גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ווישור אימצה דוח ש"מזכה" את בכירי איילון בפרשת רכבי הטוטאל לוס

דוח של ועדה בלתי תלויה שהקימה איילון, בראשות השופט בדימוס יורם דנציגר, עסק בנוהל שהשתרש בחברה, שלפיו רכבים שעברו תאונה והוגדרו כאובדן גמור נמכרו תחת סיווג מקל יותר ● בישיבה השתתף לראשונה אמיל ויינשל, אך הדירקטורים מטעם ווישור טרם נקבעו ● התערבות של רשות ני"ע הביאה את איילון לשנות את הדיווח

רכב טוטאל לוס / צילום: Shutterstock
רכב טוטאל לוס / צילום: Shutterstock

ההסתבכות של חברת הביטוח איילון סביב מכירת רכבים שהיו צריכים להיות מושבתים (טוטאל לוס), אך נמכרו למגרשי רכב תחת סיווג המאפשר את מכירתם כחלקי חילוף, עוד רחוקה מסיום. ברשות שוק ההון, שחשפה את התהליך שהשתרש לכאורה בחברת הביטוח במאי 2021, טרם הגישו את הדוח הסופי, שצפוי לכלול קנס כספי כבד על החברה, אולם איילון עצמה כבר עשתה צעד משמעותי לקראת השארת הפרשה מאחוריה.

חקירות שביצעה רשות שוק ההון, שחוזקו לאחר מכן על ידי הוועדה הבלתי תלויה שהקימה החברה ביולי 2021 בראשות השופט בדימוס יורם דנציגר, גילו כי רכבים שניזוקו בתאונה ועל פי הערכת שמאי הוערכו סמוך לתאונה כ"אובדן גמור" (שיעור הנזק לרכב עומד על יותר מ-60% מערכו) סווגו מאוחר יותר באופן מלאכותי כ"אובדן גמור להלכה", כלומר, שיעור הנזק עומד על 50% לפחות מערך הרכב.

המשמעות היא כי רכבים עם הסיווג החדש יכולים להימכר למגרשי מכוניות ולשמש כחלפים. כך, חברת הביטוח יכולה לשלם למבוטחים פחות, ועדיין לגבות כסף עבור מכירת הרכב לחלקי חילוף. במקביל טענו ברשות שוק ההון, כי באיילון ניפחו מחירי ביטוח כדי לגרום לחברות אחרות לשלם יותר עבור רכבים שבוטחו באיילון.

הדירקטוריון אישר: אין מקום לצעדים משפטיים

דירקטוריון איילון אימץ ביום ראשון את מסקנות הוועדה הבלתי התלויה, שלפיהן אין מקום לנקוט צעדים משפטיים נגד שלושה בעלי תפקידים בחברה לשעבר, שההסדר המדובר התרחש תחת המשמרת שלהם. חלקם, ובעיקר יעל יריב, שהייתה ראש אגף ביטוחי פרט, היו למעשה אלו שחשפו את ההתנהלות הלקויה. יחד עם יריב מדובר בשמאי החברה לשעבר, וכן באדם נוסף שאינו מוגדר כנושא משרה.

על פי הדיווח של איילון, מי שאישר את ההמלצות היה לראשונה הדירקטוריון המשותף של החברה, שכלל נציגים של ווישור, חברת הביטוח הדיגיטלית אשר השלימה בחודש שעבר את רכישת מניות השליטה באיילון (67%) תמורת 448 מיליון שקל.

מי שייצג את ווישור היה המייסד, ואחד מבעלי השליטה בה, אמיל ויינשל (בעברו מנכ"ל איילון), אך יש לציין כי בישיבה לא נכחו דירקטורים מטעם ווישור כמתחייב מהסכם רכישת השליטה באיילון, כיוון שאלו טרם נבחרו.

איילון תצטרך להתמודד עם תביעה ייצוגית

מעבר להתמודדות עם הדוח הסופי של רשות שוק ההון, איילון תצטרך ככל הנראה להתמודד גם עם תביעה ייצוגית בעקבות חשיפת הפרשה. בסוף מרץ הוגשה נגד איילון בקשה לתביעה ייצוגית בסכום של 2.5 מיליון שקל.

התובעים מבקשים לייצג שתי תתי-קבוצות. המבוטחים: כל אדם שרכבו היה מבוטח באיילון ורכבו הוכרז טוטאל לוס אך הוגדר כ"אובדן להלכה" ונמכר לספק, שהוא על פי התביעה חברת ק.מ.ר שירותי רכב, המחזיקה מגרשים למכירת כלי רכב. תת-הקבוצה השנייה הם הרוכשים, כלומר כל אדם שרכש רכב שהיה מבוטח באיילון והוגדר כאובדן מוחלט, אך נמכר לספק תחת ההגדרה כ"אובדן להלכה". התביעה מתייחסת לרכבים רלוונטיים שהיו מבוטחים באיילון משנת 2011 ועד למתן פסק דין בתובענה.

מסקנות נוספות של הוועדה בראשות דנציגר, שאושרו על ידי דירקטוריון איילון, קבעו כי בכירי איילון ביטוח ביררו את החשדות, פעלו לתיקון הליקויים ולא הפרו חובותיהם כלפי החברה. בנוסף, חברי דירקטוריון איילון ביטוח פעלו באופן ראוי כאשר נחשפו לעניין ולא הפרו חובותיהם כלפי החברה, וכך נקבע כי הטענה בדבר "הונאת מנהלים" לכאורה, שעלתה בדוח הממונה על שוק ההון, אינה מבוססת מספיק.

עם זאת, מסקנה אחת של ועדת דנציגר כן חייבה שינוי במדיניות של איילון, והיא נוגעת להתפטרותה של יריב, כאמור, אחת מחושפות האי-סדרים. ב-4 באוקטובר הודיעה איילון על עזיבתה, וציינה כי נסיבות ההתפטרות אינן כאלה שיש להביא לידיעת הציבור.

בסוף אותו החודש דיווחה החברה את תמצית המסקנות של הוועדה ואחד הסעיפים נגע לשאלה אם יש לנקוט פעולות משפטיות נגד נושאי משרה שכיהנו בחברה וכבר אינם מכהנים בה. ברשות ניירות ערך זיהו את הסתירה, ובדיקת הדיווחים של איילון הראתה שלא הייתה התייחסות לנסיבות עזיבתה של יריב. בעקבות פניית הרשות עדכן דירקטוריון איילון כי בקשתה של יריב לסיים את תפקידה נגעה בין היתר לתפקוד האגף שאותו ניהלה, לרבות בקשר לפרשת הרכבים.

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך