גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריביות, מחאות ומנהיגים שבורחים מאחריות: עשרות מדינות טובעות בחובות

ארגנטינה מתקשה להתמודד עם האינפלציה שחצתה את רף ה־60% ● אוקראינה "שורפת" כ־8 מיליארד דולר מדי חודש במלחמה מול רוסיה ● ניגריה נאלצת להוציא כמעט 30% מהכנסותיה ממסים על ריביות החוב ● ופקיסטן מתמודדת עם שפל היסטורי של הרופי ● אסון כלכלי בינלאומי ממשמש ובא, וקשה לראות אור בקצה המנהרה ● מדינות בחדלות פירעון, פרויקט מיוחד 

אדם שמוכר כריכים צועד עם דוכנו ובנו  לכיוון ''כיכר מאי'', מרכז המחאה של הארגנטינאים נגד הממשלה / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko
אדם שמוכר כריכים צועד עם דוכנו ובנו לכיוון ''כיכר מאי'', מרכז המחאה של הארגנטינאים נגד הממשלה / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

האטה בצמיחה, אינפלציה צורבת, עלייה בשיעורי הריבית בעולם, מצוקת אשראי וחובות בגובה של רבע טריליון דולר. כל אלה מגבירים את הלחץ על המוסדות הפיננסיים בכלכלות המתפתחות, ומעוררים חששות למשבר חוב במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית ולגל חסר תקדים של חדלויות פירעון אפשריות.

ניתן לקבל דוגמה מסרי לנקה. חוסר יכולת לנהל את מחירי המזון והדלק גרם לאי שקט פוליטי, ומשבר חקלאי שנווט באופן רע - הפך את סרי לנקה למדינה הראשונה השנה שהפסיקה לשלם למחזיקי אגרות החוב שלה במאי. הממשלה קיבלה תקופת חסד של 30 יום לשלם את הריבית בגובה 78 מיליון דולר, אבל בסיומה לא שילמה אותה. וכך, הצטרפה סרי לנקה למועדון המדינות חדלות הפירעון.

החיים בחדלות פירעון. תושבי סרי לנקה שקרסה כלכלית ממתינים למילוי גז / צילום: Reuters, Tharaka Basnayaka

זמן קצר לאחר מכן בחודש יוני, הייתה זו רוסיה שהפכה לחדלת פירעון בעקבות השפעות הסנקציות המערביות עליה, שגרמו לחוסר יכולת טכנית להחזיר חובות במטבע חוץ.
כ־60% מהמדינות העניות ביותר היו ב־2020 בסיכון גבוה להיות בחדלות פירעון או שכבר היו בחדלות פירעון, לעומת 30% ב־2015, על פי קרן המטבע הבינלאומית. חוב נחשב לחדלות פירעון כשמדינה לא מסוגלת למלא אחר ההתחייבויות הפיננסיות שלה, ויש צורך בשינוי הסדר התשלומים.

 

הבנק העולמי קיצץ בחודש שעבר את תחזית הצמיחה לכלכלות מתפתחות ל־3.4% השנה, לעומת 4.6% בתחזית קודמת. הבנק ציין כסיבות לכך את העלייה במחירי המזון והאנרגיה, ואת העלייה המהירה בעלויות ההלוואה - לאחר העלאות הריבית בארה"ב.
בין 2011 ל־2018, החוב הציבורי של המדינות העניות ביותר בעולם גדל בממוצע ב־18% מהתמ"ג, לפי דברים שאמר לוול סטריט ג'ורנל מרסלו אסטבאו, מנהל גלובלי של מקרו־כלכלה, מסחר והשקעות בבנק העולמי.

חובות של מדינות עניות ובעלות הכנסה בינונית לנותני הלוואות זרים גדלו בכ־7% בממוצע ב־2021 לסכום של 9.3 טריליון דולר, על פי הערכות הבנק העולמי. את רוב הסכום חייבות עשר הלוות הגדולות ביותר, כולל סין, הודו וברזיל. החוב של הודו גדל ב־9%, בעוד שהחוב של פקיסטן גדל ב־23%, של מצרים ב־13% ושל פרו ב־22%.
עליית שיעורי הריבית, היחלשות הצמיחה והזינוק במחירים נוטים לסחוט את הכנסות הממשלה - ולהקשות על מדינות עניות לעמוד בהלוואות. עליית מחירי סחורות מכאיבה במיוחד למדינות בעלות חוב גדול שהן יבואניות נטו של סחורות כמזון ואנרגיה, כמו מצרים ואל סלוודור.

 

יש מדינות שחוות קשיים בגלל חוב במטבע זר, שעלול להיות להן קשה להחזיר כשערך המטבע המקומי יורד, או בשל חוב בריבית משתנה משום ששיעורי הריבית עולים. מדינות שיותר מ־50% מהחוב החיצוני שלהן נמצא בריבית משתנה כוללות את פפואה גינאה החדשה, פיג'י וזמביה.

מדינות כמו לבנון, סרי לנקה, רוסיה, סורינאם וזמביה כבר הגיעו לחדלות פירעון. תשומת הלב הבינלאומית מופנית כעת לארגנטינה, אל סלוודור, אוקראינה, בלארוס, פקיסטן, טג'יקיסטן, ונצואלה, גאנה, מצרים, תוניסיה, אקוודור ועוד אחרות, שנמצאות בסכנה. יש כמה מדדים למדידת הסכנה לחדלות הפירעון של מדינות. ברויטרס, למשל, מציבים את ארגנטינה עם חובות של מעל 154 מיליארד דולר בראש הרשימה. אחריה ניצבות מצרים ואקוודור עם חובות של 40 ו־45 מיליארד דולר בהתאמה. מדד אחר, של "בלומברג", שמדרג את המדינות בעלות הפוטנציאל לפשוט רגל, קובע כי אל סלוודור בראש הרשימה.
עם זאת, מומחים בינלאומיים חושבים כי מדינות רבות יכולות להימנע מחדלות פירעון, בייחוד אם השווקים הבינלאומיים ומוסדות כגון קרן המטבע הבינלאומית יפעלו לסייע להן.

דרום אמריקה

אל סלוודור

החוב של אל סלוודור למשקיעים עומד על 382 מיליון דולר עד סוף 2022. לטענת הבנק המרכזי, יש לו יתרות מט"ח של 3.4 מיליארד דולר. בינואר 2023 יגיע מועד פירעון אג"ח ממשלתיות בשווי 800 מיליון דולר, שהתשואה עליהן קפצה בכ־50%. בשווקים חוששים כי המדינה לא תצליח לשלם את הריבית על האג"חים, ותהפוך לחדלת פירעון.

אל סלוודור הייתה למדינה הראשונה שהפכה את הביטקוין למטבע רשמי בספטמבר 2021. נשיא המדינה, נאיב בוקלה, דחף לרכישה של יותר מ־2,300 ביטקוין בסכום של כ־103 מיליון דולר.

אל סלבדור. אדם מפגין נגד ההחלטה של הממשלה להפוך את הביטקוין למטבע רשמי במדינה / צילום: Associated Press

קרן המטבע הבינלאומית (IMF) התנגדה למהלך והפצירה בבוקלה לבטל את מעמד המטבע, שהתנודתיות בשוויו בשווקים עלולה לסכן את המדינה. הנשיא לא נענה ונאלץ מאז לצפות בגרפים שהראו צניחה של עשרות אחוזים בערך הביטקוין. בעקבות כך, קרן המטבע החלה למסמס את המו"מ על סיוע בסך 1.3 מיליארד דולר שאל סלוודור ביקשה.
יודגש כי מכיוון שאל סלוודור לא מכרה את הביטקוינים, היא לא הפסידה בינתיים כסף ממשי. אם מסתמכים על התנודתיות של הביטקוין, יש גם סיכוי שהמטבע יזנק למעלה. אבל גם אם לא - כלכלת המדינה לא תתמוטט בגלל הביטקוין, שכן סך ההפסד עליו אינו גדול ביחס לתקציב הכללי של המדינה. "רק 0.5% מהתקציב", צייץ בטוויטר שר האוצר בחודש שעבר.

אולם, ההרפתקה של המדינה מוכת העוני והפשע במחוזות הביטקוין, מלמדת אולי דבר או שניים על מערך קבלת ההחלטות שהביא את אל סלוודור להיות על סף חדלות פירעון.

ארגנטינה

שנתיים לאחר שארגנטינה יצאה מחדלות הפירעון הקודמת, משבר חובות חדש מתבשל. נוסף על הוצאות ממשלתיות גבוהות ולחץ קרן המטבע הבינלאומית להפסיק ללחוץ על הבנק המרכזי לספק הלוואות זולות לכיסוי הגירעון, יש תחושה בבואנוס איירס שלפקידים נגמרות אפשרויות המימון, וכי נדרש ארגון מחדש לשוק המקומי.

ארגנטינה סבלה במשך שנים ממחסור בדולרים, שנובע בחלקו מחוסר האמון של הארגנטינאים במטבע הפסו המקומי. בשל אינפלציה גבוהה, בקצב שנתי של יותר מ־60%, צופים הכלכלנים כי המצב רק יילך ויחמיר.

חנות בארגנטינה שמציגה שער חילופין לא חוקי למי שרוצה לשלם במטבע זר / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

בתחילת החודש שיבשו שביתות של נהגי המשאיות את הפעילות הכלכלית, בעקבות מחסור בדלק. שר הכלכלה מרטין גוזמן התפטר לאחר שהפסו צנח מול הדולר, ומחירי המוצרים הבסיסיים זינקו. אולם, הצרה המיידית היא קודם כל בשוק האג"ח המקומי, שבו הנושים נרתעים מהאפשרות של דחיית קבלת הפירעון על אג"ח ממשלתיות. "לממשלת ארגנטינה לא יהיה חוב משמעותי לשלם לפני 2024. עם זאת, מאותה שנה והלאה נטל החוב רק יגדל", נכתב בדוח של רויטרס.

בדוח של הפדרל ריזרב של דאלאס נטען כי רוב הכלכלות הגדולות בשווקים המתעוררים, אמורות להיות מסוגלות לעמוד בעליות הריבית החדות שהפדרל ריזרב קובע. אולם, זאת כל עוד יש להן רזרבות גבוהות וגירעונות נמוכים בחשבון השוטף - שני דברים שחסרים לארגנטינה.

הפגנת החקלאים בארגנטינה שמוחאת נגד הנשיא על המחסור בדלק, הירידה בערך המטבע והמסים הגבוהים במדינה / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

אקוודור

לאקוודור יש חוב עצום. בעקבות סבסוד ממשלתי של מזון ודלק, ג'י פי מורגן העלו את התחזית על החוב הציבורי ל־2.4% מהתמ"ג השנה ול־2.1% מהתמ"ג בשנה הבאה.
אם אקוודור תידרדר לחדלות פרעון עוד השנה, זו תהיה הפעם השנייה בתוך שנתיים. בינתיים, המצב הכלכלי הקשה משפיע על האוכלוסייה שיצאה לרחובות להפגנות אלימות, במטרה לסלק את הנשיא גיירמו לאסו.

אירופה

אוקראינה

המלחמה המתמשכת עם רוסיה מציבה את אוקראינה בסכנה לחדלות פירעון. הממשלה "שורפת" כ־8 מיליארד דולר בחודש למימון המלחמה, כאשר ההכנסות עומדות על 5 מיליארד דולר בחודש. בחודש שעבר חישב הבנק העולמי את האינפלציה באוקראינה ב־20% עד סוף 2022, תיקון מהתחזית הקודמת של 15% באפריל. עם הצטמקות היצוא וההוצאה הצבאית הגדלה, הגירעון הולך ותופח - דבר שמאלץ את הבנק המרכזי לרכוש אג"ח ממשלתיות בהיקף של 7.6 מיליארד דולר.

אוקראינה. שני ילדים עם רובי פלסטיק מצדיעים לחיילים אוקראינים שעוברים בכביש בחרקיב / צילום: Associated Press, Evgeniy Maloletka

לאור בקשתה של חברת הגז הממשלתית "נפטוגז" (Naftogaz) מהנושים הבינלאומיים בשבוע שעבר להקפיא לשנתיים את תשלומי החוב שלה, בשוק מעריכים בחשש כי גם ממשלת אוקראינה תבקש דבר דומה.

אוקראינה החלה לדון בדרכים אפשריות לפריסה מחדש של החוב שלה, מאחר שכלכלתה משותקת. המצור הבלתי פוסק שמטילה רוסיה על נמלי הים שלה גרם לירידה דרמטית ביצוא, בעוד שהנזק לתשתיות מוערך ב־104 מיליארד דולר. כמו כן, תקבולי המס קרסו וההוצאות הממשלתיות מכוסות ברובן על ידי הבנק הלאומי של אוקראינה (NBU), שמדפיס כסף כדי לשלם את החשבונות.

למרות הבטחות של מאות מיליארדי דולרים בסיוע בינלאומי, אוקראינה קיבלה עד כה רק כ־11 מיליארד דולר במזומן מאז תחילת המלחמה. כתוצאה מכך, היא נאלצה להשתמש ברזרבות הבינלאומיות שלה כדי לממן הוצאות.

אוקראינה דיווחה כי עתודות המט"ח שלה ירדו לרמה הנמוכה ביותר מזה יותר משנתיים. בסוף יוני, הערך הנוכחי של המטבעות הזרים והזהב של המדינה עמד על 22.76 מיליארד דולר - ירידה של 9% מחודש מאי.

בלארוס

לאחר שעמדה לצד מוסקבה במלחמה באוקראינה, מדינתו של אלכסנדר לוקשנקו ניצבת כעת מול צעדי ענישה דומים לאלה שהביאו את רוסיה בחודש שעבר לחדלות פירעון.
בדומה למוסקבה, הבעיה של מינסק אינה היעדר כסף לשלם את חובותיה, אלא שבגלל הסנקציות - היא לא יכולה לשלם בדולר אמריקאי. החודשים הקרובים יהיו המפתח כדי לראות אם משרד האוצר של לוקשנקו יצליח לפתור את הבעיה, אחרת חברות הדירוג צפויות להוריד את דירוג האשראי של בלארוס לחדלות פירעון.

למרות שמודי'ס הסכימה כי חוסר היכולת של בלארוס לעמוד בתשלומיה על אג"ח היורובונד בדולרים עד 14 ביולי מהווה חדלות פירעון, היא החליטה להותיר את הדירוג שלה על CCC (השקעה שיש סיכוי קטן מאוד שלא תהיה אבודה, אך עדיין לא חדלת פירעון). סוכנות הדירוג S&P הודיעה ב־15 ביולי כי היא משאירה את בלארוס במעקב אשראי שלילי (CC).

אפריקה

תוניסיה

כמה מדינות באפריקה פנו לקרן המטבע לסיוע, אבל נראה שהפגיעה מכולן היא תוניסיה. במקרה שלה, גובר החשש כי המדינה עלולה לא לעמוד בחובותיה. תוניסיה עשויה ללכת בדרכה של לבנון, שכבר הגיעה לחדלות פרעון. יש קווי דמיון רבים בין המדינות, שבהנהגתן נמצאות מפלגות רבות, מה שהביא להתפשטות השחיתות.

איגוד העובדים החזק, בשילוב מאמצי הנשיא קאיס סעיד לשמור על אחיזתו, תרמו לגירעון התקציבי שעומד על 10%. עלויות השכר במגזר הציבורי בתוניסיה הן מהגבוהות בעולם. אנשי קרן המטבע, שביקרו במדינה בחודש מרץ, קראו לרפורמה שתחילתה בצמצום הגירעון התקציבי "באמצעות רפורמת מיסוי שוויונית, הקטנת השכר במגזר הציבורי, מתן סובסידיות ממוקדות יותר ורפורמות עמוקות של מפעלים בבעלות המדינה".

נראה כי התנאים שמציבה קרן המטבע לסיוע כספי לתוניסיה, שכוללים צמצום עלויות של עובדי המדינה, לא יאושרו על ידי הממשל המקומי. זאת, אף שנגיד הבנק המקומי מרואן עבאסי, אמר כי המדינה חייבת להגיע להסכם עם הקרן. בינתיים, המטבע המקומי, הדינר התוניסאי, צנח מאז תחילת השנה ב־13.2% ביחס לדולר - והוא נסחר כעת ב־3.18 מול הדולר.

מצרים

עבד אל־פתח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

עם יחס חוב־תוצר של 95%, קהיר הקטינה את ערך הלירה המצרית ב־15% ופנתה לקרן המטבע לקבלת סיוע כבר במרץ. חוזי CDS, מכשיר המשמש משקיעים לניהול הסיכונים, קובעים כי יש כעת סבירות של 55% שהממשלה תיכנס לחדלות פירעון.

מצרים צפויה לשלם 100 מיליארד דולר בחוב קשיח במטבע שלה בחמש השנים הקרובות, כולל אג"ח בשווי של 3.3 מיליארד דולר עד 2024. כך נמסר מחברת ניהול הקרנות FIM Partners. עם זאת, לפי פרנצ'סק בלסלס שמנטר את חוב המדינות המתפתחות ב־FIM Partners, כמחצית מ־100 מיליארד דולר שמצרים צריכה לשלם עד 2027, אמורים להגיע לקרן המטבע בהסכמים צו־צדדיים, בעיקר באזור המפרץ. "מצרים צריכה להיות מסוגלת לעמוד בתשלומים בנסיבות נורמליות", אמר.

מוכרת מנסה למכור את סחורתה בפקק במרכז קהיר. מצרים נמצאת במשבר הכלכלי החריף ביותר מזה עשורים / צילום: Associated Press, Amr Nabil

גאנה

עם אינפלציה שעומדת על 30%; הלוואות שנלקחו ללא רסן וגרמו ליחס החוב־תוצר לתפוח לכמעט 85%; וצלילת הסדי, המטבע המקומי, בכ־25% מתחילת השנה - הממשלה הוציאה יותר ממחצית מהכנסותיה ממיסים השנה על החזרי ריבית על החוב. עתיד המדינה הזו לוט בערפל.

קניה

"קניה, מצרים, תוניסיה וגאנה הכי צפויות להגיע לחדלות פירעון, בגלל גובה סכומי החוב שמבשיל בקרוב ביחס לרזרבות, ובגלל נושאים פיסקליים הקשורים לייצוב נטל החוב", אמר דיוויד רוגוביץ' ממודי'ס. קניה מוציאה קרוב ל־30% מהכנסות הממשלה על ריביות. התסריט הזה משמעותי בגלל שכעת אין למדינה גישה לשוקי ההון, ויש לה חובות השווים יותר מחצי מיליארד דולר שיבשילו ב־2024.

אתיופיה

אתיופיה היא אחת המדינות הראשונות שזוכות להקלה בחוב, תחת תוכנית המסגרת המשותפת של G־20. למרות שמלחמת האזרחים המתמשכת במדינה פוגעת בהתפתחותה, היא עדיין מבצעת תשלומי ריבית על איגרת החוב היחידה במדינה, שסכומה הוא מיליארד דולר.

ניגריה

העתודות של ניגריה, שגדלו בהדרגה מאז יוני, אמורות להספיק בשביל תשלום הריבית של כ־500 מיליון דולר בעוד כשנה עבור אג"ח שלה. אך בצד הסכנה, הממשלה מוציאה כמעט 30% מההכנסה שלה ממיסים על ריביות על החוב.

רופא מטפל בתינוק שנמצא בתת תזונה בניגריה . מלחמות המליציות החמושות החמירו את משבר המזון שגם כך שולט במדינה / צילום: Associated Press, Nasir Ghafoor

כמו כן, התשואות הגבוהות על איגרות החוב של ניגריה הופכות את גיוס הכסף בדולרים לבלתי מעשי לממשלה, ולמעשה חוסמות את יצרנית הנפט השנייה בגודלה באפריקה משוק ההון הבינלאומי. לאג"ח האחרון בשווי 1.25 מיליארד דולר, שעומדת לפירעון ב־2029 והונפקה בתשואה של 8.375% במרץ, יש כעת תשואה של 13.57% נכון ליום שלישי.

אסיה

פקיסטן

אדם מעביר את סחורתו בדרך המוצפת מהשיטפונות בפקיסטן / צילום: Associated Press, K.M. Chaudary

קרן המטבע הודיעה ביום חמישי שעבר כי הגיעה להסכם עם פקיסטן, שסולל את הדרך להעברה של 1.17 מיליארד דולר - בתנאי שהדירקטורים של הקרן יאשרו זאת. מהקרן נמסר כי היא אף שוקלת להגדיל את הסכום. בהצהרה כתובה, הודיעה הקרן כי אנשיה הגיעו להסכם, שיכול להביא את הסכום הכולל שיינתן למדינה, אם יאושר, ל־4.2 מיליארד דולר.

הרופי הפקיסטני נמצא בשפל של כל הזמנים. מכיוון שהממשלה מוציאה 40% מהכנסתה על תשלומי ריבית, יש צורך דחוף בהקטנת הוצאות. לפי רויטרס, עתודות המט"ח של המדינה הצטמקו ל־9.8 מיליארד דולר בלבד, מספיק בשביל יבוא סחורות ומוצרים למדינה במשך חמישה שבועות.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות