותם בעבודת הוועדות הבלתי תלויות, והביאו לכך שמוסדות בזק אישרו את עסקת בזק-yes ואת עסקת חלל על בסיס מצג כוזב לפיו הליך המשא-ומתן נוהל באופן תקין ומבלי שבעל השליטה שאול אלוביץ' וגורמים קשורים לו היו חשופים לדיונים חסויים של הוועדות ולחומרים חסויים שהוצגו בפניהן. זאת, כשבפועל אלוביץ' ומקורביו היו חשופים למידע מהותי מתוך פעילות הוועדות.

דרמה בתיק ניירות הערך של בזק: השופטת ביטלה אישומים מרכזיים נגד שאול אלוביץ' ובכירים לשעבר בחברה

האם ביטול ההליך הפלילי בעניין מיזוג בזק-yes משמעותו דחיית התובענה הייצוגית?
השופטת אגמון-גונן כתבה בפירוש כי אין השפעה להחלטה על ההליך האזרחי שמתנהל נגד בזק ושאול אלוביץ' במסגרת התובענה הייצוגית. "אדגיש כי אין בהחלטה זו כדי להשליך באופן כלשהו על הפן האזרחי וההליכים התלויים ועומדים בהקשר זה". מעבר לכך כתבה אגמון-גונן כי "יש להותיר, ככלל, את תקינות פעולת הוועדות הבלתי תלויות למישור האזרחי".

אולם מדובר במס שפתיים. נכון שניתן לזכות נאשם בפלילים אך לחייבו בגין אותן טענות בהליך אזרחי. הרף הפלילי חמור יותר ונוקשה יותר, ולא כל דבר שאיננו פלילי הופך בהכרח לחוקי ולגיטימי. אולם אין כל ספק כי בניגוד לדבריה של השופטת, יש בהחלטתה כדי להשליך באופן ישיר על הפן האזרחי. ברגע שאגמון-גונן קובעת כי הנאשמים לא הפרו את חובת הדיווח למשקיעים, וכי החברה לא הטעתה אותם וקביעות משמעותיות נוספות - ודאי שיש בכך כדי להשליך באופן ברור על ההליכים האזרחיים. מעבר לכך, כמובן שהיכולת להוכיח את הטענות נגד אלוביץ' ובזק נמוכה מאוד במסגרת הליך אזרחי כאשר לא קדם לו ההליך הפלילי, שהואפולשני הרבה יותר ומקיף הרבה יותר.

מה המשמעות הנורמטיבית של החלטת השופטת אגמון-גונן?
השופטת אגמון-גונן מציינת כי חוק החברות קובע כי עסקה בניגוד עניינים תאושר, רק אם מדובר בעסקה לטובת החברה. עם זאת, מנגנוני האישור אינם קובעים במפורש מהי הדרך לעצב את תנאי העסקה, וכיצד לנהל את המשא0ומתן על תנאיה, כמו גם על בחינת חלופות. חוק החברות אינו כולל במנגנון האישור, דיון או המלצה של ועדה מיוחדת בלתי תלויה, ואינו מתייחס כלל ועיקר להקמת ועדה.

אגמון-גונן ביטלה את האישומים, כיוון שהם מושתתים על חובת הסודיות של דיוני הוועדה הבלתי תלויה. "המאשימה מבססת אישומים אלה על חובת סודיות של דיוני ועדה, שכלל אין חובה להקימה, והכללים לגבי אופן פעולתה גמישים כדי להתאימם לנסיבות של כל עסקה ועסקה. בנוסף, יש לשים לב כי מרבית הפסיקה, שניתנה בעניינים אזרחיים, הנוגעת לאופן פעולת הוועדות הבלתי תלויות מאוחרת למועד הקמתן ופעולתן של הוועדות הבלתי תלויות בעסקאות שלפניי".

אגמון-גונן כותבת כי בהיעדר חובת סודיות, אין מצגים מרמתיים, ואף לא התקבל דבר הנדרש להוכיח את יסודות העבירה של קבלת דבר במרמה, באישומים השני והשלישי. על כן, לדבריה, עובדות כתב האישום אינן מבססות אשמה של קבלת דבר במרמה.

"במקרה שלפניי אני סבורה כי אין להגן, באמצעות הערך המוגן של פגיעה בחופש הבחירה והרצון באמצעות המשפט הפלילי, על כל המקרים בהם, בשל מצג של אחר, נפגע חופש זה ולו במידת מה, כאשר מדובר בעסקאות מסחריות-כלכליות. עסקאות אלה, המבוססות על חופש הרצון, מוסדרות בדינים אחרים, וככלל - למעט אולי נסיבות חריגות בחומרתן כפי שעולה מהפסיקה, המעטה יחסית, של הרשעה בעבירה זו בהקשר תאגידי - אין מקום שהדין הפלילי יגן על כך".

יובהר כי גם אם אין איסור פלילי להדליף מתוך דיוני ועדה בלתי תלויה, אין הדבר אומר כי המשקיעים לא יכולים לתבוע את החברה ואת הגורמים שפגעו באינטרסים הכלכליים שלהם במסגרת ההדלפה ושיבוש עבודת הוועדה.

השופט ומנהל בתי המשפט לשעבר בעז אוקון אמר בבדיחות-הדעת, כאשר כיהן כשופט צבאי, כי יש מגמה לאחד בין מרשם האוכלוסין לבין המרשם הפלילי. בישראל יש מגמה כללית של הרחבת האספקט הפלילי, מסיבות שונות, על מעשים שבעבר לא נתפסו כפליליים.

אגמון-גונן למעשה מבקשת בנסיבות הספציפיות של התיק להחזיר את הגלגל אחורה: לא כל דבר מגונה הוא עבירה פלילית. לא כל פעולה שאיננה ראויה מצדיקה את השוט של הדין הפלילי. כדרכה, היא מצטטת דברי הגות בהחלטתה ומקשרת באופן קצת מלאכותי את הציטוט להחלטתה. יש לציין כי מדובר בהחלטה מנומקת יפה, אשר מצטטת מתוך תקדימים אזרחיים, ניירות עמדה, מאמרים ואף משפט משווה. ההחלטה מחזיקה 65 עמודים.

על כל פנים, כך כתבה השופטת אגמון-גונן: "האם מעשיהם של הנאשמים באישומים השני והשלישי היו ראויים? ייתכן שלא. האם ראוי היה לנהוג אחרת? ייתכן שאכן היה ראוי להימנע מהעברת המידע. עם זאת, מעשיהם של הנאשמים אינם מתקרבים לרף הפלילי. כפי שאמר אריסטו: "ביכולתו של אדם לכעוס - קל הוא הדבר. אך לעשות זאת ביחס לאדם הנכון, במידה הנכונה, בעת הנכונה, למטרה נכונה ובדרך נכונה - אין זה דבר קל כלל ועיקר" (אריסטו, אתיקה, ספר שני - הסגולה הטובה) - ובהשאלה לענייננו - ניתן להגיש כתב אישום... אך להאשים את האדם הנכון, במידה הנכונה, בעת הנכונה, למטרה נכונה ובדרך נכונה - אין זה דבר קל כלל ועיקר.

"נראה כי במקרה של האישומים השני והשלישי, הם הוגשו במקרים בהם לא נחצה הרף הפלילי, ולא היה מקום להגיש בגינם כתב אישום. יש להותיר, ככלל, את תקינות פעולת הוועדות הבלתי תלויות למישור האזרחי. משכתב האישום נעדר עובדות בסיסיות להרשעה בעבירות אלה, יש מקום לבטלו מכוח סעיף 150 לחסד"פ".

יש לציין כי היכולת לגלות ולהוכיח מעשי מרמה והונאה של חברות באמצעות כלים אזרחיים היא מוגבלת מאוד, לעומת היכולת של מערכת אכיפת החוק. כך שלצד המשמעות הברוכה של דה-פליליזציה, יש משמעות קשה בנוגע ליכולת לאכוף ממשל תאגידי הוגן ותקין בחברות ציבוריות והתנהלות ראויה בוועדות בלתי תלויות. מבחינה זו, יש להעריך כי רשות ניירות ערך לא תאפשר להשאיר את קביעותיה של אגמון-גונן ותתעקש על ערעור לבית המשפט העליון.

מה הצעד הבא מבחינת הפרקליטות?
השופטת אגמון-גונן ביטלה שניים מתוך שלושת סעיפי האישום בתיק בזק, והותירה רק את הסעיף המייחס לשאול אלוביץ' תרמית חשבונאית בנוגע לעסקת בזק-yes. לאור הנגיסה הקריטית בכתב האישום, אין כל ספק כי הפרקליטות תגיש ערעור על החלטת השופטת אגמון-גונן.

הפרקליטות צפויה לערער לבית המשפט העליון על ההחלטה שמשמעותה ביטול האישומים גד חלק מהנאשמים וביטול של חלק מהאישומים נגד אלוביץ'. במקביל, ימשיך להתנהל בפני השופטת אגמון-גונן האישום בנוגע לתרמית החשבונאית.

המכה שספגה הפרקליטות עשויה לדרבן אותה לחשיבה כוללת אודות מצבו המשפטי של בעלי השליטה בבזק לשעבר, שאול אלוביץ', בשני התיקים הפליליים שמתנהלים נגדו. לאור ביטול שניים מתוך שלושת האישומים בתיק בזק ולאור הקושי להוכיח את "שיחת ההנחיה" בתיק 4000, ייתכן כי הצדדים יוכלו להגיע להסכמות בשני התיקים במחיר משתלם לשני הצדדים.

החיסרון מבחינת הפרקליטות באפיק זה הוא השארת הקביעות הנורמטיביות של אגמון-גונן בנוגע לוועדות הבלתי תלויות של חברות ציבוריות.

האם ההחלטה בתיק בזק רלוונטית לתיק 4000?
התשובה לכך שלילית. מדובר אומנם באותו נאשם, שאול אלוביץ', ובאותו סנגור, עו"ד ז'ק חן, יחד עם עו"ד בעז בן-צור שמייצג נאשמים בשני התיקים, ובאותם תובעים, עורכי הדין יהודית תירוש, אמיר טבנקין וניצן וולקן. מדובר אומנם באותה עסקה שניצבת במוקד שני התיקים: עסקת מיזוג בזק-yes, החברה הציבורית שבשליטת אלוביץ' והחברה הפרטית שבבעלות אלוביץ'.

אולם בכך מתחיל ונגמר הקשר בין שני התיקים. עובדות כתב האישום והעבירות המיוחסות לאלוביץ' בתיק 4000 אינן קשורות לעובדות ולעבירות בתיק בזק. בעוד שתיק 4000 עוסק ביחסיו של אלוביץ' עם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו במסגרת האישור הרגולטורי שניתן למיזוג בזק-yes, תיק בזק ניירות ערך עוסק בתהליכים שקרו בתוך שתי החברות הללו עצמן.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל שטראוס: "מירב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?