גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי חברות ישראליות מטיסות מצרכים ברחפנים בארה"ב, אך מי תשלוט בשמיים?

פלייטרקס ופלייטאופס מובילות המבורגרים, חיתולים ותרופות ללא מרשם בשמי טקסס וצפון קרוליינה ● כל אחת מהן נוטלת, בנפרד, חלק באסטרטגיית וולמארט להרחבת המשלוחים המעופפים ● יצרנית רחפנים מול יוצרת מערכת הפעלה: מי תכבוש את האמריקאים?

יריב בש, מנכ''ל פלייטרקס; ושי לוי, מנכ''ל פלייטאופס / צילום: אייל פישר, יח''צ פלייטאופס
יריב בש, מנכ''ל פלייטרקס; ושי לוי, מנכ''ל פלייטאופס / צילום: אייל פישר, יח''צ פלייטאופס

 

שתי חברות ישראליות ממלאות תפקיד בולט בפרויקט הרחפנים השאפתני של וולמארט, שמטרתו לשלח כבר בשנה הבאה כמיליון חבילות דרך השמיים. שתי החברות, פלייטרקס של מייסד החללית ספייס איי. אל יריב בש, ופלייטאופס של יוצאי התעשיות הביטחוניות, מטיסות כל אחת בדרכה חיתולים, גלידות וסוללות מסניפי הרשת ועד חצר בית הלקוח.
הרחפנים מנווטים אל כתובת היעד ומשלשלים את החבילה שהוזמנה באמצעות כבל מיוחד, אל הדשא בחצר או שביל הכניסה לבית. מעבר לגימיק ולמהירות, מבקשות חברות להפחית את רמת העומס וזיהום האוויר בכבישים שנגרמים, בין השאר, בגלל שירותי המשלוחים בכלי רכב ממונעים.

הרחפנים אינם תחליף למשלוחים השבועיים מהסופר. הם מיועדים לשאת 3 ק"ג - ומשמשים בעיקר להזמנות מוצרי נוחות, כמו חטיפים, ארוחות מהירות או טואלטיקה. עם זאת, שתי החברות הישראליות פועלות בשוק שונה. פלייטרקס (Flytrex), הותיקה שביניהן, מעוניינת להשתלט על כל שרשרת הערך: היא פיתחה תוכנה להטסת רחפנים, בנתה רחפן, עברה את דרך החתחתים של תהליך הרישוי של רשות התעופה האמריקאית (FAA), וכיום פועלת כחברת משלוחים. היא השיקה אפליקציית משלוחים לצרכן, והחתימה עד היום רשתות מזון וקמעונאות דוגמת צ'יליז, פאפא ג'ונס ויוניליוור. במילים אחרות, אם וולט ויצרנית הקטנועים סאן יאנג היו מתמזגות לשירות אחד, הן היו המקבילה של פלייטרקס על הקרקע.

מנגד, פלייטאופס (FlightOps), פועלת בתצורה שיותר מזכירה את מיקרוסופט: היא פיתחה מערכת הפעלה לרחפנים, שאדישה לסוג הרחפן עליו היא פועלת. את ה"מוח" שלה, תוכנה המאפשרת לבצע משימות כמו משלוחים, הצלה או אבטחה, היא מתקינה במבחר רחפנים מדגמי מדף המשמשים ליישומים אזרחים וצבאיים. ביניהם: רחפני סדרת מטריס של DJI, רחפני פריזם ומד, המסוקים הבלתי מאויישים של אלפא, והרחפנים הצבאיים של אירו־סנטינל.

פלייטאופס משרתת את וולמארט באופן עקיף: היא משמשת כספקית התוכנה של חברת שירותי הרחפנים האמריקאית דרונאפ (DroneUp), שזכתה בחודש מאי במכרז של ענקית הקמעונאות לפריסת השירות ב־34 סניפים באריזונה, פלורידה, ארקנסו, טקסס, וירג'יניה ויוטה. במסגרת השירות צפויות דרונאפ ופלייטאופס להפעיל בין 150 ליותר מ־300 רחפני, כאשר וולמארט מעוניינת להגיע לסך של מיליון משלוחים כבר בשנה הבאה.

פלייטרקס מדמה את עצמה ל"וולט" מעופף

בעוד שפלייטאופס פועלת כמערכת ההפעלה, ומעוניינת לדמות את עצמה ל"מיקרוסופט" של עולם התעופה הלא מאויש - הרי שפלייטרקס, אשר אותה הקימו יריב בש ועמית רגב, נוהגת לדמות עצמה ל"וולט" מעופף. אולם, וולט איננה מייצרת בעצמה קטנועים או רכבים, וייתכן כי היא מזכירה יותר את חברת אפל במיצוב שלה בשוק. ולכך, יש עלויות לא מעטות.

היא בונה רחפן, מציידת אותו בתוכנת שליטה משלה, ומספקת שירות לצרכן באמצעות אפליקציית משלוחים ייעודית. למרות ההוצאות שכרוכות בפיתוח האבטיפוס, בהליך הרישוי ברשות התעופה האמריקאית, בשיווק, ובגיוס המסעדות - פלייטרקס גייסה 60 מיליון דולר. היא ייצרה בעברה הכנסות ממכירת מערכת הפעלה לרחפנים בעצמה, וכיום היא מכניסה מעמלות משלוחים. עם זאת, ספק אם הדבר יספיק לה כדי להגיע להיקפי שירות גדולים. נכון להיום היא עדיין מוגבלת למספר מצומצם של פרברים בפאתי ערים, כמו ראלי ופאייטוויל בצפון קרוליינה ופורט־וורת' בטקסס.

בבחירתה להפוך לאפליקציית משלוחי נוחות, הציבה את עצמה פלייטרקס בענף שצבר סנטימנט משקיעים שלילי בחודשים האחרונים, בהם נסגרו או צומצמו שירותים דומים. חברת משלוחי המכולת "גו פאף", שהחלה כשירות משלוחים מהירים של טבק או אלכוהול בשעות הקטנות של הלילה, פיטרה החודש 1,500 עובדים, שהם 10% מכוח האדם. בד בבד, אפליקציית המשלוחים "גטיר" פיטרה אלפי עובדים, וגם "אבו" הישראלית נאלצה לבצע קיצוצים. כל זאת, על רקע הפסדים כבדים ועלויות תפעול גדולות. באותה עת, פלייטרקס החלה לספק משלוח ללא עלות ללקוח. משלוחי רחפנים עשויים להרוויח מצמצום השירותים הקרקעיים, כיוון שהם זולים בכעשירית בממוצע ממשלוחים ממונעים ויש להן יכולת לצמוח במשבר כלכלי.

פלייטרקס מחזיקה בשיא: היא הייתה הראשונה להשיק לפני שנתיים שירות משלוחים מעופף בארה"ב בתיאום עם רשויות התעופה. גוגל התחרתה עם רחפן משלה באוסטרליה, ורק כמה מספר חודשים החלה לספק את השירות בארה"ב. אמזון התעכבה בהשקת צי הרחפנים, תוך שספגה כמה כישלונות טכנולוגיים - אך השנה היא החלה בכמה פיילוטים בקליפורניה ובטקסס. כעת, פלייטרקס מחזיקה ביכולת לשאת את המשקל הגבוה ביותר, 3 ק"ג. אם אמזון תשיק את הרחפן שלה, היא תוכל לשאת עד 40 ק"ג.

 

פלייטאופס מספקת תוכנת ניווט ושליטה

פלייטאופס, שנוסדה על ידי יוצאי חיל האוויר והתעשייה האווירית לפני שנתיים, נהנית מהיותה חברה קטנה, יעילה וזולה. היא לא מפתחת רחפנים ומסתפקת באספקת תוכנת תכנון, ניווט ושליטה. אולם, תוכנה כזו ניתנת להחלפה בקלות. היא ממצבת עצמה כמערכת ההפעלה הרשמית של התחום, אבל טרם הגיעה למעמד שווינדוס הגיעה אליו בימי המחשבים האישיים הראשונים.

חברת התוכנה הימרה על קלף שהתברר לבסוף כמנצח: היא חברה לספקיות שירותי רחפנים כמו דרונאפ האמריקאית, שבאמצעות רחפני "פריזם" של חברת וואטס האמריקאית עם התוכנה הישראלית של פלייטאופס ועוד שורה של ספקיות אחרים - הצליחה לגבור על חברות שמספקות שירות מא' ועד ת', דוגמת זיפליין ופלייטרקס.
החברה הישראלית מחזיקה בשותפות עם המתחרה של דרונאפ, וולאטוס הקנדית. וולמארט, יותר משנזקקה לרחפן אמין - גם השתכנעה כי חברת אינטגרציה המספקת שירות שירותים עדיפה לה מאשר חברות מוצר. עם זאת, פלייטרקס מחזיקה בכמה נכסים ייחודיים, כמו סטארט־אפ המשלוחים היחיד שנמצא בהליך רישוי תעופתי אמריקאי, כמה מסעדות שחתמו על הסכמים, והיעדר משקולת בדמות השקעת ענק. לפיכך, היא עשויה להיות יעד אטרקטיבי לרכישה על ידי חברת משלוחים או אפילו חברת תעופה.

שתי החברות, פלייטאופס ופלייטרקס, עדיין סובלות ממחלות הילדות של תעשיית המשלוחים המעופפים: הן מסוגלות לשאת משקלים נמוכים (פלייטאופס נושאת באמצעות רחפן פריזם 2 ק"ג, ואילו פלייטרקס תשיק בקרוב רחפן המסוגל לשאת עד 5 ק"ג). מעבר לכך, גשמים כבדים ורוחות של מעל 55 קמ"ש משביתות את השירות. המשלוחים אינם יכולים להגיע למרכזי הערים, אלא מוגבלים לבתים צמודי קרקע - אזור המכסה כשליש מכלל תושבי ארה"ב. אולם, שתי החברות נמצאות בעמדת זינוק מעניינת להתרחב למדינות רבות בארה"ב, ולהיות שותפות לשלב החלוצי בתחום משלוחי המכולת המעופפים שצובר גובה.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל