גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברשות המסים לא רוצים שתחזיקו מזומן: אלה ההגבלות החדשות

החוק, שייכנס לתוקף בתחילת חודש אוגוסט, יגביל את התשלום במזומן לעסקים ל־6,000 שקל ואת גובה ההלוואות ל־15 אלף שקל בלבד • בשלב הבא, ברשות המסים ובמשרד האוצר מתכננים גם הגבלות על החזקה של סכומים של יותר מ־200 אלף שקל במזומן

מכשירי כספומט / צילום: עינת לברון
מכשירי כספומט / צילום: עינת לברון

מאז תחילת אכיפת חוק צמצום השימוש במזומן בינואר 2019, הוטלו עיצומים בהיקף כולל של כ־5 מיליארד שקל על כ־12.5 אלף בעלי עסקים ואזרחים שביצעו הפרות. החוק שיצר כללים חדשים לשימוש במזומן ובצ'קים הוביל לשפה חדשה בשוק, שבמסגרתה נדרש המעבר לתשלומים בכרטיסי חיוב ובאמצעים דיגיטליים בכל עסקה בהיקפי תשלום גבוהים.

במהלך ארבע וחצי השנים מאז נכנס החוק לתוקפו ערכה רשות המסים עשרות אלפי ביקורות בעסקים (פשיטות) ותפסה, כאמור, אלפי מפרים. בשנת 2019, נחשפו 3,126 הפרות חוק בשווי של כ־55.5 מיליון שקל; ב־2020, נחשפו 2,858 הפרות בשווי כ־23 מיליון שקל; וב־2021 הגיע השיא: שנה שבה נחשפו 4,215 הפרות חוק בהיקף חריג של כ־505 מיליון שקל. הסכום החריג בגובהו נבע, בין השאר, מהפרה אחת בסכום עתק של כ־38.3 מיליון שקל.

 

בשנת 2022, נערכו עד עתה כ־6,000 ביקורות בעסקים, ונחשפו 2,189 מפירי חוק, שביצעו הפרות בהיקף כ־35 מיליון שקל. נתון המלמד על כ־95% ציות לחוק, לעומת כ־92% בשנת 2021; וכ־84% בשנת 2019. 

מלבד שנת 2020, שבה פרצה מגפת הקורונה, גבר השימוש במזומן במשקי הבית ומנגד ירדו מספר הפשיטות שביצעה רשות המסים כדי לאכוף את החוק - הנתונים מלמדים על הפנמה של מגבלות חוק המזומן.

ב־1 באוגוסט (יום שני הבא), עתידה תקרת השימוש במזומן לרדת מתחת לרף ה־11 אלף שקל - ולהגיע ל־6,000 שקל בלבד. האם זה ישנה באופן דרמטי את כללי המשחק? גלובס ריכז את כל מה שצריך לדעת לפני שתקרת המזומן החדשה נכנסת לתוקף.

מה הייתה מטרת החוק?

חוק צמצום השימוש במזומן מגביל את יכולת הציבור להשתמש בכסף מזומן מעל תקרה מסוימת. הוא נועד לשנות את הרגלי הצריכה של הציבור, ולעודד אותו לעבור לאמצעי תשלום דיגיטליים - במטרה שאלה יחליפו בעתיד כמעט לחלוטין את השימוש במזומנים.
הרקע לחקיקה היה המאבק הבינלאומי לצמצום ההון השחור. השימוש במזומן הוכר בארץ ובעולם בתור "הדלק" שמניע את הכלכלה השחורה ומקל על העלמות מס, כיוון שהוא אנונימי - ונוח להסתיר אותו מעיני הרשויות.

מה קובע החוק?

החוק קובע מגבלה על השימוש במזומן בכל עסקה שערכה עולה על 11 אלף שקל לעוסק, או יותר מ־50 אלף שקל בעסקאות בין אנשים פרטיים. בהלוואה או בתרומה מעל סכום זה, העוסק והאדם הפרטי יכולים לשלם או לקבל במזומן עד 10% או 11 אלף שקל מסכום ההלוואה או התרומה - לפי הנמוך מביניהם. בהלוואה מעל סכום זה, העוסק או האדם הפרטי יכול לשלם או לקבל מתנה במזומן בגובה עד 10% מסכום המתנה, או 50 אלף שקל - לפי הנמוך.

מי הוחרג מהחוק?

החוק החריג מתחולתו גמח"ים, שנותנים או מקבלים תרומות ומתנות במזומן. בד בבד, החלת ההגבלות על שימוש במזומן נדחתה לגבי תושבי יהודה שומרון ועזה שאינם אזרחי ישראל, או אזרח ישראלי שנותן או שמקבל תשלום במזומן מתושב יו"ש ועזה או מתושב מאזורי אלה. "ההחרגה לגבי 'תושבי האזור' (פלסטינים) חלה עד סוף שנת 2022, עקב עניינים פוליטיים", מסביר עו"ד אורי גולדמן, מומחה למיסוי, עבירות כלכליות ואיסור הלבנת הון.

החוק גם קובע כי בעת ביצוע עסקאות במזומן עם תושבי יהודה, שומרון ועזה, יש לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון על תשלומים מעל 50 אלף שקל. מעבר לכך, ההגבלות על השימוש במזומן לא חלות על העברות בין קרובי משפחה, למעט על תשלום במזומן לקרוב משפחה עבור שכר עבודה.

מה ישתנה ב־1 באוגוסט?

החל מאוגוסט 2022 תרד תקרת המזומן המותר לשימוש בתשלום לעסק ל־6,000 שקל, כאשר התשלום המקסימלי בין אנשים פרטיים יעמוד על 15 אלף שקל - במקום 50 אלף שקל כיום. מנגד, תקרת התשלום במזומן של אדם פרטי במסגרת רכישת רכב תישאר 50 אלף שקל.

על אילו עסקאות זה יחול?

לדברי עו"ד גולדמן, "השינוי משפיע בעיקר על בעלי מקצועות חופשיים, כגון שיפוצניקים, אינסטלטורים וכדומה, שההפרש בין 11 אלף ל־6,000 שקל ישפיע עליהם לרעה. עוד ישפיע השינוי לרעה על משכירי דירות ונכסים שבהם הסכום גם בעסקאות פרטיות ירד מ־50 אלף ל־15 אלף, ולעתים מדובר בירידה קריטית. כמו כן, כל מי שמוכר מוצרים כגון מוצרי חשמל וריהוט, יושפע מאוד מהירידה של התקרה".

האם ניתן לפצל תשלומים?

פיצול תשלומים במזומן עבור עסקאות מהווה עבירה פלילית. "פיצול עסקאות הוא אסור ומהווה עבירה פלילית, שדינה שלוש שנות מאסר", מציין עו"ד גולדמן.

מה העונש על הפרת החוק?

בחוק נקבע מדרג של עיצומים כספיים לעוסק, וקנסות מנהליים למי שאינו עוסק. במקרים של הפרות חמורות וחוזרות, יכול התיק לעבור לטיפול גם במישור הפלילי.
לגבי עסקים נקבע, כי אם סכום ההפרה הוא עד 25 אלף שקל - גובה העיצום הוא 15% מסכום ההפרה; אם סכום ההפרה מעל 25 אלף שקל ועד 50 אלף שקל, גובה העיצום יהיה 20%; ואם סכום ההפרה מעל 50 אלף שקל - גובה העיצום יעמוד על 30% מסכום ההפרה.

בנוגע לאנשים פרטיים נקבע, כי אם התשלום במזומן, בצ'ק או בצ'ק מוסב עד 25 אלף שקל - שיעור הקנס המנהלי יעמוד על 10%; אם התשלום במזומן, בצ'ק או בצ'ק מוסב הוא בין 25 אלף שקל ועד 50 אלף שקל - שיעור הקנס המנהלי יעמוד על 15%; אם התשלום במזומן, בצ'ק או בצ'ק מוסב גבוה מ־50 אלף שקל - שיעור הקנס המנהלי יעמוד על 25%.

בכל הנוגע לאדם שמקבל תשלום במזומן עבור שכר עבודה בסכום של החל מ־6,000 שקל ועד 8,500 שקל, שיעור הקנס המנהלי יעמוד על 5%.

הקנס חל, בין השאר, על אנשים פרטיים, תיירים, רואי חשבון ועורכי דין במסגרת מתן שירות עסקי. עו"ד גולדמן מסביר, כי "האחריות להפרת החוק מוטלת על שני הצדדים לעסקה - גם האדם הפרטי, הלקוח המשלם, וגם בעל העסק, אך הסנקציות המוטלות שונות".

האם החוק נכנס לתוקף מיד?

תקרת המזומן החדשה חלה מיידית החל מ־1 באוגוסט. בנוגע לעבירות ה"קלות", ניתנה תקופת חסד בטרם תחל רשות המסים להטיל קנסות. בחוק נקבע, כי מ־1 באוגוסט 2022 (כניסת עדכון הסכומים לתוקף) ולמשך שנתיים, לא יוטל קנס מנהלי על עובר עבירה של קבלת תשלום שכר עבודה במזומן בסכום של עד 8,500 שקל, אלא אם נשלחה אליו התראה שלפיה אם יעבור את העבירה פעם נוספת - יוטל עליו קנס מנהלי בשל אותה עבירה.

מה השלב הבא?

חוק המזומן מגביל את השימוש במזומן בעסקאות, אך אינו אוסר על עצם החזקת מזומנים בסכומים גבוהים בבית או בכל מקום אחר. כחלק מהרצון לצמצם את השימוש במזומן, הכניס משרד האוצר בחוק ההסדרים האחרון הוראה חדשה שקובעת איסור על החזקת מזומן בסכום של מעל 200 אלף שקל בבית. ההצעה ירדה מחוק ההסדרים, ובימי בחירות כנראה לא תקודם בהליך חקיקה נפרד. עם זאת, ברשות המסים ובמשרד אוצר מתכוונים שוב להעלות אותה.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו