גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחורה חמה: איך נחשפים לסקטור שמרוויח מהמשברים הגלובליים

בעולם התחוללו בשנים האחרונות שלושה משברים בולטים, שהמשותף להם הוא השפעתם הדרמטית על שוקי הסחורות ● מלחמת הסחר ארה"ב-סין, מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקארינה גרמו פקקים בשינוע ובשרשראות האספקה, השבתת יצרניות של חומרי גלם מרכזיים וזינוקים בביקושים ● כל אלה ממשיכים לייצר הזדמנויות השקעה בסקטור - שחשיפה עקיפה אליו מתאפשרת באמצעות תעודות סל

איך נחשפים לסקטור שמרוויח מהמשברים הגלובליים / אילוסטרציה: Shutterstock
איך נחשפים לסקטור שמרוויח מהמשברים הגלובליים / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמלי אופיס

שנתיים של בעיות מתמשכות בייצור ובשרשראות האספקה תרמו לעלייה משמעותית במחירי הסחורות - ושוקי ההון לא נותרו אדישים. שלושה משברים גלובליים התרחשו בשנים האחרונות בזה אחר זה, ולשלושתם מכנה משותף. מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, מגפת הקורונה, ומלחמת רוסיה-אוקראינה השליכו שלושתן באופן ישיר ודרמטי על שוק הסחורות.

מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, שנבעה משאיפת ממשלת ארה"ב לנתק את התלות האמריקאית בסין ולעודד ייצור מבית, התבטאה בהעלאת מכסים אמריקאיים על יבוא מסין. בפועל, הדבר הוביל לכך שמקור יבוא זול יחסית של נפט וסחורות מוגמרות הפסיק להיות זול. נוצר "פקק" בייצור אצל חברות אמריקאיות רבות שנשענו על חומרי גלם מיובאים מסין, שאין להם תחליפים מקומיים. מלחמת הסחר יצרה ניתוק בשרשראות המסחר בין שתי המדינות, ועיכוב בייצור ואספקה בארה"ב, שכמובן באים לידי ביטוי בהעלאת מחירי הסחורות.

 

מגפת הקורונה יצרה משבר מסחר גלובלי. האטה - ובחלק מהמקרים בלימה - בתהליכי ייצור ושינוע סחורות מסין למדינות אחרות, ובהמשך במדינות נוספות בכל רחבי העולם, יצרו מחסור וביקוש אדיר לסחורות. משבר הקורונה תרם לעלייה חדה במחירי חומרי הגלם, ביניהם: ברזל, אלומיניום, נחושת, עץ, זכוכית ועוד, וכן לעלייה במחירי סחורות חקלאיות ואנרגיה.

המשבר השלישי, מלחמת רוסיה-אוקראינה, השבית כמעט במלואו שתי מדינות חזקות מאוד בייצור חומרי גלם. אוקראינה מובילה בייצור ויצוא עולמי של חיטה. רוסיה היא אחת המדינות המובילות בייצור אנרגיה - נפט, גז ופחם.

נוסף על כך, 40% מהמתכת פלדיום בעולם מיוצרת ברוסיה, לפי נתוני הסקר הגיאולוגי של ארה"ב ב-2019, והיא משמשת למגוון עצום של רכיבים (שבבי זיכרון, חיישנים ובעיקר ממירים קטליטיים שנמצאים במערכות הפליטה של כלי רכב) ואין לה הרבה תחליפים בעולם.

החרמת רוסיה על ידי מדינות האיחוד האירופי וארה"ב הובילה אף היא לעצירת יחסי המסחר ומעברי מסחר גלובליים. מעבר לעניין הייצור והאספקה ברוסיה ובאוקראינה, חברות מערביות רבות נחשפות לסחורות מרוסיה ומאוקראינה דרך חברות טיר 2 (2 Tier) - הספקים של הספקים.

מבדיקה שערכה דלויט עלה כי החברות הגדולות ברחבי העולם נחשפו למשבר באוקראינה יותר דרך ספקי טיר 2 מאשר ספקי טיר 1. נתוני דלויט חשפו כי ברוסיה יש 100 ספקי טיר 1 המשרתים באופן ישיר את הארגונים, ו-850 ספקי טיר 2 שמספקים לחברות טיר 1 במערב. באוקראינה יש עשר חברות טיר 1 ו-100 חברות טיר 2.

מלחמת רוסיה-אוקראינה מהווה את המשבר השלישי, שהצטרף לרצף משברים קודמים שגרמו האצה בצריכה ופקקים בתובלה הימית העולמית. המשברים העולמיים מייצרים לחצים אדירים על הייצור ועל שרשרת האספקה הגלובליים, וההשפעה המרכזית שלהם היא על מחירי הסחורות. הבנק העולמי צופה כי מחירי האנרגיה יעלו ב-50% בשנת 2022 וכי ומחיר החיטה יעלה ב-40%.

כיצד זה מתורגם לשוק ההון?

הביקוש האדיר לסחורות, שהתעצם משמעותית בשנתיים האחרונות כתוצאה מהמשברים הגלובליים מחד, והאצת הצריכה והייצור מאידך, תורגם כמעט סימולטנית לביקוש לסקטור הסחורות בשוק ההון. הבנת פוטנציאל הרווח המטאורי של חברות לייצור סחורות שנסחרות בבורסה חלחלה גם למשקיעים. סקטור הסחורות הפך לאופציית מסחר מעניינת בשוק ההון, שתופסת יותר ויותר תאוצה בשנים האחרונות.

האינפלציה הובילה אף היא להעצמת הביקוש לסחורות, שכן כאשר האינפלציה עולה, מחירי חומרי הגלם עולים יחד איתה. החשש מעליית מחירי הסחורות האיץ אף הוא את הביקוש והצריכה, ובהתאמה לכך, הגדיל את העניין בשוק הסחורות בקרב המשקיעים.

שוק הסחורות מחולק לשישה תחומים עיקריים: שוק האנרגיה - הכולל נפט, גז, פחם, ועוד, שהוא השוק המוביל והגדול ביותר; שוק המתכות הפשוטות (תעשייתיות) - אלומיניום, פלדה, עופרת, נחושת ועוד; שוק המתכות היקרות - זהב, כסף, פלטינה; שוק הגרעינים - חיטה, תירס, סויה, אורז, כותנה; שוק הסחורות הרכות - סוכר, קקאו, קפה; ושוק הבשר - בקר וחזירים בעיקר.

סחורות כגון ברזל, נפט גולמי, זהב, אלומיניום, פלדה, חיטה ועוד, הן חומרי הגלם המניעים את הכלכלה העולמית, והן מציעות הזדמנויות ייחודיות למשקיעים שמרוויחים מהמחירים המשתנים ללא הרף.

אופציית מסחר מעניינת, שתופסת יותר ויותר תאוצה בשנים האחרונות, היא מסחר בסחורות באמצעות קרנות סל. קניית קרנות סל מאפשרת למשקיעים להיחשף לסחורות וליהנות מיתרונות הרווח, ללא צורך בהחזקה ישירה בסחורות עצמן, וכן ליהנות מדמי ניהול נמוכים יחסית המאפיינים שיטת מסחר זו.

ארה"ב מציעה מגוון קרנות סל חזקות למשקיעים שמעוניינים להיחשף לסחורות, ביניהן הקרנות XLB ,VAW ו-IUMS LN. קרן XLB היא הקרן הגדולה והסחירה ביותר בסקטור הסחורות בפער משמעותי מול הקרנות האחרות, עם סך נכסים תחת ניהול של כ-6.3 מיליארד דולר. היא מורכבת בעיקר מכימיקלים (65%) ומחברות כרייה (11%), ומחזיקה ב-29 מניות הקשורות לסקטור הסחורות, הכלולות במדד S&P 500, במשקלי שווי שוק. קרן VAW מחזיקה כ-115 מניות במשקלי שווי שוק. קרן IUMS LN מחזיקה באותה כמות כמו XLB, אך רשומה באירלנד (קרן UCITS).

חשיפה סקטוריאלית והתאמה למצב הריאלי

חשוב לשים לב לכך שהחשיפה הסקטוריאלית בקרנות הסל ממוקמת בכרייה ובכימיקליים, ולכן היא אינה מגלמת קשר ישיר בין תשואות קרנות הסל ובין ביצועי שוק הסחורות הרחב. עם זאת, יש לקרנות קורלציה תואמת למדי למדדים כגון Bloomberg Commodities.

משקיעים שבוחרים להשקיע בסחורות באמצעות קרנות סל צריכים לבחור בעיקר בין קרנות שהן large cap וקרנות שהן mid cap. כך לדוגמה, משקיעים שזקוקים לנזילות יבחרו לרוב בקרנות large cap, כגון קרן XLB, שהמחזורים בנייר שלה גבוהים לעומת האחרות.

קרנות סל מובילות נוספות שמומלץ לעקוב אחר ביצועיהן הן קרן הסל הגלובלית למתכות ולכרייה, PICK, המחזיקה בחברות כרייה מגוונות מהגדולות בעולם, כגון BHP ו-RIO, ומציעה חשיפה לחברות בשווי שוק גבוה (כ-65 מיליארד דולר בממוצע); REMX היא קרן מתכות נדירות שמחזיקה ברובה במניות סיניות. קרנות נוספות הן איי-שיירס כסף, איי-שיירס קרן זהב, ספרוט כסף פיזי, אברדין קרן זהב.

קרנות סל נוספות, למסחר בסחורות בענפים נוספים שאינן בתחום הכימיקליים והכרייה, הן טאוקריום חיטה, איי פת' בלומברג כותנה, טאוקריום סוכר, טאוקריום תירס, גלובל איקס כורות כסף, ויש עוד רבות נוספות.

סחורות הן חומרי הגלם שאנו משתמשים בהם באופן יומיומי, והמשמעות היא שלמאפייני הצריכה שלנו יש השפעה ישירה וכמעט מיידית על שוק ההון. שוק הסחורות מגלם כיום הזדמנויות אדירות למשקיעים, ומאפשר להם להיחשף לענף בעל פוטנציאל רווח פנומנלי, במידה מבוקרת ובדמי ניהול נמוכים.

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?